Mama mi nechce pomáhať s deťmi
Chcem sa opytat, ci ziadam od mojej nezamestnanej mamy tak vela, ked chcem, aby mi prisla aspon raz za cas k detom. Napr. ked som chora, alebo ked malujeme, alebo ked si chcem umyt okna. Stacilo by mi fakt len raz za cas, mame pred domom ihrisko, mohla by ist tam, malá sa pekne sama vyhra a syncek vacsinu casu este prespi. Alebo keby isla somnou na nakupy. Ale ona ma vzdy milion vyhovoriek, ze u nas na kopci fuka, ze jej ide serial, ze u nas sa nie je kde prejst (nechce sa jej slapat do kopca). Ked jej to poviem, tak na to len odvrkne, ze jej nikto nepomahal (ja si z detstva pamatam hlavne to, ze sme boli od rana do vecera u starych rodicov, alebo bol a ucil sa s nami stryko - otcov mladsi brat... no ale nevadi), ona si svoje deti vychovala, ona si potrebuje oddychnut, ona ma dost roboty okolo domu, a ze mi pomaha az dost, ine matere nepomozu nic... Ked vidim, ako kamoskam mamy pomahaju, tak mi to je luto. Zehlia im, umyvaju okna, casto deti strazia, ked su chore, tak su tam cele dni. Toto by som od nej nikdy nechcela. Ked pride k nam, tak to na 20 minut a z toho 10 minut sedi na facebooku alebo telefonuje a vzdy pride vecer okolo pol osmej, ked vie, ze deti idu spat... Ked potrebujem ist k lekarovi s jednym z deti, tak pride, to nemozem povedat, alebo ked my prideme tam, tak ich obcas zoberie na prechadzku, ale mam pocit, ze to robi kvoli tomu, aby susedia videli, aka je super babka, aj ked niekto vola, tak hned vravi, ze "mam kopec roboty, mam tu deti....", akokeby som tam ja nebola a starala sa ona o ne. Svokra, ked pride, tak mi riadne pomaha, ked vidi pradlo v susicke, ulozi ho, povysava mi, atd atd, aj ked sa s nou "hadam", ze nemusi, ze bohate mi staci, ked da pozor na deti .. Len skoda, ze byva riadne daleko a pride len raz za cas....
Fakt chcem privela? Ako vam pomahaju vase mamy? Dakujem za precitanie a vase skusenosti
@ajana1 presne!! Dnešné ženy maju umyvačky, automatické pračky, pomaly každá auto, mrte polotovarov doma 3 roky a furt to skučí!!
MOja mama ani svokra nie su povinne mi pomahať! Snad už svoje deti vychovali nie? Som rada ak mi postražia ak idem ku zubarovi, lekarovi niekedy aj len tak ked si idem niečo kupiť ale prečo by mi mali chodiť kočikovať, variť, upratovať, prať...resp. prečo by som to ja mala od nich vyžadovať pomaly ako samozrejmosť? To mi fakt hlava nebere. Pomoc sa nedá vynucovať. ,,Spravili,,sme si tolko detí kolko sme schopní samostatne vychovavať a starať sa o ne. Pomoc od rodičov je prijemný bonus ale nie niečo s čím som ,,vždy ratala,,. Nehovoriac o tom že moja mama je ešte čiastočne zamestnaná, stara sa o invalidnu dceru moju sestru a svokra ma doma dementnu matku, ktora potrebuje opateru plus svoju domacnost a aj napriek tomu mi nikdy nepovie NIE ked z času na čas poprosím postražiť ked idem k lekarovi...nakupy robim s deťmi, staršie pomahaju, pripadne ide muž. Ja som tiež brblala ako svokra malo kočikuje ako sa moja mama malo hra s deťmi....a pochopila som, že oni si svoje už odkočikovali a odhrali a je to len ich dobra vola ak to budu robiť ale iste nie povinnosť obetovať sa pre vnučata ked maju aj svoje zaujmy, koničky, ktoré si konečne možu zrealizovať kedže si svoje deti odchovali. A vo vysledku bohvie ake budeme my svokry - už vidím mnohé ako budete ako ,,na špagáte,, na stare kolená ked už nebudete tolko vladať, pridu aj choroby, pripadne sa budete musieť postarať o svojich rodičov...čas ukaže a život preverí.
@ajana1 nemali to tazsie ako my mali to o dost jednoduchsie:
1. dostali byt /ano platili najomne tak ako teraz/ dostali mladomanzelsku pozicku
2. Boli dostupne jasle, skolky
3.Skolopovinne deti pri nastupe do skoly dostali pomocky, neexistovalo ze sme platili za ucebnice atd...
4. Lieky sa neplatili
5.Pracovalo sa to ano ale neexistovalo tolko nadcasov, stresy o pracu, atd...
6. Fungovali podnikove letne tabory za facku, rozne kruzky a zaujmove utvary, dnes si aj rodina kde dvaja robia nemoze dovolit dva tabory pre dve deti na leto...
Odchadzali do dochodku v 50 tke, 55 ci v 60 podla pohlavia a poctu deti... my sa dochodku ani nedozijeme...
Nezili v takom strese ako my dnes ked ti hrozi ze prides o pracu, strechu nad hlavou, elektriku ....
ale k teme u nas je to tak ze nemam pomoc a ani zaujem ani od mamy ani od svokry.... mam pani co mi pomoze ked treba, ktoru platim, nestiham z prace pre neho do skolky ... prip. inokedy... Babku vnucata nezaujimaju ... a tie ju stretavaju len sporadicky na rodinnych oslavach a malemu chvilu trva kym pochopi kto to je a nevola ju pani ucitelka... nema cas chce si uzivat zivot... ja to neriesim doprajem jej ... je to jej volba, jej zivot ale teda musi ratat s tym ze sa jej to vrati zasa v podobe nezaujmu zo strany vnucat ak teda raz o ne bude mat zaujem ona... Najlepsie je ze sa prezentuje ako babka roka ....... 😀 ale len tam kde sa jej to hodi samozrejme...
Doplnam ze tu pomoc nemam ani v kritickych situaciach ked som bola na operacii, deti po uraze v nemocke a tak ... taku beznu pomoc by ma ani nenapadlo chciet....
@loginexistuje každá doba ma svoje vyhody a nevyhody.
Pokial viem sice len z rozpravania tak si nemohla študovať na škole na ktorej si chcela ak si mala ,,zlý kádrový profil,, pripadne ako moj otec - sestry mu zdrhly do Nemecka a už to bolo...
Pracovné miesta sa tiež pridelovali, kam ta dali tam si išla ak si nemala znamost....chcem vidieť v dnešnej dobe ako by ste skučali keby vas niekto takto nutil, to by boli stresy...žiadny vyber škol, školok...nehovoriac o tom aký ludia ,,museli,, mať názor, že nebola sloboda tlače, prejavu, náboženstva a to dlhu dobu, naši rodičia už v tomto zažili isté uvolnenie v čase normalizácie a za ery Dubčeka ale naše babky nie...
Stalo sa šory na banany, citrusy, domacnost žiadna ,,automatika,, nakupy babka vlačila v rukách o aute ani nesnivala, prala na ,,romo,, pračke.
Letne tabory sa daju aj dnes najsť za babku - cirkevné ustanovizne to bezne organizuju len si to treba pozistovať.
Proste...chceli ste/sme demokraciu, slobodu tak cenou za to je ze máme stresy a tvrdý kapitalizmus.
Moja mama nikdy od otca nechcela pomoc v domácnosti. Otec 100% robil mužské práce, ženské nie, dokonca ani neodkladal taniere zo stola, nechcela to (a bola vedúcou 100 ľuďom). Od otca vyžadovala dostatočne zarábať, chodiť s nami na výlety, porobiť všetky mužské práce (opravoval všetko, televízor, práčku, auto) ale pomoc v domácnosti nechcela. Pravda, my sme boli akési iné deti, učili sme sa sami, nikdy sa s nami netrebalo učiť, starší mladších nosili na krúžky a klavír - a ja som sa do "mužských prác" zaúčal už aj na konci základnej školy.
@loginexistuje vies to vsetko je otazne a subjektivne. Taktiez platili pozicky a starali sa. A je naivne si mysliet ze za komancov mali vela penazi na rozhadzovanie. Stres je vacsinou tiez subjektivny a kazdy preziva situacie inak. To co ty vypisujes je ekonomicka cast rodiny ale nepopisuje to co robili nase mamy ked sa starali o domacnost. Nemali automaticke pracky, ani umyvacky, nemali dokonca ani auto aby isli na nakupy (teda aspon nie v mojej rodine) ale vzdy sme boli cisty, bolo upratane a navarene a dokonca mali cas sa nam venovat. V tej dobe bola pracovna doba dokonca 9 hodin a vsetko sa stihalo.
Co sa tyka tvojej mamy to mi je fakt luto pretoze toto su situacie kedy by bolo fajn aby pomohla. Ale nutit ju do toho nik nemoze a musite to proste akceptovat.
@sardinka333 veru vela zien si neuvedomuje ze to mame podstatne jednoduchsie. A kvoli prebytku casu potom riesia kazdu somarinu 🙂
@oldman50plus uplny suhlas. U nas doma to tak tiez bolo 🙂 Nasa mamka nikdy netravila s name hodiny nad ulohami a nechodila nam vzdy za zadkom.Od maleho detstva sme museli doma pomahat vramci nasich moznosti pretoze o tom je aj rodicovstvo a to ucit byt deti samostatne a nie sa stat ich otrokmi
@sardinka333 ja viem o com bola ta doba aj o tom ako sa robili sv. omse za zatemnenymi oknami, medzi moje zrucnosti patri schopnost vyrobit oplatky na premenenie len za pomoci alobalu a zehlicky.... viem o com to bolo ... aj to co bolo potom ... ale o tom neni tato tema...
toto nie je o pomoci ale o sebectve, ktore sa medzi ludmi rozmaha a rozklada rodinu zvnutra a este sa tu aj podsuva nazor ze je to spravne ked sa kazdy stara sam o seba ..
ty ako pises mas podporu od svojich rodicov ... tak ja to beriem proste syty hladnemu neveri... ono to neni o pomoci ale o spolupatricnosti ...
@ajana1 hej ja to akceptujem ... nic ine mi neostavalo... aspon su moje deti samostatne.... dcera v pohode uz pred 10 rokom si vedela navarit ... ked som bola s malym v nemocke a muz na sluzobke... pomozu mi deti ... 😉 tak ako sme mi pomahali kedysi svojim rodicom...
@sardinka333 Kto tu skuci? Trosku vaz slova. Je podla mna uplne normalne, ked mi mama aspon scasti vrati tu pomoc, ktoru ona dostala od svojej mamy, ja to zas vratim svojim detom, ked budu potrebovat. Co je toto za doba? Ja tiez mojej mame pomaham, ked nieco potrebuje vybavit, niekde zaviezt, nieco doviezt, v zahrade...atd. a to este moju pomoc bude na stare kolena potrebovat viac ako teraz, tak preco by ona nemohla pomoct mne a to len tym, ze stravi hodinku-dve z celeho dna so svojimi vnucatami?
A k tomu co opisujes, dnes je rovnako nesloboda podobna tej za komunistov. Uplatkarstvo a rodinkarstvo funguje stale. Ked sa Ti nieco nepaci a nedrziz hubu, tak mozes ist, lebo 100 dalsich caka na Tvoj flek. Ano, su banany, pomarance a ine ovocie bezne v obchode, ale nema ziadnu chut a je drahe. Ak je v akcii, tak to tiez nie je len tak. Teraz mas sice sukromne skolky, ale nie su zadarmo a v mnohych mestach a dedinach je problem umiestnit do statnej skolky dieta aj teraz. Sloboda tlace? No ano, je...ale to co tam pisu je ucelove...ked su clanky o migrantoch, obvykle je zakazana diskusia k nim, tak aka sloboda? O niektorych veciach sa ani vobec nepise, nehovori. To nehovorim o hypotekach, ludia ziju v strese, lebo minimalne do 60tky musia splacat, co boli nuteni si pozicat. Nie je to len biele a cierne...v style kedysi boli romo pracky, dnes su automaticke, tak je nam vsetkym hej, radost dnes zit.
@prinzesz Hej, toto poznam. Raz som popytala mamu, lebo sme mali vyrocie s chlapom, ze ci nam nepostrazi deti, ze si zajdeme do kina. Ked sme sa vratili, tak byt hore nohami, skoro hodinu som upratovala, lebo mama sa venovala len tej mensej a aj to bola cela spotena, pritom je to kludne dietko...len to je tym, ze nie je zvyknuta...a starsia si robila co chcela. :D
@sardinka32 @sardinka333 zas netreba vidiet vsetko cierno biele. Kazdy ma v zivote na vyber ktorou cestou sa vyda.
ahojte,mne rodicia pomahaju,stale..nemusim ich ani volat,chcu byt so svojimi vnucatami,otec ich berie do tatier na lyze,ja zase na hokej a tanecnu,robime co sa da v ramci nasich moznosti,manzel chodi na tyzdnovky,takze sme bez otecka,ale od sept.uz budeme spolu,pekny den vsetkym 🙂
@ajana1 Vies, ja to vidim tak, ze zena niekedy nema na vyber. Niektora musi utekat do prace hned, aby neprisla o pracu, pripadne potrebuje vyplatu, pretoze nedokazu vyzit len z manzelovej a rodicak je len take vreckove...alebo skratka chcu. Ine zase by aj isli do prace skor, len nieto kde nechat deti (babky nepostrazia, do skolky nevezmu), pripadne sa len chcu venovat detom. V robote cloveka vyzmykaju, chcu od neho max. pracovny vykon, tak preco vsetku svoju energiu a vacsinu dna davat zamestnavatelovi, ked je moznost radsej sa venovat svojim detom. A aj zena, ktora je doma dlhsie ma pravo na to byt unavena, vyhoreta...nielen ta, co utekala do prace. Mam znamu, ktora ma to stastie, ze babka je doma a strazi dieta, ona vybehne do prace na 5 hodiniek a potom sa venuje dietatu. Povedala, ze je to super - zarobi si a aj na dieta sa viac tesi. Len nie kazdy ma takuto moznost.
Neviem si predstaviť jeden deň bez vnúčat. A pritom je dcéra na materskej. Bývame blízko, som tam aj 2x denne, podľa potreby, buď ma volá, alebo sa ponúknem, že zoberiem deti, aby si ona pospala, alebo porobila, čo potrebuje. Tak to bolo aj pri prvom, chodila som k nej denne na 7 hod. do roka. Moja mama mi tiež pomáhala, svokra nie. Vnúčatá sú moje všetko.
@sardinka32 ja som toho zastancom ze kde je vola tam je cesta a kazdy si je strojcom vlastneho stastia. Vzdy sa daju najst riesenia. Ak dieta nevezmu do skolky maminky si mozu najst opatrovatelku. Je vela mamiciek na materskej ktore sa rady postaraju aj o ine deticky a tak si privyrobia. Ja chodim tiez do prace od 6 mesiacov a ani si to neviem predstavit inak. A ver tomu ze mam popratane, navarene o dieta dobre postarane a vzdy si najdeme cas na vylety a spolocny cas a nestazujem sa ze nic nestiham a nik mi nepomaha.
@sardinka32 ja nerozmýšlam štýlom - moja mama bude potrebovať pomoc tak prečo by nemohla hodinku dve pomoct mne denne? MOja mama pracuje....kde ma na to brať čas? denne...
Si nejaka naročná len či ty budeš svoje vnučata varovať ,,denne,, dve tri hodiny po robote... 🙂 šak je to normálne nie? Ako pre mna uplne od veci ak som na materskej aby mi mama denne chodila stražiť lebo ved aj nona bude potrebovať pomoc....
@sardinka333 moja mama nepracuje.
@ajana1 Tak to Ti gratulujem, ze si taka super, vsetko stihas a ani raz sa nepostazujes. 😀
@oli18 Tak aj takato super stara mama sa tu najde. Palec hore. 🙂
@sardinka32 zas naco sa stazovat a zbytocne si strpcovat tym zivot? Ked sa mi nieco nepaci tak to proste zmenim a zapojim aj manzela do povinnosti 🙂
@ajana1 No ked ho mas doma, tak ho mozes zapriahnut. Ono, ja tiez stiham, zas nie som daka knedla, aby to tu bolo jasne! 😀 ...ale obcas si clovek povzdychne, ze preco sa musim cembať do obchodu s dvoma detmi a bezny nakup mi trva aj s cestami dve hodiny, ked by som to mohla mat za polovicu casu...aj kratsie. Mama o poschodie nizsie a pozera TV. Ale asi sa nechapeme...nevadi. 😉
Asi som mimo ja, alebo???? To si fakt niekto mysli, ze mama, alebo otec su povinni pomahat s detmi. POVINNI? Hmmm. Povinni su akurat tak rodicia a stari rodicia mozu pomoct, ale povinni?! Ani vo sne by ma nenapadlo vyzadovat od matky, aby mi pomahala, ked sa sama neponukne, samozrejme myslim pocas RD. Ked su deti vacsie a treba riesit logistiku skolka - skola- kruzky-doma...tak je jasne, ze sa da POPROSIT rodicov a nie si dupkat a musis a musis, je to tvoja povinnost. Ved to je smiesne a nezrele. Pomoc ma v prvom rade otec dietata. Niekto tu pisala, ze nasu generaciu, neviem presne kt.tym myslela, vychovali stari rodicia. No ja neviem som 80roky a skolky, skoly, druziny boli zadarmo, kluc na krk a sup domov. Je normalne ked stari rodicia pomahaju, ale ked chcu a ked sa slusne poprosia a nie, ze je to ich povinnost.
@sardinka32 tak ja som to nemierila na teba ale skor vo vseobecnosti 🙂 zas u vas je to asi extrem. Nepoznam totizto babku ktora by nechcela travit aspon nejaky ten cas s vnucatami.
@oldman50plus myslím, že k základnej slušnosti patrí po sebe poukladať, to vedia aj malé deti...a charakterný človek pomôže inému...ale podaktorí muži jednoducho ženské práce nerobia, čo je na škodu, je to veľmi zlý príklad ich deťom, ktoré si potom myslia, že je normálne po večeroch vysedávať pre TV a mamičke po príchode zo zamestnania začína druhá šichta
@salamistka súhlasím, ale pokiaľ pani domu si to nepraje ťažko neposlúchnuť... Na druhej strane postavil svojpomocne dva domy, jednu chatu a napísal vyše tucet odborných kníh takže až tak pred TV nesedel, ostatne keď som bol dieťa TV ani pravidelne nevysielala a nemali sme. Proste bola deľba práce, manželky po vojne chceli aby muži stavali domy, sadili stromy a robili..... a nie aby umývali riady
@sardinka32 a čo že mama pozerá tv? Jasne že sa nechapeme...lebo ty si sebecká. Moja mama pozerá svoj oblubeny seriál a ja jej tam dovalím deti - no a ma po seriály.
Problém je v tom, že mnohé čakáte od svojich svokier, matiek a neviem koho to čo vám niesu schopné a možno ani ochotné dať. Ja som to konečne pochopila a moj život je ovela lahší. Už neočakávam že moja svokra zavolá s tým že ide ,,pokočíkovať,, deti - nikdy tak neurobila a ja som na nu len nadavala aka je lenivá. Proste toto nie je jej štýl, ale z času na čas je ochotná postrážiť deti..tiež ked je s nimi tak sa venuje len im, hrá sa s nimi, modeluje s nimi z plastelíny, kreslí si s nimi, hraju sa na obchod, narobia menší neporiadok, tak ale volala som ju na stráženie alebo na upratovanie? Bola ochotná, prišla, zabavila sa s deťmi a ja miesto vdaky ze mi vyhovela idem pozerať na špinavé riady od večere a nejaké vyťahané somariny...
To že tebe trvá nakup aj dve hodiny je tvoj problém a nie problém tvojej mamy...neviem ako mas stare deti, ale male si dam do košika a staršie ešte mne pomahaju doniesť čo im poviem.
Samozrejme je smutné ak si babka jak je rok dlhý na vnučence nespomienie, ale na druhej strane kto dava pravo deťom robiť rodičom program? Lebo ich vidim sedieť na gauči? Nech sedia...mama sa nadrela za života dosť.
@oli18 7 hodín denne u dcery? samozrejme klobuk dole, že pomahaš ....asi si vdova, lebo moja svokra ma aj manzela s ktorým chce byť, ist len tak s nim na prechadzku, na kavu do mesta alebo na spoločný výlet, ma aj svoju domacnost - dom, a stara sa o choru matku. Aj ,,oni,, maju svoj život a svoje zaujmy a maju pravo aj na svoj priestor.
No tak neviem.... koho sú deti? Mamine, či tvoje? My sme bývali s mužom vždy min. 100 km od rodičov. Bola som vďačná, keď niekedy prišiel môj ocino /robieval na smeny a potom už išiel do dôchodku/ alebo svokor /bol na invalidnom/ a postrážil malého keď bol chorý. Ale to bolo tak možno raz za štvrť roka. Muž býval večne v práci. A nie že chodil domov, ale 2 týždne mimo domu, potom 2 doma ale s tým, že prišiel večer a tak dokola. V podstate som do synových 6 rokov bola na všetko sama. Až keď sa narodila dcéra, už býval oveľa častejšie doma, ale tiež väčšina bola na mne. Rodičia a svokrovci stále ďaleko. Bola som šťastná, ak som mohla dať aspoň na pár dní decká cez pázdniny k starkým, alebo ich prišli postrážim a užiť si s nimi. Ale ani vo sne by ma nebolo napadlo, že by som niekomu mala niečo vyčítať.
A to som vodila syna 2 busmi s prestupmi ráno do jaslí, behom do práce, z práce behom do jaslí, zase 2 busmi a prichádzala som domov medzi 17-18 hod. V obchodoch to predtým nebolo ako teraz. Ak som nestihla nakúpiť v meste, na sídlisku som sa už nechytala - chlieb, mlieko.
Takže až také jednoduché to predsa len nebolo.

@sardinka32 nechcem provokovat ale v tomto je to tiez rozdiel. Kedysi zeny museli ist po 6 mesiacoch do prace. Teraz vela zien zostava doma aj 5-6 rokov a stale narieka ze nic nestihaju a chcu pomoct od rodicov. Ti su uz svoje odpracovali a ver tomu ze to mali daleko tazsie ako to mame my.