icon

Mám zaplatiť za partnera dovolenku snov?

20. jan 2025

Ahojte, som v trochu nepríjemnej situácii.
Som s partnerom už nejaký čas. Pracujeme obaja, bývame spolu, výdavky na spoločný život máme 50/50.
Zarábame cca rovnako a celkom dobre. Avšak partner má vysoké výdavky (svoje vlastné, tie si platí sám). Ja nemám, tzn. odložím oveľa viac, ako on.

Problém je, že veľmi by som chcela ísť na takú lepšiu dovolenku (Maldivy/Bali). Ja s tým finančne problém nemám, svoju polovicu zaplatím. Partner si ju však skrz svoje výdavky dovoliť nemôže.

Ako by ste riešili túto situáciu? Myslíte, že je ok zaplatiť dovolenku aj za muža? Alebo je to pritiahnuté za vlasy?
Neviem, čo mám robiť. Naozaj veľmi by som chcela ísť, je to môj sen...

biba_18
20. jan 2025

normálne mu doplať rozdiel, nie nevyhnutne celú jeho časť , ak bude samozrejme súhlasiť ...

autor
20. jan 2025

Napadlo mi, či to nenechať na budúci rok, dovtedy našetrí len neviem, či sa mi chce toľko čakať (keďže do exotiky sa chodí v zime, ideálne november.. a november 2026 je ešte sakra ďaleko...)

melanta
20. jan 2025

@h2 kto tu píše, že je hajzel? Normálne sme položili otázku, aké výdavky konkrétne má. A ako ich majú vyriešené do budúcna. A že ak sú jeho výdavky opodstatnené a majú vyriešené, ako budú s nimi fungovať v budúcnosti, nech mu doplatí na dovolenku. Odznelo to tu viac krát? Tak aký hajzel? Ale je podľa mňa je na mieste, aby autorka riešila aj to, ako jeho výdavky ovplyvnia ich život, ak napríklad ona ten vyšší príjem mať už nebude a bude dostávať rodičovský. Alebo je to podľa teba jedno?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
h2
20. jan 2025

@melanta Nikto nepíše doslova, že je hajzel. Ale napríklad tento príspevok k tomu nemá ďaleko:
"Dovolenka je váš posledný problém. Chceš s ním deti a rodinu?Tak Ťa očakávame na koníkovi ako budeš písať, že on si žije zo svojho a vydeľuje Ti centy na plienky a povie, že si máš brať z úspor, kým si na materskej.🤦‍♀️"

belllinka
20. jan 2025

@melanta veď teoreticky môže ísť na rodičovský on alebo nebude doma ani jeden a dieťa pôjde skôr do školky.
Autorka, ja by som zaplatila, teda aj som to robila, keď som zarábala viac, ako partner, čo z toho robíš vedu? Raz zarába viac jeden, potom druhý...

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
h2
20. jan 2025

@melanta A ešte: zatiaľ žiadne dieťa nemajú, ani autorka nepíše, že by v blízkej dobe plánovali. Ale chudák chlap si nemôže financovať nejaké svoje záležitosti, lebo možno o 3 roky bude mať dieťa?

autor
20. jan 2025

Nie, v blízkej dobe dieťa neplánujeme (možno o 5r).

melanta
20. jan 2025

@h2 preboha kto tu píše o tom, že si dotyčný nemôže financovať svoje výdavky? Aj čítaš? Aj ja aj väčšina iných sme napísali, že nech mu to zaplatí. Ale že nech rieši to, ako jeho výdavky ovplyvnia ich spoločný život. A niečo to napíšem - nemusia ani mať dieťa. Môže ochorieť a ostať celé mesiace bez príjmu a všetko bude na ňom. Ak s niekým idem žiť, tak ma zaujíma, či jeden dokáže potiahnuť spoločnú domácnosť, ak ten druhý "vypadne". Ja som to zažila, z týždňa na týždeň som skončila v nemocnici a 2 roky som nepracovala. Autorke to samozrejme neprajem, ale je naivné isť s niekým žiť a nemať vyriešené financie. Ak by ich vyriešené mali, autorka by nezakladala túto tému a v pohode by dovolenku zafinancovala.

alenka58
20. jan 2025

a on by chcel ísť? ak pôjdete po vlastnej osi, nemusí to byť veľmi drahé, spolu si sadnite a nájdite si spoločne cestu ako pôjdete, bývanie, atď., ďalšia vec je či je bežne veľkorysý alebo nie, ináč Ty musíš vedieť či Ti to za to stojí

nekonecna_katastrofa
20. jan 2025

@matkamirko Ale ved on si mozno setri, pisala, ze Egypt/Europu by dal bez problemov. Ale ma svoj konicek, popri tom zvlada beznu dovolenku, ale nie je ochotny uz ist na Bahamy za par tisicok. On kludne moze mat rezervu, ale preco by z nej daval na nieco, co nie je jeho snom? A pisala aj, ze jeho vydavky su opodstatnene.

h2
20. jan 2025

@melanta Neviem, prečo si moje príspevky zobrala osobne, ja som nenarážala na tvoje príspevky, ale na tie, kde autorku varovali do budúcna pred vzťahom s týmto "ľahkovážnym" mužom. Len preto, že on nemá na luxusnú dovolenku, o ktorej možno ani doteraz nevedel, že na ňu jeho partnerka chce ísť. A ak sú dvaja ľudia spolu v láskyplnom vzťahu a jednému sa niečo stane a bude potrebovať pomoc druhého, predpokladám, že ten sa mu neotočí chrbtom, lebo si bude chcieť financovať radšej nejaké svoje záležitosti. Ale poskytnúť pomoc v núdzi a zafinancovať luxusnú dovolenku sú dve rôzne veci. A ak autorka píše, že deti prichádzajú do úvahy tak o 5 rokov, tak predpokladám, že sú ešte obaja mladí. Naozaj nevidím dôvod, aby mladý dobre zarábajúci človek, ktorý platí všetky svoje výdavky, nemohol zvyšné svoje peniaze minúť podľa vlastného uváženia. Tak, ako to chce urobiť aj autorka (chce si za to zaplatiť dovolenku), ale ona môže, zatiaľ čo chlap je tu za to odsúdený.

samik88
20. jan 2025

Tak nech zaplatí toľko koľko by dal napríklad do toho Egyptu a ty doplatíš zvyšok. Ja by som neodkladala dovolenku ,nikdy nevieš čo sa stane. My sme tiež plánovali dovolenku ,ale potom prišiel Covid ,potom som neplánovane otehotnela,kúpili sme dom,prerábame,atď.
Len počítaj aj s tým,že sa môžte rozísť a aby ti to potom nebolo ľúto.

kleopatra114
20. jan 2025

Tak mu doplat. On napríklad môže nabuduce zaplatiť niečo menšie a kratšie v Európe .

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
nekonecna_katastrofa
20. jan 2025

@autorka Zaplatila by som mu ten rozdiel, ak na to mas a ako si pisala, ze vydavky su opodstatnene. Ved ste jeden tim. Aspon my sme tak s muzom uz za slobodna fungovali. Chcel ist na dovolenku, zaplatil mi cast, lebo ja som financie potrebovala na dolezitejsie veci v tom case.
Mala som kolegu, ktory sa rozculoval, ze jeho frajerka (podotykam podstatne mladsia bez takeho financneho a bytoveho zazemia ako on, cerstvo po skole), si kupi makeup a jemu staci sprchac za 2e a ona nesetri, aby mohli ist v lete na poriadnu dovolenku. Jej by stacila aj lacna dovolenka, kde by si varila sama, lebo len to si mohla dovolit a nie nejaka lepsia na ukor toho, ze bude chodit neupravena a nedopraje si normalnu starostlivost o svoj zovnajsok. A on nie a nie jej tych par stovak doplatit (mal z coho).

biba_18
20. jan 2025

@samik88 tak sme dopadli aj my s takou nie lacnou dovolenkou - syn dostal podmienku "dobré" známky. prvý rok sa nezadarilo, tak že o rok. potom sme si uvedomili že nie, lebo v tom roku bude akurát olympiáda. tak že o rok po olympiáde. no a tá olympiáda čo mala byť ani nebola kvôli covidu, ju presunuli o rok 😂 a dovolenka je vyšumená, fuč, peniaze sa použili inde ... budem musieť znova nie že šetriť ale muža presviedčať že poďme keď sme to už raz plánovali ... 😂

kiki68
20. jan 2025

Ved mu to zaplat, ak nehra gambling, ale proste ma nejake vydavky, tak neni problem ho pozvat. Tiez som bola v tejto situacii, moj vtedy este priatel chcel do Thai, ja som ledva dostala dovcu v praci, makala som a tazko by som nasetrila. Proste by to trvalo rok a pol. Zial taka bola realita. Pozval ma, nechcel ist sam. Isla som. Dnes sme za to radi, nakolko mame male dieta a dalsie na ceste s nimi min 6 rokov nejake velka exotika nebude. Som za to rada, od svokry sme zas mali zo 60% platene Maldives, chcela ist a pozvala nas. Tiez to bolo super, o rok a nieco sa nam narodilo dieta.

samik88
20. jan 2025

@biba_18 Presne tak ,neodkladať ☝️ známky - neznámky 😃 . Ja sa už môžem rozlúčiť s luxusnou dovolenkou 😭. Teraz už všetko ide do domu a detí 🙈 .

basulaak
20. jan 2025

Jasne zeby som zaplatila aj za neho.

lavender94
20. jan 2025

Je normálne ze jeden z partnerov ma viac peňazí. Ono sa málokedy vo vzťahu stane, že by mali obaja rovnako, rovnaké výdaje, rovnaké príjmy. Takže toto moje a tvoje a ideme na polovicu väčšine ľuďom nemá šancu fungovať v partnerstve. Síce nie ste manželia ale ak je to dlhodobý vzťah nevidím problém doplatiť mu tu dovolenku. Ty na ňu chceš ísť, logicky chceš ísť so svojim partnerom, ktorý ale na to nemá tak mi príde úplne normálne mu to doplatiť. Keby sem napíše žena, ze jej priateľ zarába veľa a ona sa mu finančne nemôže rovnať, tak sa tu roztrhne vrece s ženami ktoré píšu ako maju byť peniaze spoločne a maju mať obaja rovnaký štandard a nie si deliť všetko na polovicu jak spolubyvajuci. Ale akonáhle je ta lepšie zabezpečená vo vzťahu žena, tak je to vnímané inak. My mame s mužom rozdelené financie tak, že obaja dáme 50% z našej výplaty na spoločný účet, 25% na sporiace a zbytok mame každý sám pre seba. A proste či už platíme niečo zo spoločných peňazí alebo z úspor, tak vieme, že je to fér. A mali sme to presne takto aj za čias keď sme neboli svoji. Už od začiatku nám prišlo úplne prirodzene dať peniaze na jednu kopu a fungovať spolu. Pred tým prispieval viacej on, potom ja, potom zasa on záleží ako sme mali príjmy a nikdy sme nešli s ničom 50/50 a nepoznám nikoho komu by to dlhodobo fungovalo. Väčšinou to nerobi dobrotu

bludna
20. jan 2025

@autorka my teda fungujeme s partnerom 50:50 ale v tomto pripade by som to zanho zaplatila.

tiezjedna
20. jan 2025

@autorka no mna skôr trochu zaráža, že dobre zarábajúci mladý chlap nená nasyslený takýto budget. Ak neplanujes letieť biznisom a byť mesiac v 5* s AI, tak sa dá vliezť do 2500 €… to musí mať fakt horibilné výdavky, ak to nie je schopný našetriť. Alebo si to na neho vybalila zo dňa na deň? Mala si mu na Vianoce kúpiť letenku 😉.

A áno, ja by som zaplatila. Bez váhania. Alebo doplatila, aby sa necítil ako idiot. Ja som vlani celu svoju rodinu prekvapila dovolenkou na Barbadose, dostali to odo mna ako vianočný darcek a manžel bol síce rad, pretože cestovanie miluje, ale okamžite mal potrebu mi to oplatiť, Takze sme 14 dni po návrate odleteli len my dvaja na Island🙈😁Bolo to samozrejme super, ale nie každý chlap to prijme bez blbého pocitu, ak chápeš, čo tým chcem povedať…🤷‍♀️

majka99999
20. jan 2025

Ja by som zaplatila 3/4, kedze je to moj sen a 1/4 on. Alebo by som to davala ako darcek k vyrociu. Jemu na narodeniny asi nie, kedze je to taky parovy darcek.

tamitamitami
20. jan 2025

Zaplatila by som a dala by som mu to ako darček. Ak sú jeho výdavky opodstatnené a nemá možnosť až tak veľa šetriť.

martul
20. jan 2025

ja by som sa nad tým ani nezamýšlala a zaplatila to celé. Na takú dovolenku nechodíte stále, možno to bude raz za život takáto exotika. Miluješ ho? Miluješ. Chceš ísť? Chceš. Keď mu to bude ,,blbé", že si to zaplatila tak mu povedz, že nech ti dá toľko, koľko uzná za vhodné.

Ale baby majú pravdu, keď prídu iné výdavky, svadba, nehnuteľnosť, dieťa?

klotildabazarik
20. jan 2025

Chod sama, vybavene😂preco by si mala platit dovolenku za muza ked tam ani nechce list

mk22
20. jan 2025

Takže neodklada nič?
Minie každý mesiac, takmer všetko čo zarobí?
Egypt by zvládol, takže aspoň 1000e ma ušetrené?
Ináč to by ma zarazilo, že nespori, nemá rezervu, nič.. Keby sa mu pokazilo auto, a oprava je vyššia, pozícias mu ty?

lenka.25
20. jan 2025

No neviem , pokial zarábate cca rovnako , platíte všetko cca 50:50 a on vlastne minie skoro všetko , aj keď nepíšeš na čo a ty si dokážeš odlozit slušnú sumu peňazí , tak mne by všeobecne takýto partner, ktorý nemyslí na budúcnosť nevyhovoval . A zvlášť ked vie , že je to tvoj sen , to sa nevie na par mesiacov uskromnit a našetriť si ? Ale teda neviem , na čo ma tak vysoké výdavky , čiže ťažko sa vyjadrit k tomu .