Mám 19 rokov a prišla som o prácu. Je mama povinná ma živiť?
Ahojte. Ako riešiť situáciu, mám 19 rokov a nebývam s matkou 2 roky keďže ma opustila. Niesom študentka , školu som skončila už skôr kvôli tomu že som musela pracovat. Teraz som prišla o prácu , chcela som niečo z úradu práce, príspevok, no vraj mi nemôžu nič prispieť, že to musia rodičia. Pýtala som mamu, najprv mi nedvihla mesiac telefón , potom sa ozvalala a povedala že nemá nič mi dať. Otec je mrtvy. Chcem sa spýtať, ako to riešiť aby mi mohla niečo poslať ? Ma úrade povedali že rodičia majú povinnosť ešte ale keďže niesom študentka tak neviem .. to mám ísť na súd sa opýtať alebo kde ? Ako sa to rieši ? Dakuhem
@cacianka to by bolo super, kde sa práca nachádza v akom meste ?
@stanulienkat tak poď mi pomôcť keď ja to nedokazem
@sonnenshein Bratislava, Nemocnica s veľmi dobrým hodnotením, štátna inštitúcia nie súkromník s maniermi, a platovo patrí medzi najlepšie. A takisto v okolí veľa možností brigád na prilepšenie.
@cacianka To asi bolo pre autorku, nie mna 🙂
@sonnenshein áno, nešlo mi to kliknúť jej, omylom tebe
No hladaj si pracu akukolvek,drzim palce
Nie nie su povinny pokial nie si študent na vs
Maju povinnosť ta živit do 18 r ak si student ak na to maju.. samozrejme za tvoju adekvátnu odplatu ale ked na to nemaju tak nie a ty si dospela plnoleta takže si ver,ze to zvaldnes a drzim ti palce.. pozri vzdy sa da.. ked bola kriza ja som na ulici predavala parfemy,robotu si vzdy najdes
ja si pamatam ze po skole ked sme boli tak brali do uvahy aj to ci zijes v jednej domacnosti s matkou… treba pozriet rovno zakony, narok na podporu, narok na davku v hmotnej nudzi
Zial na úrade práce ti toho vela nepovedia, nevirm co majú niektoré co tam pracuju za problém, ako keby to zo svojho dávali...ale ja som vzdy volala na ministerstvo sociálnych veci a rodiny a tam ti presne povedia na čo všetko máš nárok...ja som vzdy tak volala a dobre mi poradili... Podla mna mas narok na podporu, a ak by si nemala tak podla mna mas narok na prispevok v hmotnej nudzi, prispevok na byvanie a mozno aj nejaky aktivacny prispevok, ale ten uz som si neni ista...drzim palce
ak mas odrobene oficialne 2r mas narok na podporu ta sa vyplaca 6mes a pocas cerpania musis byt evidovana- ale.predpokladam ze tolko.odrobene nemas a preto ti hovorili o DvHN. Podla mna sa ti zmiesalo to co ti na urade povedali, s tou povinnostou rodica zivit dieta- do 25r sa dieta posudzuje s rodicom pokial by chcelo ziadat o Davku v hmotnej nudzi ale pokial preukazatelne zije samostatne tak si vie o davku ziadata aj same aj ked ma menej ako 25r....asi si to len doplietla a tu kazdy nadava na uradnicky ale ze si clovek odnesie polovicu info z toho co sa mu je povedane a este aj to posunie dalej v neuplnom zneni je uz druha vec...tym nechcem povedat ze sa nestava na uradoch aj to ze zle podaju info.
@cacianka mojko marne pnukas. Ona nechce. Toto je skor tip lezim škatulou hore a plat. Pretoze viem ze beru do tesca nonstop lidl to iste furt potom su tu fabriky. Vcera sestra volala dnes mala pohovor v pondelok nastupuje...🤷♀️
Necitala som predosle prispevky, ale ja som bola na UP a poberala podporu a nemala som ani 26r.takze to je dobra blbost, ak sa to nezmenilo, ale nedavato logiku, ak mas odpracovane co mas mat tak tam vek nemoze hrat rolu podla mna.
@oktobermimi ešte je nádej, a nemusí byť taká,
A záleží aj od mesta, niekde ani reťazec nemá voľné miesto, lebo je obrovský tlak nezamestnaných.
Uvidíme reakciu
Koľko presne dní máš odrobene? Stačí že ti chýba jeden deň a nemáš nárok na nezamestnanecke. A od matky nič necakaj si samostatná jednotka.
Inak máš dva roky odrobene v 19 rokoch????
No nepochopím matky ktoré sa tak zachovajú k svojim vlastným deťom keď potrebujú pomoc🤦
V 19rokoch nemáš nárok na výživné... Dôvod? Si schopná pracovať nie? Prečo by t
Ťa mala mama živiť? Nestuduješ, jednoducho si doma... No co sa týka úradu, oklamali ta, lebo ak si robila mala by si mat nárok na podporu v nezamestnanosti,...
Sirotske by si mala tiež mat nárok, pokým sa nevydáš...
@kavicka12 no nesud tu matku, možno sa počas puberty za ňu naplatila aj ja jaj..
Poznám rodinu čo vydedila syna Lebo bol závislí na automatoch a fete. Kade sa pozreli mal napoziviavane a oni to oplatili
Dávka v hmotnej núdzi ti tiež nepatrí?
Takze takto, nárok na niečo od mamy by si mala keby si študovala čo nie je tvoj prípad. Píšem ti z osobnej skúsenosti, žiadne bludy. Hold budeš sa musieť pozbierať sama…. Nájdeš si robotu alebo sa prihlásis na úrad… a nedaj sa odbiť vyživovaciu povinnosťou, úradnícky veľmi dobre poznajú zákony a ako píšem ty nárok na to nemáš keďže nestudujes
Somarina... Nárok máš na podporu keď máš 2 roky za posledné 4 roky odpracované...
@kratulka somarina 2 celé roky z 3. Ale stačí jeden deň chýba a už nemáš nárok

A ta praca ktoru Ti tu ponukli by Ti nevyhovovala?
@cacianka
Dnes o 07:53
Ja ti prácu aj ubytovanie ponúkam, upratovačka alebo sanitarka, obedy za 1.50, posteľ 50m od práce za 150 na mesiac, 6mesiacov zadarmo, do roka sa pozbieraš, rozhladis a nájdeš lepšiu prácu, teda ak máš nejaké normálne vzdelanie.