Mám 40 a vraj mám za sebou polovicu života
Mám 40. Necítim sa staro, aj keď pre niektorých ľudí už stará som. A dnes mi bolo povedané, že mám za sebou už minimálne polovicu svojho života. A teraz som chytila depky, lebo je to asi pravda. 😔
@oonnaganamakusai kriste a ty tych dementnych 70 tnikov poznas kolko?
Vieš čo milá autorka, buď rada že máš 40...tnoho ľudí sa toho veku ani len zďaleka nedožije.
To je výhoda staršej generácie....60.tnik sa.svojho veku dožil, taký 50.tnik možno o rok zomrie... takže všetko má aj svoje pro
@oonnaganamakusai ale napisem ti to este raz. pracovala som so starymi ludmi dlhe roky a preslo mi ich rukami stovky takze nie nepisem o 20. a to je jedno, lebo toto nie je predmetom diskusie. ocividne podla tvojich prispevkov na fore nejaku poruchu budes mat. takze mozno po 70 sa ta to tykat bude. neberiem ti to.
To, čo povedal je typické pre stredný vek jedného dna sa zobudis a zistíš, že deti podrástli, rodičia starnú a ty si fakt v tom lepšom prípade v polovici a začneš sa zaoberať myšlienkami, ktoré by Ťa pred 5 r ani nenapadli.Ja som sa minule zamyslela, že som šťastný človek polovica mojich kamarátok,
v mojom veku 45 r ci spolužiakov už nemajú jedného, alebo niektorí ani jedného rodica a to hovoríme o ľuďoch do 70 r zväčša odišli tesne po odchode do dôchodku.Vacsinu som poznala aktívni ľudia žiadne dlhodobé dg.
Takže treba byť vďačný za všetko.Ja to vidím, že doteraz, keď sme sa stretli partia sa rozoberali deti a zrazu prechádzame na témy kde je dobrý neurológ a komu čo zistili na prevencii🙂)
Ale iste treba to brať s rezervou mozes sa dozit aj 95 r.
no a? aj ja mam a co, ved o tom je zivot, narodit sa, prezit ho, co najkvalitnejsie a potom odist na druhy breh, nikto tu nebude vecne, mala si uz 20, aj 30, urcite mas vela zazitkov za sebou a este stale pred sebou, daj si nove ciele, pracuj na sebe a neries vek
@oonnaganamakusai ty si to tak napisala Akoby vsetci v 70 mali dostat demenciu . Moj svokor bude mat 90 a nema ju. Moja stara mama bola mentalne na tom velmi dobre takmer do smrti v 94r svokra mà demenciu zacala jej niekedy blizsie k 80 ako 70. Nema kazdy clovek od urciteho veku demenciu. Jedine ze uz mas 70 a pises tu za seba zo svojej skusenosti ktoru vdaka svoje kondicii považuješ za globalny fakt.
Pripomenula by som mu že muži sa dožívajú v priemere o 7 rokov menej ako ženy.
Na to by som mu odpovedala "Hlavne ze ma caka ta lepsia polovica, bez teba" 😁
Nooo a mozno uz tri stvrtiny 😀 ale nie, srandujem. Po 40 prestal moj muz oslavovat narodky a ja tiez radsej uz roky nepočítam. Skus nevnimat svoj vek. Predstav di,ze mas 35 a tak aj zi 😄
Ja sa riadim tym , ze je jedno kolko mas rokov. Kazdy den 6 stop nad zemou je dobry den. Vazim si vsetko co mam. A ak je 40 polka zivota tak super este mas vela sanci uzivat si zivot pred sebou .
@oonnaganamakusai
Niekto ma demenciu aj skor, niekto nikdy. Vela vieme ovplyvnit zivotnym stylom vratane stravy, ale geny nevystis, niekto ma proste smolu. Moja babka zomrela sko 90-rocna s jasnou myslou, este ked mala 86-87 tokov, robila pre firmy uctovnictvo ( vratane prace na PC), ja dufam, ze nieco po nej podedim
Celkom nerozumiem príspevku.
Teoreticky má aj pravdu. Teraz je nejaký divný kult tela,zdravia,kedy každý športuje,zdravo sa stravné,udržiava si umelo vonkajšiu krasu......
No nechcú si ľudia uvedomiť,že život o tomto nie je.
Stačí moment...a tu nejde o depku,či negativizmus. Ale o realitu. Veď zomierajú deti,mladí ľudia....choroby dostávajú deti,mladí ľudia....staroba nie je strašiak,ale odmena.
Užívajme si každý deň,nikdy nevieme,čo koho čaká.
Tváriť sa,že vek je iba číslo,je hlúposť. Každý vek má svoje limity,ale má aj svoju krásu.
Moj dedko hovoril, ze ako 70tnik este mal silu, no po 80tke uz to s nim slo dolu vodou, aj zdravotne... v novembri oslavuje 90 a drzi sa celkom. Ale uz to neni ono... cize mozes sa dozit aj 90, no uz budes musiet obmedzit mnohe aktivity a denne fungovanie bude stazene. Poznam to tak u.mnohych 80tnikov. Teraz nedepkuj, depkovat mozes v 70tke.... este si relativne mlada a aktivna 🙂
Heriban mal len o tri viac a má po živote úplne. Nikto nevie kedy a čo sa v živote zomelie, takže skutočne platí 'Carpe diem' - Uži dňa. Mám dve deti a 43, fungovať sa musí v bežnom živote a nie sa teraz zamýšľať, že vlastne polku života som si už odžila a ešte to nemusí byť ani pravda
@walentina7 aj v predchadzajucich dobach sa stavalo, ze clovek okolo 50ky z nicoho nic zomrel. Nie je to typicke pre tuto dobu. A preco sa citis tak staro?
Ja mam 53 a ano, viem, ze polovicu zivota mam uz - mozno aj davno - za sebou. Tak to proste je. Dolezite je to, ako ten cas, co este mam, vyuzijem.
Tak je to tak, s tým človek neurobí nič. Ale možno sa dozijes vysokého veku. My máme v rodine dlhovekosť, ale aj vážne choroby pri ktorých viacerí členovia zomrely mladý. Moja starká má 93, rozumovo mám pocit niekedy že je na tom lepšie ako ja, jej svokra mala 92 keď zomrela a strýkovi chýbal mesiac aby sa dožil 100 rokov.... Nikto nevie kedy je v polovici....
Ja mám po 40r.,neriešim vek,teším sa z toho,čo je.
Pretože v okolí kopu ľudí zomiera,od bábätiek,po krásne dožitie roky. Prichádzajú už choroby,problémy,ale je to adekvátne veku. Treba sa učiť a naučiť žiť primerane veku. Neznamená,že horšie,vzdať sa,či čokoľvek podobne. Máme už nejaké životné skúsenosti,istý životný nadhľad,no a mali by sme ten život začať žiť viac do hĺbky. Všetka starostlivosť o zdravie je fajn,aj potrebná,starostlivosť o super mladost-no,neviem. Skôr by som sa chcela venovat mladosti ducha a ísť hlbšie. Krása je fajn,ale život bez vrások nie je všetko.
Každý vek má svoju krásu a svoj priestor na realizáciu.
A faktom je,že nech budeme robiť čokoľvek,raz zomrieť musíme.
v podstate je to pravda, čo si budeme klamať. Ale na druhej strane, nevieš ako dlho ešte budeš žiť, ako dlho budeš zdravá, tak prečo sa deptať? Ja mám 48 a neriešim koľko mám a koľko mi zostáva, pretože to ani neviem. Starneme všetci, s tým nespravíme nič. Ja si niekedy poviem, že vďaka bohu, že som sa dožila tých 48, pretože ani to nie je samozrejmosťou.
Pohar je poloplny alebo poloprázdny je to len vec pohľadu ktorý si zvolis. Ja som po 40tke oveľa vyrovnanejšia kludnejšia a spokojnejšia. Predpokladám že ak sa dožijem tak po 50tke budem mať už vsetko v paži a veľmi sa na to tesim 🙂
ja sa staram o pani narodenu 1924, sebestacna a mam sa co ucit aj od nej, je to uhol pohladu ako sa citis, nie kazdy ma samozrejme zdravie
Bože, to je zas problém... no a čo, keď aj máš za sebou polovicu života, s tým nič neurobíš, staraj sa, aby tá polovica, čo máš PRED sebou, bola pekná a nedepkuj pre niečo, čo absolútne neovplyvníš
Ked to bol niekto mudry tak waaaau. Mas este 40rokov zivota pred sebou.
Mnohe z nas sme mladsie od teba a nevieme resp mne nik nepovedal ci sa vobec dozijem zajtrajska.
Par dni dozadu mi toto napadlo samej,v októbri budem mat 40🤔noo,ak sa chcem dožiť viac ako polovicu teda,je načase schudnúť a zdravo sa stravovať a zahnať pesimizmus...