icon

Mám 19 rokov a prišla som o prácu. Je mama povinná ma živiť?

15. feb 2022

Ahojte. Ako riešiť situáciu, mám 19 rokov a nebývam s matkou 2 roky keďže ma opustila. Niesom študentka , školu som skončila už skôr kvôli tomu že som musela pracovat. Teraz som prišla o prácu , chcela som niečo z úradu práce, príspevok, no vraj mi nemôžu nič prispieť, že to musia rodičia. Pýtala som mamu, najprv mi nedvihla mesiac telefón , potom sa ozvalala a povedala že nemá nič mi dať. Otec je mrtvy. Chcem sa spýtať, ako to riešiť aby mi mohla niečo poslať ? Ma úrade povedali že rodičia majú povinnosť ešte ale keďže niesom študentka tak neviem .. to mám ísť na súd sa opýtať alebo kde ? Ako sa to rieši ? Dakuhem

cacianka
15. feb 2022

@sissy27 čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo, kašľať na zákon.
25r je na prídavky.

lujza123
15. feb 2022

Ak má stále trvalý pobyt na jednej adrese a matkou tak nič od štátu nedostane, aj keď s nou nežije.

janickacrazy
15. feb 2022

@sissy27 no moja teta má syna, ktorý bol už dospelý a nepracoval, neštudoval a pani na UP mu povedala, že do 25 rokov nemá nárok na žiadne dávky a majú ho živiť rodičia, ešte aj teta sa tam bola pýtať, či si nevymyslel, ale dostala aj ona rovnakú odpoveď

sissy27
15. feb 2022

@janickacrazy treba zobrať jeden výtlačok zákona o rodine a oplieskať ho úradníčke o hlavu. Bohužiaľ, nie je to ojedinelý prípad, kedy pracovníčky na úrade radia zle. Či to je ich hlúposť ale schválnosť posúdiť neviem. Inak ja som ako cca 22r bola 3 mesiace nezamestnaná a normálne bez rečí som dostala podporu keďže som mala odpracované a absolútne nikto neskúmal či žijem s rodičmi.
@lujza123 Toto je zasa aká hlúposť? Ak spĺňa nárok na podporu v nezamestnanosti tak nikoho nezaujíma či žije sama, s rodičmi alebo sugar-daddym. Ak má odpracované a zaplatené odvody tak nie je o čom.

autor
15. feb 2022

@sofia1 nevzali ma ani do tesca ani do Lidla a pod. Keby bolo také ľahké si nájsť prácu tak asi tu nepíšem ;)

autor
15. feb 2022

@matqa411211 mám narok

sissy27
15. feb 2022

Nech sa páči link na socpoist o tom, kto má nárok na podporu - ak tam nájdete vekový limit 25/26 rokov, ktorý tu niektoré dookola omieľate, tak vám prídem umyť okná https://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti
A pokec okolo výživného nájdete napr tu, konkrétne paragraf 62 https://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-36
tiež sa tam nikde nestanovuje konkrétny vek.

bennn
15. feb 2022

Normalne maš narok ked maš istu dobu odpracovanú, to už si nájdi alebo ti to vyššie napísali. Rodič nemá povinnosť. Nevyužívaj zákony proti blízkym pokiaľ máš inú možnosť. Veď si pracovala, tak choď zatiaľ pracovať inde, zatiaľ buď na urade prace, tak ako ti poradili si vypýtaj dávky a pripadne tu socialnu pomoc a hladaj pracu proste. Alebo nastúp dočasne niekde do reťazca alebo hoc kde, a popritom si hľadaj niečo čo chceš robiť...

autor
15. feb 2022

@bennn jednoducho sa hovorí niekomu kto nieje v mojich botach

lienka.7
15. feb 2022

Nepises odkial si. Hladaj pracu hocikde ... predavačky berú vsade. Alebo hladaj aj brigádu.
Pokial mas odpracované aspoň 2 roky, a bolo za teba platene poistne, mas narok na podporu. Treba sa evidovať na UP. Nakolko uz sama pracuješ, matka nie je povinná ta zivit. To by mala jedine v pripade, ze by si študovala dennou formou.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vanda323
15. feb 2022

Ak s mamou nemáš dobrý vzťah. Nepýtaj ju nič....
Aj tak kým si počas žiadosť na súd kým sa to tam dostane, už budeš mať aj nový job....

nika3136
15. feb 2022

Ludia ti tu vysvetluju, ze mama ti nic nemusi platit a ty si ides svoje.... ale mozno mas pravdu..... ako tak citam, aj zdravotny stav je jednym z dovodov, skus to touto cestou 🤦‍♀️

sigma510
16. feb 2022

Rodič ma vyživovaciu povinnosť v dobe kedy sa dieťa pripravuje na svoje budúce povolanie, teda študuje. Dovtedy je rodič povinný dieťa živiť, keďže si dospelá a štúdium si ukončila, tvoja matka nemá žiadnu povinnosť ťa naďalej živiť (pokiaľ netrpíš nejakou formou mentálneho alebo telesného postihnutia samozrejme), nepobera na teba ani žiaden rodinný prídavok, čiže finančná dotácia z jej strany by bola jej dobrá vôľa, nie je to jej povinnosť. Pokiaľ máš zdravé ruky a nohy a jednoducho si len prišla o prácu, tak hor sa hľadať si novú robotu a nečaká ze ti niekto niečo len tak dá.

matqa411211
16. feb 2022

@anonym no ved nam ukaz paragraf, zakon podla ktoreho mas narok

cacianka
16. feb 2022

Ja ti prácu aj ubytovanie ponúkam, upratovačka alebo sanitarka, obedy za 1.50, posteľ 50m od práce za 150 na mesiac, 6mesiacov zadarmo, do roka sa pozbieraš, rozhladis a nájdeš lepšiu prácu, teda ak máš nejaké normálne vzdelanie.

ivetz
16. feb 2022

@cacianka Vyzerá to tak, že nemá seriózny záujem pracovať. Keby mala, som presvedčená, že prácu (do času akúkoľvek) nájde. Ju zaujíma, ako vycicať matku (tá mala možno dôvod, prečo s ňou prerušila kontakt...).

cacianka
16. feb 2022

@ivetz nesudila by som až tak,
mladé teľa, a to nechcem urážať, len že je fakt neskúsená, nerozkukaná, nemá ostré lakte, tak skúša a chytá sa aj slamky.
To že este neodpovedala mne, je nerelevantne, nesedí a nestriehne na koni aby okamžite odpovedala

stanulienkat
16. feb 2022

Prepac, v 19 som mala 2 prace a nezamestnanost bola oooovela vyssia. Jeden mlady,schopny clovek si pracu najst musi.

ivetz
16. feb 2022

@cacianka Nesúdim ju - z jej postoja k celej diskusii mi to tak vyplynulo. A myslím, že až taká celkom neskúsená... nebude - bola predsa schopná sa dva roky živiť sama. Veľmi jej prajem, aby sa v živote uchytila a nehľadala iba ľahšiu cestu...

sissy27
16. feb 2022

@ivetz mne zas nepríde, že by bola lenivá a chcela vycicať matku ako píšeš... má 19 a dva roky odpracované, lebo sa matka na ňu vykašlala. Neviem či máš deti - moja 18r má doma full comfort, jej jedinou prácou je škola a podieľať sa na chode domácnosti v zmysle umyť riad, upratať, atď. Nemusí prispievať finančne, v podstate nemusí ani brigádovať ak nechce, zaplatili sme jej vodičák (teda kurz), ak chce nové tenisky tak jej kúpim... Očakávam od nej akurát slušné výsledky v škole a po maturite buď VŠ alebo práca na full time. A myslím si, že to je bežný komfort mladých ľudí v tomto veku. Na rozdiel od mojej dcéry zakladateľka už dva roky nežije s matkou, otca ani nemá... neviem čo presne znamená, že školu skončila skôr - či skončila v zmysle odišla zo školy a išla zarábať a nemá dokončené ani SŠ vzdelanie, a teda sa jej ťažšia hľadá slušná práca, alebo bola nadmieru šikovná a podarilo sa jej získať výučný list / maturitu skôr... Ak by sa aj obrátila na súd so žiadosťou o výživné od matky, tak by to mne osobne neprišlo nijak nefér - len si vypýta, čo nedostala v čase, keď na to mala zákonný nárok. Bohužiaľ tým, že ukázala, že sa vie o seba postarať a medzičasom už je plnoletá, tak nemá nárok na nič, ale rozhodne ju nepovažujem za nejakú vychcanú vyciciavačku.

kristinaanna
16. feb 2022

@sissy27 ale áno je to tak, dieťa do 25 rokov je pre dávku v hmotnej núdzi posudzované spolu s rodičmi ak nemá svoju rodinu, nie je tam síce nič o tom že rodičia majú platiť výživné, ale proste ak rodičia majú príjem a dieťa žije u nich, nemá nárok na dávku v hmotnej núdzi samostatne

sissy27
16. feb 2022

@kristinaanna ja ti neviem či si čítala tie isté príspevky ako ja...
Ona má dva roky odpracované - nie je dôvod riešiť hmotnú núdzu, ale podporu v nezamestnanosti (ak teda pracovala na riadnu zmluvu, čo sme sa tu stále nedozvedeli). Tam sa absolútne nerieši s kým žije.
Ak sa chceme baviť o HN - áno, tam sa posudzujú aj osoby zo spoločnej domácnosti a nemusí to byť nutne matka / otec. Ale ona s rodičmi nežije,takže tí sa do toho započítavať nebudú.
A samotné výživné - budem sa opakovať - NIE JE OHRANIČENÉ VEKOM DIEŤAŤA !! na to nemá nárok, pretože neštuduje dennou formou a je plnoletá.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
19mmm71
16. feb 2022

Podla mna narok od rodiča nemaš,tam ti sud nepomôže.Asi už ani sirotské nedostávaš,tak už sa len sama musiš o seba postarať.S podporou neporadím,no nemyslím si že je podmienená vekom,skor odpracovaným casom a odvodmi do soc poistovne.Nájdi si prácu-hoc aj brigádu a uvidíš,no určite by som si dokončila vzdelanie-držim palce.

ivetz
16. feb 2022

@sissy27 Nebudem polemizovať - autorka neuviedla žiadne okolnosti týkajúce sa ukončenia školy a dôvody narušených vzťahov s matkou. Z názvu témy je však zrejmé o čo jej ide... Odpoveď je jednoduchá - nie, matka nemá zákonnú povinnosť živiť ju (a je úplne bezpredmetné, či má autorka 19 alebo "x" rokov).

kristinaanna
16. feb 2022

@sissy27 ja si myslím že jej to povedali za dávku v hmotnej núdzi, v 19 rokoch podľa mňa nemôže mať odpracované dva roky na PZ ani na dohody, s ktorých sa platili odvody do SP, ak pracovala do 18 isto len na študentskú brigádu a z tej sa odvody neodvádzajú, ale to nám autorka nepovedala,

simca06022011
16. feb 2022

stretla som sa s tymto a prislo mi to velmi smiesne, ale rpste takto to u nas funguje, aj keby som pracovala platila si poistne v nezamestnanosti, isla na urad, tak do25r vyzivuju rodicia?? ako neviem, su tam podmienky min. odpracovanej doby atd, ale iste by vymyslali aj tak. Ten moj priapad uz mal dokonca aj vlastne dieta. ALe proste ostala baba bez prace a na upsvar jej povedali, ze ju maju zivit rodicia. Tak sa sudila o vyzivne (moj nazor vtedy bol ze nedostane, lebo ja som sa v rovnakej dobe sudila o vyzivne ako studentka, a teda tam bol presne podmienka ze sa pripravujem na zamestnanie). AKo co budem pisat.. trapne... neviem ako dopadla uz, lebo mne to prislo fakt stupidne.
Treba si najst pracu, z moralneho hladiska by ti matka mohla pomoct, nuz ale ... je to tazke v 19tich, treba sa postavit na vlastne nohy a ked nie je za co, tak je problem.

sissy27
16. feb 2022

@kristinaanna teoreticky by sa to dalo, keď som ja študovala, tak normálne moji rovesníci končili SOU v 17r. s výučným listom a išli pracovať. Lenže my sme mali 8r ZŠ, v 14 sme išli na SŠ, takže ak si niekto vybral 3r odbor s výučným listom, tak v 17 mal ukončené vzdelanie a šup do práce. Teraz je to trošku inak, ZŠ sú 9 rokov, každé druhé dieťa odklad, atď., takže sa to naťahuje. Len teda nedozvedeli sme sa od zakladateľky dve podstatné veci, aj keď sme sa viackrát pýtali - ako je to s jej "skončenou školou" - či teda proste nedoštudovala a má oficiálne len základné vzdelanie, alebo ukončila napr. tú učňovku s výučným listom, no a najpodstatnejšia vec - akým spôsobom bola zamestnaná a či jej z toho vzniká nárok na podporu.

autor
16. feb 2022

@ivetz nejdem ľahšou cestou, robotu sa snažím nájsť aj ju stále hľadám, lenže keď ju ešte nemám a nejaké peniaze potrebujem, tak hľadám možnosti. Myslím, že keď človek si nemôže nájsť prácu tak bohužiaľ mu ostáva len taká možnosť - od niekoho požičiat, dať