Mám premotivovaného syna?
Ahojte, moje meno je Margita a potrebujem vašu radu. Mám 23 ročného syna ktorý žije s nami v jednom dome má prácu a neprispieva na domácnosť. Veĺa krát sme sa spolu o tom rozprávali no nikdy neprajavil záujem. Namiesto toho aby nám dal čo i len malý peniaz, minie ich všetky na motivačné knihy. To nieje všetko. Prestal použvať šampóny a sprchové gély - je ho cítiť na celý dom. Skončil so svojimi koníčkami a nič iné ho nezaujíma len peniaze. DOkonca si ich vytlačil a má ich polepené po celej izbe. Prosím o radu, dakujem
Môj manžel sa ako 23 ročný akurát ženil a sťahoval z domu. No do vtedy od svojich 18 prispieval mame každý mesiac 120€ . A od 15 rokov brigádoval a každé leto dával mame peniaze. Takže mu dať termín do kedy má dať určitú sumu, ak odmietne zbaliť ho, vymeniť zámok a byť nekompromisná 🙂
@margita_zv ak sa stravuje doma, tak by som mu na ranajky dala vytlacenu 5 eurovku, k veceri tiez, ci sa z toho naje... Ak bude hladny a bude sa stazovat, spytala by som sa ho, kde si mysli, ze sa v chladnicke berie jedlo.
@senta_sofia 😀
@senta_sofia 😀 😀 😀
najlepšia rada 😀
presne tak 😉
to, ze vam nedava peniaze na chod domacnosti, to sa uz predpokladam taha roky, presne mu povedat, kedy bude platit.
to, ze nedba o hygienu, smrdi, stratil konicky a je posadnuty peniazmi, dokonca si ich vytlacil a dal v izbe na stenu, zavadza psychickym ochorenim
@laurita285 hej ? ja som nepostrehla , ze sa to tu pisalo,,tak potom pardoon..🙂
ja nechápem, čo si myslela pod pojmom "premotivovaného"
skús definovať, akože čím má byť premotivovaný
mne sa zdá, že jediné, čím je premotivovaný, je vaša starostlivosť oňho. zrejme roky mlčky full servis, až ste nejak všetci pozabudli, že už nie je malý školák
@margita_zv mne nejde do hlavy jedna vec: kto toleruje v zamestnaní smradľavého mladého chlapa? Jedine, že by bol smetiar, tam sa to stratí, ale v bežnom zamestnaní?? Či to smrdí len doma? Toto mi je na tejto téme maximálne podozrivé ☹
@margita_zv ahoj, necitala som ostatne prispevky, reagujem teda len na tvoj prispvok......uvediem len priklad, ze moj brat taktiez neprispieva na domacnost bude mat 25r ...byva s nasimi rodicmi v dome, ja som vydata takze nebyvam s nimi uz ....ALE.....robi nakupy potravin domov, taktiez vkuse nieco dokopuje do domacnosti co sa tyka roznych vrtaciek, rezaciek a neviem akych veci do garaze ....nie je to ziadny domaci kutil ale s ocinom "musia" mat vsetko doma co treba a potrebuju ....pracuje v ossr takze plat taky "priemerny" hmm...neskusali ste ist takto na to? ak neprispieva...aby urobil aspon raz za mesiac velky nakup potravin a pod co treba do domacnosti...
@margita_zv nechaj hrdost doma a chod za psychologom/psychiatrom po radu.Hranicu medzi zivotnym stylom a diagnozou uz mozno prekrocil.
@laurita285 nemas pravdu...rodicia by ho museli zivit len v pripade ze nie je schopny sa sam o seba postarat ..studuje denne studium, je hendikepovany a pod..a na to aby boli nuteny ho zivit po 18nastke ..by si on musel dat ziadost na sud o vyzivne kde sud posudi individualne ci je alebo nie je schopny sa zivit..a lenivost ci neschopnost najst si pracu nie je dovodom vyzivovacej povinnosti ..
@laurita285 pre kristové rany, to čo to tu bláboláš za nezmysli, keby si každý vykladal paragrafy ako ty, tak tu máme samých lenivých parazitov. preboha. schopnosť samo sa o seba postarať sa nemyslí to že musí mať prácu, príjem a neviem čo. Ale že je plnoletý, nechodí do školy (čiže nie je závislý na rodičoch), nie je hendikepovaný, má zdravé ruky, zdravé nohy vie chytiť lopatu do ruky a robiť. Keď nezarobí na to aby si platil samostatne nájom, tak nech drží hubu a krok (a ešte aj sprchový gél nad hlavou) a mal by svojim rodičom ruky aj nohy bozkať .
@margita_zv ...padli tu rozne nazory, ale pre mna nie je jasne aku radu ocakavas,vadi ti, ze sa prestal o seba stara, ci ze tie motivacne knihy asi posuvaju nejakym zvlastnym smerom..sprava sa nejak zvlastne aj v ostatnych veciach? ci chces, aby prispieval na domacnost alebo sa osamostatnil...ked to tak clovek vezme tam je toho vela...kamosky, ktore po skole byvali doma tak prispievali 100 eur..proste rodicia povedali a ked sa nechceli stahovat tak to robili....ked chces, aby prispieval tak formuluj bud najom doma alebo inde...
Jemine, moj brat uz davno nebyva s nasimi, ale v byte po starkej vo vlastnictve mojej mamy, samozrejme si tam plati energie a poplatky. Kedze samemu sa neoplati trebars varit polievku v hrnci alebo segedin, tak mu nasi davaju jedlo na veceru, na obed sa stravuje vo firme, v nedelu u nasich. Samozrejme, ze im kazdy tyzden urobi vacsi nakup, napr. mineralky donesie autom trebars z Lidla alebo z Tesca, kedze to maju dalej. Aspon pomaha doma? Umyje riad, vynesie smeti? Ci ho zaujimaju len 4 steny oblepene peniazmi a plny tanier od mamy?
Ja by som si overila či je ešte vôbec zamestnaný. Kľudne sa mohlo stať (možno aj kvôli jeho hygiene alebo lenivosti, neplnenie si povinností - ak v práci stále čítal knihy)), že o prácu prišiel. Peniaze sú niečo čo mu chýba, možno si ich lepí aj kvôli tomu.
Inak k tomu celému. Nie ste povinní ho živiť. Je jedno akú má prácu, či aký prac.pomer. Jednoducho už nie. Ale myslím si, že on je zrelý na vyšetrenie. NIečo v ňom nebude vporiadku. A tiež pri najhoršom to môže na vás hrať,že mu trochu preskakuje ... predsa len ten all inclusive...ak sa mu zapáčil natoľko... no to už by bol extrém.
Tomu sa nehovorí premotivovaný, ale posadnutý a to je na psychiatra.
mna by zaujimalo ake ma syn zamestnanie a aky plat? teda v tom zmysle ci ta jeho motivacia plynie z tej prace alebo coho?
ze zakon?! mna by za taketo spravanie otec chytil a vyrazil a ziaden zakon by ho netrapil. Ale podla mna je to cele o vychove. Aj vdaka nej som od 20r samostatna a "normalna"
Toto nemoze byt skutocne!!! Chodi do prace? Jak moze chodit do prace smradlavy? Co znamena vytlacit si peniaze a vytapetoval si nimi izbu? Bud su za tym lahke drogy alebo mu preplo alebo si niekto robi prdel.
@margita_zv vystahovat, von z domu, nech ide do podnajmu a zije za vlastne, co tam rozmyslat, ziadne taketo, toto zle dopadne, chalanovi uz teraz evidentne sibe, tak treba trosku, aby pocitil podu pod nohami a otazka, ci je premotivovany....to som nepochopila, ale ani radsej nechcem
@margita_zv Tak asi v prvom rade sa porozprávaj s ním. Tie motivačné knihy môžu ale aj nemusia byť zlé. Nešetrí náhodou na nejaký podnikateľský zámer, odchod do cudziny a podobne? To mi príde z toho asi najskôr. Čo sa týka tých šampónov a sprcháčov - ono teraz je to aj dosť moderné ich nepoužívať, pretože všetky tie chemické sra.ky idú do spodných vôd a my to pijeme, je to tak isto ako s liekmi... Existujú bio verzie, tuhé mydlá, suché šampóny a pod. tak mu to skús navrhnúť. Možno má pádny dôvod a ešte ťa prekvapí. Ale samozrejme, prispievať by mal aspoň niečím.
steve jobs tiez tak smrdel :D ...hlavne ze sebe nesmrdia
aj my pouzivame doma mydla a sampony bio a vela z prirody veci do kupela aj vobec, ale nesmrdi tu nikto

@margita_zv premotivovaný? Proste vas využíva..... A nechápem,že čakáš od neho ,,záujem,, a načo by ho prejavoval ked ma mama hotel all inclusive zadarmo? Proste pästou do stola a nastavenie podmienok, ok synak, sme radi, ze s nami bývaš, ale strava, energie niečo stoja....daj mu fixnu sumu čo od neho mesačne chceš, a povedz mu kolko by vysolil za podnajom - iste ovela viac.
Ci má psycho poruchu, to ťažko povedať - aj ja poznám takých čo zanevreli na ,,chemiu,, lebo ziju zdravo a zaujima ich len kariera a pscho pacoši to nie su. Kazdopadne treba nastaviť podmienky, pravidla a vyzadovať ich dodržiavanie...ako náhle ustupiš, tak si prehrala.