icon

Mám bojovať, alebo odísť?

ajka_paradajka
2. nov 2016

Ahojte zeny. Prisla som si po radu,lebo naozaj neviem ako dalej...So snubencom mame vo vztahu prvu velku krizu. Momentalne som na materskej dovolenke s vyse rocnym syncekom. Za cely ten rok som si nikdy nebola nikde vecer vyrazit. Cely ten cas som sa venovala len malemu,mojmu chlapovi a nasej domacnosti. A vlastne keby len vecer...bola som na dzus jeden raz s kamoskou,ked som isla cestou od kadernicky. To bol cely moj spolocensky zivot. Maly je na mna dost naviazany,hlavne v noci sa potrebuje casto kojit a musi citit,ze som pri nom. Minuly tyzden sme mali stretnutie zo strednej skoly po siestich rokoch,tak som nejak mojho chlapa presvedcila (je dost majetnicky a panovacny,co sa tyka mna), aby vecer s malym zostal a postaral sa o neho a ja si na par hodim vyjdem von. Dohodli sme sa,ze o pol jedenastej pridem domov. Ja som sa zachovala velmi nezodpovedne a v ramci dobrej nalady a partie som vypila toho viac ako som planovala ( 4 pohare vina), no a kedze som rok alkohol nepila velmi mi to udrelo do hlavy. Zo zaciatku sme si volavali,ci je vsetko v poriadku a ci to s malym zvlada, potom sme si vsak isli sadnut do baru,kde nebol ziadny signal,tak som musela vychadzat von,aby sme sa mohli kontaktovat. Dohodli sme sa,ze zostanem o cca hodinku dlhsie. Medzitym ma to vino tak vzalo, ze si pamatam vsetko uz len matne,nemala som pojem o case a ratovala ma jedna byvala spoluziacka. Prisla som domov o jednej v noci. Priatel bol este hore a hrozne vytoceny. Pisal mi dve esemesky,ze maly sa budi a place ale mne noc neprislo. Zistila som,ze stale nemam signal az na druhy den rano,ked som sa zobudila. Cestne sa priznavam,ze v takom stave som musela maleho nakojit...nikdy som to predtym nespravila a ani to uz nikdy nespravim. Bohuzial u neho ziadny iny prostriedok upokojenia nefungoval,ja som ho nosit na rukach nedokazala. Na druhy den som sa snazila snubencovi ospravedlnit, ze som to naozaj nezodpovedne prehnala a ze sa to uz nikdy nestane,ze mi alkohol udrel do hlavy z nicoho nic...jeho odpoved ma tak velmi zranila. Povedal mi,ze proste neznasa ozrate zeny, naviac som este aj ublizovala malemu a ze je so mnou uz len kvoli nemu. Ze mi je chlast a kamarati prednejsi, nez oni dvaja. Odpovedala som mu,ze teda ak sa mu hnusim,tak uz nema vyznam aby sme boli dalej spolu a premyslim si,ako si rozdelime veci. Potom som uz len plakala ako dazd. Dalsie dni som stravila s malym u rodicov,aby som nemusela byt doma,kedze chlap sa so mnou vobec nerozpraval, snazila som sa ho objat a ospravedlnit sa mu,dat mu pusu,ale vzdy ma odmietol. Vcera sme cestovali s mamou a s malym na hroby mimo mesto a ked sme sa vecer vratili snazila som sa s nim zase porozpravat. Pytala som sa ho,ci mi je schopny este niekedy odpustit a ci ma este lubi. Jeho odpoved bola: " Prestan a nedavaj mi teraz taketo otazky.". Tak som mu vysvetlila,ze potrebujem vediet na com som,ci mam o nas vztah bojovat,alebo sa zmierit s rozchodom, ze sa s nim chcem o tom vazne porozpravat. Jeho odpoved znela, ze on nema naladu sa o tom bavit. Zase dalsia rana do srdca a ja bezradna. Ten vecer mi nanestastie maly skaredo spadol v kupelni, ale stihla som ho na poslednu chvilku zachytit. Samozrejme, ze plakal a moj chlap mi vykrical, ze nielen ze maleho ozieram ale ho chcem este aj prizabit, ze takeho nezodpovedneho cloveka ako som ja este nevidel...a mne je strasne. Od toho incidentu ubehlo uz 5 dni a jeho spravanie sa nijak nezmenilo. Ja placem kazdy den, som zufala. Nechcem o nasu rodinku prist...uz len kvoli malemu. Moja hrdost je uz poslapana uplne. Na jednej strane viem, ze som urobila velku chybu. Na druhej strane, zasluzila som si az taketo jednanie z jeho strany? Co mam robit? :(

vejula
3. nov 2016

@0silvia0 ale malý je predsa s mamou..

cajomila
3. nov 2016

Myslim,ze si dobre urobila...niesi povinna znasat tolko hnoju.Ano mozno si to prehnala na stretku,ano opila si sa...no co uz stava sa 😒 😉 .Ale to nije dovod ,aby si sa muzovi navzdy zhnusila😉 .
Teraz uvidis,ako sa zachova...vsak nech o vas bojuje !!!
Zase ja by som mu asi povedala,ze ci kvoli takejto banalite je ochotny sa vzdat rodiny...vsak pridu este aj horsie a tazsie casy...a co bude potom???

0silvia0
3. nov 2016

@vejula je s mamou, ale odzneli tu od začiatku diskusie rady typu, nechaj malého otcovi aj na 24 hodín, nech si to otecko užije. Odstav malého, je načase ho odstaviť a chodievaj von hocikedy a nech sa otec stará atď. Ja nechápem násilné odstavovanie takéhoto malého dieťaťa kvôli problémom rodičov, to je všetko, na čo som chcela poukázať...

janickacrazy
3. nov 2016

@0silvia0 Tak ročné dieťa hádam autorka zase nekojí každé 3 hodiny, ved to by malo jesť už normálnu stravu. Možno by mu to aj prospelo. Nech si ocko zvyká aj dieťa, ved nemusí byť furt len na mame prilepené.

jankalukasova
3. nov 2016

nečítam celú diksusiu... ale príde mi to pritiahnuté za vlasy...
1. Nechápem prečo si normálne nemohola ísť doteraz von, z toho by trafilo asi každého. To, že si na materskej, neznamená, že si domáci otrok... netvrdím, že musíš byť 2x do týždňa v bare, ale je raz za mesiac- dva, vybehnúť s kamoškou na kávu nie je nič nenormálne a to sa dá inak v pohode aj s deťmi...
2. Tvoj snúbenec je tak neschopný, že si musíte celý večer volať a smskovať či je všetko ok? To je čo za tatka, že sa o svojho syna nevie normálne postarať. Keď je prúser volám, keď je všetko ok, tak dám pokoj. Teda.. keď už reval, tak jasné, že volal... z Tvojej strany je zas blbé, že sa nedovolal a snáď ako matka vieš (cca..) kedy sa to dieťa budí a jednoducho Ťa potrebuje a tak musíš vedieť, že je čas ísť...
3. Od Teba je nezodpovedné, že si pila aj keď vieš, že musíš kojiť a je jedno, že koľko to bolo pohárov a ako Ti to stúplo do hlavy, proste je v živote ženy obdobie, kedy je alkohol tabu... ja milujem víno.. ale viem, že ešte nejaký čas si na neho veru počkám a aj keď bude nejaká akcia, tak hold obídem na sucho.
4. Pre takéto veci sa snáď ľudia s malým dieťaťom nerozchádzajú.. skôr by som ako dôvod na rozchod videla tú majetníckosť a to, že máš byť zatvorená doma s dieťaťom a ako matka vlastne nemáš právo na priateľov a zábavu. Lebo to nie je o tom, že večierky a alkohol sú Ti prednejšie ako partner a syn ale TVOJMU partnerovi je prednejšie JEHO dokonalé pohodlie ako frustrácia jeho partnerky. Lenže o tomto všetkom sa predsa dá komunikovať.
takže máte v tom prsty obaja... lenže čo asi tak čakal, keď si sa po roku dostala konečne von..

0silvia0
3. nov 2016

@janickacrazy tu nejde o jedenie a nejedenie, ale o rady typu odstav ho, je načase. S odstavovaním kvôli tomuto ja nebudem súhlasiť nikdy ani keby mi tu tisíc matiek napísalo, že ročné dieťa má byť odstavené a hotovo. Jednoducho nesúhlas...

mimac
3. nov 2016

@ajka_paradajka nebola si rok von, by ma porazilo!!!...? aj mne by alkohol udrel do hlavy a neprišla by som načas domov, to, že som stále s dieťaťom a že sa venujem aj domácnosti a mužovi ešte neznamená, že som najlepšia matka, manželka na svete, ide o to, že taký istý čas a plnohodnotne k psychickcej pohode musí aj dieťa tráviť čas s otcom, 1ročný vydrží aj na umelom mlieku preboha, tak si poplače o trošku viac a čo? nieje z cukru "nerozpustí sa", ja si skôr myslím, že len hľadal dôvod aby ťa psychicky deptal, ako mohol dovoliť, že si nebola rok von? čo si urobila čisto iba pre seba? nieje on sebec?

natalym
3. nov 2016

@ajka_paradajka Aby si sa donekonečna ospravedlňovala chlapovi, ktorému si porodila dieťa, o ktoré sa nonstop staráš a aj o neho, tak to teda nie. Bože za to že si bola vonku, no a čo čo ten Tvoj je bez chyby??????? To snáď nemyslí vážne???????
Raz si sa ospravedlnila, je Ti to ľúto, ideme ďalej............... Podľa mňa by si sa mala prestať ospravedlňovať, normálne choď ďalej, nevypytuj sa ho, tvár sa normálne........
A by skúsil niečo povedať......

janickacrazy
3. nov 2016

@0silvia0 Tak určite nemusí dieťa odstaviť úplne kvoli tomu, aby si mohla občas niekam vyjsť, ale tak večer nakojí a može ísť na 2-3 hodiny preč. Doma može nechať odsaté mliečko a ocko narkmi. Podľa mna tie rady boli tak myslené, že to nie je už malé bábatko, ktoré musí byť nevyhnutne stále len s matkou. Napr. ja by som rada kojila, ale bohužiaľ som mala problémy a ledva do 4. mesiaca sme vydržali, no každá žena to vníma inak.

lenka1993
3. nov 2016

Manzel mal 3 a pol roka milenku a popritom zil somnou a dcerou "stastny" rodinny zivot a stale sme spolu. zda sa ti tvoj "problem" stale ako "problem" 😂😂😂😂😂?

vejula
3. nov 2016

@0silvia0 aha, nečitala som celu diskusiu, tak neviem 🙂 ale v tomto s tebou samozrejme suhlasím.

mysicka36
3. nov 2016

@0silvia0 neber všetko doslovne a zo dňa na deň. 😉 Každopádne, mňa by vydieraním nikto k ničomu nedonútil. Keby mi trieskal o hlavu ako mu berem dieťa, tak mu ho dám s jednou pobalenou taškou cez plece. Doma si budem odstriekavať a ver mi, že dedulo bude dobre v riti ako mu jeho vydieranie nevyšlo 😀

A dobre si napísala, každý si môže radiť čo chce. Mamina si spraví tak ako to cíti....

majaxy
3. nov 2016

@jankalukasova perfektne zhrnuté

esther03
3. nov 2016

@ajka_paradajka Ale nedavam mu ziadne dovody na to,aby sa musel obavat o moju vernost. Presne tuto vetu pouzivaju obete domaceho nasilia. Skus sa zamysliet ako to u vas doma chodi....

0silvia0
3. nov 2016

@janickacrazy samozrejme, že každá to vníma inak... každá podľa svojho pohľadu a svojich skúseností. Moje skúsenosti hovoria, že dojčené dieťa nezaspí inak ako na prsníku, po prebudení chce prsník a nie nejakú fľašu s odstriekaným mliekom, dokonca umelé mlieko by ani do úst nevzalo. Viem si predstaviť ten rev, keď dieťa v polospánku požaduje prsník, na ktorý je zvyknuté a miesto toho dostane cumel či dokonca umelé mlieko. Ja akože neviem načo je toto dobré... Len na to, aby si žena večer povyrazila? Druhá osoba, ktorá bude strážiť toto vyľakané dieťa (nemá mamu pri sebe, pchajú mu do úst to, načo nie je zvyknuté) bude mať fakt úžasnú noc... či je to manžel, mama či kto... kto dojčil deti dlhšie vie, o čom hovorím... Ak mám dieťa, ktoré dojčím, prispôsobím sa mu, chodím von aj s ním, v prípade núdze (hospitalizácia) jasné, nedá sa inak, ale kvôli kláboseniu s kamarátkami aby som stresovala dieťa? Žúrovať človek môže po nociach roky rokúce keď dieťa je odstavené, prečo práve počas toho minimálneho dojčiaceho obdobia? Len preto aby dokázala že je nezávislá matka ktorá si môže robiť čo chce a žúrovať kedy chce? Ja som dojčila deti dlho, dcéru dokonca 3 roky a keď som večer raz za rok išla, bola som na telefóne, prišla, nakojila, dieťa zaspalo a hotovo, kde je tu problém? Načo si vyrábať zbytočné problémy?

0silvia0
3. nov 2016

@mysicka36 nechcem to brať doslovne, ale serie ma, že síce dieťa je stredobodom celého tohoto problému, ale na to úbohé dieťa nikto neberie ohľad... vydieracieho dedula treba poriešiť inak, nie s vrieskajúcim zúfalým deckom na rukách... dedula mi nie je ľúto, ale toho dieťaťa mi je ľúto, ja by som to tomu malému neurobila... 🙂

sardinka336
3. nov 2016

@0silvia0 presne ako píšeš, načo si vyrabat zbytočne problémy. 3 ročne kojit nepotrebuje 😀 ale tak su deti naučene tak tak to mamičky maju. Snad dieta pije aj vodu ach, škoda reči.

janickacrazy
3. nov 2016

@0silvia0 Tak každé dieťa je iné, napr. mojho prvého syna som dojčila do 10. mesiacov a vobec mu nevadilo, ked ho strážila moja sestra, ktorá mu dala moje odstriekané mliečko z fľaše, ked sa zobudil, vypil a spal krásne dalej. Je to asi individuálne.

esther03
3. nov 2016

@0silvia0 to dieta ma 1 a jeden mesiac nie je to novorodenec. Takto velke dieta nema v noci jest, ale spat, aj travenie si potrebuje oddychnut. A mamicka tiez potrebuje istu psychohygienu bez dietata aspon na chvilu, ved je s nim 24 hodin denne 7 dni v tyzdni. Mna skor zaraza fakt, ze si ocko za cely rok nevybudoval taky vztah k dietatu, aby s nim vedel byt aspon v noci par hodin sam. O vztahu k matke dietata som sa uz vyjadrila vyssie.

0silvia0
3. nov 2016

@sardinka336 je tu reč o ročnom dieťati, píšme k téme...

0silvia0
3. nov 2016

@janickacrazy samozrejme, je to individuálne, to máš pravdu..

majaxy
3. nov 2016

@0silvia0 Fu, ty si to celé voláko otočila...Ani neviem ako by som to napísala...Podľa mna tu nejde o voláke dokazovanie matky, ale spontánny čin ženy, človeka. Ved mi nehovor, že dieťa nemôže stráviť s otcom 5 -6 hodín, aký je to potom otec ?A o tom kojení....Ano, ked kojíme, musíme byť dieťatku v permanencii, ale ešte žiadne dieťa neumrelo, ked dostalo miesto prsníka fľašu. Ani ja som od svojho nikdy neodišla, ale bol extrémne uplakaný, lenže môj názor pre iné matky nie je ohraničený. Opakujem, a fakt si to myslím, že náš život narodením dieťatka nekončí, práve naopak, dal nám zázrak bytia, o ktorý sa máme ale podeliť dvaja, či sa to týka radostí, alebo starostí. Samozrejme nehovorím o tom, aby sme boli jak tie socky, ale ked matka trošku vypustí paru, nebude zato zlá matka, a otecko to chúda čo nevie čo so synom.A ked je taký dokonalý, prečo sa nevedel o dieťatko postarať?

0silvia0
3. nov 2016

@esther03 presne takéto reakcie som očakávala, jasné, poďme paušalizovať a škatuľkovať, všetky deti rovnako, lebo nejaká múdra teta povedala. S tvojím názorom absolútne, ale absolútne nesúhlasím a aj keď si privedieš stádo žien s rovnakým názorom, smola, nepresvedčíte ma....

0silvia0
3. nov 2016

@majaxy prepáčte sa otočenie uhlu problému, už sa radšej nevyjadrujem, lebo ma tu uplieskajú s kabelkami po hlave... 😀 😀

vejula
3. nov 2016

@0silvia0 yas druhý pohlad na vec je ten, že ženy, ktorým sa bude hovoriť, že za celý časd dojčenia nemaju právo si výjsť ani na 2 - 3 hodiny na vinko s kamoškou budu dojčiť v priemere omnoho kratšie a odstavia svoje deti skôr, lebo sa budu cítiť oproti ženam čo nedojčia dlhodobo znevýhodnené. Ak teda hovoríme o dlhodobom dojčení, ktoré nerátame na mesiace ale na roky, tak to môže prísť matke skutočne nepredstavitelné. Ja zas nevidim dôvod ak dojčím dieťa 4 roky, celé 4 roky nesadnuť si večer s kamoškou. Vieš že ja dojčim dlhodobo všetky svoje deti, teda vyše 4 rokov a ano par krat som si bola za ten čas sadnuť s kamoškou večer tak, že som okolo 20 uspala na prsu dieťa a išla som si sadnuť a vrátila som sa okolo pol noci. Detičky vždy spali. Maximalne sa raz zobudili, vtedy ich tatino zobral na ruky a ukolisal ich. Žiadna hysteria sa nekonala. Samozrejme vždy som bola na telefone a cca čo hodinu som volala, či je všetko ok. Môj manžel je zas v tomto taký dobrák, že mi ešte hovoril nech si to užijem, nech nestresujem, že všetko je v poriadku všetko ma pod kontrolou. Prvý krat som si bola od dieťaťa sadnuť asi ked malo rok a pol a zvládlo to bez problemov a ujmy a manžel tiež 🙂

zdena12345
3. nov 2016

@lenka1993 toto je trosku mimo temu, ale mohla by si mi prosim (aj do IP) napisat, ako ste to "rozchodili". Tiez riesime a bojujeme a rada by som vedela, ako to iny dokazali prekonat. dakuejm

esther03
3. nov 2016

@0silvia0 ale mne je uplne jedno ci s mojim nazorom suhlasis alebo nie 😀

mysicka36
3. nov 2016

😒 baby ja sa o dojčení nechcem hádať, u mňa odstavovanie prebehlo za týždeň v asi pol roku u oboch detí. A susede som raz nečakane varovala 4mes. plne kojené bábo, čo ju zobrala sanitka do nemocnice a muž nebol na SK. Ano, bolo nesvoje bábenko, ale žiadne záchvaty paniky sa nediali. Dokonca po pár dňoch na flaši sa prisalo (mama odstrekovala ako sa jej dalo) Zhodnime sa na tom, že o tomto téma nieje a dúfam, že každá maminka si spraví po svojom a nie ako napíše niekto na MK 😉

libawet
3. nov 2016

@ajka_paradajka urobili ste chybu obaja. On - ako otec, sa má takisto vedieť postarať o dieťa, keď matka odíde z pochopiteľných dôvodov, o ktorých on dopredu vie. Keďže to bola stretávka ( čo nie je každý deň ), nemal Ti vyvolávať a otravovať Ťa, máš takisto nárok na istý oddych a relax, aby si mohla fungovať ďalej. To, aby sa on vedel postarať o dieťa v čase Tvojej neprítomnosti, si ho mala naučiť Ty ( chlap sa sám od seba len tak nepridá, musí ho žena pritiahnuť, keď chce, aby urobil to, čo ona od neho chce ). Keďže vieš, že kojíš, nemala si piť, to bolo nezodpovedné a ešte potom kojiť dieťa, kt. tiež alkohol vlastne pilo z Tvojho mlieka, tu si urobila chybu Ty. Teraz len zostáva priznať si navzájom svoje chyby a ísť ďalej. To je život a chybami sa človek učí, nie to vzdáva.

zdena12345
3. nov 2016

@0silvia0 syna dojcim a teraz som ostala chora. ma pol roka. berem atb nemozem kojit. co som urobila? sup mu umele. hej protestoval, ale hladom neumre 😉 par krat pichnem flasu do ust a pochopi, na druhy den uplne bez problemov. uznavam, ze nie kazde dieta to takto zvladne, lebo prveho mame z uplne ineho sudka, vresklun prvej triedy ale aj ten v roku dostaval uz flasku a odo mna iba vecer pred spanim. v noci aj ked bol hore iba sme ho tisili, nosili, kocik... takze aj s vresklunom to ide