Mám 19 rokov a rodičia nesúhlasia s odsťahovaním sa k môjmu 23 ročnému priateľovi
Urobila som pre nich všetko, dokonca aj do školy som išla tam, ktorú vybrali oni. Mam vážny vzťah, do ktorého sa chcú zapojiť .nikdy som nebola nikde(disco,párty, narodeniny), pretože ma nikam nedovolia ísť.
Chcú, aby som skončila školu a to povedali, že potom nechaju ma na pokoji. Aj môj pár ich má dosť, pretože sa skutočne zapájajú do všetkého. Naposledy sme pred nimi stáli a hovorili, že chceme byť spolu aspoň na víkend ale moji rodičia povedali, že ak odídem, už sa nikdy nemôžeme vrátiť.Z ich úst som nikdy nepočula, že sú na mňa hrdí alebo podobné len že som sklamanie a načo som sa narodila.. atď..Priateľ má vlastný dom ja študujem posledný rok on pracuje. Popri škole brigádujem. Takže s tým vôbec nesúhlasia vyhrážajú sa mi s policajtami .. môže ma policajt doviesť zas domov alebo nebudu to riešiť ?
Ďakujem za odpoveď všetkým
@annamarin pise, ze chcu aby dokoncila skolu a potom ju nechaju na pokoji. Asi za nu citia zodpovednost, za jej vychovu a je pre nich dolezite, aby tu skolu dokoncila. Ak ju ani po tom roku nenechaju na pokoji, tak si seru do papule a nech ide a neobzera sa spat.
Ale myslim si, ze kazdy rodic, teda vacsina rodicov chce pre svoje dieta to najlepsie, aj ked a to tomu dietatu tak nemusi javit. A mladi zalubeni clovek vidi veci inak v 19 ako dospeli clovek, co si uz nieco prezil. Nechcem sa rodicov zastavat, ale chapem ich. Ja by som tiez nechcela, aby sa moja dcera odstahovala skor, ako skonci skolu. Jedine, co by som urobila inak, ze by som jej povedala, ze nesuhlasim, ale nech vyskusa, ze sa vzdy moze vratit.
Pane bože.. nič v zlom, ale tvoji rodičia sú asi psychopati. Ako tá môžu takto citovo deptať? Nechcú ti predpísať aj s kým sa kamarátiť, kedy chodiť na záchod atď ? 18 si už mala, môžeš sa zbaliť a ísť. A nemôžu ti nič , si plnoletá, zodpovedná sama za seba. A na tvojom mieste sa aj zbalim a odídem. Si dospelá, máš právo začať konečne žiť po svojom. Kedy to chces inak urobiť? Potom príde vlastná rodina a to sa pred tým ani nevyblaznis... Držím ti palce velmi, potom nápis kľude správu ako si dopadla.
Hm, máš aj plán, čo budeš robiť, ak by to s priateľom náhodou nevyšlo a vaši by ťa už domov naozaj nezobrali? Nie každý rodič robí totiž ústupky. A tak, ako ti tu teraz väčšina radí odísť, v prípade problému tu zas býva kopa rád o návrate domov. Zváž si, na čo máš.... aby si o pár rokov neostala visieť niekde s holým zadkom.
Baby by som chcela vidieť tu všetky, aby súhlasili so všetkým so svojími deťmi....
Presne ako bolo vyššie písané, dieťa aj keď dospelé to vidí inak ako dospelý človek.
Možno je to úplne inak ako to slečna aj keď ma 19 čoskoro 20 vidí a cíti.
Tiež som za to, ak ste to už vydržali tak dlho, tak ten rok už s priateľom dáte.
Ty budeš mať čistý štít, že si dodržala podmienky rodičov. Nepáľ mosty, fakt nikdy nevieš, čo ti prinesie budúcnosť. 🤷♀️
@amelie2017 ja dokončím školu len aj tiež nám chcú povedať, kedy sa mame stretnúť a dokedy a už nám j*be od toho..
@lenuska9999 neboj aj to je povedané s kým sa môžem kamarátiť..
Blba situácia aj blbé možnosti. Ani ostávať v tak obmedzijucom prostredi, ani sa nechať zivit chlapom nie je ideal. Moze z toho byť na koni a môžeš zistiť, že si ho ani tak dobre nepoznala, ako si si myslela. Nemáš ako možnosť nejaký internát, niečo lacné, ale samostatné?
@baba0424 Ja viem máš priateľa,postaral by sa o teba,ale zapíš si za uši :NELEZ ZA CHLAPOM KÝM NIE SI SCHOPNÁ POSTARAŤ SA O SEBA A UŽIVIŤ SA SAMA v prípade potreby.Takých čo utekali sťahovať sa k priateľovi a následne ostali s holým zadkom a dvomi deťmi na krku je plný kôň.Keď si ťa bude chcieť zobrať za ženu,už je iná vec,máš aspoň nejaké práva,neostaneš s holým zadkom v prípade problémov.
@baba0424 aj ja som mala takýcg rodičov, samé zakazovačky, rozkazovačky, ako mam žit, s kým sa mam kamarátit, nesmela som nikam chodiť, o všetkom museli vedieť.... nakoniec som otehotnela v 19, ja som vôbec nechcela mat deti, ale podvedome som toto videla ako jediný spôsob ako sa oslobodiť. Nemala som dosť sil ani sebavedomia odisť sama a žiť si na vlastnú päsť. Tak som sa s mojim manželom odsťahovala od rodičov v 20 rokoch. postupne som si budovala sebavedomie, odstup od rodičov a samostatnosť. Nakoniec som sa to naučila, ale to som mala po 40tke 🙂 dovtedy som sa stale hladala sposob ako byt spokojná tak, aby aj oni boli spokojní, aby som ich neustále nezarmucovala a nerobila smutými. Mala som karieru, deti, kupila som si byt, neskor dom, ale nič nebolo dosť, nič nebolo dobre, dokonale pre nich. Vždy si nasli niečo čo ešte nemám, čo nerobím dobre, v čom som lenivá, arogantná, neposlušná. Žila som na striedačku vo svojom svete a v ich svete, kde nič nebolo dobre. Nakoniec som zistila, že nech urobím hocičo tak nebudú spokojní. Mala som ešte pred par rokmi s nimi rozhovor, kde sme si vseličo vykričali a vtedy zo mňa vyšlo, že prečo ma neľúbia takú aká som. že oni by ma aj ľúbili, ale...... keď som taká a taká a od detstva im robím len hanbu a problémy. Tak som s nimi prestala hovoriť, prestala som sa s nimi stykat a zijem si len svoj zivot. Stalo ma to kopec sil, kopec slz, kopec peňazi na psychológa....dvakrát som sa rozviedla...ale nelutujem nic. KOnečne uz niekoľko rokov zijem v klude, tak ako chcem ja, s detmi mam vyborny vztah, mam najlepsieho muza na svete, par dobrých priateľov a tvorím si svoj svet najlepšie ako viem. Paradoxne teraz môžem povedať, že teraz žijem život, čo sa asi najviac blíži predstavám mojich rodičov- mám stabilný vzťah, mám stabilný príjem, mám úžasné šikovné deti, psa, mačku, záhradku, varím, zaváram, robím džemy, pečiem, cestujem po svete, mam dobre vztahy s ex..
Čo odporúčam s mojimi skúsenosťami? Jednoznačne pracovať na sebe, nespoliehať sa na nikoho, vzdelávať sa, byť samostatná, splácať si postupne vlastný byt, budovať si svoj svet. Skutočný milujúci partner je bonus, nesmie to byť barlička. A hlavne nerobiť so seba obeť v štýle že rodičia mi nedovolia, rodičia sú takí a takí....
Ak je pravda, to co pises, tak proste ich spravanie nie je normalne. Vyhrazat sa ti policajtmi mozu, no kedze uz mas 18, nic by s tym nevyriesili. Takze ak to spolu myslite vazne, ja by som odisla. Nemozes donekonecna cakat, ze sa ich spravanie zmeni
@baba0424 prežívam niečo podobné neviem síce odkiaľ si ale na tvojom mieste sa odsťahujem aj sama už dávno hoci aj do garsónky ak takto dobre ako študentka zarábaš. Držím palce. Môžem sa spýtať kde pracuješ?
Mas viac ako 18 neurobis nic zle len to ze povies rodicom ze NIE a urobim si po svojom policajti ta nahanat nebudu si uz zodpovedna sama.za seba drzim palce!
Ako sa vravi "doveruj ale preveruj". Dobre si premysli ci u neho budes mat naozaj lepsie zazemie.
Ak je tvoj priatel naozaj zodpovedny, solidny, vybureny, ma spravne hodnoty a ciele, tak si postupne nenapadne poodnasaj svoje osobne veci, hlavne dokumenty, a odid. Spolu si presne a dokladne odkomunikujte pravidla spoluzitia , ci uz prace v domacnosti, platenie nakladov na zivot. Aby si neskocila z blata do kaluze,
A potom pri odchode s poslednymi vecami nechaj na stole pekny odkaz ze im dakujes za vsetko dobre a je cas postavit sa na vlastné nohy.
Ostatne budes riesit podla okolnosti. Ale vzdy si nechaj úspory v rezerve.
Rodicia privedu na svet deti aby ich vychovali tak ze im nebudu robit policajtov ale aby vedeli byt samostatne a zivotaschopne.
Policajti - ano môžu ich zavolat ze si dlho nezvestna a maju obavy a bla bla bla.ale ked ta skontaktuju vysvetlís ze si plnoleta a mozu rodicom iba oznamit ze žiješ ale nesmu povedat kde.
@amelie2017 týranie nemusí byť len jedlom😊tyraju ju psychicky slovne podľa toho čo píše
Veď odíď, ale slušne s rozlúčkou ako dospelá baba. Lebo bez slova zdrhne z domu len nevyzrete decko. A to že si im dala všetko? Tiež som si to v 20ke myslela, nie nedala si im ešte nič. To všetko by si im mala dávať do konca života ako vďaku za to kde teraz si a kým si. Nezvolili najšťastnejší spôsob kontroly, ale nemyslím, že si nejaký rodič zaslúži, aby sa mu jeho dieťa, o ktoré sa 20 rokov staral otocilo chrbtom
@baba0424 Sorry,to trebalo napísať hneď,nie je štandard aby stredoškolák na brigáde popri škole zarábal 600 eur,keď sa povie brigáda popri strednej škole človek si predstaví 100 až 300 eur k dobru mesačne.To už sa dá skôr aj keď nie som zástanca spoločného bývania pred svadbou,ale ak si vieš zarobiť a máš aj rezervu tak môžeš do toho aj ísť ak sa doma ozaj nedá,aj keď istejšie by bolo počkať kým skončíš školu,budeš mať voľné ruky čo sa práce týka,takto keby prišli problémy a potrebovala by si druhý príjem tak ku škole a brigáde by sa už ďalšia práca nedala vpratať.V tomto trochu tvojich rodičov chápem,tiež by som si to predstavovala tak že,deti normálne dokončia školu a tak vyletia z hniezda.Ale je pravda že 19 ročný maturant by už mal mať slobodu ako dospelá osoba.Snáď pre vzťahy v rodine by bolo dobré ten rok vydržať aby si videla či dodržia sľub a dajú ti slobodu a voľnú ruku vo všetkom.Aspoň by si sa s rodičmi rozišla v dobrom.
@oli18 Aj keby takto zarobila,čo je ináč super že sa vie obracať,stále je to iba brigáda a tá je vždy trochu neistá,plus keď ešte študuje je viazaná na školu a nemôže v prípade straty práce len tak zobrať hocičo,bude musieť brať ohľad na školu,kým po maturite bude mať voľné ruky, ľahšie by sa jej dýchalo a fungovalo keby počkala do maturity a tak išla,nevieme však aké veľmi zlé to má doma.Plus rátaj že nasťahovať sa k priateľovi je riziko že im to nevyjde,veď koľko žien sa už na takom spolužití popálilo🙄,keď sa po nasťahovaní z "princa na bielom"koni zrazu vykľul len ten kôň.Verím že to nie je autorkin prípad ale opatrnosť je isto na mieste.Mne keby sa tak dcéra v maturitnom ročníku išla nasťahovať k chlapovi tiež by som neskákala od radosti.
@oli18 práve preto že daný vykazuje a odvádza len podľa dohody 😁 plus študenti nemajú problém s víkendom či sviatkom.......majú brigádnici casto v čistom na ruku viac ako niekto čo robí na zmluvu pondelok až piatok.
Počas prázdnin určite reálny príjem na študenta.
Počas školy ak bude zas on line vzdelávanie tak kľudne tiež.

@baba0424 Daj nam potom po case vediet ako zijes. 🙂