Mám ísť bývať k rodičom, alebo ostať v podnájme?
Ahojte žienky 🙂 so snubenom nam konci najom na byvanie , nevieme sa rozhodnuť či ist byvat k mojim rodicom alebo este ostat rok v podnajme u rodicov je nam dobre na dedine iny zivot plus by sme museli dochadzat do prace stym sme zmiereny .
Mame svadbu v oktobri zaroven priatel je kuchar teraz je to take rizikove ja som na dotacii od statu . Peniaze nam určite treba na kazdu malickost , zijeme spolu od septembra min. roku . Neviem ci neni skoro ist k rodicom predsa svadba bude... potom po svadbe byvat tam . No planujeme stavat dom na bud. Rok a peniaze sa nam zijdu uz teraz na pratanie pozemku ktory mame . Do konca roka vieme nieco usetrit pri rodicov aj potom ale aj tak sme zvyknuty sami no snubenec ma pozicku a musi ju platiti od augusta a to uz by sme neusetrili nic ... ci zacat uz teraz byvat alebo ked zacneme stavat dom poradte 🙂
hypoteku beriem ja kedze kucharom velmi nedavaju na TPP zmluvu . Takze aj tak buduci rok . Premyslam stale no neviem ...
Ak nejake skusenosti ..ked ste mali rovnaky pripad. Ďakujem 😊😊😇
@didi2102 ja som mu to hovorila ... len ma take povolanie ako ma ... zarobi 900 z toho ma 300 spotrebak co este mu dali ked mal normalnu zmluvu .. a to treba platiti od augusta ked mu skonci to odlozenie splatok ..
A skoro vsade davaju len dohody aby nemuseli odvadzat vela ..uz sa to riesilo aj v tv o zmluvach s kucharmi
@48domka my sme to mali tak že manžel mal vysoký príjem a peniaze na účte,ja stálu prácu tiež .. dostáva sa 80percent z ceny nehnuteľností,mali sme posudok,vlastne tých 20percent sme mali v hotovosti čiže bez problému,ale podstatný je príjem a to nijak neoklamete oni vás skontrolujú , ešte sa dá ručiť napr rodičovským domom čo umožní čerpať ako keby viac ako 80percent ale príjem je podstatný inak máte smolu
@nafka0483 tak v byte sme teraz v podnajme ...
Noo tak ma zmluvu od zamestnavatela a som povedala ze nech potom sa pyta ze o zmene ...kedze restauracie su na tom zle tak aj taka zmluva nemoze byt ani chory nic ....
No on bol sam predtym zil v poprade robil v tatrach v hoyely tak najom platil kupil veci do bytu co predtyn nal a auto ...ako uz som mu to vytkla na jaku gutu bral tolko penazi a nic si neuvedonoval se co do buducna ... uz len 3 roky treba mu na splatenie ale aj to je dost
@48domka Pozerám v profile, že máš 26 rokov. Ja som mala 28, keď sme začali prerábať. Našetrených cca 20 000 €, pozemok mal muž, pôvodný dom stál, on mal cca 10 000 €. Hypo sme nechceli, hoci sme v tej dobe spolu zarábali cca 2200 € v čistom. Nemáme radi dlhy, sme na to obaja hákliví. Viem, že hypo je v 90% prípadov pre mladých jediný spôsob, ako sa dopracovať k domu. Myslela som si, ako to bude do 2 rokov určite hotové. No...mám 33 a hotové to stále nie je. A len o peniazoch to nebolo. Počítaj ale s tým, že ak budete chcieť deti, tebe na čas vypadne príjem. Čiže ty si potrebuješ našetriť aj na túto dobu výpadku príjmu. A ak by si aj dostala tých 80 000 € - 100 000 € hypo - pri akej splátke a na ako dlho? Vieš, ono takéto veľké záväzky prinášajú do života veľmi veľkú nervozitu. Ničí to vzťahy, partneri sa hádajú, kto koľko na čo minul, kto koľko robí, zarába apod. Asi by som na tvojom mieste ozaj radšej zvážila byt, a sen o dome posunula o pár rokov neskôr, kedy budete mať zrelší vzťah, viac životných skúseností. Byt potom ľahko predáte a postavíte dom, ak o tom budete stále presvedčení.
@48domka inak veeeelke mínus ten spotrebný úver a pri jeho páske 100eur,platiť mesačné 300 uf .... Ty by si sama ešte dostala jak sa povie 20000 - to len tak strielam,nemáš deti,muža,máš prácu a normálnu zmluvu.. keď sa vezmete váš spoločný oficiálny príjem sa spriemeruje za dvoch a plus budete mať ešte voči banke dlh ... celé zle,nech si on rieši veci čím skot
@48domka ano rucis bytom ale hypo maximálne je potom len 80percent scény bytu,tých 20percent buď ďalší spotrebný úver alebo mať našetrené alebo ručiť plus ešte rodičovským domom,ale splátka cez 300eur napr plus inkaso 200 plus mobilu internet jedlo oblečenie kozmetika atď atď atď
@48domka Aha, cize to co si pisala v lete, ze tebe konci najom a on ma velky byt a ci sa mas k nemu stahovat, to bolo v Poprade? Znelo to, ze to je jeho byt.
A s tou zmluvou - nemal vobec pristupit na take nieco, jednak je to nelegalne a jednak riadne odrbal seba - PNka skoro ziadna, podpora v nezamestnanosti takmer ziadna, dochodok bude ubohy. Treba rozmyslat aj do buducna...
@48domka prebieha to takto nejak: vyberies byt, napriklad za 100 000, ides do banky, a povies ze chces uver 80tis. pozru si prijmy, vydavky, a podla toho schvaluju. ak schvalia menej - tak smola. ak schvalia 80tis, tak ty musis predavajucemu zaplatit 20 tisic, banke dolozit dokaz ze peniaze odisli z uctu a potom poslu predavajucemu 80tis. ked peniaze pridu, preberate kluce a stahujete sa.
toto je velmi zjednoduseny model, ale hypoteka je zdlhavy proces. je tam este vela medzikrokov, s ktorymi nebudem teraz zatazovat.....

@48domka A co sa stalo s tym jeho velkym bytom? Nebol to teda jeho byt?
Ako uz bolo x-krat spomenute, pustat sa do stavby domu, ked ty si na dotacii, on pracu oficialne nema, alebo teda ma na nejaku smiesnu sumu (odrbava nielen stat ale aj seba riadne na PNke, na dochodku, ale ved zistite neskor...), ny hypoteku mozete zabudnut, nasetrene nemate nic, on ma navyse velku pozicku - na co ju vlastne minul? Toto veru nepojde :-/