Malo by dospelé dieťa žijúce u rodičov platiť za bývanie?
Zijem s muzom v rodinnom dome a mame 3 deti. Vsetky su uz dospele, dve uz byvaju vo svojom, ale najmladsi (ma 29) stale byva s nami. Nie je nezamestnany, pracuje, ale odmieta prispievat na byvanie, jedlo, energie… proste nic. Ked sa ho spytame, povie ze on predsa doma pomaha a to staci.Doma ma vsetko – teplo, jedlo, internet, vsetko zaplatene. Ked mu poviem, nech aspon 100 eur da na ucet, urazi sa, zavrie sa do izby a cele dni je tam. Pritom si vie kupit novy telefon, jazdi si autom, objednava si jedlo cez apky. A my dvaja s muzom ledva vyzijeme z dochodku.
Je to moje dieta, ale mam pocit ze nas len vyuziva. Je to normalne v dnesnej dobe? Mate to niekto podobne?
@domkakvet Myslela som drogériu, ktorá sa používa všeobecne v domácnosti: prášok/gel na pranie, prostriedok na umývanie riadu/tablety do umývačky, mydlo na ruky, WC papier, WC čistič a ostatné čistiace prostriedky atď. (vedela by som toho ešte veľa vymenovať). Snáď si kúpi sám aspoň pastu s kefkou, sprcháč a šampón na vlasy. Som si takmer 100% istá, že mnou vyššie spomenuté prostriedky nikdy nekúpil a nemá ani páru, koľko stoja.
@sovica to čo si vymenovala je to najmenej ..tak 20 e mesačne na drogériu
Moj uz po strednej ide prispievat od septembra a nema s tym ziadny problem. Chodi od 16tich po brigadach. Sam vie, ze len najom by ho vysiel omnoho vyssie a nema tam ani stravu a oprate 😆 ale to je vychovou dieťata.
@domkakvet Myslela som drogériu, ktorá sa používa všeobecne v domácnosti: prášok/gel na pranie, prostriedok na umývanie riadu/tablety do umývačky, mydlo na ruky, WC papier, WC čistič a ostatné čistiace prostriedky atď. (vedela by som toho ešte veľa vymenovať). Snáď si kúpi sám aspoň pastu s kefkou, sprcháč a šampón na vlasy. Som si takmer 100% istá, že mnou vyššie spomenuté prostriedky nikdy nekúpil a nemá ani páru, koľko stoja.
@sovica tak to mas pravdu.
No normálne to nie je. A áno, využíva Vás. Poskytujete mu full servis. Nič nemusí robiť. Ja by som mu dala ultimátum. Buď bude prispievať a pomáhať alebo nech ide z domu do prenájmu alebo do vlastného. Nech sa stará o seba sám. Už dávno má na to vek. Dieťa/nedieťa musíte byť tvrdá a nekompromisná. Ved takým štýlom ostane nezodpovedný a naučený, že všetci urobia že neho všetko - čo sa týka domácnosti, varenia, starania sa,…
Ahoj,
chcem ti napísať svoj pohľad ako niekto z mladšej generácie. Mám 23 rokov, bývam ešte s mamou a mesačne jej dávam 250 €, čo si myslím, že je viac než férové. Nezarábam pritom žiadne veľké peniaze – mám čistý príjem okolo 1200 €. Ale aj tak viem, že keď niekde bývam, jem, svietim, kúrim, používam internet, tak to jednoducho niečo stojí a je normálne na tom aspoň symbolicky participovať.
Úprimne si myslím, že ak chce dnes mladý človek žiť rozumne – nie prepychovo, len normálne – potrebuje aspoň 2000 € v čistom. Nie preto, aby vyhadzoval peniaze na diskotéky alebo zbytočnosti. Ale preto, že ak si chce niečo odkladať na bývanie, niečo investovať, dopriať si dovolenku raz do roka (napr. Maledivy) a v zime si ísť na pár dní zalyžovať, tak to nie je žiadna rozmahnanosť, ale normálny život. Ja osobne nechodím po baroch, diskotékach, nekupujem kraviny, snažím sa rozumne hospodáriť a pravidelne si odkladám na budúcnosť. mám pravidlo 60% odložím 30% výdavky 10% zábava
O to viac ma udivuje, keď niekto vo veku 29 rokov býva u rodičov, užíva si komfort domova, platí si nové telefóny, jazdí si autom a objednáva jedlo cez appky – a pritom rodičom nedá ani cent. A keď sa ho niekto opýta, či by neprispel aspoň 100 eur, urazí sa a zavrie sa do izby? To nie je dospelosť, to je pohodlnosť a nezodpovednosť.
Chápem, že je to tvoje dieťa a nechceš mu ubližovať, ale ako rodič máš právo povedať dosť. Zaslúžite si s manželom dôstojnú starobu, nie byť využívaní vlastným dospelým synom. Držím ti palce – nie je to ľahké, ale si v práve.
@dajkooo zarabas viac ako matka a foter tak čo už nie si vo svojom? Ty budeš nejaký internetový frajer..🙏
@pikachu999 Asi si nečítala celú diskusiu, ináč by si zachytila, že tie základné náklady (elektrina, internet, voda, teplo (drevo), odpad, potraviny atď.) som uviedla v mojom predošlom príspevku. Ten rozpis drogérie som uviedla len preto, že domkakvet napísala, že snáď drogériu si kupuje sám. Ja si však nemyslím, že táto "vyžírka" niekedy kúpila WC papier alebo prášok na pranie. Ináč s tebou súhlasím.
Mimochodom, zaujímalo by ma, čo napísal dajkooo. Na koňa som prišla až teraz a jeho príspevky sú zmazané. Môžeš ma aspoň v skratke uviesť "do obrazu"?
Aj keď si myslím, že to bude asi umelo utvorená téma, keďže autorka sa vôbec do diskusie nezapojila. Ale snáď to niektorým rodičom, ktorí majú doma podobnú "pijavicu", pomôže.
Jednoznačne má prispievať. Môj syn nám dáva 300€ mesačne. Síce doma nespraví vôbec nič ani nepomáha ale 300€ dáva za bývanie,stravu,energie. Môj muž chcel 400€ aby dával ale vzhľadom na to, že má nejaké dlhy sme upustili od toho a dohodli sme sa na 300€. Keď sme mu oznámili zvýšenie (minulý rok dával 230€), tak nesúhlasil s tým ale na rovinu sme mu povedali, že ak sa mu nepáči, nech si nájde podnájom a kľudne si býva sám. Šak mi ho nenútime bývať s nami. Potom si spočítal 2+2 a rozmyslel si to, keď zistil, že podnájom iba garsónky 400€+strava+zábava + by musel chodiť na nákupy a celkovo sa starať o svoju domácnosť. Hneď si to rozmyslel 😅. 300€ dáva bez problémov a nič ani nepovie a ešte sám povie, že zajtra má výplatu a dá 300€.
Jednoducho ste to mali urobiť už dávno hneď ako doštudoval si musí nájsť prácu a podnájom čiže vezmem kľúče a hľadaj si podnájom , moje staršie deti doštudoval strednú školu a išli do prace a našli si aj podnájom brigádu mali od 16 rokov a vermi boli na to pripravený , že doma nezostanú a vermi funguje to a sú spokojní žiadny mamy hotel
Ste na neho riadne makky, pekne od 1.6. zacne platit na byvanie, kludne poratajte si co stoji net, jedlo, drogeria a vsetko + enerige, sluzby a zaokruhlite nahor nech mate rezervu. Nezacne prispievat = od 1.6. sa neumyje, nenaje, internet zmente si heslo = a moze sa odstahovat.
Nejde o to, ze vy ste na dochodku, ale ide aj o dobro jeho = ma sa vediet uz o seba postarat a ma vediet, ze za byvanie sa plati, jedlo nieco stoji a ma si aj svoje byvanie uz zabezpecit pomaly a nie v detskej trcat. A toto vsetko ste mali urobit uz davno.
To ze deti pomahaju doma je samozrejmost. Jeho spravanie je detinske a nie je v poriadku, zduvat sa zavriet v detskej? na case dospiet.
Mal by normálne prispievať. Ja som hneď po škole išla pracovať a od začiatku som prispievala rodičom. A zarábala som smiešnu sumu. Ale prišlo mi to rozumné vzhľadom na to že som po škole a dospelá. Snáď si nemyslí že ho budete donekonečna živiť, môže ísť bývať sám a uvidí aké výdaje bude mať. Nie je to sranda.
Snami tiež býva zenin syn z prvého manželstva a róby a tiež prispieva moja by ho už dávno vyhodila

@sovica napisala som minimalne a ano aj tvoja moznost je dobra moznost, ale ja som aj predpokladala, ze drogeriu si kupuje sam, tak snad mu autorka nekupuje este aj drogeriu.