Mama si ide tvrdohlavo svoje aj po dohodách
Asi mi ani nemáte ako poradit, iba sa potrebujem vyrozprávať… ja som už príšerne unavena z vlastnej mamy…Tak nestačí že mame dve malé deti, kde 3rocnej treba všetko a každú banalitu 10x zopakovať, 1,5-ročná už tiež začína s obdobím vzdoru a tiež treba všetko 5x opakovať, tak nie, nestačí toto, s mamou sa na niečom dohodnem, o hodinu už o ničom nevie, neplatí čo sa povedalo. Už som začala všetko ešte aj duplicitne písať do chatov, aby to bolo čierne na bielom -na com sme sa dohodli, tak ani toto už nepomáha. Ja som už na nervy. Ešte pochopím že malým deťom treba všetko opakovať 10x ale že ešte aj vlastnej mame, čo je dospela osoba že musím 10x hovoriť? Som zúfalá. A nie, nie je to vekom ani zacinajuca diagnoza. Ona si proste ide svoje a keď nie je po jej, tak sa bude tvarit že nič take sa nepovedalo, nedohodlo, nenapísalo… Fakt si už prídem ako v blázinci. Brat mi nato už len sucho skonštatuje že to sa už s ňou nezmení, alebo rovno mávne rukou, ale mna to už bytostne vytáča.
Si predstavte že sa s niekym dohodnete, beriete to tak že platí čo sa dohodlo, ale o hodinu si spraví aj tak po svojom. A to sa deje opakovane. A keď si trváte na verzii ktorá sa dohodla, tak Vás bude ešte bombardovat správami a telefonátmi aby to bolo po jej.
Môj prvý priateľ mal takú matku - bola taká celý život. Ona jednoducho neakceptovala rozhodnutia iných. Nielen vlastných detí, ale takto sa správala aj k svojim rodičom. Tvojej mame pravdepodobne nepomôže vôbec nič, ale ty vieš pomôcť sebe. Vyjadrila si sa na prvý krát jasne, druhýkrát ani neodpovedaj do chatu, ani nedvíhaj telefón. Urazí sa na akýkoľvek argument, takže najlepšie je v období ofučanosti ju ignorovať a nekaziť si jej povahou deň.
@biba_18 cize lepsie je nechat sa nervovat? 🙂)) nie... moja mama by rada organizovala aj svokra, ale nepadlo to na urodnu podu, ano skor ci neskor sa odduli a funguju v ramci slusnosti vsetci. Iste ak skace cela rodina ako sa piska 20-30-40 rokov, tak to len tak neprejde a ano treba ratat aj s tym, ze sa nejake vztahy skoncia. Vsetky toxicke vztahy by tak ci tak skoncit mali, nie je to ani zdrave pre cloveka... je podla teba normaly vztah nechat sa komandovat? :D nie.. cize nic sa nezmeni = nenormalne ostane nenormalnym.
@simca06022011 určite jej neradím aby sa nervovala - ale NIE JE to také jednoduché ako tu píšete ... autorka sa neozve, odignoruje ju, neozve sa - a mama čo na to? urazí sa, prestane sa ozývať autorke, nezablahoželá jej k sviatku, neviem čo všetko som už čítala na koníku o matkách - potom budeme radiť čo? že autorka matku vôbec nepotrebuje??
@biba_18 so psychopatom alebo manipulatorom sa neda mat normalny vztah. vsetci odporucaju "no kontact! ...ale samozrejme clovek sa tomu nevyhne v rodine, a v takom pripade som sa naucila byt sustredena a pri plnom vedomi toho, co ten clovek nie ze hovori, ale co chce dosiahnut, ake emocie u mna chce vyvolat, a podla toho velmi kludne a uvazlivo reagovat. V drvivej vacsine sa mi to dari, cvik robi majstra, ale chcelo to roky.
@biba_18 tazko povedat.
som z generacie kde sa deti vychovavali doo submisivnej polohy a najvyssia cnost bola poslusnost...hlavne voci rodicom aj starsim, bezohladu na to ako sa spravali.
Byt rodicom ci stasim bola sama o sebe vysada, ktora davala mladsich ci deti /akokolvek dospele/ pravo riadit , ponizovat, vyzadovat uctu a na oplatku ju nedavat.
casto si rodicia k dospelym detom dovolia viac ako k priklad k mladej zamestnankyni v nejakej institucii, ktora je mladsia od ich deti.
a potom samozrejme...nulove info ci vzdelanie...o tom ze su ludia s toxickym zalozenim, bez empatie, bez moralky, s moyu sa vyskytovat aj vo vasej blizkosti, rodine.
Ja som to neprekovala v sebe ako traumu ci co...skor som ziskavala znalosti a prax. Nakoniec ma to posilnilo, a som svojim sposobom vdacna za tychto "toxikov" ze ma niekam posunuli.
@biba_18 samozrejme.... a je jedno s kym s rodiny... ak je manipulativna a vysava energiu... Spytaj sa kopec ludi aj tu na MK... ak mali rodica alkoholika apod... naco by to bolo dobre lpiet na kontakte, ak to nic dobre neprinasa? Nie sme v 19tom storoci, aby sme "boli spolu, lebo sa to patri"...
@biba_18 jaj ano nezablahozela, to je priam na kolasp.. male deti sme.. manipulator berie viac energie ako dava, vykaslem sa jej na gratulaciu ak ma nervuje cele dni. A ked chccem, mozem sa predsa ozvat aj sama a ist iniciativne niekam, a nie cakat, na grandiozne pozvania. Ukazat, ze ide to aj inak ako natlakom matky a zvykne si aj ona.
Podľa mojich skúseností s manipulátorom v blízkej rodine je tiež najlepšie minimalizovať kontakt. Dlho mi trvalo, kým som pochopila, že keď sa manipulátor urazí, tak vlastne vyhrávam ja, lebo mám pokoj...
@tanyan presne. ved manipulator chce aby si citil/a vinu, a ked si spokojna a nevadi ti to, tak game over 😀
mne raz taka osoba chcela dotlacit do takeho emocneho diskomfortu, ci ako to nazvat, lebo mame tendenciu vo vztahoch hladat suhlas a sulad, je to v podstate prirodzene.
a zahlasila ta osoba "ale v tomto pripade mam iny nazor ako ty!" a ja som len sucho oznamila "Viem s tym zit" a dalej kludne popijala kavu.
Manipulator potrebuje vyvolat tvoje emocie, hlavne hnev, a vinu, a ked to nevyvola, prehral.
No tak situacia ktoru si opisala tak toto robi aj moja mama. Nerespektuje slovo NIE a na to nepomoze nic ine len trvat na svojom a neprist ale ano je to vycerpavajuce sa furt dohadovat
S niektorymi ludmi sa akoby neda najst spolocny jazyk. Mne sa, bohuzia, toto casto deje s vlastnym muzom, ja o koze, on o voze. Aj to moze byt cierne na bielom, tisickrat, on to chape inak, nie ze by nechcel respektovat, co vravim
Tak za rezne ti snáď extra poplatok účtovať nebude 😁
Na takúto mamu platí len nasurovku neísť.. normálne odignoruj správu nedvihni telefón a nechoď ani to nevrav kamošovi ani mužovi proste ignoruj...
Ťažká situácia, ale ja som si hned predstavila aký by bol elektrikár šťastný, keby mu na večernej šichte naložili rezeň so šalátom 😁
Môžeš mame povedať, že ako bolo dohodnuté, ty máš navarené a povinnosti doma, ale ale chce, nech niečo z toho prinesie.
Otca už nemas? Nájdite jej frajera
Svoju mamu nezmenis, ta ma ocakavania, ze ty budes robit, co povie. Lenze ty stravis pol hodinu vysvetlovanim toho, preco nemozes, s ocakavanim, ze ona to pochopi... no nepochopi. Zbytocne vynalozena energia a potom frustracia z toho, ze ju to vysvetlenie ani nezaujima. Nabuduce si usetri energiu, napis "prepac mami, ale vtedy nam to nevyhovuje" a koniec. Informaciu dostala, ako s nou nalozi je jej vec.
XY opustila chat.
A máš pokoj
@negymama ďakujem, toto si asi napíšem na papier a budem si to zakaždým citat, naozaj bez srandy
“Uplne staci, ked si das respekt sama. Mamu zmenit nemozes, svoj pristup ano.”
@biba_18 No nakoniec to skončilo tak že ja tu dom plny ľudí, ona posielala do všetkých skupín fotku ako už ma prestreté a odfotené jedlo ako pre armádu… ja som jej preposlala správy zo včera s tými dôvodmi prečo nemôžeme a telefon som nezdvihala. Nakoniec sa sem dotrepali obidvaja rodiča, v podstate mi asi povodne chceli cistit žalúdok zato kolko roboty si s tým dala (ale zas opakujem, toto si spravila ona sama, nikto sa o to nežiadal) ale tak nejako sa asi hanbili pred švagrom a elektrikarom začať hádku, takze naštvaní odišli. Som si istá ze o tom budeme počúvať ako ona varila, čo s tým jedlom teraz ma spraviť, ale nuz keď nepočúva,nečíta…. Viete najhoršie ze ja už som nie prvýkrát takto vzdorovala, ze sme nakoniec neustúpili, ale mamu to bohužiaľ neprechadza…. zase a zase a zase sa to bude opakovať a kľudne aj niekoľko takýchto situácii denne. Ja už pomaly ani nereagujem na chaty, zdvihnem asi každý 2/3 telefónat lebo ma to už nebaví a znechucuje zakaždým “si musieť obhajovať a bojovať s veterným mlynom”
@annm81 toto si úplne presne vystihla “Môj prvý priateľ mal takú matku - bola taká celý život. Ona jednoducho neakceptovala rozhodnutia iných.” úplne presne si to pomenovala. Jednoducho neakceptuje naše rozhodnutia, a mna naozaj nebaví s tým stále bojovať a do toho dve malé deti v obdobi vzdoru.
Vypni skupiny, čety, všetky sociálne siete.
(Zabi vsetky holuby aby ani tie needoniesli správy , irónia)
Nech si mama vypisuje kde chce, aj do komína, môže sa tak prezentovať koľko chce. Ty to neuvidíš.
Bežný telefón či sms ľahšie skorigujes. Pred rokmi neboli internety, ledva niekde pevné linky, tak ako sa ľudia dohovorili ?

napr. tvoju neistotu vidno aj v tom, ako tu nam v diskusii mas potrebu vsetkymi tymi zalezitostami a navstevami obhajovat, preco nemozete ist k mame na veceru...
vsak toto nie je podstatne, kto vsetko pride a co sa bude robit. Aj keby tvoj program bol s muzom hliviet na gauci, a povies ze nejdes, tak nemas povinnost sa niekde trepat, ked si to odmietla a nechce sa ti. nemusis mat barlicky vyhovoriek, co vsetko ti v tom brani.