Mama si neželá, aby môj priateľ prišiel k nej na Vianoce
Baby, prosim vas co by ste robili v mojej situacii?? Mam vaznu znamost, obaja mame cez 30, priatel uz blizkych pribuznych nema, teda okrem nejakych tiet a strykov. Predchadzajuce sviatky sme spolu netravili lebo bol pracovne v zahranici, ja som teda bola vtedy so svojou rodinou. Tieto sviatky ale bude na svk...bola som vsak velmi prekvapena s reakcii mojej mami, ktora povedala ze ja na vianoce mozem prijst ale on nie, lebo je to stale pre nu cudzi clovek a ona nechce na stedry vecer mat stresy aj z niekoho cudzieho, pritom ho pozna kedze sa navstevujeme. Povedala som jej ze velmi dobre vie ze on je uz sam a ze ako si to predstavuje ze ci ja mam prijst domov a on ma ostat sam na stedry vecer...povedala som jej ze ked to vnima takto tak ja budem na sviatky s priatelom a max ixh prideme len navstivit...velmi sa na mna nahnevala a zacala ma obvinovat a citovo vydierat ze vraj ja nicim rodinu a uz ich nemam rada lebo som si vytvorila novu rodinu a vsetko som znicila...surodenci mi vraveli ze mama povedala ze kvoli mne ziadne vianoce doma nebudu lebo som roztrhala rodinu...je toto normalne?
Buď by sme šli spolu alebo by som nešla a takto by som to povedala aj mame. Čo jej bude chýbať troška šalátu a kus ryby?
@sense nie,keby som bývala niekoľko rokov s niekým,tak iba ako manželka. Keby dajme tomu bývam s niekým niekoľko rokov a moja mama ho neznáša,neakceptuje,ale je to naj človek pre mňa,tak som na štedrú večeru s ním,sme sami my dvaja. Tobôž,keď nemá rodinu.
Vždy je riešenie. A zopakujem sa. Môžme my tu fabulovat,ale ktovie,aká je realita.
@terezka1947 opomínaš ale výrazne niekoľko vecí.
Po prvé- ten človek nemá rodinu. To znamená, že nemôže byť so svojou rodinou na Vianoce.
Po druhé -mama sa nesnaží o žiadne riešenie, ktoré by vyhovovalo obom. Ona chce len to svoje.
Po tretie -mama za svoje tozhodnutie, neurobiť zvyšku rodiny (manzel a 2 deti) Vianoce prenáša zodpovednosť na dcéru a viní ju z pokazenyých sviatkov. V duchu: ak nebude po mojom, nebude nijako.
Je úplne jedno, aké majú pravidlá v tomto kontexte sa mama chová úplne v protiklade s tým čo Vianoce znamenajú. Darovať lásku.
Radi sa Slováci chvalia pohostinnosťou, krestanskými tradíciami, radi spomínajú kto ich ako v cudzine prijal, len oni sami v konkrétnych situáciách už ten tanier naviac nedajú.
A to naozaj nespomínam, že zasnúbený môže byť človek nie len raz a podla štatistík každé druhé manželstvo končí u nás rozvodom Teda suma sumárum každý, kto nie je pokrvný príbuzný je vlastne cudzí človek .
A ešte jedna vec mi nedá. Nevycital Ježiš práve toto istej skupine Židov. Že sa tak držia pravidiel, že nevidia človeka? Nedal nasledovníkom miesto všetkých tých mnohých to jedno: Miluj blížneho ako seba samého?
Vy čo obhajujete konanie matky autorky, vám by nebolo ľúto, že vaše dieťa, vy, vás muž či ktokoľvek z blizkej rodiny, kto nechce byť na Vianoce sám (lebo rešpektujem, že su aj takí, co sami chcú byť a je im tak dobre) bol nútený sám byť? A to rodinou svojho partnera? Považujete to za správne?
Nerozumiem potom o čom pre vás tie Sviatky sú, keď pokojne necháte človeka co nemá nikoho len vás, či priateľ či partner, či kamarátka na výmennom pobyte, pred dverami.
Tak nie celkom rozumiem. Ja by som zavolala aj osamelého človeka z okruhu priateľov a známych a tiež by nebol rodina. Aj je zvykom tanier pre pocestného mať pripraveny. Kde je to milosrdenstvo a duch vianoc? A keď sa moje dieťa rozvedie, urobíme všetky tie Vianoce ešte raz, lebo pôvodne tam bol aj nesprávny človek ktorý nie je rodina? Proste nerozumiem. Vydieranie ako všetci "musíme" byť na Vianoce spolu som zazivala od mojej mamy roky. Až po 30. som nabrala odvahu ich utat a nikdy viac nezopakovať. Tiež jeden rok "nariekala", ako som "všetkým" zničila Vianoce. Potom sa zmierila s osudom.
Ak dvaja snúbenci máju vlastnú domácnost , tak štedrý den by mali strávi spolu doma . Potom uz by som išla na návštevy 25 a atd a to pekne spolu. Poznám aj takú ahoj miláčik- ja idem k našim a ty chod tiez k vaším , stretneme sa o týzden po vianociach .To tiez o vztahu vela hovorí a hlavne ked ludia majú uz dávno po 30tke.
Ale ak by moja dcéra ,alebo syn mail partnera a chceli by príst na Vianoce brala by som to ako samozrejmost ze pridu obaja. Nikdy by som nepovedala - prid len ty ,on nech ostane doma .Jasné ze ste vítaní pridte.
@terezka1947 opomínaš ale výrazne niekoľko vecí.
Po prvé- ten človek nemá rodinu. To znamená, že nemôže byť so svojou rodinou na Vianoce.
Po druhé -mama sa nesnaží o žiadne riešenie, ktoré by vyhovovalo obom. Ona chce len to svoje.
Po tretie -mama za svoje tozhodnutie, neurobiť zvyšku rodiny (manzel a 2 deti) Vianoce prenáša zodpovednosť na dcéru a viní ju z pokazenyých sviatkov. V duchu: ak nebude po mojom, nebude nijako.
Je úplne jedno, aké majú pravidlá v tomto kontexte sa mama chová úplne v protiklade s tým čo Vianoce znamenajú. Darovať lásku.
Radi sa Slováci chvalia pohostinnosťou, krestanskými tradíciami, radi spomínajú kto ich ako v cudzine prijal, len oni sami v konkrétnych situáciách už ten tanier naviac nedajú.
A to naozaj nespomínam, že zasnúbený môže byť človek nie len raz a podla štatistík každé druhé manželstvo končí u nás rozvodom Teda suma sumárum každý, kto nie je pokrvný príbuzný je vlastne cudzí človek .
@janage so všetkým súhlasím....ale my nevieme ako to je.
Čiže možno keby sme si vypočuli aj mamu,odrazu by bol pohľad na situáciu úplne iný.
No a zopakujem sa. Ked tí mladí spolu bývajú,sú spolu šťastní,mama autorky toho dotyčného mladého muža asi v láske nemá,prečo neostanú v spoločnom bývaní oni dvaja a neoslavua Vianoce spolu,tobož,keď je ten muž bez blízkej rodiny.
Mama je smutná ,musí spracovať,že prvé Vianoce už budú iné,ale to je údel rodičov. Ale Vianoce určite budú,či s dcérou,či bez nej.
Sprav oslavu u seba a pozvi aj rodicov.. nebudu mat stresy z "cudzieho" v byte a ak nechcu prist nech nechodia
@janage so všetkým súhlasím....ale my nevieme ako to je.
Čiže možno keby sme si vypočuli aj mamu,odrazu by bol pohľad na situáciu úplne iný.
No a zopakujem sa. Ked tí mladí spolu bývajú,sú spolu šťastní,mama autorky toho dotyčného mladého muža asi v láske nemá,prečo neostanú v spoločnom bývaní oni dvaja a neoslavua Vianoce spolu,tobož,keď je ten muž bez blízkej rodiny.
Mama je smutná ,musí spracovať,že prvé Vianoce už budú iné,ale to je údel rodičov. Ale Vianoce určite budú,či s dcérou,či bez nej.
@terezka1947 partner je sám, nemá už rodičov a mama autorky to vie. To je fakt, nie domnienka, nie pohľad 2, 3, 4 strany.
Mama nesuhlasi, aby autorka bola s nim na sviatky. Ona ju chce doma, bez neho. A nijako inak.
@anonym_autor súrodenci nemajú rodiny a bývajú s rodičmi?Len ty si samostatná?
@terezka1947 partner je sám, nemá už rodičov a mama autorky to vie. To je fakt, nie domnienka, nie pohľad 2, 3, 4 strany.
Mama nesuhlasi, aby autorka bola s nim na sviatky. Ona ju chce doma, bez neho. A nijako inak.
@janage tu nema zmysel argumentovat, ona je typ "co ak je zem plocha" ...
@barborab1411 diskutujeme,vy máte svoj názor,ja svoj.
Môžme sa obe mýliť,môže mať pravdu jedna z nás. A kľudne aj vy. Faktom však je,že realitu pozná iba autorka.
U nás doma sa k štedrej večeri sadalo až s manželom,či snúbencom,či snúbenicou. A nemyslím,že sme na tom boli takto iba sami. Už po štedrej veceri bola akákoľvek návšteva vítaná,resp.počas vianočných sviatkov bola kazda návšteva srdečne vítana.
Ale štedrý deň,resp.vecera bola výnimočne rodinný čas.
Viete,často rodičia vidia viac ako si my,zaľúbení,chceme pripustiť. A chválabohu,že ich niekedy posluchneme.
Dlhodobé chodenia a bývania ešte(bohužiaľ) neznamenajú vážny vzťah,či manželstvo.
Ale nech už si každá rodina vytvorí svoj vlastný zvyk.
@terezka1947 inými slovami keďže matka tuná citovo vydiera dcéru tak hlavne ,že sú rodina 🤔nedaj bože sa správať slušne a vrúcne k partnerovi dieťaťa(obzvlášť ak nemá rodinu )lebo až sobášom sa z neho stáva plnohodnotny človek....to je pokrytectvo par excellence.
@tyrkysova_lentilka 9 a 20...no oni jej tiez vravia ze vsak co je ma tom take zle ked na max 3 hodiny by sme tam prisli a isli by sme prec...sice rodicia maju extra velky dom cize aj spat by sme tam mali kde ale pochopila by som ze chce mat svoje pohodlie ale ona neakceptuje ani spolocnu veceru
@anonym_autor ty máš 30 a aj priateľ,bývate vo svojom,tak ja absolutne nechápem,prečo riešiš Vianoce u matky. Či to nie je celkom tak?
@anonym_autor súrodenci nemajú rodiny a bývajú s rodičmi?Len ty si samostatná?
@rorino 9 ročný súrodenec nebude bývať sám,tak 20 ročný rozdiel je fakt dosť.
Tvoja mama je pekná manipulátorka . Nenechaj sa . Už máš dosť rokov , zariaďte sa spriateľom tak , ako to vám dvom bude vyhovovať . Moja dcéra ma 20 , teraz začala chodiť na VŠ . Našla si tam veľmi dobru kamarátku z Ukrajiny , ktorá tu býva na internáte . Dnes prišla dcéra zo školy domov veľmi smutná , že ta jej spolužiačka by chcela ísť na Vianoce domov , ale nevie či sa jej to podarí a keď nie , bude sama na izbe . Tak som ju pozvala ku nám . Nikdy som ju nevidela , vôbec neviem či od toho čakať , tiež nebudeme mat konfortne Vianoce , predsa len pre nás úplne cudzia osoba … ale na Vianoce by nikto nemal byt sám
@lenka.25 🤗
No ja neviem,ale štedrá večera je určená pre úzky rodinný kruh,resp.rodinu.
Tiež som chodila s chlapcami a aj zvaznievalo sa s každý sme si večeru zriesili doma sami.
Keď už autorka býva s priateľom,asi tá mama možno niečo tuší,vidí...čo autorka nie. Neverím,že by bola tak striktne proti,keby ten ich vzťah bol taký perfektný.
Zase netreba robiť z tej mamy hneď harpiu a dávať neviem aké prívlastky.
Už koľkokrát tu boli srdcervúce príbehy s keď sa to rozpútalo,zmenili sme názor.
@terezka1947 či je vzťah perfektný, to vedia hádam oni dvaja, nie? Keď sa navštevujú mimo Vianoc, vtedy je vzťah ok?
@luliu ano , pre mňa je to cudzí človek , zatiaľ určujem ja a muž kto tam bude. Predpokladám , že človek je zodpovedný a s každým s kým tvorím pár a testujem sa než sa vezmeme alebo inak posunieme tak takých partnerov môže byť niekoľko než sa nájde ten s kým nakoniec ten životný pár vytvorím. Pre mňa je dôležitý ten finál , toho do rodiny prijímam . V konečnom dôsledku nebránim nikomu z dospelých detí aby si tie Vianoce urobili po svojom so svojim partnerom , plne to rešpektujem , ale doma chcem mať iba úzku rodinu . Nemusíš tomu rozumieť ani nemusíš s tým súhlasiť.
@subartic my sme spolu takmer dvadsať rokov, teraz neviem, či je môj priateľ cudzí, alebo nie? 😂 A keď som sa s ex rozviedla, tak je tiež už cudzí? Máš to divne nastavené, som vďačná za našich najbližších, že sa nezasekli v roku 1930. Rodičia môjho priateľa mali už pomerne vysoký vek, keď sme sa spoznali, lebo ho mali neskoro. Hádam na druhej alebo tretej návšteve mi ponúkli tykanie, bola som od začiatku členom ich rodiny. Boli to úžasní, vzdelaní ľudia a vieš, v čom je paradox? Že ked už nevládali, tak som sa o nich s ich synom starala ja, cudzia, nie ich vlastné dieťa, ich krv.
@anonym_autor skôr je na zamyslenie, že dvaja ľudia po 30 tke sú stále v roli deti.Ak spolu bývajú mali by byť na Vianoce spolu, alebo u rodičov autorky.Ked sa zoberú už bude vítaný už matke nespôsobí nepohodu a stres?Dnes sú naozaj ľudia deti a nevedia robiť rozhodnutia adekvátne svojmu veku.Kupila by som pobyt a išla si oddýchnuť s priateľom a k mame na návštevu ďalšie dni len si treba zistiť či cez deň jej tiež nebude vadiť.Co to je za ženu, že sa takto správa?A všade reči o blízkosti, rodine a spolupatričnosti dúfam, že nie je veriaca.Hlavne, že taniere navyse sú na stole
Chvalabohu,uvarte si čo chcete s priateľom, vymeňte si darčeky a pozrite si v tv čo chcete Vy...urob si Vianoce tak ako chceš Ty, už si nato dosť veľká :D mama ťa vydiera citovo a zrejme to robila od mala tak už jej to stopni
@cacianka aaaale no. Čo s tým má kresťanská láska zase.
Kde čítame,že sú veriaci🙂
Mne sa vždy veľmi páči,keď sa vždy v diskusii viac bijeme za autorku ako ona sama. A pritom vôbec nevieme ako to reálne je.
P.S. možno ju naozaj o ruku požiada🙂
@terezka1947 a nie sú vianoce kresťanský sviatok ? a ešte ked tak matka autorky trvá na celistvosti rodiny a vianoce spolu.
chápem že neveriaci tieto sviatky tak intenzívne a kresťansky neprežívajú, ale táto matka je zmes všetkého negatívneho v tomto smere.
@subartic my sme spolu takmer dvadsať rokov, teraz neviem, či je môj priateľ cudzí, alebo nie? 😂 A keď som sa s ex rozviedla, tak je tiež už cudzí? Máš to divne nastavené, som vďačná za našich najbližších, že sa nezasekli v roku 1930. Rodičia môjho priateľa mali už pomerne vysoký vek, keď sme sa spoznali, lebo ho mali neskoro. Hádam na druhej alebo tretej návšteve mi ponúkli tykanie, bola som od začiatku členom ich rodiny. Boli to úžasní, vzdelaní ľudia a vieš, v čom je paradox? Že ked už nevládali, tak som sa o nich s ich synom starala ja, cudzia, nie ich vlastné dieťa, ich krv.
@anonym_07a91e pozri , ako to je v tvojej rodine je vaša vec. V mojej to je takto, my sa sobášime v celej rozvetvenej rodine a nežijeme s nikým len tak 20 rokov a to nie sme veriaci , nikde sme sa nezasekli , rešpektujme sa navzájom ok ? Nemusíme vzájomne zhadzovať dobre ? Tiež by som ti mohla niečo napísať, ale úprimne sa mi nechce zas a znova niekomu niečo vysvetľovať.
@anonym_autor ty máš 30 a aj priateľ,bývate vo svojom,tak ja absolutne nechápem,prečo riešiš Vianoce u matky. Či to nie je celkom tak?
@maciatkolulu tiež je divná dospelá žena žije samostatne a rieši mamu. Však keď sa mamičke nepáči ako má dospelá dcéra nastavený vzťah, tak nech sedí sama
@autorka obaja mate cez 30. Ak je to medzi vami také vážne, dávno ste mali/mohli vianoce tráviť spolu tam, kde bývate. Načo chodíš ku maminke na vianoce? Už si dosť veľká...
A ešte jedna vec mi nedá. Nevycital Ježiš práve toto istej skupine Židov. Že sa tak držia pravidiel, že nevidia človeka? Nedal nasledovníkom miesto všetkých tých mnohých to jedno: Miluj blížneho ako seba samého?
Vy čo obhajujete konanie matky autorky, vám by nebolo ľúto, že vaše dieťa, vy, vás muž či ktokoľvek z blizkej rodiny, kto nechce byť na Vianoce sám (lebo rešpektujem, že su aj takí, co sami chcú byť a je im tak dobre) bol nútený sám byť? A to rodinou svojho partnera? Považujete to za správne?
Nerozumiem potom o čom pre vás tie Sviatky sú, keď pokojne necháte človeka co nemá nikoho len vás, či priateľ či partner, či kamarátka na výmennom pobyte, pred dverami.
@janage presne tak ako môže niekto niekoho nechať za dverami, zvlášť keď nemá nikoho teda vlastnú rodinu, to by mi srdce nedovolilo, chudák chlapec, ta žena teda jej mama nemá srdce
@anonym_07a91e pozri , ako to je v tvojej rodine je vaša vec. V mojej to je takto, my sa sobášime v celej rozvetvenej rodine a nežijeme s nikým len tak 20 rokov a to nie sme veriaci , nikde sme sa nezasekli , rešpektujme sa navzájom ok ? Nemusíme vzájomne zhadzovať dobre ? Tiež by som ti mohla niečo napísať, ale úprimne sa mi nechce zas a znova niekomu niečo vysvetľovať.
@subartic len medzi Tebou a matkou autorky je priepastný rozdiel v tom, že ty by si svojím dospelým deťom nezakazovala byť na sviatky s partnerom, nerobila výčitky a cirkus, že kvôli nim teraz máte celá rodina sviatky zničené, ty nič chystať nebudeš, a môže sa im zvyšok rodiny poďakovať, že im zničili Vianoce.
Nech sa na spravanie tej matky pozeráme aj zo 100 uhlov pohľadu, bez ohľadu na kresťanstvo či nie, toto správanie v poriadku nie je a za mňa nikdy nebude.
@maciatkolulu tiež je divná dospelá žena žije samostatne a rieši mamu. Však keď sa mamičke nepáči ako má dospelá dcéra nastavený vzťah, tak nech sedí sama
@sisska96 však presne,absolútne divne že 30tnici risia mamičku,tak potom sa niet čo čudovať,že mamička rieši tiež. Ja som v 30tke bola absolútne samostatná bytosť s vlastnou rodinou....a rodičov som na Vianoce chodila navštevovať prvý,alebo druhú sviatok. Môj názor je,že autorská má ďaleko do 30tky a vzťah nie úplne ako opisuje.
@sisska96 však presne,absolútne divne že 30tnici risia mamičku,tak potom sa niet čo čudovať,že mamička rieši tiež. Ja som v 30tke bola absolútne samostatná bytosť s vlastnou rodinou....a rodičov som na Vianoce chodila navštevovať prvý,alebo druhú sviatok. Môj názor je,že autorská má ďaleko do 30tky a vzťah nie úplne ako opisuje.
@anonym_8bbfe0 úplne môže byť pravda. Aj moja ešte stále si myslí že som decko a budem u nich vkuse

Ja si to predstavim naopak. Ze som na svete sama a mam len priatela s ktorym spokojne zijem cely rok. A na Vianoce mi povie ze pekny den mi zela lebo on ide k rodine na sviatky. No to by holo ako facka. Je uplne prirodzene ze by som sa citila opustena ze mamicku uprednostnuje predo mnou. Ine by bolo keby ma kazdy rodinu a dohodneme sa ze pojde kazdy k svojim. ....
Je to smutne ze sa musi dospela zena citit ako male dieta lebo mamicka trva na niecom. Boze zeny, ja sa nedivim ze vsade tolko dusevnych kriplov ked ma byt toto priklad mamy ktora je laskava a respektujuca. Proste nechajme deti zit - s respektom. Neviem ako by som vedela byt stastna tlaciac svoje dieta do rozhdnutia ktore mu ublizuje.... 🤷