icon

Malý sa so mnou vôbec nechce rozlúčiť

jankazablah30
19. júl 2015

Ahojte, uz dlho nam to vrta v hlave a nejak si nevieme najst "normalnu" odpoved.
Priatel ma dieta s byvalou partnerkou, drobec ma 7 rokov, tento rok nastupuje do skoly. S priatelom sme spolu skoro 6 a pol roka takze da sa povedat ze jeho syna poznam uz od plienok 🙂 Uz od jeho prvych rockov mame super vztah, teraz je to uplne skvele. Tesi sa na mna, uhrame sa spolu, smejeme sa, zabavame, vzdy sa snazim vymysliet nieco nove co by ho zaujimalo. Co sa tyka jeho matky, uvedomujeme si vela veci takze pred malym ziadne skarede veci nerozpravame (aj ked su prave za nieco pozrany) vzdy je to u nas maminka sem maminka tam, ake peknu hracku ti kupila, posluchaj maminu, mamina sa uz na teba tesi atd....
Da sa povedat ze tym ze ma priatel vela prace castejsie s malym byvam ja.
Vztah medzi mojim priatelom a jeho ex partnerkov bol vselijaky. Zo zaciatku velmi zle, ale postupom casu sa to nejak ustalilo.
(ja len pre informaciu, dovodom ich rozchodu som nebola ja 😀 )
Zozaciatku ked si ho priatel beraval tak jej strasne vadilo ze som tam zrazu aj ja,
ze ma maly spomina a ze ma rad aj mna. Niekedy sme z toho celeho mali zvlastny pocit ze by bola radsej keby jej doma maly plakal ze som zla, ze ma nechce , atd....
Postupom casu sa to ustalilo a da sa povedat ze teraz ho nechava casto aj mne, ze jej to uz nevadi (alebo teda skor uz vyhovuje 😀 )

Ide hlavne o to, ze ked ho vezieme uz domov alebo jej maleho odovzdavam ja, maly sa na mna ani nepozrie, ako keby si zabudol jazyk, ani ahoj ani pusu nic.
Ked sme tam ze obaja, ja aj priatel, tak s nim sa rozluci a ja ako keby som bola vzduch.
Vzdy ma potom ona pripomienky ktore jej vycaruju vzdy usmev ... "a s nou sa nerozlucis?"
Na to mi maly bud zamava tak ako keby mal za to najmensi honorar na svete 😀 alebo pride dat utiahnuty pusu.
Mrzi ma to, pretoze maleho uz za tie roky aspon trosku poznam, doma sa po mne lepi, rehoce, mam ho stale niekde zaveseneho, pusinkuje ma, chce byt pri mne,
ked sa ideme hrat nechce ani s jeho otcom ale stale so mnou, cestou ku nej domov este je vysmiaty, sranduje, bavi sa so mnou, ako nahle vidi ju je to iny chlapec.
Ale naozaj ze uplne ine dieta. Niekedy mam pocit ako keby sa ten maly 7 rocny chlapec doslova kontroloval...Ja som zozaciatku nic echcela ani polovicke hovorit ale nakoniec si to po case vsimol aj on sam.
Zo zaciatku mi vzdy dal pusinu, este sme sa rozpravali, vzdy mi este bezal domov a naspat aby mi ukazal ake ma nove hracky, bol na mne zaveseny, velakrat aj jej povedal ze sa zabudol rozlucit a dobehol co sme si aj vsimli ze jeho mama z toho 2x nadsena nebola....

Neskor akoby uplny obrat. Ked nahodou ze tam este ona nieje, maly mi da hned pusu a vyzera ci je uz tam alebo nie, kym tam nieje tak je zlaty akonahle uz pride, ako keby som bola cudzi clovek. Ak este s nou priatel hovori tak maly po mne stale pokukuje, usmieva sa, ale uz ku mne nejde. Ked jej ho vraciam ja,
maleho hned strci do auta, povie "rozluc sa" maly zvesi hlavu a zakyva. Ale par minut pred tym bol este vesely chalan a blbol so mnou.
Uz som sa aj maleho pytala tak nenapadne (samozrejme ze nie priamo) ci mu to nahodou mama nezakazala alebo ze preco sa nechce ani len rozlucit , bol divny a odpovedami som vydedukovala teda asi ze nie. Poslednu dobu aj pokukuje na nu ci sa pozera alebo ci nie...Ona sa zase tvari ze jej to nevadi a malemu vzdy hovori aj s nou sa rozluc....
Viem ze je to asi uplna somarina, ale mna to velmi trapi. Este ked vidim aka je jeho mama stastna ze maly sa uz ani nejde rozlucit 😒 ale kaslat na nu, mna trapi co sa odohravama v tej malej hlavicke. Nevyrasta v kompletnej rodine a hlavne je veeelmi na dieta citlivy. ☹

Dakujem za kazdy nazor a radu

bosoriak
19. júl 2015

@jankazablah30 Pozri, deti su velmi mudre. Ja si myslim, ze po tom, ako sa s tebou pekne lucil, tak jeho mama mohla mat pol dna blbych poznamok a otazok. Takze zistil, ze jednoduchsie je to takto, maminka je spokojna a ty sa k nemu spravas normalne. Cize mensie zlo. Nerob mu to tazsie, nez to chalan ma. Nemusi ta to vobec trapit, mozes mu povedat, ze sa mozte povedzme rozlucit uz u vas doma, ak je mu to neprijemne pred mamou az potom ist do auta a naspat za mamou. A dalej do toho nevrtat. Ked mate dobry vztah, nedovol, aby to takato prkotina pokazila. 🙂

mimla
19. júl 2015

Skúste sa rozlúčiť ešte predtým, ako príde na scénu chlapcova mama, dá sa to? Napríklad ešte v aute, kým prídete k jeho mame, alebo nechoď s nimi autom a rozlúč sa s ním u vás doma. Ak neuvidíš zmenu ani po čase, môžeš začať premýšľať o tom, že má s tebou nejaký rozlúčkový problém.

bosoriak
19. júl 2015

@jankazablah30 Este ma napadla druha moznost - je mu s tebou tak dobre, ze sa nechce rozlucit, tak sa proste nerozluci.

peneloppe
19. júl 2015

@jankazablah30

Vysvetleni moze byt viac. Ale je to tak ze deti su mudre a hned pochopia vela veci, aj ked im nie su povedane priamo. Tak mozno mama ziarlila a hundrala, tak si povedal ze to bude asi lepsie takto. Fakt ze spolu mate pekne chvile, ze sa tesi ked je s tebou, hovori za vsetko. Si skvela, ma ta velmi rad.
Alebo mu je smutno a nechce sa lucit, radsej to urychli.
Rozlucte sa este u vas doma, a potom v aute uz nic nemusite riesit. 🙂

ukulela
19. júl 2015

prolis to analyzujes ... mama zjavne na teba pred chlapcom nenadava,to by ti asi povedal - a teda aj ty si vydedukovala, ze mu nezakazuje sas tebou rozlucit. pozri sa na to z druhej strany - jej dieta prejavuje velku lasku cudzej zene - ale nezakazuje ani neobmedzuje stretavanie, takze asi nebude nejaka hystericka semetrika. vnimas to dost precitlivelo, ako vies, zesa matka tesi, ked samaly s tebou neluci? ved ho samam popchne, aby sa rozlucil.
tiez si myslim, rozluc sa s malym este doma - normalne mu povedz - pod mi dat pusu na rozlucku, aby si nemusel pred maminou, ak ti je to neprijemne. a hotovo. mozno maly len raz prehodil pred mamou, ze ta lubi rovnako ako ju a ona mu mozno len povedala, ze ona je mama a ta ho lubi najviac - a to stacilo

loginexistuje
19. júl 2015

Chlapec to nema jednoduche preziva konflikt lojality ... ulohou vas dospelych by malo byt mu to co najviac ulahcit,
osobne nevidím dovod aby sa otcova priatelka zucastnovala na odovzdavani dietata je to medzi rodicmi a s chlapcom som sa rozlucila este sama...a potom nech ho mame odovzda jeho otec s tym ze si oni vymenia potrebne info...

horana
19. júl 2015

@jankazablah30 Nemusi to nic znamenat. Maly citi akoby zdvojenost roli "matiek" a citi sa rozpolteny. Nechce ani jednu urazit, musi citit ze napatie tam je, aj keby ste nic najavo nedali, v jeho ponimani je to urcite zvlastne cele tie role a ich komplikovanost. Podla mna sa s tym vobec netrap.
To uz ja ked som davala syna na strazenie svokre tak pribl. v tych vekoch, ked ju zazrel, ani sa na mna nepozrel, nepozravil, ked som ho vyzvala aby pozravil ci sa neprijde rozlucit alebo sa lucila ja prva, tak len nasilu v rychlosti vzdy nieco zamumlal. Tiez som si lamala hlavu co to znamena. Ked sme boli u svokry obaja, ja aj syn, akoby bol pod jej vplyvom a bral ma ako cudziu , choval sa strojene a pod. Hoci viem ze ona ho proti mne nehuckala, ani neohovarala a mame navzajom dobre vztahy. Az neskor sa to zacalo menit, ale uplne to nevymizlo, vidim vsak ze on chce mat akoby bud ju alebo mna naraz, ze nevie spracovat tie role, kto tam akoby sefuje. Casom vzivania do tych situacii som to zacala brat uplne normalne, syn lubi mna aj ju, casto mi svokra vravi ze o kolko mna viac, nakolko jej o mne vela rozprava s nadsenim a pod. (mne o nej len menej) ale ked je u nej, tak mama je zabudnuta. To su take detske reakcie.

pimpulka
19. júl 2015

Tiez si myslim ze maly dostal prednášku od mamy. Je to smutne ale neber to tak ze ta nema rad ani ako tvoje zlyhanie. Uvidis po case sa to zmení. Ked bude vacsi a snad jeho mama bude mat menej poznámok na teba.

juditka_d
19. júl 2015

@jankazablah30 skús sa s ním rozlúčiť ešte v aute predtým ako zastavíte pred ich domov. Nestavaj ho do nepríjemnej pozície, asi má dôvod, prečo sa s tebou lúči tak ako sa lúči. Pokiaľ je váš vzťah taký pekný ako si ho opísala. Neriešila by som ako sa s tebou lúči. Je očividné, že sa pred jeho mamou správa inak - z akého dôvodu by som radšej neriešila, pokiaľ vám to inak vzťah nekazí.

janinah
19. júl 2015

zaobstaraj si svoje dieťa a nebudú ťa trápiť "hlúposti" 😀

duun
19. júl 2015

Baby majú presne pravdu. Vycíti, že vy dve ste spolu nazvem to nie-kamarátky a aby mame neublížil a pokiaľ možno ani tebe, tak sa nelúči - lebo vie, že mama by žiarlila a nakoniec by mal on zle aj tebe zle (a možno by ho už k tebe nepustila). NERIEŠ, rozlúčte sa predtým, potom si len krátko zakývajte a bude ok.

Ja to žiaľ poznám, keď ide malý k otcovi, vráti sa ako vymenený, s našimi sa nechce rozprávať.. vždy sa usiluje proste "byť zadobre" s tým, u koho je.. a aj keď sa u nás zásadne pred ním nič nepreberá a vôbec - aby som si ja nedvíhala tlak, tak ani nenadávam, neriešim, ak to nie je nevyhnutné, nerozoberám udalosti atď. ALE, aj tak má oči a vidí, že druhým dedovcom netelefonujem, nenavštevujeme sa atď. A pokiaľ sa dalo, tak som mu to vysvetlila len v skratke, že proste nie sme kamaráti, to sa medzi dospelými stáva, že sa nekamarátia a že on (malý) za to vôbec nemôže, nič nezavinil a že sa mi určite nemusí zavďačovať tým, že sa s nimi napr. nebude rozprávať.

nela1916
20. júl 2015

@jankazablah30 Mne sa nevidí ten konflikt rolí spôsobený vaším partnerským chaosom (ani zmienka o manželstve, takže jedného dňa rozchod, potom sa vytvorili nové dvojice a chlapec v centre diania).

Ak som to správne pochopila, malý je v starostlivosti matky a tá sa o neho riadne stará. Prepáč, ak som niečomu neporozumela, ale z napísaného sa mi zdá, že s ňou chceš akoby súperiť o chlapcovu priazeň a to sa mi nezdá fér, pretože ona je jeho matka a ty môžeš byť jedine jeho dobrá kamoška, jedine ak si chlapec sám k tebe nevytvorí hlbší vzťah, a to bude pre teba bonus, nie samozrejmosť. Je super, že si si k nemu vytvorila vzťah, ale s detskou láskou podľa mňa môžeš iba jediné - pokúsiť sa ju prirodzene získať, a potom prijímať len to, čo ti je dieťa ochotné dať. A súhlasím s babami, je možné, že malý má práve z vás dvoch riadny situačný chaos (čo s kamoškou, keď je mama na scéne). No nič, nerieš, rozlúč sa s ním ešte skôr a idete ďalej.

kiki68
20. júl 2015

maly to asi robi zamerne,aby mal s mamou pokoj potom,decka su chytre, vedia co od ncih chces a aj vedia ako co dosiahnut. Pozri, ma ta rad ten maly,mate pekny vztah, neriesila by som to. Hlavne do nicoho nenutit, sam ma nejaky system ten maly ako v tom celom chodit,aby mal mamu,tatina, teba, vsetkych okolo seba. Je to male deta,riesi to po svojom ako najlepsie vie.

jana_eyre
20. júl 2015

mozno to ani nie je o tom, ze by mu mama nieco vravela, zeby si vsimol ze ziarli alebo podobne.. ale deti sa casto takto spravaju ak maju niekoho okrem svojich rodicov velmi radi..

ja mam napr. neter /teraz ma 8rokov/ davala som na nu a jej brata pozor ked bola mala a sestra chodila do prace.. vzdy sme mali velmi pekny vztah, doteraz k nam radi zajdu a vzdy je ina ak tam jej mama alebo otec nie je.. ked tam nie su rodicia, tak ma objima, vela rozprava, blazni sa.. ked pride pre nu sestra, stiahne sa a uz tu naklonnost tak najavo nedava.. podla mna deti v tomto veku si uz uvedomuju, ze by to mohlo rodicovi prekazat ak aj inemu preukazu lasku podobnu tej, ktoru preukazuju svojim rodicom..

ja si pamatam napr. ake som mala vycitky v detstve ak mi viac chutil obed u kamartky ako doma.. prislo mi to take nespravodlive k mojej mame - to je ale len taka vsuvka mojho detskeho zmyslania.. 😉