Mám bojovať, alebo odísť?
Ahojte zeny. Prisla som si po radu,lebo naozaj neviem ako dalej...So snubencom mame vo vztahu prvu velku krizu. Momentalne som na materskej dovolenke s vyse rocnym syncekom. Za cely ten rok som si nikdy nebola nikde vecer vyrazit. Cely ten cas som sa venovala len malemu,mojmu chlapovi a nasej domacnosti. A vlastne keby len vecer...bola som na dzus jeden raz s kamoskou,ked som isla cestou od kadernicky. To bol cely moj spolocensky zivot. Maly je na mna dost naviazany,hlavne v noci sa potrebuje casto kojit a musi citit,ze som pri nom. Minuly tyzden sme mali stretnutie zo strednej skoly po siestich rokoch,tak som nejak mojho chlapa presvedcila (je dost majetnicky a panovacny,co sa tyka mna), aby vecer s malym zostal a postaral sa o neho a ja si na par hodim vyjdem von. Dohodli sme sa,ze o pol jedenastej pridem domov. Ja som sa zachovala velmi nezodpovedne a v ramci dobrej nalady a partie som vypila toho viac ako som planovala ( 4 pohare vina), no a kedze som rok alkohol nepila velmi mi to udrelo do hlavy. Zo zaciatku sme si volavali,ci je vsetko v poriadku a ci to s malym zvlada, potom sme si vsak isli sadnut do baru,kde nebol ziadny signal,tak som musela vychadzat von,aby sme sa mohli kontaktovat. Dohodli sme sa,ze zostanem o cca hodinku dlhsie. Medzitym ma to vino tak vzalo, ze si pamatam vsetko uz len matne,nemala som pojem o case a ratovala ma jedna byvala spoluziacka. Prisla som domov o jednej v noci. Priatel bol este hore a hrozne vytoceny. Pisal mi dve esemesky,ze maly sa budi a place ale mne noc neprislo. Zistila som,ze stale nemam signal az na druhy den rano,ked som sa zobudila. Cestne sa priznavam,ze v takom stave som musela maleho nakojit...nikdy som to predtym nespravila a ani to uz nikdy nespravim. Bohuzial u neho ziadny iny prostriedok upokojenia nefungoval,ja som ho nosit na rukach nedokazala. Na druhy den som sa snazila snubencovi ospravedlnit, ze som to naozaj nezodpovedne prehnala a ze sa to uz nikdy nestane,ze mi alkohol udrel do hlavy z nicoho nic...jeho odpoved ma tak velmi zranila. Povedal mi,ze proste neznasa ozrate zeny, naviac som este aj ublizovala malemu a ze je so mnou uz len kvoli nemu. Ze mi je chlast a kamarati prednejsi, nez oni dvaja. Odpovedala som mu,ze teda ak sa mu hnusim,tak uz nema vyznam aby sme boli dalej spolu a premyslim si,ako si rozdelime veci. Potom som uz len plakala ako dazd. Dalsie dni som stravila s malym u rodicov,aby som nemusela byt doma,kedze chlap sa so mnou vobec nerozpraval, snazila som sa ho objat a ospravedlnit sa mu,dat mu pusu,ale vzdy ma odmietol. Vcera sme cestovali s mamou a s malym na hroby mimo mesto a ked sme sa vecer vratili snazila som sa s nim zase porozpravat. Pytala som sa ho,ci mi je schopny este niekedy odpustit a ci ma este lubi. Jeho odpoved bola: " Prestan a nedavaj mi teraz taketo otazky.". Tak som mu vysvetlila,ze potrebujem vediet na com som,ci mam o nas vztah bojovat,alebo sa zmierit s rozchodom, ze sa s nim chcem o tom vazne porozpravat. Jeho odpoved znela, ze on nema naladu sa o tom bavit. Zase dalsia rana do srdca a ja bezradna. Ten vecer mi nanestastie maly skaredo spadol v kupelni, ale stihla som ho na poslednu chvilku zachytit. Samozrejme, ze plakal a moj chlap mi vykrical, ze nielen ze maleho ozieram ale ho chcem este aj prizabit, ze takeho nezodpovedneho cloveka ako som ja este nevidel...a mne je strasne. Od toho incidentu ubehlo uz 5 dni a jeho spravanie sa nijak nezmenilo. Ja placem kazdy den, som zufala. Nechcem o nasu rodinku prist...uz len kvoli malemu. Moja hrdost je uz poslapana uplne. Na jednej strane viem, ze som urobila velku chybu. Na druhej strane, zasluzila som si az taketo jednanie z jeho strany? Co mam robit? :(
@maciatkolulu Netrieskaj jej to vkuse o hlavu, veď ona to vie aj sama, že nemala.. Radčej jej poraď, čo by mohla robiť, aby mohla odísť od neho hneď.
@tinapa nie radcej jej neporadim, ale radsej 😉 , tazko jej radit, ked sama musi vediet svoje moznosti, ja ju nepoznam, ani jej rodinu, ani jej kamaratky, kamaratov, nepoznam jej moznosti, takze v tomto jej tazko mozem poradit, ked je to zle, katastroficke, jedina rada policia a krizove centra, ale asi az tak zle to nebude 😉 Vcera tu bol problem, ze sa akurat tak dul jej snubenec, lebo meskala a tak a dnes je z nej tyrana zena.... Rady som jej dala, vzit rozum do hrsti a vediet sa spravne rozhodnut, radit inak neviem, lebo ju nepoznam, reagujem iba na to co napisala, ked chce, tak nech ide k babke a uvidi co bude dalej...
@tinapa okrem toho si myslím že ak by sedela doma a bola triezva, tak ten chuj by si aj tak našiel dôvod na to aby sa mohol chovať tak ako sa chová
@ajka_paradajka Mne náhodou vyznievaš ako rozumne uvažujúca žena.. Tvoj syn cíti to dusno, preto je zrejme tak závislý na tebe, veď kto ho má iný ochrániť ak nie vlastná mama..
Takze... Spravila si chybu , dosť nepeknú ano . Si mama a si zodpovedná za svoje dieťa . Neviem si predstaviť seba v takej situácii , nikdy by som nepila ked kojím , to po prvé . Po ďalšie .. Aj ja som bola 2x von takto , ale to uz drobec mal vyše dvoch rokov a utekala som domov ako besna ked mi drahý volal , ze sa prebudil . Ďalej nechápem , prečo niekedy nejdes v normálnom čase na kávu s kamoskou a malým . Ja chodím často s mojou 15 mesačnou . Jasne , ze ju tam viac menej naháňam , ale to k tomu patrí 😀 Alebo ako ja skôr praktizujem teraz , kamosku zavolam na návštevu . Môžeme KĽUDNE vypiť kávu kým sa hra 😊
Co sa týka toho , ze ti maly spadol . To ako spadol ked chodil som pochopila . To sa este napáda . A tvoj chlap je teda nepeknej povahy , ked ti toto vyčíta .
Celkovo sa mi vas vzťah nepáči . Myslím , ze ta dosť citovo depta a to je svinstvo . Síce som ti aj ja dala kázeň - prepáč 😀 , ale urobila si blbosť . V konečnom dôsledku sa nic nestalo. Všetci ste to prežili bez ujmy na zdraví . Ty to velmi ľutuješ a uvedomuješ si co si urobila . Stalo sa a uz nestane . Chápem , ze sa naštval . Ale uz by aj stačilo . A vyhlasovat take zraňujúce vety je zákerne . Podľa mna len chce byt na koni , chce ta mat pekne doma, uplakanu, n kolenách a nevie prežiť , ze na chvilu sa tvoj svet prestal krútiť okolo jeho zadku ( dieťa si teraz odmyslíme 😊😊). Tot môj názor . Si mladá , žiarli , boji sa, chce si ta pripútať . Ale to , ženie je stavaný na vzťah s mladou si mal rozmyslieť skôr .
A ty sa uz neponižuj prosim !!! Pouč sa a chod ďalej , len po sebe nešliap. Chod k mame na chvilu , nechaj ho tak a uvidis co a ako .
Nech si nemysli , ze sa z neho poseres 😊 Ver mi , sebaucta je vo vzťahu dôležitá .
@maciatkolulu Povedala to hneď na začiatku, čo je zač..manipulatívny, panovačný, žiarlivý...to si hneď vieš predstaviť, čo to musí všetko obnášať... No však poradiť jej môžeme, čo si z toho zoberie, jej vec...nemusím ju poznať, aby som jej nemohla poradiť, nech odíde od takého chlapa, čo si ju aleže absolútne neváži. Niekto hore jej to napísal: musí jej to docvaknúť úplne..a potom odíde.
@puklica13 Podľa mňa je zdeptaná už dlho, a to z vlastnej rodiny, ktorá asi nebola príkladná.. Možno sa mýlim.. Preto nechá sebou zametať. Ale napísala sem, uvedomuje si, že to nie je dobré, čo sa deje a chce to zmeniť...len musí nabrať odvahu a vykročiť do neznáma.. Nie je to jednoduché, ja to viem pochopiť, aj keď neviem, čo by som robila ja, byť tak ubitá životom..si myslím, že je.
Su veci, ktore si nemozem dovolit pisat do verejnych diskusii. Tak ako bolo spomenute, doma som nemala velmi pozitivny priklad stastneho spoluzitia. Tiez sa udiali urcite veci v detstve, ktore ma poznacili na cely zivot a je to skor pripad pre psychologa. No to sem nemam v umysle zatahovat. S tym sa musim naucit vysporiadat sama...a je dost mozne, ze to ovplyvnilo aj to ako a preco zijem a preco som stale s mojim priatelom.
@tinapa dakujem ti za podporu, vies presne odhadnut ako sa citim. Mas pravdu vo vela veciach...
@ajka_paradajka kolko mas rokov? A v ktorej casti sr byvas? Nemusis presne ak je ti to neprijemne...
@ajka_paradajka Psychológ by ti pomohol- je rozdiel, či sa "odstrihneš" od minulosti za rok, dva, alebo sa budeš s tým boriť dlhé roky sama..samej sa ti to ťažko podarí, hlavne ak to bolo extrémne, čo si prežila. Na tvojom mieste by som šla k babke, hocičo iné, len nie v byte s ním. Možno to bude pre malého ťažšie zo začiatku si zvyknúť, ale ty to robíš pre jeho dobro.. Ja som s mojim synom cvičila Vojtovku rok a pol. Denne tri krát. Reval ako blázon..ja koľkokrát s ním. A stále som si opakovala, aby som to psychicky zvládla, že to robím pre jeho dobro..a vyplatilo sa.
@ajka_paradajka Nikdy nepis manipulatorovi a tyranovi listy, kde priznavas svoju vinu alebo previnenia. Bude to na Teba vtajovat po sudoch a socialkach este roky.
Vybav si byvanie u babky, rychlo to s nou prediskutuj.
Vybav si zverenie dietata do svojej starostlivosti. Naco cakas???
To co popisujes, je izolacia obete, kontrolovanie, tyranie fyzicke aj psychicke. Facka mala byt dovod na rozchod. Vdaka blbemu prostrediu z detstva, si to tolerovala.
Psychologa vyhladaj iste, lebo sama to vyrovnavanie sa s minulostou nezvladas. Keby si zvladala, nie si teraz tyrana, ale davno single. Psychologa pred nim taj, aj pred okolim, sby ho nepouzil proti Tebe v boji o dieta.
Mas doma manipulativneho tyrana. Aj to jeho NEVIEM je sposob tyrania a manipulacie, aby si ho prosikala nech sa spamata. Spamataj sa Ty a odchpd od chuja. Aj starsi chlap sa vie spravat k zene s uctou. Toto nie je problem vekoveho rozdielu. Toto je tyranie.
@maciatkolulu no,nebud taka prisna, skus si predstavit samu seba-žit s despotm,ktorý ta vo vsetkom ovplyvnuje,drži doma ako svoj majetok a zrazu dostanes volno-ja to chapem,že to s alkoholom prehnala,ale aj tak.....Vsetko to,ako nam pomaly odkrýva karty,svadčí o tom ako je na tom a určite sa memýlim,že k rodicom sa vratit nemože,pretože si ho vzala aj ked rodicia boli proti.
Ale aj tak si myslim,že keby rodicom povedala pravdu,určite jej pomožu,lebvo oni ani len netusia,co preživa ich dcera a vnuk
@ajka_paradajka ....ahoj...držím ti palce. Bež od neho preč...ak má o teba a malého záujem...zmení sa a bude o vás bojovať...ak nie...tak to musíš zvládnuť sama.. 😔
@mihula zobrati nie su..., ale pokial jej rodicia radili, aby s nim nebola, tak ich mala aspon skusit pocuvat, maloktory rodic chce dietatu zle, ale uz je neskoro nad tym uvazovat, uz ho teda asi nemiluje, tak to ma riesit s tymi, ktori jej mozu pomoct, rodicia, babka a najma ked sama v detstve nemala na ruziach ustlane, tak by sa mala vediet spravne rozhodnut, myslim, ze to nie je az taky problem, kedze sa nemusi rozvadzat, staci si riesit byvanie a financie ako take a nebola by prva a ani posledna, ktora by dala dieta do jasiel a isla zarabat, mam vo svojom okoli matky, ktore odisli od mladsieho dietata do prace a to vysostne kvoli sebe, ze to potrebovali pre svoju psychiku.
@ajka_paradajka podla mojho nazoru tvoj snubenec je osoba maximalne nevhodna do partnerskeho vztahu. Taki chlapi by podla mna mali zit v celibate, pokial nedozreju a nenaucia sa spravat slusne, s uctou a respektom.
Co sa tyka financnej otazky, mas narok nielen na rodicovsky, ale aj na vyzivne na dieta (od otca dietata) a zaroven vyzivne na seba- nakolko nepracujes, lebo sa staras o vase spolocne malicke dieta. Cize mozny je postup- odstahovat sa k babke a zaroven skocit na prislusny sud a podat ziadosti o predbezne opatrenia- jednak zverenie dietata do vychovy, jednak o urcenie vyzivneho na seba a na dieta. Co sa tyka tychto navrhov, skus pogooglit, nabeton najdes kopec vzorov, nieco si priprav a pripadne si skus nechat poradit na sude alebo sa zastav v pobocke centra pre bezplatnu pravnu pomoc: http://www.centrumpravnejpomoci.sk/kde-a-kedy-n...
@ajka_paradajka Len k tvojej poznamke, ze by si si vycitala, ze si dieta pripravila o vyrastanie v kompletnej rodine - obcas je to pre dieta lepsie riesenie, nez keby sa malo pozerat na otca, ktory despoticky strazi mamu. Nehovoriac o mame, ktora je stale nespokojna a frustrovana a musi sa strazit, aby nahodou niecim otca nenahnevala. Tvoj snubenec ma zjavne nejaky problem, lebo ano, mal pravo byt nahnevany. Ale ospravedlnila si sa mu milionkrat. Normalny chlap by to uz davno uzavrel.Ale toho tvojho to zjavne bavi takto ta deptat. Ako pisali baby, asi by som taky vztah prehodnotila. Chod k rodicom na tyzden a ak ho to ani po dalsom tyzdni neprejde, tak asi nie je o com. Ale aj tak si myslim, ze problem je uplne niekde inde a nie u jednej stretavky. Mala by si sa zamerat na to.
@ajka_paradajka pokročili ste niekam? alebo je stále urazený?
@sonicka223 jj, tiež by ma zaujímalo pokračovanie
Ja si napríklad neviem predstaviť dôvod, prečo by moja céra aj keby mala 3 deti nemohla prísť ku mne bývať (aj keby som mala garsonku) a musela by ostať s manipulátorom. Toto mi hlava nepoberá a nikdy nepochopím. Potom jasné, že sa dievčina takto trápi. Nemať podporu v rodine je najhoršia vec na svete. ☹
tak sa to asi vyriešilo ☹
@ajka_paradajka ako to dopadlo? ako si sa rozhodla? Píš sme zvedavé, či sa on umúdril, či Ty!?
Baby, my sme jej toľko radili a ona nám teraz nemôže odpovedať ?! hmm Dúfam, že nezabudla ☹
Zienky, prepacte. Na koni som vobec nebola. Tak nakoniec sa to vyriesilo v prospech nasho vztahu. Ten tyzden v sobotu som sa zase balila a chcela odist prec...aby som nemusela byt s nim doma. No zrejme dostal rozum a zacal sa so mnou rozpravat. Dokonca sa mi ospravedlnil, prediskutovali sme podmienky, o ktorych som mu napisala do toho listu, prijal ich. Dala som mu druhu sancu, zjavne si uvedomil,ze mu uz naozaj priharalo pod zadkom. Uvidime dokedy mu to vydrzi, zatial som naozaj spokojna...ak sa nieco pokasle a zase budeme riesit podobny konflikt, v ktorom ho bude ovladat jeho hrdost, rozhodla som sa, ze v tom pripade vydrzim do buduceho septembra. To mam v plane uz dat maleho do jasli a ja pojdem do prace. Bude sa mi jednoduchsie odchadzat...drzte mi palce, aby som uz nieco taketo nemusela riesit. Lubim ho naozaj velmi, ale poniektore ste mi tu otvorili oci...ak sa este nieco zomelie, som uz naozaj rozhodnuta odist. Mam pravo na svoje stastie.
@ajka_paradajka držím palce....nie držím prsty....všetky...ja som skúsila niečo podobné pred 2 týždňami...ale malo to taký úspech 50:50....dal som si limit ak dodrží to čo sľúbil do marca ešte počkám ale ak zasa zlyhá...počkám do konca šk.roka aby som ju nevytrhla z kolektívu a potom odchádzam...
@ajka_paradajka nech je už iba dobre 😉 !!

Teraz som čítala,že nemôžeš..