icon

Mama, bordel a nezvládnutie kritiky

5. feb 2020

Ahojte zeny, mam taky problem, uz dlhsie si vsimam, ze moja mama je strasny bordelar, naozaj, vzdy ked k nej dojdem, neskutocny bordel, vyslovene az špina.... Ja sama musim mat doma vyluxovane tip top.... Je mi to az tak luto, ze neviem, preco je taka pohodlna.... Ma teda viac robot, ale napriklad nedelu ma celu volnu, ze keby spravi kazdu nieco, tak to da do poriadku.... Snažila som sa jej castejsie naznacit, ze toto co tu mas alebo tak, ale nic nezaberalo stale rovnako....vyslovene nakupuje stále rozne haraburdy, ma ich kadetade po byte polozene, kupelnu neumyvala snad neviem koľko, riad poriadne neumyts, no cele zle vsade kam sa pozriete.... Tak dnes som to uz nezvladla tak som jej povedala, prečo si neuprace, ze fakt bordel, spina... Ze jej to nehovorím v zlom, prave v dobrom, ze moze jej nahodne prist nejaka navsteva a aby ju neohovarali.... mama ocividne nevie zvladat kritiku, uplne vybuchla, ze mam sa starat o seba, smarila kavu do drezu, ako nejake rozmaznane decko .... Uplne sa urazila na mna.... Neviem, co s tym robit, fakt mi to je luto, naozaj sa sama prichytavam, ze som u nej a idem pit a kontrolujem si pohar, aky je spinavy a tak.... Este ked som byvala s nou, som upratala ja, ale, co byva sama, naozaj to ide dolu vodou, co by ste mi poradili? zachova rozmaznane, ktoremu nikto nemoze nic vytknut aj ked jej chce dobre.....

autor
5. feb 2020

@karolinakr aj to som uz rozmyslala, ze zavolam niekoho a zaplatim nech jej tam vyluxuju, ze mozno uz tam ma aj taky bordel, ze uz vlastne je demotivovana zacat pratat, lebo nevie, kde zacat, len co ked niekto pride, tak nevie kam jej patria veci.... A presne ona by vravela, ze vsetko potrebujw

lula313
5. feb 2020

My sme mali taku babku, tiež zberacka. Predala v ba záhradu, za ktorú vtedy dostala 1,5 milióna korún, chodila na všetky tie akcie(hrnce za 50tisic korún, indukčná doska za 30tisic), rakúske burzy a pod. My sme jej tam párkrát isli pomôcť, vyhadzovali tajne niektoré veci(niekto ju zabával), druhý plnil vrecia a dával ich pred vchodové dvere, aj tak nemala prehlad, kde čo má, tak ani nevedela, že sme niečo vyhodili. Velakrat jej tam prišla pomôcť aj sestra, ktorá naozaj si tam toho u nej odmakalq. Babka potom upadla do velkych depresii, čo súviselo aj s tým, že minula tie peniaze asi za 3 roky a už sa nevedela spravit šťastnou, úplne sa opustila, prestala rozprávať, len ležala a rýchlo zomrela. Vypratať ten obrovský byt trvalo vyse roka kazdovikendovych brigád, kde sa ponachadzali take veci ako 20 ročne plesnivé kompoty a pod. Podľa mna by si jej mala pomôcť, ist poupratovat, tráviť s nou čas, lebo môže veľmi zle dopadnút.. tu nejde o to, čo si o tebe povie jej navsteva, ale že mama má nejaký vážny problem, ktorý treba riesit..

limetka69
5. feb 2020

no mala to tazke urcite, moj dedo babku opustil pred 25 rokmi, a babka doetraz len huci na neho aky je, a tak je, a on hento a tamto,....25 rokov a jej zivot sa stale toci okolo jej ex, niekto sa s tym nevysporiada nikdy

autor
5. feb 2020

@suzitok presne ja tiez mam v podstate aj rýchlo upratane, tym ze mam vsade poriadok a nemam milion veci zbytočných.... Ja by som u nej uz aj nevedela, kde mam zacat alebo cim

autor
5. feb 2020

@suzitok ona proste nevyhodi potraviny, a pritom milion krat sa mi stalo, te ja neviem prosim ta mas mlieko, vytiahka a povedala, no ale toto uz neni dobre.... A tak.... Ale sama to nevyhodi, az ked ako keby jej povieš, ci to ma a ona sa boji ti to dat pokazene, tak vtedy to vyhodi, ale inak to tam bude mať

autor
5. feb 2020

@lilitela ja teda zacinam rozmyslat fakt nad tou skrytou depresiou, kedy clovek prejde do takej apatie.... Len ako to s nou riesit

autor
5. feb 2020

@limetka69 je to take, ze chcem jej pomoct, ale vidim, ze je velmi citliva na to, ked jej človek niečo povie.... Vztahuje si to, ze sa do nej navazam, reaguue agresiou, ako dnes tu kavu smarila do umyvadla....

montemotherone
5. feb 2020

1. Prečo jej neupraceš?
2. Koľko rokov, energie máš ty? Koľko ona? (Prechod, choroby, depresia....)
Záver: ak jej chceš pomôcť... pomôž jej. Nekritizuj. Nič tým neporiešiš

limetka69
5. feb 2020

ved ti pisem motivacne, a ako pise @lula313 mala by si s nou upratovat, travit cas a vela rozptravat, budes lepsia terapeutka ako cudzi clovek, zo zaciatku mozno budes sama pratat, ale ona sa casom prida, kecajte o prihodach, veselych veciach, zdvihni jej naladu nejak, kym terapeut zisti co a preco, budes to mat vyriesene, lebo uz vies aj pricinu 🙂 zlahcujem, ale snad podstatu chapes 🙂

autor
5. feb 2020

@lula313 ja si presne myslim, ze keby jej asi povyhadzujem milion veci, ona si to nevsimne, ale keby to budem pred nou tak bude hovorit, ako to potrebuje.... No urcite ma nejaky problem, nie je to normalne.... Len teda neviem, aka by bola reakcia, keby jej poviem, chod k psychologovi, zacala chodit aj na vselijake take ze ocisty a neviem co, aj to mi dojde uz take prehnane

limetka69
5. feb 2020

podla mna to ma zo samoty, myslim, ze ta potrebuje, neviem ci si jedinacik, ale asi ma pocit, ze je nepotrebna

autor
5. feb 2020

@montemotherone mozem jej upratat, samozrejme, lenze za chvilu to bude zasa, kde bolo....a tiez ked mam deti, dve prace a svoju domacnost dvakrat vacsiu ako ona, tak to musim zvladat....to ze budem robit teraz cely cas nieco za nu, asi nie je úplne riesenie problemu

casavina
5. feb 2020

Ja som po 2 nočných išla na dedinu k otcovi na víkend pomôcť... manžel pre mňa prišiel ráno o pol šiestej keď som končila išli ešte do Tesca na nákup nech ocino nemá výdavky...nejaké mäso na víkend...veci na koláč keďže ocko má koláčiky rád...v sobotu sme robili vonku a v nedeľu poriadok v dome... keďže na dedine sa v nedeľu vonku nerobí... neviem príde mi to sebecké čo mame vyčítaš a jediné čo mi z toho vyšlo že ťa štve lebo teba budú ľudia ohovárať.. divné...

limetka69
5. feb 2020

budes to robit len kym sa z toho nedostane 🙂 ona sa tiez o teba roky starala 🙂 mozno je cas na oplatku 🙂

autor
5. feb 2020

@limetka69 som jedinacik, ale teda som s nou asi kazdy druhy den, fakt si myslim, ze dost casto, ale teda mam aj ja domácnosť, deti, dve roboty, nemozem proste teraz zanedbavat uplne svoje deti a svoju rodinu a byt len s nou....

montemotherone
5. feb 2020

Úplné nie, ale pomôže to viac ako kritika

lula313
5. feb 2020

Ako píše limetka, tráv s nou čas, zaujímajú sa o ňu, posielanie k psychologovi bude brat zle(najskôr tam ani nepojde), rovnako aj kritiku, prečo nemá upratané.. a uvidis, či sa niečo zmeni.. keď sme chodili k tej babke upratovat, tak mala z toho radost, lebo sa podľa mna vtedy necitila sama..

autor
5. feb 2020

@casavina moja mama ma dvojizbový byt, neviem, to ma clovek upratane za hodinu, ked zacne.... A hovorim v lete mala mesiac dovolenku a nic.... To nie je o tom, ze by bola neschopna, jazdi 70km na kole, rekreacne, nie je ani chora, ani nemohuca, ma 50 rokov

autor
5. feb 2020

@lula313 len ja s nou prave som dost casto, tak nerozumiem tomu, som s nou asi kazdy druhy den.... Ale ako hovorim, ked ma niekto deti, dve prace a svoju domacnost, tak nemozem byt len s nou a kaslat na svoju rodinu.... Neviem kazdy druhy den sa mi zda dost často, byvame od seba asi dve ulice, cize sme fakt casto spoli

stvura
Odpoveď bola odstránená
autor
5. feb 2020

@stvura samozrejme, nie je dobry ani jeden extrem, ked ma niekto tak, ze sa prstom nemozes dotknut, tiez nie je dobre, pravda.... Ale tak aspoň taka stredná cesta....

markaterka
5. feb 2020

Ach to môjho bývalého mama bola tiež humusacka. Napr. Očistila zeleninu do polievky a tie šupy zo stola rovno na zem, a tam ich nechala aj dva dni, keď bola sama doma. Keď bol doma Exfrajer tak bolo aspoň ako tak upratané( ale on mal aj vo svojom byte poriadok) . Ja keď som k nim prišla bolo mi zle. A ešte mala psa vo vnútri, a von ho vôbec nedávala a návyky nemal žiadne, všade bolo nastate a nas.ane. A jej mužovi to tiež vyhovovalo. Ale chvalabohu nie je to moja svokra 😀

autor
5. feb 2020

@markaterka fuha, tak to tiez extrem.... Fakt asi ta moja mama ma depresiu si myslim, vtedy ti je asi tak všetko jedno ako keby.....

queen_mary
5. feb 2020

Ja ta chapem. Moja mama bola podobna. Skreckovala vsetko 😊 potom ochorela a nevladala uz upratovat. Ale ked som sa jej ponukala, tak nechcela, ze si to pomaly spravi. Viem si predstavit, ze by sa tvoja mamka urazila, keby jej tam zacnes prehadzovat veci a upratovat. Tak ja som jej chodila upratovat tajne, ked tam nebola. Aspon take veci, co mne vadili a co som ja videla. Mamka si to nie vzdy vsimla (ale ona mala plnu hlavu inych starosti). Nirkolkokrat, este davnejsie, som ju na to upozornovala. Nerobi to dobre. Ona sa urazila, je to jej domacnost a podobne. Keby viem, co nas caka, .. tak ma ani nenapadne nad takymi vecami rozmyslat :(

haaadanka
5. feb 2020

moja mamka tiez nema vzdy najcistejsie, ale len preto, ze od pondelka do piatku sa derie v praci aj ked by si uz zasluzila byt na dochodku, v sobotu upratuje babke a doma ma psika, ktory je loptos a aj ked mu umyva labky, vzdy nieco prinesie. Nikdy by som si nedovolila ju kritizovat a hned ako mi zdravotny stav dovoli, budem jej opat pomahat ako kedysi. Mamke mas pomoct, postarat sa o nu, tak ako sa ona starala o teba.

autor
5. feb 2020

@queen_mary ved po dnesku asi aj ja uz nebudem tak priamo hovorit, skusim jej ist pomoct alebo s nou pokecat o tom, co sa deje, preco jej to samotnej nevadi.... Nejako pomôcť

autor
5. feb 2020

@haaadanka ved ja ju nechcem kritizovat, ale ty hovoris mama na dochodku, moja ma 50 rokov, v lete mala mesiac dovolenku v praci, co bola cele dni doma, chodi jazdit na bicykel 70km, cize tam to nie je o tom, ze by bola nemohuca, ved ona ma lepsiu kondičku ako ja, ked to tak vezmem....

majusska202
5. feb 2020

Ja poznám mamu s dcérou. Paničky neskutočne samé luxusné veci o seba sa starajú nikde v živote nerobili len ich chlapi živia. Ale v tom com žijú je otras. Raz som u nich bola a ja skm sa bála vycikat lebo reku ak si sadnem na záchod tak niečo dostanem. Umývadlo ešte horšie.

autor
5. feb 2020

@majusska202 aj takých je vela, ze navonok parada a vnutri hnus.... Akoze moja mama navonok tiež sa oblecie, namaluje, upravi, ale doma teda inak....

lula313
5. feb 2020

Ano presne, porozpravaj sa s nou, ale nie tak kriticky, že čo sa s nou deje, keď zije v takomto bordeli, ale či ju skôr niečo netrápi a tiež to spolocne popratanie navrhnúť nejak nenásilnou formou, že vtedy a vtedy by si mohla prist pomôcť jej trosku skrášliť byt, lebo si uvedomuješ, že má pri toľkej praci malo casu a musí byt zničená, tak ju chceš trosku odbremeniť a možno zapojit aj vnucata, keď majú 10 a viac rokov..