icon

Mám ísť do práce?

20. júl 2021

Caute mamky! Potrebovala by som poradit.
Zajtra mam mat pohovor do vysnivaneho zsmestnania. Som na materskej s dietatom, ma 2 roky. Ale ked sa objavila ta ponuka, proste som neodolala. Byvame zatial v podnajme a ja by som uz velmi chcela vlastne byvanie. Muz si hypo zobrat nemoze, jedine tak o par rokov. Dieta mi uz do jasli chodilo a adaptovalo sa velmi dobre, ale manzel nastoji na tom, aby som nesla a ostala doma. Zaraba dobre avsak ja po tom velmi tuzim. Samozrejme, neviem ci ma vezmu ci nie, takze ... on sa vsak vyjadril, ze dufa, ze mi to nevyjde. Tiez ani nechce povolit, aby som si dokoncila vysku popri materskej, aj ked financie nie su problem.

elizabet173
21. júl 2021

a dokázal by sa oň kompletne postarať? Ak áno, prečo nejde na MD, keď mu tak záleží na tom, aby dieťa bolo mimo kolektívu?

autor
21. júl 2021

@elizabet173 to som mu navrhla. On vsak zrazu uz nechce, aj ked sa rano zastrajal, ze kludne pojde. Zaraba dost vela, preto nechce tu robotu nechat

elizabet173
21. júl 2021

a akým spôsobom sa chce o dieťa starať, keď by ho zobral od teba a prácu nechať nechce? Či iba vyhrážanie sa ďalšieho primitíva, ktorý nemá gule na to, aby niečo v živote dosiahol, tak si dvíha ego tým, že sa snaží držať pri zemi partnerku.

karolinakr
21. júl 2021

Je to zvlaštne, Vačšinou sa muž teší, že žena donesie domov vyplatu. Za tym musi byt niečo ine, ked sa aj odchodom vyhraža

autor
21. júl 2021

@elizabet173 asi tak. Mysli si, ze jeho otec by sa o maleho staral.

autor
21. júl 2021

@karolinakr neviem. To su len prazdne vykriky do tmy, lebo ja mu poslednu dobu toto vykrikujem. Nic mu neni dost dobre a akoby sa nevieme na nicom zhodnut. On vsak rozchod radikalne odmieta

elizabet173
21. júl 2021

nevykrikuj mu nič, snaž sa byť pokojná, iba si choď za svojím cieľom.

kittykat22
21. júl 2021

So zaujmom som precitala vsetky tvoje prispevky. Teda mate doma dobru ameriku. Keby si poziciu dostala, tak mu nezostane nic ine, len situaciu prijat taku, aka bude 🤷🏻‍♀️😄

katkazuz
21. júl 2021

Mila Autorka, pripájam aj ja môj názor, ktorý je odlišný od tých, čo si dostala. Aj keď uznavam, že tvoj muž nereaguje vhodne.
V prvom rade si myslím, že je toto potrebné riešiť vo dvojici už predtým, ako sa dieťa narodí.
Aspoň teda svoju predstavu, niekedy sa ju naozaj
nepodarí naplniť.
Je možné ostať celé tri roky doma? Utiahneme to finančne? Chcem to vôbec? Čo ak budem chcieť nastúpiť skôr do roboty? Čo na to manžel?
Viem, že teraz je už táto otázka bezpredmetná.
Stále sa ale zabúda, že väčšina psychológov sa zhodne, že prvé tri roky ma byt dieťa doma.
Prosím neporovnavat so zahraničím.
Mala som odložený článok z luxemburskych novín,
kde psychológ opisuje, aké je to tragické pre generácie ich deti, ktorých mami musia ísť po 6 mesiacoch znovu do roboty, ako v dobrom závidí krajinám, kde môžu mami ostať do troch rokov doma.
Opisoval, aký to ma dopad, že rodina sa vlastne vidí až večer a cez víkend rodičia nevedia “čo majú s deťmi robiť”.
Je síce fajn, že tvoj maly sa mal v jasliach dobre, ale čas strávený s mamou sa podľa mna nahradiť nedá.
A už máš len rok. Len jeden rok, ktorý ubehne ako voda a ty sú budeš môcť už oficiálne realizovať 😊
Ešte ma napada jedna vec, ktorá sa tu v radách často spomína- dieťa daj do jaslí, do škôlky a chod pracovať. Pekne, ale mysli niekto nato, že dieťa je hlavne prvé roky viac doma choré, ako v jasliach.
Máš riešenie aj na tento problém?
Anjelicek ma pravdu, keď píše, že mali šťastie lebo deti neboli často choré.
Vy obidvaja bojujete proti sebe a nehľadáte spoločný kompromis a najviac trati vaše dieťa.
Chápem aj teba, chápem aj tvojho partnera.
Ja s ľútosťou spomínam na materskú, kedy som sa nemusela náhliť pre deti a rýchlo domov a cez víkend doháňať zameškané.
Držím vam palce, aby ste to obaja zvládli 🙏

autor
22. júl 2021

@kittykat22 ani nie, pretoze sa mi vyhraza ze syna vezme a odide, kym budem v praci. Ze mi neda povolenie k tomu, aby dieta slo do jasli

autor
22. júl 2021

@a_adamcova tvoj ex musi byt teda riadny exot....podvadzanie u nas , myslim ze asi nie, domov chodi stale po praci a nevidim ho s mobilom prilepenym k ruke. My skor akoby nerozumieme jeden druhemu. Doteraz som stale ustupovala len ja, no nechcela som sa nechat pripravit o tento sen. Moj muz ako dieta chodil do jasli, ale nepaci sa mu to, aby chodil aj jeho syn... tak uz neviem. Ziadne argumenty neakceptuje, len sa mi stale vyhraza, ze ci mi stoji praca za to, aby som stratila rodinu...

miadi
22. júl 2021

@katkazuz Ja som s detmi doma do ich 4r kym idu do statnej skolky. Aj ked je to mimo Svk luxus. Milujem to. No vo vztahu aky opisuje autorka. Je podla mna rozumnejsie ist teraz do tej prace, A Mozno im prave to zachrani vztah hoci on proti tomu teraz velmi bojuje. Ten rok “len rok” co by bola doma dalej manzelon utlacana moze viac stratit ako ziskat. Ona potrebuje zmenu hnet teraz. Naco je dietatu rok s nestastnou vystresovanou mamou?stastna mama = stastne dieta . Praca snou zas cloveku neklope na dvere kazdy den mesiac ci rok. A ona potrebuje byt financne nezavisla. Vela veci sa zmeni vo vztahu ked budu obaja pracovat obaja mimo dom. Casto ked je zena na materskej.. je z nej nedobra upratovacka a vselico sa od nej berie ako samozrejmost. Vznikaku hadky pre malickosti. .ale tak to uz autorka musi vediet najlepsie co by bolo naj riesenie.

adkoalauri
22. júl 2021

Mať takého muža nakopem ho do zadku..keby sa mu niečo stalo,čo bude s tebou? Viem poistky blabla - nie je nikdy toľko peňazí,ktoré sa nedajú minúť - a ty sama s dieťaťom bez ďalších cieľov.1.dokonči si VŠ a smer práca....alebo nech ostane doma on,ty sa budeš realizovať..a ešte na margo toho,že chce,aby si sa starala o domácnosť: aj iné ženy chodia do práce,majú aj navarené,vyžehlené a aj poriadok.Ano,pri malých deťoch je to ťažšie,ale dá sa...

jennky13
22. júl 2021

nikdy sa ti nevrati cas, ktory si mohla stravit s dietatom. Pracovat budes este cely zbytok zivota, ale cas dietata medzi 2 a 3 rokom je najkrajsi. Uz je to partak, mozes s nim alebo s nou kdekolvek ist a cokolvek robit. To ti nijaka vysnena praca nanahradi. Tvoj manzel ma pravdu. Pockaj ! Vase dieta prilis rychlo vyrastie .

jennky13
22. júl 2021

este doplnim, ze vysku by si si mala dokoncit, do toho by som si nenechala hovorit.

a_adamcova
22. júl 2021

@elizabet173 Teoreticky by sa dalo, ale to už záleží na súde či na to pristúpi alebo nie. Ja so súdmi nemám dobré skúsenosti, mne neodkladné zamietli :/

a_adamcova
22. júl 2021

Môj ex je exot exotov, to mi ver. A jeden taký debil sa už nenájde podľa mňa :D Nemyslela som podvádzanie u vás. Skôr som narážala na tú žiarlivosť. Či len proste nežiarli, a bojí sa, že ťa týmto stratí. Možno takto, keď si doma, má pocit, že si na neho odkázaná, a má ako keby nejakú istotu.

karolinakr
22. júl 2021

@a_adamcova To bolo za komunistov, Aj v dnešnej dobe chce mať nejaký muž ženu pod zámkou? A čo potom moslimské krajiny, tam musí byť život horor....

autor
22. júl 2021

Muz mi povedal, ze on nechce, aby som zarabala viac ako on... lebo chce zmenit ribotu a tam bude mat menej ale nenadrie sa tak. To je fakt super... clovek zistuje, ze s kym zije

marpel
22. júl 2021

@autor prešla som si podobným vzťahom. Ja som mala ambície, ale partner nie. Naopak, moje ambície ho ubíjali. Nedokázal prekusnut to, že by som zarábala viac ako on, alebo by som bola “úspešnejšia”.

letfenixa
22. júl 2021

@autorka keď tvoj muž nechce, aby si zarábala viac ako on, nech si nájde lepšie platenú prácu od teba. Preboha, to je sebec. JA, JA, JA. Si inteligentná a samostatná žena, choď si za svojim. Držím ti palce!

miadi
22. júl 2021

Tvoj muz je riadne zakomplexovany.

bluka2
22. júl 2021

On je tvoj šéf? Jasné, že choď do toho. Ja mám tiež teraz vysnívanú prácu a dvojročné dieťa a tiež sa teší do škôlky🙂

bluka2
22. júl 2021

A za takým chlapom by mi nebolo ľúto, keby sa kvôli jeho komplexom vzťah rozpadol. Lepšie mať niekoho, kto za tebou stojí

elizabet173
22. júl 2021

on nechce, aby si zarábala viac ako on? Chudák. Povedz mu, že ty musíš zarábať veľa, lebo svojím správaním ťa ženie k rozchodu, preto budeš musieť zarábať toľko, aby si všetko zvládla aj bez neho. Spýtaj sa ho, či jemu tieto predpotopné názory stoja za rozpad rodiny.

bluka2
22. júl 2021

Inak aj ja som takého mala. Keď som pracovala na univerzite, hovoril, že to nie je ani normálna práca...hovoril o mojej kariére, ktorá ešte ani nezačala. Sám výšku nemal,ale inak mi klamal najprv, že hej. Teda on len zabudol spomenúť, že ju nedokončil 😃 ako dobre, že je to v minulosti

bluka2
22. júl 2021

Presne, za chvíľu budeš potrebovať možno plat za dvoch, sorry. Da sa to 🙂

elizabet173
22. júl 2021

inak napadlo toho tvojho zakomplexovaného muža, že sa počas života môže prihodiť hocičo? Stačí si nešťastne zlomiť nohu, mať haváriu a niekoľkomesačná PN alebo dokonca invalidita je tu. To by neprežil, keby mal potom nižší príjem ako ty? Veď tým, že by si mala vyšší príjem ako on, by ste sa mali lepšie všetci, celá rodina. Aj keď ja by som sa už s mužom takéhoto zmýšľania nesnažila o rodinu. Tu už nie je láska, dokonca ani úcta, ale začína boj kto z koho. Rozumný sebavedomý muž nepotrebuje mať vyšší plat, aby si dokazoval, že je hlavou rodiny, je rád jej súčasťou.

bluka2
22. júl 2021

@elizabet173 no to lebo tu nejde z jeho strany o rodinu, ale o seba. Už chcem na tento príbeh aj zabudnúť...

bluka2
22. júl 2021

Prečítala som si teda aj viac strán... Moja komunikácia s ním by už bola len o praktických veciach, nič navyše. Čistý debko, vyhrážať sa, zastrašovať, vydierať...