icon

Mám problém so susedou

fanny1907
15. dec 2021

Dobrý deň. Idem si k vám pre radu resp neviem si sama dať rady. Byvame v byte na 2 posch. Máme dve deti. Starší bude mať 2,5 roka a mladší skoro rok. Ide o to že suseda s ktorou sme do teraz mali dobré vzťahy sa zmenila na nepoznanie. Začalo to tým že náš syn sa premaval po byte na odražadle asi od kedy ho dostal čiže cca rok a ona pred nedavnom vybuchla že je to hrozný zvuk. Keby mi aspoň slušne povedala že je to pre nich ako zemetrasenie. Ale ok brala som to že áno má pravdu bola som aj u nej dole v byte a naozaj to bolo ako zemetrasenie. Odražadlo sme odložili. Cca mesiac bol pokoj a potom znova nám začala búchať. Tentokrát jej vadilo že syn beha po byte. Chcem povedať že nikdy nerušil nočny kľud a myslím si že je úplne normalne že malé deti radi behajú. Začala som sa cítiť vo svojom byte nepríjemne. Ako keby ma niekto neustále prenasledoval a vedel v ktorej izbe sme a čo robíme. Vyvrcholilo to minulý týždeň kedy prišla k nam hore do bytu a začala vrieskat ako nepričetna po nas.
Opäť bol problém ze synček behal po byte. Bolo to o 18tej večer.
Prosím vás viete mi poradiť ako sa mam zachovať a čo jej mam povedať aby nam dala pokoj ? Alebo čim ju odbiť aby sa na nas nesustredila. Prosím napište iba tí ktorý s tým máte skúsenosť. Ďakujem
Vyjadrovaa sa veľmi vulgárne a to aj pred svojimi deťmi.

Strana
z2
keiko33
15. dec 2021

Všetko záleží od ochoty a tolerancie. Skúsila by som sa s ňou porozprávať v dobrom, že ťa to mrzí ak deti robia hluk, že to predsa nieje náročky. Či by sa to nedalo nejak poriešiť, veď sú to deti. Ale ak z jej strany nieje žiadna ochota, tak len ignorácia. 2,5 dieťa môžeš upozorniť, no v takom malom veku ho predsa nepriviazes. Naši bývajú v bytovke a nad nimi majú dvoch malých chlapcoch a tiež jazdia na odrážadlá a je to dosť hlučné. Trochu im to aj vadí, keď chcu večer pozerať telku, ale zatiaľ sa nesťažujú, veď sú to deti. 20 rokov sa byt prenajímal, keď sa netriasol luster z behajúcich deti, tak opijajuci invalid, ktorý bil ženu. My sme sa teraz po 13 rokoch presťahovali do domu. Tiež sme mali susedu, ale nad sebou, ktorej vadilo všetko, rovnako aj jej dcére, ktorá má už skoro 30, nikde nepracuje, je stále doma a vadilo im že aj počas dňa detí behajú, či búchajú dverami. Podotýkam bývalá nad nami. Suseda pod nami zlatá osoba, mala 3 chlapcov, vie pochopiť. Nedaj bože niekto buchol po radiátory a už trieskala. Ani nevedela, ktorý sused robil hluk, každý jej vadil. Dokonca udala susedov nad nimi na polícii, že syn robí hluk, že púšťajú práčku, proste bežné veci. Po 1,5 roku prišlo vyrozumenie, že sa skutok nestal, nikto nerušil nočný kľud a policajt jej povedal, nech sa odsťahuje, keď jej všetko vadí. Predsa býva v bytovke. Bývam v dome 5mesiacov, ale ešte doteraz mám také tiky, keď deti niekde buchnú, či sa naháňajú. Za tie roky mi normálne nervy zničili. S nimi sa po dobrotky nedalo, ani pozdraviť sa nevedeli. Ale s nimi nevychádzal nikto v bytovke. Bola to čierna ovca bytovky, všetci ostatní z 20 susedov boli zlatí, s každým som sa vždy pozdravila, či porozprávala. S niekým sa dá a s niekým sa nedá. Možno má aj iné problémy, možno v práci je vyťažená a chce mať pokoj, tak vybuchla, ale mať 100%pokoj v bytovke to nejde. Všetko je o tolerancii z oboch strán.

tykat
15. dec 2021

@fanny1907 rok pocuvat odrazadlo nad hlavou tak aj ja sa zmenim na nepoznanie a po vulgarizmus daleko nepojdem.

ingush616
15. dec 2021

@fanny1907 Myslím ze normálny človek keď ide bývať do bytu, alebo dlhe roky už byva v byte, nerobí cirkus z takýchto veci. Keď je normálny. Keď chce úplne ticho tak nech ide na samotu, alebo na dedinu bývať 😂😂 tam bude ticho
Bývala som roky v byte, počula som keď sused sa išiel sprchovat, keď splachol záchod, bolo cítiť keď vyprážali mäso... No a čo? Musí si uvedomiť ze tam veľa ludi žije na jednom mieste a blízko k sebe. Samozrejme treba tej pani vyhovieť ako si ty vyhovela, ale ze ona sa takto správa...a nevie sa normálne porozprávať o problémoch co jej vadí.
Verím ti aké to môže byť pre teba nepríjemné, že sa bojíš kedy zase pusti histerka krik.
Možno ma dáke problémy v 🧠😂
Podla mňa zachová vždy kľud, skus jej vysvetliť ze nemusí vrieskat dá sa aj normálne, a ze aj vy počujete jej telku alebo pod. 😂

maciatkolulu
15. dec 2021

@ingush616 historická hysterka🤪

simona92101
15. dec 2021

@fanny1907 moji rodicia byvaju v panelaku na 5 poschodi,na 3 byva rodina s malym chlapcom ktory sa o 23 vecer vozi po dlazbe na tatrovke..keby to nepocujem na vlastne usi tak neuverim,neskutocny randal,a to sa ozyva cez byt pod nimi!chapem aj vas,neda sa deti ustriehnut ale tiez aj susedu chapem ze cely den to pocuvat je brutal,asi jej uz praskli nervy

bluka2
15. dec 2021

Môj syn tiež chodil na odrážadle doma. Neviem, ako to môže robiť vobec nejaky zvuk. My sme mali také s normálnymi kolesami ako na bicykli, bez topánok bolo úplne tiché, nikto sa pod nami nikdy nesťažoval.
Neviem, či je suseda úplne v poriadku, keď rok nič nepovie a potom vulgarizmy. Možno stačilo týždeň po hrkajucom odrážadle niečo povedať a nemuselo to zájsť tak ďaleko. Nie je to tvoj problém, že niekto nevie diplomaticky jednať. Snažila by som sa normálne žiť, s ohľadom k iným, ale pardon, dieťa môže aj behať. Susede by som povedala, že nech už nezvoni, ale radšej napíše list, keď bude mať niečo veľmi vážne. Zvonček by som si nechala vypnúť a dovi

sisi2212
15. dec 2021

@fanny1907 ono je to asi o ludoch, niektorych ludi nezmenite …. Odrazadlo pochopim, ale zasa hned mohla susedka vidiet, ze ste odrazadlo zrusili, ked sa ozvala a ze dieta beha, no ja neviem, my mame 20 mesacneho synceka, ktory beha od rana do vecera, to nehovorim o jeho zalube hadzat veci o zem, a teda este sa nam nikdy nestalo, ze by susedka zo spodu niečo hovorila …. A to maly v noci niekedy aj plače celkom …. Ono na byte sa tomu, že človek počuje susedov uplne vyhnut neda, a teda udneti uplne, najma takym mensim, to mu tazko vysvetlim, ze sed a nehyb sa …. A moj syn je este ten typ, ze ked mu poviem nehadz, tak just hodi o zem …. Ale tak myslim, ze fakt okrem odrazadla sa ine veci daju pochopit a da sa nad to povzniest, ved to dieta nebude vecne male a neskorek uz pochopi, ked sa mu povie ….. a hlavne ja napriklad toez pocujem susedov, ale beriem to tak, ze pokial nerobia hluk po 10 večer, tak mi dojde absurdne, aby som im išla nadavat …. Je to o ludoch proste, pani je asi nejaka precitlivena už …. A hovorim, ked upozorňovala na odrazadlo, tak ok chapem, ale na nejake bezne fungovanie dietata, hold je na byte, cize odpovedala by som jej, keby ma nejaky problem stale, ze ked bude maly robit hluk po 10 nech sa ozve, ale he do desiatej smola, ked ne den tak co ma maly uz lezat od 17:00 v postielke, aby ona mala 100% klud, lebo uz chce?!

reni1512
15. dec 2021

@fanny1907 suseda ma asi nervy v prdeli... ocividne.. ak si si vedoma toho ze to doma vies ustrazit a nerobite bengal ako opice co ocividne nerobite kedze si to tu napisala, tak si suseda hlada uz len hlupe zamienky na hadky.. zial male deti potrebuju zit hrat sa behat ... v ramci normy ale su to deti .. ja by som s nou neriesila vobec nic

sonicka19983
15. dec 2021

Kkso jaká susedička....ja som mala 5 rokov v byte podo mnou rôzne partie rómskych spoluobčanov na podnájme a zažila som všetko od rómskych bašavelov, po bitky a také chrápanie že sa na to človek uprostred noci zobudil... navyše som ich 5 rokov prosila aby si natreli pánty na vchodových dverách... neotvárali mi...ignorovali a tým pádom nás každé ráno budili o 5tej keď išli na šichtu na 6tu... byt potom kúpila stará babka so synom a odvtedy máme pokoj...a skúsil by sa mi niekto sťažovať na deti... akože čo ich mám priklincovať a biť aby ticho boli či ako? Ak má problém nech sa presťahuje...

fliacik
15. dec 2021

Jaaaj, ani nevieš, ako Ti rozumiem. Dnes už našťastie bývame v dome, ale posledný rok v bytovke mi zobral pol života. Do bytu pod nami sa nasťahoval chlap, prenajímal si nie celý byt, iba kuchyňu s priľahlou izbou. A práve v kuchyni sme trávili najviac času. Chodil na zmeny, takže ak bol vyspatý, pokojne do 22. hodiny nechal rockovú hudbu revať na plné pecky. No ak prišiel po nočnej, očakával, že celý deň bude v bytovke ticho a on sa vyspinká ako bábätko. No, akosi mu to nevychádzalo. Raz vulgárne vynadal susede vedľa, lebo mali doma havarijnú situáciu, musela zavolať robotníkov a tí použili vŕtačku. Inokedy nadával susedom pod sebou, lebo mali psíka a ak bol sám doma, tak zavýjal. Ale najčastejšie sme boli terčom my. Vadilo mu všetko. Nemali sme žiadne odrážadlá ani hopsadlá, ale jemu vadilo, ak deťom spadla kocka lega na podlahu, ak precupkali bosé z kúpeľne do detskej, raz dokonca vypenil, keď som metlou vyberala spod gauča zatúlanú kocku (trvalo to sotva pár sekúnd). V takýchto prípadoch trieskal kovovou tyčou na radiátor, vrieskal, vulgárne nadával, prípadne, ak mal vypité, zvonil nám a vyhrážal sa súdmi a políciou. Bolo to hrozné obdobie. Malý mal vtedy rok a pol, staršia o dva viac, ale ak im nejaká hračka nechtiac vypadla z ruky, pár sekúnd som ani nedýchala, čo som iba čakala, či sa ozve rachot zdola. Dom sme mali ako handráreň, lebo sme všade pokúpili behúne a koberce, aby aspoň sčasti tlmili zvuky. Deti som neustále okrikovala, aby nerobili toto, tamto, aby sa hrali tichšie. No boli malé, nechápali, že hrad z kociek sa nesmie zbúrať... Bola som na prášky. Ak niekto zvonil, už som tŕpla, kto je za dverami. Muž dokonca robil kalkuláciu, koľko by stála kročajová izolácia, chceli sme odizolovať podlahy a položiť PVC. Napokon sme sa rozhodli ísť do domu a bolo to najlepšie rozhodnutie v živote. Deti sú konečne deťmi, vysypú si lego na podlahu a hrajú sa, pokojne si donesú bandu kamarátov z ulice a šantia, nemusím ich okrikovať a obmedzovať. Na Tvojom mieste stanovím deťom primerané hranice a so susedou sa otvorene priateľsky porozprávam, čo presne jej prekáža a ako to viete spolu zmeniť. Deti musia mať aj nejaké detstvo, predsa len, v paneláku musia byť tolerantné a empatické obe strany a cez deň sa skrátka s istou mierou ruchu počíta (my sme si na byte užili hornú susedu, čo robila v eskorte a tam boli iné radostné zvuky uprostred noci, keď mala pánsku návštevu, dve, tri, štyri za noc, spievali karaoke a pod. - a zvonili sme jej s prosbou o stíšenie iba raz, asi o druhej v noci). Pokiaľ vyslovene nebehajú na trojkolke a netrieskajú pokrievkami o seba, tak aj suseda bude musieť mať trošku pochopenie. Ona nechodí do práce? Lebo také precitlivené bývajú väčšinou staršie dámy, čo sú nonstop doma a vadí im aj muší prd. Drž sa...

fanny1907
autor
15. dec 2021

Ďakujem Vám za nespočetné množstvo odpovedí či už negativnych lebo pozitívnych. Uvedomujem si resp ja s ňou sucitim. Suseda má nejaké problémy a dosť často počúvame hrozné hádky s takými nadávkami najhrubšieho zrna a tie jej deti to počuvajú. A koľko krát to počuje aj môj syn a pyta sa ma. Odražadlo už nebudem rozoberať. Áno tým to začalo ale na moju obranu my sme ani len netušili že to robí taký rambajz. Ja som vyrastala celý život v dome tak ani páru som o tom nemala. Teraz už viem ale opakujem my sme odražadlo hneď synovi zobrali. Ani nie mesiac na to jej začalo vadiť to že syn beha po byte. Opäť sa budem opakovať nemal ešte ani 2 roky keď jej to začalo vadiť. On nerozumel prečo nemôže behať a navyše to ani nechape. Teraz už možno aj áno keďže bol aj svedkom toho ako po nás hulakala. My sme kvôli nej kupovali aj koberec. Ona to raz tak medzi rečou spomenula že to by pomohlo. Aj napriek nevôli manžela sme kupili. Investovali sme do niečoho len kvôli nej. A stále sa jej máli.
Ak takto budeme pokračovať za chvíľku jej bude vadiť že ide pračka v čase kedy chce ona spať....

fanny1907
autor
15. dec 2021

@fliacik ahoj ďakujem za pochopenie. Asi si na tom bola oveľa horšie ako ja. Dnes som jej pisala ay sme si to vyrozpravali no neozvala sa. Myslím že už to asi napraviť nikdy nepôjde. Ona pracuje ale keď je lockdownom tak je doma. Je to hrozné a úplne som z toho na nervy. Dokonca som nasledujuci deň po tom hroznom kriku dostala hnačky. Strašne ma to mrzí.

bona_dea
15. dec 2021

@fanny1907 ani som to nedočítala. Stačilo mi, že si nechala dieťa preháňať sa na odrážadle po byte v bytovke. Na facku fakt.
Ja mám malé deti, ale strašne by mi muselo šibať, aby som ich v paneláku nechala na odrážadle jazdiť.

fanny1907
autor
15. dec 2021

@bona_dea ja som.si pytala radu a nie facku. A presne tak to vyzerá keď si nedočitate...

bikarbona
15. dec 2021

@fanny1907 všetko som prečítala a držím palce 🙂 možno aj z toho, že je stále doma, tak scitlivela na zvuky. Ja na materskej som ako netopier už 🙈

daniela2202
16. dec 2021

@fanny1907 odrážadlo stop a do izby koberček 😁

janikk54
16. dec 2021

To odrazadlo bolo nestastne, ale tak pochopili ste a to je hlavne. Mozno ten koberec tiez nie je zly napad, mohlo by sa aj to behanie po byte trocha odhlucnit, no chapem, ze dieta proste neprinutis sedie na zadku a chodit po spickach. Hold to je proste zivot v byte

dada0902
16. dec 2021

Ja by som ju poslala kdesik bohužiaľ niektoré deti sú není ako mušky potichu bohužiaľ niektorým deťom sa nedá vysvetliť prestaň behať nedup nekric nebuchaj to je prípad aj môjho viem som si vedomá že furt vystraja a isto to není príjemné susedom dole tiež len čakám kým jeho obdobia skončia a bude kľudnejší
Asik by som jej povedala ze je to dieťa potrebuje si pobehať není nočný kľud je vo svojom byte a nech ta tým nezaťažuje keby je to naopak že tiež by si jej nevyklopkavala a mala pochopenie
Pokiaľ není nočný kľud nemáš hudbu pustenu ako na jarmoku tak nemá opoctatnenue ta v kuse upozorňovať ani policajt by jej nedal za pravdu
Viem ze tu je x názoru no ak má niekto kľudne dieťa co posluchne na slovo tak môžu obhajovať susedu

basska_b
16. dec 2021

Ono väčšinou ide o ľudí, ktorí majú vlastné psychické problémy, na pani asi dolieha korona, lockdown, pravdepodobne ma nejaké rodinné problémy, možno bude na Vianoce sama a často takto reagujú ženy, ktoré nemaju vnúčatá a ani ich mať nebudú a v podstate - závidia. Jasné, že odrážadlo do bytu nepatrí, ale behať decku nezakážeme , pokiaľ dodržiavate nočný kľud, tak neviem, čo rieši. Povedz pani, že ty nemôžes za jej osobne problémy

Strana
z2