icon

Mám rovnaké právo na byt ako manžel?

11. apr 2024

Čítala som tu takú diskusiu ze kto žije s manželom v jeho byte ale nemá spoločný účet...
Mňa veľmi štve naša situácia... keď sme kupovali byt v ktorom žijeme naša prvá dcéra mala cca polroka. Ja som muzovi hovorila ze chcem aby sme išli do toho spolu ale on ma vraj nechcel zatiahnuť do hypotéky a tak si ju vzal sám. Byt sme od základu prerobili. Väčšinu peňazí dával on ale on chodil do prace ja som bola na rodicaku s malou. Malou sumou pomohol oco..dal 500e ku prerabke co bolo ešte pred 7 rokmi viac ako teraz. Pomohol s robenim elektriky. Ja som si na materskej pomimo zarobila 600e na vstavanú skriňu. Keď som nastúpila po rodičaku do prace dokupili sme veľa vecí dozariadovali, boli sme na dovolenke ktorú som platila ja 1x v Bulharsku 1x v Turecku. Postupom času som kúpila novú manželskú posteľ. Deťom teraz už 2 poschodovu postel. Zariadila som im detskú izbu. Dcérke kúpila písací stol atď. Proste podielam sa normálne na chode domácnosti aj finančne. Počas druhej materskej som si privyrabala takisto. Deťom platím školu škôlku. Stravu keď idem na nákup. Krúžky. Mobil, WiFi co mame doma. Spotrebu vody v domácnosti.
Štve ma, že byt je len na manžela lebo raz pri jednej hádke mi povedal ze "von". Myslím si ze mam rovnaké právo na tento byt aj ja ako on. Aj keď on platí hypo ja som.bola 2x na materskej. A vždy keď som nebola som zarábala a prispievala na iné veci. Počas kúpy bytu manžel nebol. Teraz už je.
Stvalo by to aj Vás?

Strana
z6
matkahelka
14. apr 2024

@chodec15 a preco preboha vsetko aplikujes na svoje skusenosti a na to, ako si zil v rodine ty? to si myslis, ze kazdy zije zivot totozny s tvojim? zil si s jednou zenou, ktora bola -udajne - na peniaze a z toho uz vynasas sudy, ze 50% zien su na peniaze? ved po sebe obcas aj citaj, co pises. vsak to je znoska bludov. moj muz podnika, bud je z domu 12 hodin denne, alebo - ak ide na opacny koniec krajiny- tak chodieva domov len na vikendy. ano, zarobi 3-4x tolko co ja. ale vsak ja nemozem byt pri detoch z domu 12 hodin denne a tym padom bol aj moj plat smiesny oproti platu mojho muza. starsia dcera ma okrem skoly 3x do tyzdna krasokorculovanie, 1x anglictinu, 1x spanielcinu. mladsia lekarov. ked je muz v BA, tak kto by to riesil? ty zijes naozaj v nejakej chorej bubline, alebo ti exka tak sakramensky ublizila, ze to na tebe zanechalo vztahove nasledky. pochop konecne, co sa ti tu viacere snazime vysvetlit, ze v zdravom vztahu matematika a kalkulacka nema miesto - kazdy do vztahu dava nieco ine. chlap peniaze, zena neprespate noci a taxikara detom. neexistuje nic take, ako ty pises, ze "zena sa vyhovara na starostlivost o deti". ty si kolko dni v mesiaci so svojim dietatom? kolkokrat v noci si k dietatu v noci vstaval? ked si od dietata prec od babatka, ani netusis, co starostlivost o dieta obnasa, takze z teba hovori len ukrivdenost a frustracia.

liv1
14. apr 2024

@chodec15 to co ty pises o zenach citujem “ Lebo idealny muz je pre zenu na to, aby nemusela najlepsie nic robit, on sa ma pre nu asi obetovat a financoval,..”

Tak to je asi taka blbost, ako keby som napisala ja, ze muzi vyuzivaju zeny na to, aby im porodili potomstvo, starali sa o neho, aby mu robili upratovacku, kucharku atd. a mohli si vdaka nim alebo na ich ukor bez problemov budovat karieru...

A ked nad tym teraz tak premyslam, hoci je to vo vseobecnosti blbost oboje, to moje sa ovela viac priblizuje realite ako to tvoje 😁. Nepoznam jedinku zenu, ktora ma deti a aj ked nepracuje 40 hodin tyzdenne, sa nudi. Ani jednu. Za to chlapov najma tu z MK co sa zeny na nich postazovali, ze pride z prace a ani prstom nepohne, je ako maku 😁

sense
14. apr 2024

Žiaľ nemáš rovnaký nárok na byt ako ma už teraz manžel. Právne mas nárok len na polovicu zaplatených splátok a koľko všetko spoločne je až po manželstve.
Ale teda keby ma muž v hádke začne vyhadzovať, tak to by narušilo veľmi vzťah aj spolunazivanie

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
14. apr 2024

@lonely66 presne, kamarátka teraz predávala byt a naozaj bez pár tisíc eur ho predala po 7 rokoch za raz toľko!
Nejaká polovica zaplatenych splátok môže ísť akurát tak do prdele. Lebo ani tie autorka vôbec nemusí uvidieť, resp.ako tu bolo už napísané, pokojne sa jej môže stať, že jej bude splácať po 50€ mesacne až do "dochodku".
Otázne je, či bude aj @autorka až do dôchodku "trpnut" ci a kedy ju naozaj nepošle z jeho bytu "von".

Strana
z6