Mám ísť do toho, alebo mám zaradiť spiatočku?
Ahojte, potrebujem sa poradit so zenami, ktore si niecim podobnym presli. S priatelom sme spolu takmer 3 roky a prave sme sa zacali snazit o dieta. Ja dieta este nemam, on z byvalou zenou ano. Ja aj on sme rozvedeni, obaja sme sa rozviedli tesne predtym ako sme sa dali dokopy - obaja velmi velmi narocny rozvod. Od zaciatku vztahu sme obidvaja na tom istom a teda ze dalsia svadba nehrozi, chceme byt spolu ale ani jednemu sa znovu do tejto rieky vstupit nechce (min nie teraz a ani najblizsich 5-10 rokov). A teraz ten problem- ja som za to, aby sa dieta volalo po mne (len kvoli tomu som sa vratila k dievcenskemu priezvisku, aby sa nevolalo po byvalom😄). Partner nesuhlasi a trva na tom, ze dieta sa ma volat po otcovi. Dnes sme mali o tom dost dlhu diskusiu, v podstate obaja mame rovnake argumenty, obaja na to pozerame rovnako. Spolocna svadba naozaj nehrozi, nechceme to ani jeden a teda ani spolocne priezvisko. V podstate mi povedal, ze kym mu neslubim ze bude mat dieta jeho priezvisko tak do toho nejde. A teraz neviem co robit. Ci zahodit tri spolocne roky kvoli priezvisku a zacat s niekym odznovu (mam po 30 a fakt tusim po dietati) a cakat ci nebude mat rovnaku podmienku alebo sklonit hlavu a pomenovat dieta po otcovi aj ked mi to trha srdce a je to proti mojmu presvedceniu…
Dieta ma meno po otcovi lebo zvycajne sa rodi do manzelstva, kde uz aj zena ma priezvisko svojho muza alebo sa ta svadba sklonuje.. Ale citala som aj take, kde nasluboval svadbu po tom co mubporodi dieta a pomenuje ho po nom a potom ju akurat tak vysmial... A teda ak sa vy nechcete brat pre vase absurdne dovody, tak ok, ale decko do tohoto absurdismu uz ano... O co je svadba vacsi zavazok ako dieta?
Meno po tebe.. Mozes ho odfajcit tym, ze jemu uz fieta s jeho priezviskom po svete beha... Ale logiku to pre mna nema..
@dilino a kolko je takych, ktore sa zasa volaju po matke, ja som dieta slobodnej matky a volam sa po mame a to sa udialo pred 36-timi rokmi, otca mam a aj alimenty platil 🙂 to s tym absolutne nesuvisi ani uznanie otcovstva a ani alimenty nemaju s priezviskom nic spolocne
ja osobne som bola s manzelom dohodnuta rovnako, ze ak sa nevezmeme, bude sa volat maly po mne a bodka - ja som ta, ktora s dietatom chodi k lekarovi, po uradoch a automaticky ma oslovuju tak ako sa vola dieta, co by nebola pravda, ak by sme neboli zobrati a riesit, ze moje dieta je naozaj moje dieta hoc sa vola inak 🤷♀️ ty si sa rozhodla inak a je to uplne v poriadku ale argument "kolko deti sa vola po otcovi" je uplne irelevnanty, lebo tolko isto sa vola aj po mame
@petamich presne tak. ja som sa medzičasom dokonca vydala. takže ak ideme na dovolenku, tak beriem nielen kópiu RL dcéry, ale pre istotu aj kópiu sobášneho listu, pretože mám už iné priezvisko, než má dcéra v rodnom liste uvedené v kolónke "matka" 😀
vy spolu očividne vychádzate len v témach, kde ste obaja toho istého názoru. Buď sa naučíte ustupovať a hľadať kompromisy alebo sa radšej rozíďte. Nestaviam sa tým teraz na stranu ani jedného, ani druhého. Ale buď sa rozumne dohodnete alebo si len zarábate na ďalšie problémy. Obaja už máte rozvod za sebou, ale neponaučili ste sa očividne ani jeden.
Asi to bude kompromis a bude mat dve priezviska. Nemame nejako dlhe priezviska a aj sa k sebe celkom hodia. A v pripade svadby sa lahko jedno odoberie😄asi to bude najrozumnejsie, aj ked tiez z toho nie je nadseny. ale teda mame este par mesiacov (mozno rokov) na dohodu😄
Ja sa možno opýtam úplnú blbosť: ale nemôže mať dieťa 2 priezviská s pomlčkou? Inak si myslím,že ak sa nedohodnete,tak mamine priezvisko.
A zase sa tu chválime. Vztahom. Akého máme partnera..... ked ti tu vsetky napíšu, ze nechaj ho, nájdeš okamzite takeho, co ti necha tvoje priezvisko a nemusis sa bat, nezobere si ta, tak to aj urobíš? Tak uz si sa nám pochválila, akého máš čáva, aj to, aká si ty pani múdra, že už sa Nechces vydat, vsetky ta obdivujeme pre múdrosti a teda rozíď sa...., urobíš to, na lusknutie prstami? Sama vieš, že nie. Možno ťa už stihali polutovať v príspevkoch, zatiaľ som čítala srandy o hodení mincou.....
dita sa ma volat po matke .. co ak sa rozidete a ty si najdes dalsieho partnera a dalsie dieta? bude mat ine priezvisko kazdy ty svoje dieta po prvom druhe po druhom etc... ak nieste za svadbu tak hold smola .. hodte si mincou ..ale ak to tak necitis nechod proti svojmu presvedceniu ..
Moja dcera ma priezvisko po svojom otcovi, problem s tym nebol ani raz, neriesila to skola, lekar, proste nikto. Akurat, ked sme s novym partnerom leteli, na letisku sa dcery pytali, ktoreho z nas dvoch pozna, kedze sme mali tri rozne priezviska.
Dajte obidve priezviska a hotovo
@mandzula nás sa to ešte nikto zatiaľ nepýtal, ale pre istotu nosievam kópie dokladov 🙂 lebo dcéra je "H", v rodnom liste má ako matku mňa s priezviskom "Š" a teraz sa volám "D" 😀 😀
Uprimne, poznam dost vela nezosobasenych parov a nepoznam ANI JEDEN pripad, keby dieta malo priezvisko po matke, vzdy len po otcovi...
Nikdy by som nesuhlasila aby malo meno dietatko po otcovi ak by sme neboli manzelia...nahodou sa rozidete a bude mat ine meno ako ty...dieta sa ma volat po matke ...ja by som z takeho vztahu vycuvala....poznam x bab, co teraz riesia ako dietatu zmenit priezvisko lebo sa s partnerom rozišli
@panelacikova u nas si manzel vzal moje dievcenske priezvisko, takze s dcerinym rodnym listom problem nie je. Vacsi udiv vzbudzujeme tym, ze manzel vyplna kolonku rodne priezvisko.😀
dieťa má priezvisko po matke, ked si ťa vezme, tak budete mať všetci spoločné, zobrať sa môžete aj o týždeň na úrade, ked trvá na svojom priezvisku
dieta ma mat priezvisko matky.
vezmete sa, budete mat rovnake. Nevezmete sa, bude mat dieta priezvisko tvoje.
cez toto by u mna nesiel vlak.
osobne zvaz tu svadbu - ak planujete dieta, je blbost trvat na tom ze svadba nie. Pre teba samotnu je vyrazne lepsie, a aj pre to dieta, ak sa narodi v manzelstve.