Mám sa zbaviť hračiek, alebo ich ešte ponechať?
Máme veľmi veľa hračiek 7 ročného druháka. Chystáme sa mu prerábať izbu, (nová podlaha, maľovanie, nábytok). Neviem či mu mám ešte ponechať hračky. Máme doslova obrovské množstvo vecí, stále ich triedim a s čím sa dlhšie nehrá, to posúvam ďalej deťom, zvykneme darovať do domova. No stále máme veľa toho, čoho sa nechce vzdať ale zároveň sa nehrá s hračkami vôbec. Keď dostane hračku, zaujíma ho 1 deň, niekdy ani deň, ale len pár minút. Máme napríkad Paw patrol, po čom veľmi túžil, kúpili sme mu celú súpravu s veľkou vežou, nákladnými autami a všetkými malými autami s postavičkami aj lietadlami……, zaujimalo ho to 4 dni. Stojí mu to v izbe už 3 roky, nehrá sa, ale nedovolí mi to dať preč. Taktiež máme kopec dráh s Mcqueenom a vela iného. Tiež garáž plnú vecí, motorka , elektro-jeep, kolobežky, bicykle, šliapacie autá, do snehu tisíc vecí. Mám sa toho pozbavovať bez jeho súhlasu, alebo mu to nechať aj naďalej stáť a prášiť sa v izbe? Mne by tie veci ani nevadili, ale upratovanie je doslova otras, všade hračky. Keď chcem všetko upratať je to des. A ďalšia vec, plyšové hračky 🙈 periem ich často, lebo je alergik, aleee mame ich tiež neúrekom, samé veľké medvede a postavičky z rozprávok, nedá ich preč ani za svet, pritom sa nehraje, iba sa na nich rád váľa. Kedy ste odložili hračky svojich detí? A kedy ste im ich úplne prestali kupovať? Hrajú sa ešte nejaké 7 ročné deti vôbec s hračkami?
@ouwecka Och tak to snáď nie, verím že to je len vekom a vyrastie z toho. Zas nie je taký, že by nedoprial deťom, len svojho sa ťažko vzdáva.
@lenka.25 hej asi máš pravdu, ešte to počká, raz mi možno budú chýbať všade zavadzajúce hračky 😄
Pozri, 7-rocny uz nie je maly a chape argumenty. Normalne vecne vysvetlit, ze ideme Ti prerobit izbicku a k tomu je potrebne aj pretriedit hracky.
Nepytaj sa, ktore chce vyradit, lebo Ti na vsetky povie nie.
Spytaj sa ho, ktore si chce nechat:
- vyber si 5 (7, 10... uz ako myslis) najoblubenejsich plysakov, ktore si nechame. Na tolko mame miesto.
- 20 / 30 /40... kniziek
- 8 (napriklad) spolocenskych hier
- za tento box auticok
...atd.
Tak zamerias jeho pozornost na to, co bude mat a nie na to, o co pride 😉
Uz pri planovani izby si premysli, ake policky, kolko akych uloznych boxov kupite a kde bude co byvat, kde hracky, spolocenske hry, plysaci, auticka, knizky...
Hracky pre 7-rocneho jasne, ze ano... co ine by mal robit okrem skoly, behania po vonku a hrania sa? Snad nie sediet cely zvysny cas pred obrazovkou.
My sme posledne hracky kupili vlani na vianoce, to mali dievcata 10 a 12 r. ...teraz sa uz hraju malinko, ale napr. lego ich, hlavne tu mladsiu, bavi, predovsetkym, ked ma ku hre spolocnost. A spolocenske hry mame radi vsetci. Tento rok si prvykrat zelaju na vianoce nehrackove darceky.
Dolezita je organizacia detskej izby, aby malo vsetko svoje miesto, ci uz na konkretnej policke, v konkretnom boxe, skatuli... ziadne ze hracky "upratane" stylom "vsude kolem" na zemi. To nie je upratane.
V jasne strukturovanej a upratanej izbe sa mu bude aj lepsie spat aj ucit, uvidis.
S outdoorovymi hrackami Ti dobre poradili vyssie: predat a kupit poriadny bicykel a helmu.
Jedna kolobezka (idealne s vacsimi kolieskami kvoli bezpecnosti) a jeden bicykel su uplne postacujuce. A oslavte to poriadnym rodinnym vyletom na bicykloch.
A este otazka: odkial sa u vas nabralo toto extremne mnozstvo hraciek? ...vies Ty sama a podla toho sa zariad: stanovte si rozumne mnozstvo darcekov na vianoce ci sviatky, od vas i od rodiny (nie, stastne vianoce nie su tie, kde mnozstvo darcekov zvali stromcek...).
Ak Ti niekto posuva, nuka hracky po jeho detoch, vyzdvihni to sama bez syna a pretried. Jemu ukaz a ponukni len v pripade, ze s niecim naozaj suhlasis, aby sa k vam nastahovalo. Alebo rovno povedz, dakujem, sme s nasim aktualnymmnozstvom hraciek spokojni.
Sama vidis, ze neplati, cim viac hraciek, tym sa dieta lepsie zahra. No nezahra. Ubija to fantaziu, priestor na vlastne napady... je tym uplne prevalcovany a zahlteny.
Nas 4-rocny ma dost malo hraciek na dnesnu dobu, ale on sa v kuse s niecim hra. Vecer ho este idem skontrolovat a desat hodin vecer a on vylezeny z postele si sklada drobne lego sestriciek 🤣🤫 ...tiez miluje paw patrol, zatial nema, tak si stavia ich vozidla z toho, co mame: z lega. A tam da paku s takou funkciou, gombik s takou, poradi si. Sam si to vymysli, posklada a potom sa s tym hrame. Ako Labky pouziva zvieratka, ktore tam mame: psikov, skrecky, zajace...
Ku nam raz prisla kamaratka, ked boli nase dievcata v skolkarskom veku a zdesene sa ma opytala, ze s cim sa nase deti hraju. Nuz, hovorim jej, s tymi hrackami co vidis. A ona ze tak malo?! A ja jej na to, ze ale im to staci...
oni fakt v tom case ani nemali take ze: "Co mame robit? Nudime sa!" Oni ozaj rano vstali a uz sa hrali a cely den si vedeli vymysliet zabavu. Nebola jedina hracka, ktora by lezala mesiac nepovsimnuta...
@ketrint toto skúsim, ten detský bazarik odsledovať niekde , ak by bol v okolí. Keby videl ako sa tomu niekto teší a tiež by si mohol niečo vybrať, možno by sa ochotnejšie zbavil hračiek.
@mamatroch už nemáme také veľmi detské veci na von, všetko také pre veľké deti do 50kg+ tie auta. Bicykel a take tiež má len primerané veku, malé sú už dávno preč. Aj systém máme, škatule na všetko, akurát také veľké hračky ako patrola stanicu a rôzne veže neviem dať do krabice, to stojí voľne v izbe. Lego tiež voľne na poličkách položené, ale čo sa dá, je v krabici.
Veru neplatí, cim viac hraciek, tym sa dieta lepsie zahra, to máš pravdu. Neskoro sme na to prišli, veľa sme mu nakúpili my, chceli sme mu dopriať, možno práve tým sme ho “pokazili “ a preto ho nezaujíma žiadna hračka viac ako pár minút. Ale zas take kocky keď s ním skladám alebo vyrábame dom z krabíc, s tým sa zahrá aj celé dni, no potom je problém, že ani to mi nenechá odložiť, nie to ešte náhodou vyhodiť jeho krabicové dielo. 🙈
Ja triedim sama , myslím si že deti toho veľa nepotrebujú aj dcéru som k tomu viedla že nemusí mať milión Barbie ale stačí 1 či 2 viac som dávala dôraz a aj teraz na oblečenie. Malý zase autíčka po dostával mám odložené 2 veľké krabice a jednu bedničku autociek ktorú tiež keď sa preplni tak redukujem. Učím ich že zbaviť sa prebytočných veci nieje zle ale naopak že urobíme dobrý skutok nejakemu dieťatku ktoré nemá hračky. V podstate ani nevediem deti k tomu aby mali toho veľa, v blízkosti nemám rodinu a v podstate skoro celý rok dostanú iba to čo im kúpim ja a na Vianoce organizujú v škole vianočné trhy a všetko vyradené tam darujem. Takže u nás sa viac pozerá na praktickosť vecí napr. Dcérke som kúpil kuchynku pred 7 rokmi komplet som ju vybavila a teraz sa s ňou hra aj syn, má dve dráhy s ktorými sa hrá a myslím že viac mu netreba. Mám obmedzené miesto na hračky takže keď niečo nové príde niečo staré musí odísť. Ale poviem tak že deti sú kreatívne napríklad aj zo štipcami sa vedia tak vyhrať a vytvoriť si diela že ani pri legu tak nesedia a hlavne vtedy keď kvackam prádlo. Všetko je to o uhle pohľadu.
Odprac to ked nie je doma. Zabal do velkych plastovych skatul a zatial to daj niekde kde to nebude mat na ociach. Pivnica, povala, neviem co mate k dispozicii. Ak sa s tym nehrava, tak si ani nevsimne ze mu to zmizlo.
U nas to takto funguje, postupne davam prec v synovej nepritomnosti hracky s ktorymi sa nehrava a ver tomu, ze mu nechybaju.
Môj syn 9-rocny sa vie hrať celé dni, neviem kedy ho to už baviť nebude, ale zatiaľ som rada že sa hrá s hračkami. Nemá žiadne playko,.mobil, tablet, počítač, takto si cvičí fantáziu. Tiež má veľa hračiek, niektoré vytiahne raz za mesiac, s inými sa hráva denne, ale ako vyššie písali, deťmi sú len raz, oni to raz sami začnú vyraďovať, potom už deťmi nebudú... 🙂
My sa hraciek zbavujeme postupne. Staoe si povieme ze nemieco musi von a nwch obi rozhodnu co to bude. Nieco to musi byt ale rozhodnutie jenich a postuone davame prec.
Mne sa hra s hrackami este aj 10 rocny. Akoze nie s mc queenom ale s legom a s avengers figurkami na bitky a tak. 😁
Ja napr. bez opytania triedim/vyhadzujem..nikto si nic nevsimne..ak nahodou sa o polroka zaujimaju o nejaku vec, poviem, ze netusim kde to je..zo zaciatku bola snaha o spolupracu, ale nic nechceli posunut/vyhodit..tak som si nasla vlastny system..mame 4 deti, takze to musi byt z casu na cas radikalne triedenie a vyradovanie..
ked zakazam vsetku elektroniku tak sa pohra s hrackami aj s mladsou sestrou 9 rocny s paw patrol aj autickami…
Triedia deti samé. Tiež vedia, že nebudeme kupovať nič nové, ak toho máme veľa. Niektoré veci cielene nechávam, hlavne stavebnice, lebo napr. aj teraz sme robili domácu úlohu s pomocou ešte mojich drevených kociek, ktoré som mala ako dieťa. Čiže to, s čím sa zabavim aj ja ako dospelá, nechávame. Napríklad aj to lego. Triedia knižky, teraz staršia pustila aj bábiku, ktorú posledné dva mesiace nechcela dať preč...keď som spomenula, že už sa s ňou nehrá, tak zrazu začala...vyhrala sa a po dvoch mesiacoch mi ju sama priniesla, že už nepotrebuje. Ja som za to, aby nad týmito vecami vedeli premýšľať strategicky trochu aj sami, ja by som sa na mamu strašne hnevala, keby mi niečo vyhodila bez môjho vedomia. Alebo vlastne ktokoľvek.
Sprav test. Zober, schovaj na mesiac, ak si nespomenie daj prec. Keby som sa mala riadit suhlasom dietata, mam doma 6rokov este hrkalky, naco v byte nemame kapcitu a ja som minimalista. Mame malo hraciek ale co sa proste nepouziva a nemaju k tomu extra citovy vztah musi proste prec a prikupime radsej nejaku stavebnicu co vyuziju denne
Mám 5 ročnú a funguje to u nás výborne štýlom, že keď sa blíži nejaká príležitosť dostávania darčekov, upozorním ju, že nemá už v izbe miesto na nové veci, a teda ak ich chce, treba to miesto spraviť a už aj sama beží triediť a potom spokojná diktuje, čo všetko sa jej teraz zmestí 😄
Z času na čas potriedim, ale postupne, nie naraz. Ci knižky ktoré sú pre menšie deti, hračky ak majú veľa. Ale ja osobne nie som za nakupovanie veľa hraciek, ani moja mama, radšej im kúpi niečo n tvorenie. Aj keď zo začiatku s nou bol boj, lebo však kúpila aj hovadinu a tešila sa aj keď to vydržalo dakedy len pár dní a pokazilo sa, a ona z však aj keby im má urobít radosť a polhodinu, stojí to za to. Presmerovala som ju inde takže kúpi radšej časopisu, pastelky, nálepky a také.
A zo zásady nerobím žiadne spoločne vianoce, narodeninové oslavy, nedajboh meninové, lebo ľudia nevedia co by už priniesli, a ideálne nie jednému oslavencovi, ale o od deťom, či oslavuje jeden, alebo aj ja či muž. Plus estez jarmoku nosili hovadiny. Takže sme to zrušili, príde k kto chce, a spomenie si, ale nie všetkých volať a mam pokoj. A aj tak viac hraciek co dostanú skončilo po dni, dvoch sdchovate, darované lebo ich nebavili a prišlo mi zbytočne ich držať tu, a ten kto daroval videl ze to nie je v izbe už potom len tak nekúpil.
U nás to funguje tak, že s čím sa nehrajú predávam ale máme to nastavené tak, že za utržené peniaze ideme na výlet, vždy sa vieme dohodnúť do predu kam pôjdeme. Motivuje to aj synov k tomu, aby si premysleli, čo naozaj potrebujú, zároveň nemáme doma záplavy hračiek a ešte k tomu aj spomienku na výlet 😊👌. Chcem im takto ukázať, že sú aj dôležitejšie a lepšie veci ako to materiálno 🙈.
Na margo toho, že sa tvoj syn s ničím nehrá, je to spôsobené práve tým, že má toho veľmi veľa 🙃
Tu na MK je pani čo zbiera plyšové hračky pre choré detičky do ambulancie
@adulienka16 kto? rada jej pošlem niečo
to je asi taky maly Monk 😃 Ak chodite do CppaP alebo mate v skole psychologicku, isla by som sa porozpravat o tom. Asi sa to bude prejavovat aj v inych oblastiach ako pri hrackach. Aby ho potom kolektiv nevyradil…
Dobrý deň prajem,my zbierame plyšiakov na našu kliniku .
Napíšte mi prosím správu, pošlem vám info k plyšiakom
Ja som mala to šťastie, kam ich odkladať - na veľkej chalupe. Teraz, keď deti majú svoje deti , sú tie ich hračky vzácnosťou. Môžem povedať, že dnešné "interaktívne" hračky, skladačky sa ani zďaleka nevyrovnajú starým, ktoré tie honosné názvy nemali, ale boli logickejšie vyhotovené, trvácnejšie, náučnejšie. Autičká - nezmar. Ako len zažiarili oči môjmu 40 - ročnému synovi, keď šom objavila drevený kufrík, v ktorom mal svoje tajnosti - najobľúbenejšie hračky. Prezeral si ich, potom vytiahol 3 veci a daroval ich svojmu synovcovi, ktorý zvedavo pri ňom stál. Aj vnuk sa potešil a trochu sa s tým hrali obaja. A to môj syn má vysokošk. vzdelanie s vysokou pozíciou v práci, ale vrátené spomienky urobia radosť aj po desiatkách rokov.
@evkatk presne toto si pamätám, u dedka hračky po ocinovi, no riadne sme sa s nimi vyhrali každé leto. Ale to bolo jedna krabica, vtedy im to stacilo.
ja hracky nekupujem, co podostavaju posuniem aj tak dalej, postupne to redukujem. Viem s cim sa hraju a nehraju, trochu pokazene alebo opotrebovane hned vyhadzujem. Nepytam sa, lebo to by plakali a nechceli to dat prec. Dam do igelitky a na nejaky cas to schovam, ked si na to nespomenu, bez lutosti dam do smeti. Hotovo. No kto by si zaneplesoval dom? Stale nieco postupne vypratavam. Jasne ze maju hracky a knihy ktore maju oblubene, ale ostatne ktore hlavne mne lezu na nervy a zle sa upratuju - davam prec.
Hlavne hracky nekupovat. Dcera mala 3 roky a jednu jedinu knizku som jej darovala. Bola spokojna.
Pravda je taka ze deti hracky na to aby sa hrali nepotrebuju. To len dospelaci im ich podsuvaju pod vplyvom predajcov. Deti by si same z nicoho nic hracky nepytali...
Moji nemajú až toľko hračiek, ale nejako extra sa s nimi nehrajú, keby môžu, tak stále pozerajú rozprávky, čo pravdaže im nedovolíme, ale nové hračky pýtajú stále 🙄. Ja sa snažím hračky triediť, ale keď sú doma tak mi dovolia len minimum vytriediť, a v tom aby som triedila bez nich mi bráni muž 🙈, tak som sa naštvala a zaviedla som nové pravidlá - ak sa nebudú hrať s hračkami, ktoré už doma majú nové nedostanú ani na Vianoce + do Vianoc musia vytriediť hračky, ktoré už poriadne nefungujú alebo ich nebavia, aby mali nové hračky svoje miesto, tak uvidíme ako to dokážu splniť. Ale hračky ktoré budú ich najobľúbenejšie a nebudú zaberať príliš miesta, časom keď z nich vyrastú, tie im chcem odložiť na pamiatku.

Tak podla mna hlavne netreba nakupovat vsetko, na co si dieta zmysli…