Mama si neželá, aby môj priateľ prišiel k nej na Vianoce
Baby, prosim vas co by ste robili v mojej situacii?? Mam vaznu znamost, obaja mame cez 30, priatel uz blizkych pribuznych nema, teda okrem nejakych tiet a strykov. Predchadzajuce sviatky sme spolu netravili lebo bol pracovne v zahranici, ja som teda bola vtedy so svojou rodinou. Tieto sviatky ale bude na svk...bola som vsak velmi prekvapena s reakcii mojej mami, ktora povedala ze ja na vianoce mozem prijst ale on nie, lebo je to stale pre nu cudzi clovek a ona nechce na stedry vecer mat stresy aj z niekoho cudzieho, pritom ho pozna kedze sa navstevujeme. Povedala som jej ze velmi dobre vie ze on je uz sam a ze ako si to predstavuje ze ci ja mam prijst domov a on ma ostat sam na stedry vecer...povedala som jej ze ked to vnima takto tak ja budem na sviatky s priatelom a max ixh prideme len navstivit...velmi sa na mna nahnevala a zacala ma obvinovat a citovo vydierat ze vraj ja nicim rodinu a uz ich nemam rada lebo som si vytvorila novu rodinu a vsetko som znicila...surodenci mi vraveli ze mama povedala ze kvoli mne ziadne vianoce doma nebudu lebo som roztrhala rodinu...je toto normalne?
@anonym_autor , pozri , ja sa nečudujem že ho tam nechce , ja by som tam tiež nechcela cudzieho človeka a on cudzí je, ale zároveň by som svojej dcére povedala nech strávi Vianoce s ním , my si spravíme svoje doma. Ja sama nemám rada cudzích ľudí vo svojej domácnosti , ale určite by som nevydierala súrodencami , to je naozaj hlúpe. A čo tvoj otec ?
@subartic otcovi je to uplne jedno...on keby je sam je s tym ok a keby 30 ludi z ulice pride tak tiez
@subartic otcovi je to uplne jedno...on keby je sam je s tym ok a keby 30 ludi z ulice pride tak tiez
@anonym_autor typicke narcisticke spravanie, ved takato musi byt cele roky
@anonym_autor a bude mu aj jedno že Vianoce tvoja mama nepripraví ? No tak nech prevezme to do rúk on a pripraví ich on , namiesto nej .
@subartic ano bolo by mu to jedno...on je taky clovek..by povedal mozno ze sko dobre aspon su neni stresy...
Vianoce nebudu kvoli mame a nie tebe. Mama rozhodla, nie ty. Len taka otazka, kedy cudzi clovek prestava byt cudzim clovekom? Nie su tie vianoce aj sviatky pokoja a lasky? Maju byt o rodine, ale akosi sa ta rodina zo sveta vytraca. Neprezije jednu veceru? U nas je taky zvyk, ze sa dava na stol tanier naviac, akoze pre nahodneho hosta. Ja nechapem, ved s nim zijes, tak aky cudzi.
Veď je tradícia, mať na Štedrý večer jedno miesto pri stole navyše voĺné pre pocestného. U nás bola na jeden Štedrý večer svatka, lebo mladí mali byť tiež u nás a ona by bola sama. Bola som veľmi šťastná, že pozvanie prijala.
Tvoja mama je tak trochu viac narcistická, ak nie histriónska osoba...
Vianoce nebudu kvoli mame a nie tebe. Mama rozhodla, nie ty. Len taka otazka, kedy cudzi clovek prestava byt cudzim clovekom? Nie su tie vianoce aj sviatky pokoja a lasky? Maju byt o rodine, ale akosi sa ta rodina zo sveta vytraca. Neprezije jednu veceru? U nas je taky zvyk, ze sa dava na stol tanier naviac, akoze pre nahodneho hosta. Ja nechapem, ved s nim zijes, tak aky cudzi.
@komplikovana no rozmyslala som nad tym presne ze co ak by sme napr mali dieta...ze ci ako stale iba ja by som mohla prijst a dieta aj priatela by som nesmela zobrat alevo teda dieta by mohlo ale on stale nie...
Ja mám opačnú svokru 😄. Tá nechce nikoho, ani k nikomu nechce ísť na štedrý večer. Na tvojom mieste by som zostala s priateľom doma, keď ho mama nevie akceptovať.
@komplikovana no rozmyslala som nad tym presne ze co ak by sme napr mali dieta...ze ci ako stale iba ja by som mohla prijst a dieta aj priatela by som nesmela zobrat alevo teda dieta by mohlo ale on stale nie...
@anonym_autor uprimne, je toto prvy krát ked sa takto správa a vynucuje si aby bolo niečo podľa nej?
Urobila by som si doma s priatelom normalne "vlastne" Vianoce a keby mala mama zaujem, tak by som prisla s nim na navstevu 1. alebo 2. sviatok vianocny. Vianoce su narocne, na emocie, na to, ze ludia co nie su zvyknuti byt spolu su zrazu zavrety v jednej miestnosti, resp. na jednom mieste, niekolko dni.
@anonym_autor môj priateľ už po 3 rokoch vzťahu trávil každé Vianoce s mojou rodinou a to sme boli mladí obaja cca 22 rokov a trávime ich tak až doteraz a to máme 35 a tento rok už aj s našim bábätkom.
@anonym_autor
tvoja matka je manipulativna mrcha a treba ju poslat do prdele, nech sa sprace do koze! Idealne ked by sa urazila, a nebavika sa s tebou co najdlhie - aspon budes mat klud! Suridencov pozvi ku vam na Vianoce a napaprcena mamča nech si kludne da 24.12 trebars aj konzervu tuniaka!
Zavolaj súrodencov osláviť k sebe 🙈
@anonym_autor nie, nie je to normálne. Obyčajné toxické, citové vydieranie.
Ja mám opačnú svokru 😄. Tá nechce nikoho, ani k nikomu nechce ísť na štedrý večer. Na tvojom mieste by som zostala s priateľom doma, keď ho mama nevie akceptovať.
@oliviabb ja to takto mám. My k nikomu a ani nikto k nám. (aj keď sme ďaleko od nich) Mám rada svoj režim, pokoj a pohodu.
@enmery to ma trapi najviac kvoli surodencom lebo viem aka je ze bude trucovat a ona fakt tie vianoce slavit nebude len aby mohla hovorit ze to ja som pricinou
@anonym_autor to by ma absolútne netrápilo, ak by mama trucovala. Normálna rodina by ju ignorovala, slávila Vianoce bez nej, nechala ju trucovať. Vlastne by jej vyčistila žalúdok ešte pred Vianocami. Ak sa súrodenci rozhodli hrať jej hru, to je ich problém. Strávila by som určite Vianoce s priateľom a uvažovala, či ešte nejaké s rodinou s trávim, aj keby sme o rok s priateľom neboli, ako sa poznám, ja nie.
@anonym_autor , pozri , ja sa nečudujem že ho tam nechce , ja by som tam tiež nechcela cudzieho človeka a on cudzí je, ale zároveň by som svojej dcére povedala nech strávi Vianoce s ním , my si spravíme svoje doma. Ja sama nemám rada cudzích ľudí vo svojej domácnosti , ale určite by som nevydierala súrodencami , to je naozaj hlúpe. A čo tvoj otec ?
@subartic každá nevesta alebo zať raz boli cudzí, nie? Alebo sobášom sa vzťahy zázračne menia? Zo dňa na deň? Vieš, čo ma potešilo pred pár rokmi na Vianoce najviac? Nebol to žiadny darček, ale to, že som sa dozvedela, že si náš známy zobral na Vianoce k sebe kamaráta, ktorý sa počas roka rozviedol a zomreli mu obidvaja rodičia, ostal sám. Zobral si na Vianoce k sebe človeka, ktorý bol cudzí, trochu ho poznala jeho žena, deti s rodinami nie. Iba preto, lebo je človek a pochopil, ako sa asi kamarát počas Vianoc bude cítiť, ked ostal sám.
No keďže ste 30roční ľudia a nie pobláznení pubertiaci, máte plné právo si zariadiť život (aj Vianoce) po svojom….
Ja ani neverim ze toto je pravda.. za mna ostan s priatelom a pozvi mamu k vam...aj otca a hocikoho.. ked jeho nechcu doma nech pridu k vam. Samozrejme nik nepride. Ale tvoja mama je mimo.ja som mala priatela 2 tyzdne ked bol u nas na vianoce. Dnes je moj manzel.. uz je to 10 rokov.
Teraz som si spomenula na taku tradiciu nechavat tanier navyse pre pocestneho cudzinca. Tvoja mama by ho asi vykopla lebo ho nepozna.. len aby sa to neobratilo proti nej. Zboznujem tieto sebavedome osoby co o tyzden budu ocakavat pomoc podporu a plnu sucinnost mozno aj od tvojho priatela... je xy parov co sa nikdy ani nezoberu.
Mne je úprimne ľúto tých, čo si žijú samievi svojej bubline a bebaju s rodinou dobré vzťahy.
K Vianocam patria návštevy, bordel, stres a panika 😁 neberte do doslovne.
Ľudia sa navštevujú, smejú, pohádajú, kúpia tony jedla, darčeky....nie, nemusí ti byť priamo 24-26.12...ale na najbližšiu rodinu by som si v tomto období určite čas našla.
Nepíšem o extremych situáciách, keď si ľudia od seba vzdialení stovky kilometrov
Ale také, že "k nám nikoho nepúšťam, máme radi svoje pohodlie", to sa mne zdá smutné
@anonym_autor nie je to normalne. V podobnej situacii je jedno z mojich deti a samozrejme, ze jeho partnerka je u nas vitana.
@subartic každá nevesta alebo zať raz boli cudzí, nie? Alebo sobášom sa vzťahy zázračne menia? Zo dňa na deň? Vieš, čo ma potešilo pred pár rokmi na Vianoce najviac? Nebol to žiadny darček, ale to, že som sa dozvedela, že si náš známy zobral na Vianoce k sebe kamaráta, ktorý sa počas roka rozviedol a zomreli mu obidvaja rodičia, ostal sám. Zobral si na Vianoce k sebe človeka, ktorý bol cudzí, trochu ho poznala jeho žena, deti s rodinami nie. Iba preto, lebo je človek a pochopil, ako sa asi kamarát počas Vianoc bude cítiť, ked ostal sám.
@anonym_07a91e áno , pre mňa áno. Viac ti k tomu nenapíšem , nemám čo .
@anonym_07a91e áno , pre mňa áno. Viac ti k tomu nenapíšem , nemám čo .
@subartic ja som šťastná, že moji rodičia a moji svokrovci taký názor nemali
No ja neviem,ale štedrá večera je určená pre úzky rodinný kruh,resp.rodinu.
Tiež som chodila s chlapcami a aj zvaznievalo sa s každý sme si večeru zriesili doma sami.
Keď už autorka býva s priateľom,asi tá mama možno niečo tuší,vidí...čo autorka nie. Neverím,že by bola tak striktne proti,keby ten ich vzťah bol taký perfektný.
Zase netreba robiť z tej mamy hneď harpiu a dávať neviem aké prívlastky.
Už koľkokrát tu boli srdcervúce príbehy s keď sa to rozpútalo,zmenili sme názor.
@subartic ja som šťastná, že moji rodičia a moji svokrovci taký názor nemali
@anonym_07a91e pozri pre mňa je frajer stále len frajer, dnes je , zajtra byť nemusí. Rodina je niečo výnimočné , nie hocikto kto sa okolo mojich detí mihne a je to trvalé a nepatrí tam len tak hocikto . Pre mňa sa rodina získava sobášom alebo ak dvaja nie sú zosobášený tak dieťaťom , inak nemám k tomu človeku ja žiadne väzby ako matka detí . Ako si napísala čo akože sobášom sa rodina získava , len tak zo dňa na deň , tak ja ti len napíšem , ako čo rozchodom frajera s frajerkou prestáva byť niekto rodina , len tak zo dňa na deň ? Alebo potom ešte jej exfrajer je stále moja rodina alebo ako ? Hranicu určuje právna norma alebo pokrvná väzba a to je dieťa.
Našťastie ja s mužom určujem kto bude sedieť za našim štedrovečerným stolom a nie moje deti , či tie dospelé alebo tie neplnoleté. Takže tam sedíme my dvaja s našimi 4 deťmi , vydatá dcéra s manželom trávi Vianoce u seba doma. Dospelý 26 ročný syn má priateľku , ale každý trávi Vianoce doma so svojimi , no a potom mám deti pod 18 rokov. Ak sa syn rozhodne, že bude tráviť Vianoce s priateľkou , no tak nech trávi , mne ako matke narozdiel od matky autorky prekážať teda nebude a ani nebudem nikoho vydierať. Každá rodina to má inak a treba to rešpektovať.
@anonym_autor Uvedom si, že nie si 5 ročné decko čo má sedieť poslušne doma za stolom spoločným, lebo inak Ježiško nepríde. Je normálne že žena nad 30 rokov už nevečeria štedrovečernú večeru s rodičmi. Ja by som štedrý deň strávila s priateľom a 25 alebo 26 by som išla na návštevu k rodičom. A nenechaj sa vydierať matkou, ktorá berie si tvojich súrodencov ako rukojemníkov, že kvôli tebe budú mať zlé sviatky. Raz proste jej musíš ukázať že s tebou manipulovať nebude, je zjavne veľká manipulátorka.
@cyberk strasne sa ale trapim kvoli surodencom ze im pokazi sviatky
@anonym_autor tvoja mama pravdepodobne uz tebe aj tvojim surodencom pokazila toho o dost viac... Neskac podla nej, lebo sa to bude stupnovat. Razne to odmietni, povedz jej, ze tento muz je pre teba dolezity a ze si sa rozhodla travit uz vsetky sviatky s nim. Milujuca matka by to nielen akceptovala, ale tesila by sa z toho a s radostou by pozvala aj jeho. Ked uz mas vazny vztah, je predsa samozrejmostou pozyvat aj jeho, ani by som nereagovala na taketo jej manipulacie.
Ja rozumiem, ze nie je pre nu pohodlne na sviatky hostit (pre nu) cudzieho cloveka, ale kedze je to tvoj zivotnh partner, nech si zvyka. Mas v plane s nim zakladat rodinu, ktora sa stane tvojou primarnou rodinou, nemozes skakat mame, ako ona piska do konca zivota.

@anonym_autor porozprávaj sa ešte raz s mamou. Podľa mňa sa iba zľakla,že stráca dcéru,čo bude teraz robiť,odrazu zmena rodiny,súkromia,atď,atď.
Pre rodiča to vždy musí byť trošku šok zošit,že ich dieťa už nie je celkom dieťa 🙂 a Vianoce sú predsa sám o sebe náročný sviatok pre mnohých ľudí. Daj tomu ešte šancu.
@terezka1947 neda sa s nou porozpravat, skusala som to, hned je agresivna a teda tvrdi ze ja sa mozem hanbit za to co som urobila ze aj oni nebudu mat vianoce