icon

Mám ísť bývať k rodičom, alebo ostať v podnájme?

48domka
7. apr 2021

Ahojte žienky 🙂 so snubenom nam konci najom na byvanie , nevieme sa rozhodnuť či ist byvat k mojim rodicom alebo este ostat rok v podnajme u rodicov je nam dobre na dedine iny zivot plus by sme museli dochadzat do prace stym sme zmiereny .

Mame svadbu v oktobri zaroven priatel je kuchar teraz je to take rizikove ja som na dotacii od statu . Peniaze nam určite treba na kazdu malickost , zijeme spolu od septembra min. roku . Neviem ci neni skoro ist k rodicom predsa svadba bude... potom po svadbe byvat tam . No planujeme stavat dom na bud. Rok a peniaze sa nam zijdu uz teraz na pratanie pozemku ktory mame . Do konca roka vieme nieco usetrit pri rodicov aj potom ale aj tak sme zvyknuty sami no snubenec ma pozicku a musi ju platiti od augusta a to uz by sme neusetrili nic ... ci zacat uz teraz byvat alebo ked zacneme stavat dom poradte 🙂
hypoteku beriem ja kedze kucharom velmi nedavaju na TPP zmluvu . Takze aj tak buduci rok . Premyslam stale no neviem ...
Ak nejake skusenosti ..ked ste mali rovnaky pripad. Ďakujem 😊😊😇

48domka
autor
7. apr 2021

@hviera81 jasne chapem to vsetko .. viete kaxdy inak hovori ze staci len mat peniaze pri podpise nic viac .. nie ze realne dat niekomu
Ale chapem co pisete

hviera81
7. apr 2021

@48domka tak ak sesterka zastresuje viacero bank, tak ti vie aj vypocitat kolko by si dostala na hypo ty, ak by si do toho sla sama.
no nezabudaj, ze aj po svadbe bude hypo iba tvoja. (neviem ako budete na tom s vlastnictvom domu a pozemku)

nafka0483
7. apr 2021

@48domka Nehnevaj sa, ja neviem ci sa ja blbo pytam, ci nechapes co sa pytam a odpovedas od veci. Nepytam sa co robil priatel pred 7 rokmi. V lete ked si pisala ze ste nedavno dali dokopy si sa pytala, ci je dobry napad ist byvat k nemu, lebo on ma velky byt a ty si v najme v malickom byte.
Tak som to chapala tak, ze on vlastni velky byt. Ale bolo to teda tak, ze nevlastnil nic, on bol v najme, aj ty a potom ste presli do spolocneho najmu, ano?

48domka
autor
7. apr 2021

@hettinka v dome mali jednu izbu ostatne spolocne

48domka
autor
7. apr 2021

@nafka0483 ano ano tak

hviera81
7. apr 2021

@nafka0483 cize su spolu cca rok? 😨

48domka
autor
7. apr 2021

@hviera81 ja som narovinu povedala ze len ja beriem hypo lebo partner nemoze sama poveda ze s partnerovym prijmom by to neslo dokopy skor sama ... pozemok.na moje meno je

48domka
autor
7. apr 2021
hviera81
7. apr 2021

@48domka a vypocitala ti sesterka kolko cca by si vedela zobrat?

hettinka
7. apr 2021

@48domka Joj dievča moje, s takým partnerom sa zenies do problémov.

katrinka8
7. apr 2021

V každom prípade, to, čo píšu dievčatá si treba zobrať k srdcu a poriadne premyslieť. Myslím, že na stavbu domu skutočne nemáte šancu dostať hypotéku, keďže musíte reálne mať v hotovosti minimálne 20% z ceny nehnuteľnosti. A myslím, zjavne nie som jediná, že robiť pokusy a stavať nasilu dom je vo Vašom prípade čistý hazard a šialenstvo. Skúsila by som riešiť hypotéku na malý byt, ak by sa to vôbec dalo, a po stabilizácii situácie celkovej by som riešila prípadne zmenu bývania.

48domka
autor
7. apr 2021

@hviera81 nie zatial 🙂 ... sme kecali cez tel. Ci by to slo lebo pozemok sa bude delit na dve casti ci chcem pozemok alebo peniaze z pozemku sa.pytal brat ... teraz som uplne na vazkach zo vsetkeho

48domka
autor
7. apr 2021

@hettinka tal neviem ci do problemov ale neni ako predosli co som si svoje prezila takze uz chcem klud..a viem ze snim sa to da ...

hviera81
7. apr 2021

@48domka tak sa jej to spytaj, ak je dobry hypo poradca tak ti to vie vypocitat za 3 minuty. aby si vedela ci vobec mas nad cim rozmyslat.... ci to je aspon trochu realne.

48domka
autor
7. apr 2021

@katrinka8 porozmyslame urcite sa snim porozpravam celkovo co bude...

48domka
autor
7. apr 2021

@hviera81 diky ... idem jej aj hned napisat

48domka
autor
7. apr 2021

Ďakujem vam za spravy ..mam nad čim premýšlat..ale.asi to vydim na ten podnajom a ďalej sa uvidi časom ... ☺

didi2102
7. apr 2021

Kým je nehnuteľnosť na hypo nedá sa urobiť prepis sa mi zdá čiže bude mať hypo na 30rokova bude vlastníčka len ona,možno po pár rokoch by slo prefinancovať a zapísať manžela
@hviera81

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hviera81
7. apr 2021

@didi2102 da sa zapisat aj iny vlastnik. malo by to byt so suhlasom banky, tzn. banka vystavi tlacivo ze suhlasi s tym, ze tam bude zapisany este aj xy, ale niektore katastre to kludne spravia aj bez toho papiera z banky....

didi2102
7. apr 2021

@48domka na teraz by som proste ostala v podnájme ,priateľa nútila čo najskôr splatiť úver a riešiť zmluvu a až bysommala hypo a to dostatočnú a reálnu predstavu dokončiť dom do 2r najneskôr tak by som mooooooozno šla bývať ku rodičom aby sme výplaty usetrili

mamutka
7. apr 2021

@48domka ahoj, podľa mňa jednoznačne ostať v podnájme. Vy nemáte hotovosť ani prijem na hypotéku a stavbu domu, o nervy a zdravie by si prišla pri tých nekonečnych stresoch a s veľkou pravdepodobnosťou by to pochovalo aj váš vzťah. Toľko by ste sa nakoniec vadili, že nemáte chvíľu kľudu, len peniaze riešiť, stavbu, dlhy, vybavovačky a do toho mudrovanie rodiny, že by ten tvoj radsej buchol dverami navždy. Ty ostanes s dlzobou a barabiznou, ktorú sama nedostavas a nikdy to nepredas, tam vo svahu pri rodine.
My sme kúpili kedysi jednoizbak pre začiatok a co? Dobre nám bolo. Už sme dávno z neho preč, aj hypotéka splatena, ale na začiatku sme tiež bývali v podnájme. Dobre nám bolo, ten pokoj, súkromie.. To nenahradis.
Priateľ nech si nájde inú prácu kľudne, kde bude mať riadnu zmluvu a lepší plat. Ak sa mu to zdá pritazke, ako by mu prišlo stavať dom z ničoho?
A ešte to, že ste spolu krátko... Čokoľvek sa môže stať a pamätaj, ostanes sama s nedostavanym domom pri múdrych príbuzných a s dlhom na krku...

len_nig
7. apr 2021

Nechcem to brať ilúzie ale nereálne aby ste postavili dom a nedostanete ani hypotéku. Keď budete manželia pôjdete do hypo obaja, on keď ma spotrebak a žiadny príjem plus odklad splatok to nula bodov, ty keď si na prekážke to tiež bude problém. A z vlastnej skúsenosti ti napíšem že my sme mali našetrené 50 tisíc a vyšlo nám to všetko len tak tak aj s hypotékou lebo fakt pri stavbe musíš rátať s veľa výdavkami navyše ktoré ťa ani nenápadnú a to sú tisíce navyše nie pár eur. Vo vašej situácii jednoznačne byt aj to budete radi keď dostanete hypotéku a teda to aj vzhľadom na tvoju rodinu čo mám pocit že dosť vy riadili za teba 😊

48domka
autor
7. apr 2021

@mamutka asi ano mate pravdu .. preto.som.chcela aj radu od inych ako pocuvat rady rodicov ...
Len ja musim stale len premyslat ze musim ja pracovat a mat zmluvu a drzat sa jej aby sme mohli nieco zobrat lebo inak nic ... aj dieta chce priatel a mu hovorim mas kde byvat mas.normalnu pracu ... ja musim mat normalnu zmlubu aby mi vysla dobra materska nie on ...
Ten podnajom.asi bude lepsie dakujem

len_nig
7. apr 2021

@48domka lenže to on by mal rozmýšľať aby mal zmluvu, aby vyplatil spotrebak, aby ste mali kde žiť a aby vás potom mal z čoho uživiť keď budeš na materskej. Teda zvyčajne to tak aspoň býva že chlap by mal byť v tomto hlava rodiny a tie žena všetko zabezpečila a on bude na minimálnom príjme ešte so spotrebakom na krku......to fakt nie je nič extra

48domka
autor
7. apr 2021

@len_nig tak ja mu hovorim ze vsetko bude na mojom mene bohuzial ...nema zmluvu ci sa citi trpane pred rodinou ci nie tak to je ma 900 eur ale na paske nic ... a kde.to dieta atd. Hovorila som mu xkrat... jeho mame som hovorila ze to takto nejde a mam byt ja ta co ho vedie...
Zas viem.ze hlada popri tejto robote brigadu mal aj min rok nieco sa nasetrilo aj ked robil 7 dni v kuse ... no restiky sa zavreli a hlada zase ... viem jze chce robit zabezpecit ... s jeho rodinou pocitat nemozme mama je psychycky zle na tom od kedy jej zomrel muz cize od nej nemozme nic ...

48domka
autor
7. apr 2021

Ale uz ako pozeram teraz na to vsetko budeme v podnajme a uvidime co dalej 🙂

mamutka
7. apr 2021

@48domka on chce aj dieťa.... OK, je pekne byť rodinne založený, ale musí zmeniť prácu, mat stabilný príjem, zmluvu a pod. Potom môže utiahnuť rodinu a bývanie. Nie čakať, že žena všetko potiahne, bude sa žiť z jej platu, lebo on nená nič stabilné a ešte aj ona porodí, odkoji a hajde zase robiť... Akože ja som si na všetko zarobila poctivo, s manželom sme všetko financovali na rovnako, nepotrebovala som, aby mal veľký plat a ja aby som sa pri ňom viezla, všetko sme nadobudli spolu ťažkou prácou. Ale vždy bolo pre mňa dôležité vidieť, že on vie ze na sebe musí makať, že musí mať stabilný a slušný príjem, lebo keď pôjdem na materskú, budem doma s dieťaťom a nie upachtena v strese obracať každý cent a letieť hneď do prace od pár mesačného dieťaťa. Ak chlap nemá pocit, že musí predovšetkým ponúknuť žene nejaké istoty, kým bude recnit o dieťati a domčeku, aj keď chápem aká je doba, ale snažiť sa musí, tak pre mňa je to len nezrely jedinec, ktorého ešte treba najskôr vychovať, kým pochopí, čo dospelácky život vyzaduje. Ja by som zbystrila všetky zmysly, ale to som ja. Ja som na tom mojom od začiatku videla, že ma snahu a potenciál driet spolu so mnou, aby mohla byť raz naša rodina spokojná

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mandarinka555
7. apr 2021

@hettinka V detskej izbe...písala vyššie 😝

@48domka Žiadna banka vám momentálne hypotéku nedá.