icon

Mám si brať príklad zo švagrinej

13. júl 2025

Mama povedala, že keď chcem mať viac času na seba mám si brať príklad zo švagrinej. Poviem vám dosť ma naštvala. Viem že už má svoj vek a nemá nervy na dvoch puberťákov. Bývame ďalej od nej,keď boli deti menšie sem tam pomohla, ami nečakam od nej pomoc. Zatiaľ neviem ako budem riešiť kto dohliadne na deti od septembra (prvák a tretiačka na 8r gymku. Cez deň ok, ale ja potrebujem doplniť kvalifikáciu a škola je cez víkendy. O iných aktivitách ani nehovoriac...
Aby som doplnila brat je už na dôchodku , švagriná o hodne mladšia majú štyri deti, staršie sa starajú o mladšie, vozia/nosia na krúžky. Švagriná nevarí, objednáva v práci a to nosí domov. Hocikedy si spraví program na víkend a nechá deti doma.Svagrina si počas md spravila bc, ale brat podnikal a mohol si dovoliť zostať doma cez víkendy.
Som sama na deti, neuznávam aby staršie deti vychovávali mladšie a donáška jedla ide dosť po peňazí nemám také vymoženosti ako švagriná .
Rozmýšľam ako vyriešiť moju dilemu, ak si nezvýšim kvalifikáciu, možno prídem o prácu alebo ma preradenia na nižšiu pozíciu. Ceny sú šialené z nižšieho príjmu tažko vyžijeme. Nechali by ste deti samé? Mám obavy .z toho...Rizkovať prácu, ktorú mám rada, a možno skúsiť školu keď budú deti väčšie?

autor
13. júl 2025
@mamina7070

a kolko mas vlastne rokov ty ? neriesla by som svagrinu tiez si si mohla skolu robit popri MD a RD, ak ti to nevychadza skus si najst skolu bkizsie s lepsimi podmienkami alebo to odloz (za mna je dost hardcore aby mala samozivitelka s detmi do 15 rokov skolu kde jenkazdy vikend mimo domu a platit prespanie atd

@mamina7070 kopírujem z úvodneho príspevku
Nečakam od nej pomoc

nelca84
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_99feb5 prvák a tretiačka obaja na 8 ročnom gymku

@anonym_autor myslela som, ze prvaka myslis 6-rocneho. Tak o to lepsie. A zas nam nehovor, ze budes v skole kazdy vikend a aj na noc. Lenze ty hladas len vyhovorky, deti same nie, studentka na strazenie nie, otec deti nie, od mamy tiez pomoc necakas, tak co vlastne chces? O deti sa v prvom rade maju postarat rodicia a to je aj odpoved na to, preco to svagrina zvlada napriek tomu, ze ma o dve deti viac ako ty. Taka je hold pravda.

autor
13. júl 2025
@marca12

@anonym_autor Ja by som teda deti do 15 rokov nenechala same cez noc. Cez den vydrzia,ale v noci,neviem si to predstavit. To je mame zatazko vlastnej dcere pomoct s detmi?

@marca12 sorry nechcem sem rozpisovať vek, ale ak je môj brat starobný dôchodca asi predpokladáš ako stará môže byť moja mama, však

autor
13. júl 2025
@marca12

@anonym_autor Ja by som teda deti do 15 rokov nenechala same cez noc. Cez den vydrzia,ale v noci,neviem si to predstavit. To je mame zatazko vlastnej dcere pomoct s detmi?

@marca12 sorry nechcem sem rozpisovať vek, ale ak je môj brat starobný dôchodca asi predpokladáš ako stará môže byť moja mama, však

marca12
13. júl 2025
@nelca84

@anonym_autor myslela som, ze prvaka myslis 6-rocneho. Tak o to lepsie. A zas nam nehovor, ze budes v skole kazdy vikend a aj na noc. Lenze ty hladas len vyhovorky, deti same nie, studentka na strazenie nie, otec deti nie, od mamy tiez pomoc necakas, tak co vlastne chces? O deti sa v prvom rade maju postarat rodicia a to je aj odpoved na to, preco to svagrina zvlada napriek tomu, ze ma o dve deti viac ako ty. Taka je hold pravda.

@nelca84 Ty si bola niekedy v jej situacii? Vies,co je to deti sama vychovavat? Ona nejde flamovat. Ide si zvysit kvalifikaciu,aby mala lepsi plat.

mamina7070
13. júl 2025

co to je za skolu ? kolko sa plati? to je naozaj kazdy vikend prezencne vyucovanie? kolko tam dochadzas ? oba dni je skola so/ne?
mas nejaku kamosku susedu a pod pre pripad nudze ?

autor
13. júl 2025
@nelca84

@nelca84 kde som písala že odmietam študentku?
Ako sa dá prinútiť otec aby sa postaral o deti, keď nedodrži ani rozhodnutia súdu?

nelca84
13. júl 2025
@marca12

@nelca84 Ty si bola niekedy v jej situacii? Vies,co je to deti sama vychovavat? Ona nejde flamovat. Ide si zvysit kvalifikaciu,aby mala lepsi plat.

@marca12 ano, ja to chapem, ale ona na vsetko napise, ze sa neda. Ja som je poradila studentku, tak mi napisala, ci na kazdy vikend. Ty vidis ine riesenie ako zabezpecit niekoho na strazenie?

mamina7070
13. júl 2025

mozno mama myslela ze si mas najst chlapa 😉 tak ako ma svagrina

nelca84
13. júl 2025
@anonym_autor

@nelca84 kde som písala že odmietam študentku?
Ako sa dá prinútiť otec aby sa postaral o deti, keď nedodrži ani rozhodnutia súdu?

@anonym_autor napisala si, ci na kazdy vikend kym nebudes mat bc.

marca12
13. júl 2025
@nelca84

@marca12 ano, ja to chapem, ale ona na vsetko napise, ze sa neda. Ja som je poradila studentku, tak mi napisala, ci na kazdy vikend. Ty vidis ine riesenie ako zabezpecit niekoho na strazenie?

@nelca84 Aj tu studentku treba zaplatit. Nebude robit za par drobnych. Uz to,ze bude mat naklady na cestovanie,studijne materialy jej ukroji z rozpoctu. Najidealnejsie by bolo,keby sa ich otec o ne zaujimal. Ale bohuzial ani na to sa neda spolahnut.

tamitamitami
13. júl 2025

Auto je veľký pomocník, ak si ochotná šoférovať a vyberieš si školu v rozumnej vzdialenosti tak by to mohlo fungovať.
Deti sú už veľké, zvládnu tých pár hodín kým ty budeš preč.

nelca84
13. júl 2025
@marca12

@nelca84 Aj tu studentku treba zaplatit. Nebude robit za par drobnych. Uz to,ze bude mat naklady na cestovanie,studijne materialy jej ukroji z rozpoctu. Najidealnejsie by bolo,keby sa ich otec o ne zaujimal. Ale bohuzial ani na to sa neda spolahnut.

@marca12 no ale asi nezaujima, takze mas lepsie riesenie?

bielasovicka
13. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 som kratko po 50ke

@anonym_autor povieš už prosím ta, koľko majú skutočne deti rokov?

autor
13. júl 2025
@mamina7070

mozno mama myslela ze si mas najst chlapa 😉 tak ako ma svagrina

@mamina7070 kde rastie taký ktorému som o pár týždňov mohla zveriť dve deti na každý víkend vrátane nocí ,ten by to aj prijal? Podľa teba je to reálne?

lalala94
13. júl 2025

Panebože, si tu anonymne. Píšeš ako úplný Maďar. Namiesto toho, aby si jasne napísala, koľko majú deti rokov, píšeš tu ročníky, ktoré navštevujú, bratov vek nenapíšeš, lebo nechceš, matkin vek nenapíšeš, lebo... niečo. Čo vlastne chceš? Ak ti to naozaj vychádza tak, že by si musela chodiť každý týždeň cez víkend preč (a to na celý víkend vrátane noci), tak máš jednoducho smolu a žiadne štúdium nebude. Žiadny normálny rodič nenechá 11 a 13-ročné decká samé každý víkend vrátane noci (teda ak majú toľko rokov, lebo je to zrejme extra tajná informácia, ktorú nie si schopná uviesť po dvoch stranách).

som_realistka
13. júl 2025

A teda s ex nate aky vztah? Ma novu partnerku? Ak nie a vyslovene po sebe nestekate, nemohol by prist ten vikend podvecer, prespat a rano odist? Mozno hardcor, ale ak by boli vztahy ako tak dobre, mozno by vypomohol. Ci ste uplne na noze?

autor
13. júl 2025
@nelca84

@marca12 no ale asi nezaujima, takze mas lepsie riesenie?

@nelca84 netuším čo mám robiť. Len vidím reálne.
svoje možnosti. Viem ako tažko som našla pomoc minulosti keď bolo treba. Bývam v byte v maličkej dedine ďalej od mesta, nejaké ochotné a hlavne spoľahlivé študentky sa tu nehladajú ľahko

som_realistka
13. júl 2025

Alebo, kedze pises ze si deti odmieta brat, podaj na dud navrh na zvysenie vyzivneho s odovodnenim, ze ex si deti neberie vodec, a nepodiela sa na ich vychove. Sud ho neprinuti brat si deti, lebo je to pravo otca,nie povinnost. Ale moze nu vymerat vyssie vyzivne a to ho uz prinuti platit.

motylik2559
13. júl 2025

Ahoj autorka, neviem ci dobry ci zly napad, ale aky mas vztah so svojim bratom? Ak mate dobry, skus mu objasnit svoju situaciu a ci by ti vedel pomoct so strazenim tvojich deti, pripadne ci by nemal este on nejaky napad, ako by sa ti dalo pomoct. Ked ta ma rad, tak urcite by podporil tvoje studium nejakou pomocou. 65 zas nie je az tak vela. No tiez si dovolim povedat, ze niektore tvoje odpovede na to,ze hladas u druhych rady tu na fore mi pridu take nejake nervozne-aspon na mna tak posobia. Zeny sa ta pytaju na vek deti a ty stale odpises ich rocnik na skole...to vazne mas problem napisat realny vek deti? Ty tu hladas rady a vcelku zakladnu informaciu si mame my preratavat? Pretoze vek deti je dolezity v tejto teme vzhladom na to o co sa ti jedna. My nemozeme za to co ti povedala tvoja mama ani za to,ze by si si mala zvysit kvalifikaciu...tak skus odpovedat jasnejsie a bez nervozity. Suhlasim,ze tvoja mama ta porovnavat so svagrinou teda nemusela, kedze mate uplne odlisne zivoty aj podmienky. Taktiez nesuhlasim si narychlo hladat chlapa kym zacnes skolu a v podstate ich cudziemu zverit, je aj riziko, ze natrafis na takeho co si k nim vztah nevytvori a zbytocne dalsi problem pre teba. Ale mala si tu aj ine navrhy a skoro vsetko priamo ci nepriamo odmietas...Mas take financie, aby si si zaplatila studenku na opatrovanie,ci nie? Decka by s tym boli ok? Rozpravala si sa s detmi,ze rada by si studovala a co to obnasa a ze teda, aby si videla aj ich reakcie? Alebo das temu do eteru, blizsie info sa nejak stranis aj sem napisat a ocakavas rady, z ktorych ide aj tak nervozita. Tak si ujasni najprv co vlastne chces a potom mozno aj nejaka dobra rada pride🤷‍♀️

natalka13
13. júl 2025

Deti ako chodia do skoly?
VS nieje kazdy vikend. Ani cez noc.
A kvoli lepsej praci ci skole sa da aj prestahovat.

nelca84
13. júl 2025
@anonym_autor

@nelca84 netuším čo mám robiť. Len vidím reálne.
svoje možnosti. Viem ako tažko som našla pomoc minulosti keď bolo treba. Bývam v byte v maličkej dedine ďalej od mesta, nejaké ochotné a hlavne spoľahlivé študentky sa tu nehladajú ľahko

@anonym_autor malicka dedina, ziadna studentka, nuz, tak nebude ziadne studium, co ine sa da na to povedat? A stale si nam nepovedala, na ktorej skole sa studuje kazdy vikend cely vikend...

biba_18
13. júl 2025
@nelca84

@anonym_autor malicka dedina, ziadna studentka, nuz, tak nebude ziadne studium, co ine sa da na to povedat? A stale si nam nepovedala, na ktorej skole sa studuje kazdy vikend cely vikend...

@nelca84 neštuduje sa celý víkend ale predpokladám že je to ďaleko a vracala by sa na nic a to nechce. lenže neodpovedá na iné otázky, tak 🤷‍♀️ ťažko radiť. táto téma nie je na riešenie…

zmrzlinka8
13. júl 2025

@anonym_autor externé studium popri zamestnaní urcite nie je v nedeľu. takze nie je to na cely vikend. a vyucba tiez nie je uplne kazdy víkend.

nelca84
13. júl 2025
@biba_18

@nelca84 neštuduje sa celý víkend ale predpokladám že je to ďaleko a vracala by sa na nic a to nechce. lenže neodpovedá na iné otázky, tak 🤷‍♀️ ťažko radiť. táto téma nie je na riešenie…

@biba_18 tak snad sa nechysta studovat na opacnom konci republiky, ze by sa nevedela po skole dostat domov.

anonym_99feb5
13. júl 2025

Keď študentku nie, mamu nie, samých nie tak zostáva ,možnosť nestudovat.Od otca pýtať vyššie výživné, aby si si mohla zaplatit študentku počas štúdia to bude dosť peňazí.
Vzhľadom k veku zase nemôžeš čakať so štúdiom dlho.Svagrinu, brata poprosit?

biba_18
13. júl 2025
@nelca84

@biba_18 tak snad sa nechysta studovat na opacnom konci republiky, ze by sa nevedela po skole dostat domov.

@nelca84 🤷‍♀️

mariska1989
13. júl 2025

Z veľkou pravdepodobnosťou budeš niekde prespavať. Co tak zobrat deti zo sebou a nech sú na izbe same. Ináč neviem ako máš vychovane ty deti ale moje deti dokážu byť same . Aj sme takto museli byť keď som s najmladšou bola v nemocnici . Prišlo mi to blbé aby si balili k babke na 4 dni veci do školy atď tak boli same doma s tym ze ráno odišli do školy a po obede prišli urobili si povinnosti nachystali sa do školy atď. Každú hodinu sa mali ozvať plus sem tam som kukla na kameru . Svačinu boli same si kúpiť keď trebalo ak nebolo už čo som mala kúpené. A v prípade veľkej nutnosti ak by sa nedaj bože niečo stalo by bola teta dobehla. Ale ja učím deti sebestačnosti takže si dokážu aj navariť aj zakúriť v kotli a prikladať. .takže áno ja by som deti nechala doma same ( dozor cez kameru , a správy, videočet ) minulý rok 10 a 13 rokov

basullinka
13. júl 2025

Všetky ženy, ktoré píšete, že výučba určite nie je v nedeľu. Ja som minulý týždeň mala štátnice a teda sa priznávam, že výučbu sme mávali aj v nedeľu do 16.00. 🙂 na UK BA

svetlonos
13. júl 2025
@nelca84

@nelca84
stačí ak byva v nejakej prdeli kde spoje po 18:00 nechodia a je jasná