icon

Mám rovnaké právo na byt ako manžel?

11. apr 2024

Čítala som tu takú diskusiu ze kto žije s manželom v jeho byte ale nemá spoločný účet...
Mňa veľmi štve naša situácia... keď sme kupovali byt v ktorom žijeme naša prvá dcéra mala cca polroka. Ja som muzovi hovorila ze chcem aby sme išli do toho spolu ale on ma vraj nechcel zatiahnuť do hypotéky a tak si ju vzal sám. Byt sme od základu prerobili. Väčšinu peňazí dával on ale on chodil do prace ja som bola na rodicaku s malou. Malou sumou pomohol oco..dal 500e ku prerabke co bolo ešte pred 7 rokmi viac ako teraz. Pomohol s robenim elektriky. Ja som si na materskej pomimo zarobila 600e na vstavanú skriňu. Keď som nastúpila po rodičaku do prace dokupili sme veľa vecí dozariadovali, boli sme na dovolenke ktorú som platila ja 1x v Bulharsku 1x v Turecku. Postupom času som kúpila novú manželskú posteľ. Deťom teraz už 2 poschodovu postel. Zariadila som im detskú izbu. Dcérke kúpila písací stol atď. Proste podielam sa normálne na chode domácnosti aj finančne. Počas druhej materskej som si privyrabala takisto. Deťom platím školu škôlku. Stravu keď idem na nákup. Krúžky. Mobil, WiFi co mame doma. Spotrebu vody v domácnosti.
Štve ma, že byt je len na manžela lebo raz pri jednej hádke mi povedal ze "von". Myslím si ze mam rovnaké právo na tento byt aj ja ako on. Aj keď on platí hypo ja som.bola 2x na materskej. A vždy keď som nebola som zarábala a prispievala na iné veci. Počas kúpy bytu manžel nebol. Teraz už je.
Stvalo by to aj Vás?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
monro
12. apr 2024

Tu sa stala chyba hneď na začiatku. Keby išlo o mňa, nikdy by som nepristúpila na to, čo autorka. My sme, s teraz už exmanželom, kupovali všetky naše byty bez hypotéky do BSM. Takže podiel 1/1. Keď sme sa rozvádzali, musela som ho samozrejme vyplatiť. Mali sme dosť našetrené (exmanžel nadštandardne zarába), tak polovica bola moja a s tou som ho vyplatila, plus som si musela aj požičať. Treba sa porozprávať, upratať to nejako. Ono, dosť záleží, aký máte s manželom vzťah...asi sú tam aj iné problémy, keď je schopný pri hádke povedať "von".

princeznazvychodu
12. apr 2024

Keď sa rozvedieť ostaneš s holou radnicou. Mojej sestre sa stalo do bodky to isté. Mali vybratý byt aj termín sobáša a jej vtedajší snúbenec si poza jej chrbát vybavil hypotéku sám byť kúpil sám jej nakecal že je to výhodnejšie a dodatocne to v manželstve zmenia. Hlupana sestra mu uverila. Nikdy nič nezmenili a do listu vlastníctva ju nikdy nedopisal. Celé ich manželstvo ona zarábala viac ako on. Ona aj materskú mala vyššiu ako on plat. Malý nemal ani dva roky a išla do práce. Hypotéku si jej manžel platil zo svojho účtu ona ťahala financne celú domácnosť, dieťa, seba. Po deviatich rokoch sa rozviedli a on sa jej vysmial do tváre že veď to je jeho byť a ona môže ísť pod most.na súde nepomohlo argumentovať že zarábala celé manželstvo o hodne viac ako on. Na papieri je vlastník on. Sú rozvedení štyri roky a ešte ona doteraz nemá zaplatené tu polovicu splatok hypotéky na čo mala nárok, on peniaze nemá lebo zrazu so svojím trápnym platom musí sám všetko platiť . Súd mu dal splátkový kalendár tak ona asi do dôchodku bude na tie peniaze čakať.
Chlapi sú strásni vydrbanci žena nech porodí vstáva v noci k decku celú materskú nech prispieva lebo veď aj ona v byte žije čím skôr šup šup do práce.nech ide s každým soplom na ocrku lebo pán tvorstva je v práci nenahraditeľný a potom jej nejaký obmedzenci ako aj tu v diskusii povedia že čo ona chce,veď byt je chlapov. Chcela by som vidieť tu situáciu keby po šiestich týždňoch išla do práce žena a celé tri roky by bol s deckom chlap a potom ťahal každú ocrku a žena by mu povedala že veď nemáš na nič nárok šak ty si tri roky sedel na riti a nepracoval.

hederamonstera
12. apr 2024

@chodec15 ale on nezaplatil za byt a este by musel dat 50% navyse🙄🙄 zaplatil by polku splatok aby ten byt bol jeho a pokracoval by v splacani. (Tak ako by to bolo keby bol uplne sam)V manzelstve su peniaze spolocne, takze to nie je, ze autorka by dostala peniaze za nic ;) nevala si doma rit

liz_lemon
12. apr 2024

@princeznazvychodu tvoja sestra bola naivna, neexistuje ziadne dopisanie do LV, aby bol niekto zapisany na LV, musi byt na to nejaky pravny ukon, napr. darovanie, kupna zmluva

chodec15
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
12. apr 2024

@hederamonstera vies, novodobe vztahy :D

simca06022011
12. apr 2024

@chodec15 nemusi to tak velmi byt, neistota napr takato majetkova, nastrbuje vztahy a robi vela zla.. a nemuseli by inak mat ine "extra problemy".

princeznazvychodu
12. apr 2024

@liz_lemon to je mi jasné, aj sestre bolo. Oni sa o Tom tak rozprávali, že to právne ošetria aby vlastnili kazdy 1/2 a 1/2. Celých deväť rokov ju len naťahoval a vždy si našiel inú výhovorku, prečo nemôžu ísť k právnikovi. A keď si ona zabezpečila zmluvu, že ju už mal len prísť podpísať, tak surovo povedal, že on jej zo svojho bytu polku nedá. Z takého svojho, že je bez dieťaťa a ženy a jeho matka mu musí požičiavať lebo mu z platu nevychadza ani platiť alimenty. Ale on si platil svoj byt. Áno,lebo okrem toho bytu v manželstve neplatil nič iné. To je príklad ako táto autorka. Zaplatila zariadenie do bytu, platí deťom škôlku školu, výlety, drahé dovolenky a chlap si spláca svoj byt. A keď mu povie, že buď podpise darovaciu zmluvu,alebo od neho odíde, tak urobí to isté,čo muž mojej sestry- odíď,lebo polovicu bytu ti nedám.

princeznazvychodu
12. apr 2024

@simca06022011 presne tak, moja sestra sa rozviedla len kvôli tomu. Žiadne iné problémy nemali v manželstve. Ona mu dala na výber,či podpise darovaciu zmluvu, alebo od neho odíde. On sa jej vysmial, že jej polovicu svojho bytu nedaruje. Ona do smrti bude ľutovať,že od neho neodišla o osem rokov skôr. Už mohla mať osem rokov splácania svojho bytu

simca06022011
12. apr 2024

Autorka, tvoj drahy ta pred rokmi dobre oj****l, pripravil ta o moznost byvat vo vlastnom a to je fakt. Musis sa zariadit po svojom, sadnut a dohodonut sa s nim co dalej (ja napr. lutujem ze ked sme kupovali dom - a to SPOLOCNE, som v tej dobe nekupila este jeden byt... po rokoch su vsetci frajery ze moje a chod, ale keby som vtedy neinvestovala sem, a neriesila nase, vtedy by som za 50t kupila 3i byt. teraz za to nekupim ani jednoizbak, vtedy sme za 200t kupili dom a teraz by sme z neho kupili polovicu), Cize ano moze mat kazdy svoje ale treba sa dohodnut poriadne a ziadne "zatazovat sa hypotekou"... Keby si nebola doma na md/rd nerobila by si na "jeho"byte nic, platil by vam obom vyzivne, kym si na md a rd... tebe treba prestat vsetko platit, kedze byt nie je tvoj, splatky nech si plati on, plus aj pekne naklady na dieta atd...lebo to je nieco co sa ti nikdy nevrati a ty si radsej tvor rezervu a setri.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
gribka1
12. apr 2024

Keďže je byt jeho, tak to čo on platí hypo, tú istú čiastku by si si mala odkladať. a zo zvyšku môžte fungovať ako rodina. Ty si potom s tými peniazmi, rob čo uznáš za vhodné, ale najlepšie kúpiť nehnuteľnosť.

simca06022011
12. apr 2024

@chodec15 branil, prijem. Bola doma s detmi. Kym muz si chodil zarabat a splacal svoj. NIe kazdy ide do vztahov s ratanim peniazkou a myslenim ako zabezpecit deti keby daco... to mi potom netreba chlapa, netreba mi ani otca deti. Dieta si spravim s okoloiducim a mam to bez starosti, postaram sa o seba sam a aj o dieta. Rodina je o inom. Beriem ze su pary kde im to vyhovuje, nech si kupuju a hraju sa na vlastnom piesocku kazdy, ale napr. ja som vzdy robila na spolocnom a snazila sa o spolocne. A myslim, ze vela zien to ma rovnako. KEd som videla ze spolocne byvanie v nedohladne a nervy mi tiekli, proste som sa doma postavila, ze stahujem sa do vlastneho, ci chce ci nie.. alebo si konecne vyberie pan, to co kupime spolocne (my sme byvali cca 6rokov v byte rodicov, ti si ho kupili na dochodok a roky sme vyberali byvanie, realne chodili po obhliadkach a nic mu nevyhovovalo). Dala som termin. Keby sa moj chlap nerozhybal, diskusia o tom ue bude nieco na neho alebo len na mna ani nemohla byt. PRoste som to vybavovala s nim, papiere podpisovala s nim a mohol by sa aj o zem slahnut a nohami kopat. Keby nesuhlasil, ako som pisala, mala som vyhliadnuty velky byt. Kupila by som si a odisla s dcerou tam. A nemaal by som vycitky. Ja chcem zit v klude, a ked mam vo lvastnom, tak s niekym s kym taham za jedno lano.
A co by bolo po rozvode? roky sme sa hadali len kvoli byvaniu a aj tu citas viac krat o tom.. bez toho by ani konflikty mozno nenastali. A ano.. predali by alebo vyplatili, no a? aspon maju dovod riesit problemy v manzelstve a nie utekat hned za pravnikom.

kitycat
12. apr 2024

@anonym ako si reagovala ked ti povedal, ze ta nechce zatahovat do hypoteky? Lebo uprimne on s tebou asi az tak do buducna nepocita. Pytala si sa ho otvorene o co mu ide?
Potom si nasypala do prerabky- mas blocky ci prevody? Nabytok pod most nedas..
Uz tam mala byt kontrolka ale vy mate deti viac aj ked je chuj

chodec15
Odpoveď bola odstránená
lucky_k
12. apr 2024

O dôvod viac najskôr ako dieťa riešiť svadbu a bývanie

saw_
12. apr 2024

“on ma vraj nechcel zatiahnuť do hypotéky a tak si ju vzal sám”
Dobre ta akurat odrbal, nechapem ako si s tym mohla suhlasit 🤷‍♀️

princeznazvychodu
12. apr 2024

@chodec15 ty píšeš jeden väčší nezmysel ako druhý. Dobre zarábajúci chlap je chlap s vlastným biznisom alebo chlap na vysokej riadiacej pozícii. Takýto chlapi sa o štvrtej nedvihnu z kancelárie aby vybrali dieťa zo školy a vlacili ho po krúžkoch ani nie sú so soplavym skolkarom dvakrát mesačne na ocerke. To je všetkým jasné len tebe asi nie. Takýto chlapi úplne prirodzené musia mať ženy ktoré v domácnosti a popri deťoch fungujú na 101 percent pretože keď je otecko do šiestej v kancelárii a škôlka je do pol piatej tak to dieťa hodinu a pol nelevituje pred domom. Takýto otecko sa nedvihne o tretej z kancelárie lebo decko má o pol štvrtej jazykovú školu a o pol piatej tanečnú. Samozrejme že žena menej zarába, keď pracuje niekde na úrade za tabuľkový plat len preto aby o tretej mohla končiť a byť deťom k dispozícii. A ty tu napíšeš taku koninu, že ženy sa vyhovárajú na starostlivosť o deti. Ak sú v pare obaja karieristi platia si drahé opatrovateľky. To by som chcela vidieť teba s akou ochotou by si vysolil 7-10euro na hodinu opatrovateľke, lebo však žena nech zarába toľko čo ty. Vždy sa musí jeden v pare obetovať v takých vzťahoch. To teraz píšem o Tom, že chlap je nadštandardne zarábajúci. Nie chudák a luzer ako môj bývalý švagor čo zarobil 800 euro a bol o štvrtej doma každý deň. Takýto ako ty čo žijú v utkvelej predstave aké sú ženy svine a chcú ich len na prachy sú prostoduchi chudáci čo si nevidia ďalej od nosa a každého presviedčajú ako sa oni o dieťa a domácnosť postarať a ich postaranie sa začína bujonovym vývarom z reštaurácie, lebo nevedia variť a končí volaniu svojej matke, čo má robiť, keď sa dieťa pozvracalo. Takéto typy v živote v noci k dieťaťu nevstali, v živote mu nezrazili horúčku a netušia, čo je to laryngytidovy záchvat. Pri rozvode keď niekto spomenie striedačku tak ich oblievajú mdloby lebo zrazu by sa museli o dieťa starať inak ako len tým že im zapnú telku a uvaria parky. Ale ženy si schválne vyberajú dobre zarábajúcich, ženy malo zarábajú a vyhovárajú sa na starostlivosť o deti. Chlapi s takými názormi sú všetci sami, bez rodín a pevných vzťahov, pretože ženy takýchto primitívov zďaleka obchádzajú.

lienka.7
12. apr 2024

@princeznazvychodu 👏👏👏👏👏👌👌👌👌👌

chodec15
Odpoveď bola odstránená
liv1
12. apr 2024

@chodec15 vies aka je moznost? Zit sam, nemat chlapa, nemat deti, za 40 rokov mat byt, dovtedy super karieru, super volnost. A potom vymre ludstvo…

Kazdy normalny schopny chlap ktory chce mat potomstvo vie, ze by mal potiahnut rodinu minimalne nejaku dobu kym su deti male. A ten sikovnejsi zabezpeci rodinu tak, aby sa zena nezodrela donemoty v praci aj doma a dokazala drzat teplo rodinneho krbu. A co sa tyka ferovosti, muzi dostavaju za tu istu pracu viac penazi. Fer ze? Zeny robia navyse podla vyskumov vyse 70% neplatenej prace. Preco by mali zeny trpiet za to, ze su vyradene z pracovneho procesu tolke roky, ze to maju s malymi detmi narocne aj uz v skolkarskom a skolskom veku?
Ale u teba ako hrach na stenu.

princeznazvychodu
12. apr 2024

@chodec15 to je aký druh objektivity napísať, že žena sa vyhovára na starostlivosť o deti, alebo že chlap si platí hypo zo svojho platu, keď žena je na rodicaku. Starostlivosť o deti nie je práca? Ty si hod do slovníka cudzích slov čo je objektívny, nevies čo to slovo znamena. Blbý inštinkt nemam, majú ho také,čo takých ako ty neprehliadnu skôr ako si s nimi urobia deti. Taketo chodiace kalkulačky ako ty smrdia grosom na sto honov a normálna žena od takého ako si ty na sto honov aj uteka. Môj otec je lekár a mama aj keď má ekonomicku vysokú školu nikdy kariéru robiť nemohla, pretože ak otec nebol v nemocnici, bol vo svojej ambulancii a keď nebol ani tam ani tam tak bol na konferenciách. To aj môj otec mohol máme povedať že malo zarába a vyhovára sa na starostlivosť o deti. Môj otec je rozumný človek so zdravými názormi a nikdy toto máme nepovedal. Platil jej odvody do sociálky aby mala vyšší dochodok. Ty by si to tiež urobil? Nie, ty by si pozeral do zrkadla aký si úžasný koľko zarábas a že žena ta má na peniaze a má si splácať vlastný byt. Môj manžel má vlastný biznis. Zamestnáva 45 ľudí. Má zodpovednosť za 45 ludi. Keď som si ho brala, bol SZČO s platom nižším ako som mala vtedy ja. Rokmi sa vypracoval- aj vďaka mne a tomu že som bola ochotná prispôsobiť seba chod rodiny a hlavne že zabezpečujem chod domácnosti a všetko okolo dieťaťa ja. Môj manžel bol s dieťaťom u pediatra raz z pôrodnice odvtedy nikdy. Môj manžel nevie ani akých odborných lekárov naše dieťa navštevuje. Nikdy s dieťaťom nebol na ocerke a dieťa zo škôlky vyberal len v deň keď malo narodeniny inak nikdy. Domov bežné chodieva o siedmej ak má pracovnú večeru o desiatej. Ja nepracujem nikde. Neexistuje zamestnávateľ ktorý by toleroval 15-30 dni mesačne ocerky. Strašne však, v tvojich očiach som sviňa čo je s mužom len pre peniaze. V očiach môjho manžela som úžasná obetavá manželka.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
subartic
12. apr 2024

@princeznazvychodu žiadne baby ho neobletujú , neobletovali a ani obletovať nebudú . Je to chlap čo má 45+, jedno dieťa , žena od neho odišla a je buď rozvedený alebo skororozvedený . Pre normálnu ženu komplikácie, a s takýmito názormi aj mimo ich záujmu . Brúzda po zoznamovačkách a hľadá k sebe ženu a narieka aké sú ženy na peniaze.
Tvoj muž je úspešný chlap , nech sa mu darí .

chodec15
Odpoveď bola odstránená
subartic
12. apr 2024

@chodec15 stačí mi čo si o sebe popísal a predviedol v iných diskusiách . Viac mi netreba. Nie si chlap k normálnemu žitiu so ženou .

chodec15
Odpoveď bola odstránená
subartic
12. apr 2024

@chodec15 na tie sprostosti čo si popísal sa jednoducho zabudnúť nedá 🙂. Zostávajú dlho v pamäti . A aj teraz ako vidím , zas perlíš jedna radosť.

subartic
12. apr 2024

@chodec15 nie všetci muži nie sú chudáci , sú aj skvelí muži , dobrí muži ale tí sú mimo tvojho chápania a ani sa v tej skupine nepohybuješ a ani pohybovať nebudeš.