icon

Mama si neželá, aby môj priateľ prišiel k nej na Vianoce

8. dec 2025

Baby, prosim vas co by ste robili v mojej situacii?? Mam vaznu znamost, obaja mame cez 30, priatel uz blizkych pribuznych nema, teda okrem nejakych tiet a strykov. Predchadzajuce sviatky sme spolu netravili lebo bol pracovne v zahranici, ja som teda bola vtedy so svojou rodinou. Tieto sviatky ale bude na svk...bola som vsak velmi prekvapena s reakcii mojej mami, ktora povedala ze ja na vianoce mozem prijst ale on nie, lebo je to stale pre nu cudzi clovek a ona nechce na stedry vecer mat stresy aj z niekoho cudzieho, pritom ho pozna kedze sa navstevujeme. Povedala som jej ze velmi dobre vie ze on je uz sam a ze ako si to predstavuje ze ci ja mam prijst domov a on ma ostat sam na stedry vecer...povedala som jej ze ked to vnima takto tak ja budem na sviatky s priatelom a max ixh prideme len navstivit...velmi sa na mna nahnevala a zacala ma obvinovat a citovo vydierat ze vraj ja nicim rodinu a uz ich nemam rada lebo som si vytvorila novu rodinu a vsetko som znicila...surodenci mi vraveli ze mama povedala ze kvoli mne ziadne vianoce doma nebudu lebo som roztrhala rodinu...je toto normalne?

lenka.25
9. dec 2025

Tvoja mama je pekná manipulátorka . Nenechaj sa . Už máš dosť rokov , zariaďte sa spriateľom tak , ako to vám dvom bude vyhovovať . Moja dcéra ma 20 , teraz začala chodiť na VŠ . Našla si tam veľmi dobru kamarátku z Ukrajiny , ktorá tu býva na internáte . Dnes prišla dcéra zo školy domov veľmi smutná , že ta jej spolužiačka by chcela ísť na Vianoce domov , ale nevie či sa jej to podarí a keď nie , bude sama na izbe . Tak som ju pozvala ku nám . Nikdy som ju nevidela , vôbec neviem či od toho čakať , tiež nebudeme mat konfortne Vianoce , predsa len pre nás úplne cudzia osoba … ale na Vianoce by nikto nemal byt sám

betulinka1
9. dec 2025

@anonym_autor nie je. Citovo ta vydiera mama. Nesla by som tam vobec a ani na navstevu. Isla by som niekde prec aj s priatelom.

terezka1947
9. dec 2025
@barborab1411

@terezka1947 ale tak toto hádam nemyslite vážne.....dcéra má priateľa má 30 žijú spolu a pre matku je to cudzí človek ????ako je to s tým prázdnym miestom pro vianočnom stole ?predpokladám že mama autorky určite pôjde na polnocnu ,že áno

@barborab1411 myslim to vážne. Prečo sa bijes za autorku,keď nepoznáš celý jej príbeh?
Prečo len mama je zlá?kto vie,čo je tam ešte. Všetko môže byť aj inak.

luliu
9. dec 2025
@subartic

@anonym_autor a bude mu aj jedno že Vianoce tvoja mama nepripraví ? No tak nech prevezme to do rúk on a pripraví ich on , namiesto nej .

@subartic aký cudzi človek, keď tvoje dieťa bude s niekým žiť, plánovať s ním budúcnosť, dieťa, rodinu, je to pre teba cudzí človek, ktorého nechceš pri stedrovecernom stole? Zvláštne.....

linalinabizu
9. dec 2025

Nečítala som komentáre ,ale kristepane žena odstrihni sa od tejto toxickej manipulátorky,inak nebudeš mať nikdy vlastný život. Si dospelá s vlastným vzťahom ! Ak to matka nedokáže stále spracovať a vydiera ťa skrz súrodencov tak si urobte spoločne Vianoce u vás .
Vianoce predsa nie sú povinnosť byť a niekým nasilu .

luccija
9. dec 2025

@anonym_autor máš 30 nie 18 zariad sa podla toho.Som vďačná za mojich rodičov, že keď nás znamy sa rozviedol mesiac pred Vianocami a nemal s kým byť rodičia ho poznajú roky, tak mama sama navrhla nech ho pozveme k nim.Tvoja mama sa správa hlúpo nie si s ním 3m.Tvoja mama veľmi škaredo manipuluje

maris5
9. dec 2025

Tvoja mama ta citovo vydiera. Ako sa teraz zachovas, tak nastavis hranice. Byvas daleko od rodicov? Ak by mama nadalej trucovala, ze nebudu Vianoce povedala by som surodencom, ze pridu k tebe a oslavite Vianoce spolu. Normalne by som po nich zasla a vzala k sebe a urobila im pekny vecer.

subartic
9. dec 2025
@luliu

@subartic aký cudzi človek, keď tvoje dieťa bude s niekým žiť, plánovať s ním budúcnosť, dieťa, rodinu, je to pre teba cudzí človek, ktorého nechceš pri stedrovecernom stole? Zvláštne.....

@luliu ano , pre mňa je to cudzí človek , zatiaľ určujem ja a muž kto tam bude. Predpokladám , že človek je zodpovedný a s každým s kým tvorím pár a testujem sa než sa vezmeme alebo inak posunieme tak takých partnerov môže byť niekoľko než sa nájde ten s kým nakoniec ten životný pár vytvorím. Pre mňa je dôležitý ten finál , toho do rodiny prijímam . V konečnom dôsledku nebránim nikomu z dospelých detí aby si tie Vianoce urobili po svojom so svojim partnerom , plne to rešpektujem , ale doma chcem mať iba úzku rodinu . Nemusíš tomu rozumieť ani nemusíš s tým súhlasiť.

efka77
9. dec 2025
@subartic

@luliu ano , pre mňa je to cudzí človek , zatiaľ určujem ja a muž kto tam bude. Predpokladám , že človek je zodpovedný a s každým s kým tvorím pár a testujem sa než sa vezmeme alebo inak posunieme tak takých partnerov môže byť niekoľko než sa nájde ten s kým nakoniec ten životný pár vytvorím. Pre mňa je dôležitý ten finál , toho do rodiny prijímam . V konečnom dôsledku nebránim nikomu z dospelých detí aby si tie Vianoce urobili po svojom so svojim partnerom , plne to rešpektujem , ale doma chcem mať iba úzku rodinu . Nemusíš tomu rozumieť ani nemusíš s tým súhlasiť.

@subartic ale ved o tom to je. Ty si doma stanovis pravidla. Nechces tam "cudzieho" ,tak ho tam nebudes mat. Ale nemozes davat detom ultimata ze ked ona so svojim partnerom ostane aby nebol sam tak zrusis vianoce pre celu rodinu. A este ju z toho obvinis ze to bude kvoli nej. Medzi tym co pises a co pise autorka je velky rozdiel.
Ak je moje dieta niekolko rokov s partnerom nikdy nebude pre mna cuudzi. A rovnako netrvam nat tom ze sa musia brat....ale ty si to stanov ako chces ty,respektujem ta.
Aj ked ak chcem respekt,musim aj ja respektovat inych a to matka autorky urcite nerobi. Je to mnaipulatorka.

maminkadeticiek
9. dec 2025

Nie je to normalne.Tvoja mama je obycajny manipulator,vydiera a presne to je ta chvila kedy by si to mala raz a navzdy zatrhnut a nastavit hranice.Urcite tam na Vianoce nechod a nech sa aj o zem oplieska.

barborab1411
10. dec 2025
@terezka1947

@barborab1411 myslim to vážne. Prečo sa bijes za autorku,keď nepoznáš celý jej príbeh?

@terezka1947 milá Terezka veľmi ma mrzí ak nedokážete z autorkinho príspevku odpozorovať toxické správanie matky....Nech sa páči,skúste sa tuná dohadovať aj s ďalšími diskutujúcimi,ktorí to vidia presne ako ja 😉.Alebo ste sa nebodaj v príspevku spoznali?

drahomirrra
10. dec 2025
@subartic

@subartic Pri dospelych detoch je to ale uz o obojstrannom respekte, nie o jednostrannom.

anonym_f04cfe
10. dec 2025

Odpisala by som jej že na Vianoce nemá byť nikto sám ❤️ Ty s ním žiješ a tiež je pre teba rodina. Takže štedrý deň chceš stráviť aj s ním. Keď vás nevedia doma spolu privítať, prídete až na návštevu medzi sviatkami. Prípadne nech príjme pozvanie od Vás a nech prídu k vám oni, vždy sú u vás všetci vítaní

terezka1947
10. dec 2025
@barborab1411

@terezka1947 milá Terezka veľmi ma mrzí ak nedokážete z autorkinho príspevku odpozorovať toxické správanie matky....Nech sa páči,skúste sa tuná dohadovať aj s ďalšími diskutujúcimi,ktorí to vidia presne ako ja 😉.Alebo ste sa nebodaj v príspevku spoznali?

@barborab1411 diskutujeme,vy máte svoj názor,ja svoj.
Môžme sa obe mýliť,môže mať pravdu jedna z nás. A kľudne aj vy. Faktom však je,že realitu pozná iba autorka.
U nás doma sa k štedrej večeri sadalo až s manželom,či snúbencom,či snúbenicou. A nemyslím,že sme na tom boli takto iba sami. Už po štedrej veceri bola akákoľvek návšteva vítaná,resp.počas vianočných sviatkov bola kazda návšteva srdečne vítana.
Ale štedrý deň,resp.vecera bola výnimočne rodinný čas.
Viete,často rodičia vidia viac ako si my,zaľúbení,chceme pripustiť. A chválabohu,že ich niekedy posluchneme.
Dlhodobé chodenia a bývania ešte(bohužiaľ) neznamenajú vážny vzťah,či manželstvo.
Ale nech už si každá rodina vytvorí svoj vlastný zvyk.

aliziana
10. dec 2025
@terezka1947

Môžme sa obe mýliť,môže mať pravdu jedna z nás. A kľudne aj vy. Faktom však je,že realitu pozná iba autorka.
U nás doma sa k štedrej večeri sadalo až s manželom,či snúbencom,či snúbenicou. A nemyslím,že sme na tom boli takto iba sami. Už po štedrej veceri bola akákoľvek návšteva vítaná,resp.počas vianočných sviatkov bola kazda návšteva srdečne vítana.
Viete,často rodičia vidia viac ako si my,zaľúbení,chceme pripustiť. A chválabohu,že ich niekedy posluchneme.
Dlhodobé chodenia a bývania ešte(bohužiaľ) neznamenajú vážny vzťah,či manželstvo.

@terezka1947 samozrejme, že nepoznáme celý príbeh a možno je to celé inak, tak ale my môžeme diskutovať len na základe toho, čo tu napísala autorka
A podľa toho, čo napísala, ju matka vydiera. Je v poriadku akceptovať iba manžela, ale nie si dávať podmienky, že keď nepríde ona (sama), tak zničí Vianoce celej rodine. Prečo dospelej žene (dcére) neakceptuje, že ich strávi s priateľom, keď teda priateľ k nim prísť nemôže?

anonym_a0ca7f
10. dec 2025

@anonym_autor normálne to nie je, moja je podobná úplne cez kopirak 😁 asi rovnaká generácia, všetko len podľa nej. Nenechaj sa manipulovať, sprav si krásne Vianoce s priateľom. Papier nerobí rodinu, žijete spolu, plánujete budúcnosť. Mne je na smiech z týchto veci fakt… keby sa 24.12 zoberiete, tak už by bol pozvaný na 1.sviatok vianočný? To bol len príklad. Mama nech si trávi Vianoce s ostatnými deťmi. Zjavne vie, že s tebou môže manipulovať, alebo to robí všetkým deťom? Je to smutne a pritom my sme zvykli predstierať aj pre cudzieho keby niekto zablúdil… lebo ja Vianoce nemá byt nikto sám. Keďže sa rodina trošku rozpadla moja mama ma tiež tieto mrzácke spôsoby a Vianoce budeme tráviť spolu s mužom a našim dieťaťom. Tiež jej nebolo pochuti, že môj muž vy bol prítomný na Vianoce, podotýkam otec nášho dieťaťa, áno 🫣

anonym_606036
10. dec 2025
@barborab1411

@terezka1947 ale tak toto hádam nemyslite vážne.....dcéra má priateľa má 30 žijú spolu a pre matku je to cudzí človek ????ako je to s tým prázdnym miestom pro vianočnom stole ?predpokladám že mama autorky určite pôjde na polnocnu ,že áno

@barborab1411 no presne, najvacsie krestanky ale laska k bliznemu u nich funguje len vtedy, ked je vsetko na poriadku podla nich. Asi by sa im zislo precitat teraz pred Vianocami biblicke pribehy hlavne o Jezisovi🥴

cacianka
10. dec 2025
@luliu

@luliu hmm, tri dni po novom roku sa zosobášia, tak už to rodina bude , ale ku štedrovečerému stolu ešte nie... naozaj súhlasím, že divné

cacianka
10. dec 2025
@terezka1947

@terezka1947 všetci tu reagujeme na stav a situáciu, ako ju autorka napísala, neriešime "čo ak", čo keby, alebo iné zákulisia. je to jej zodpovednosť, aké rady chce, či na pravdu alebo klam. napísala svoje fakty, my jej píšeme svoje názory a rady. k meritu jej problému.

cacianka
10. dec 2025
@terezka1947

@terezka1947 človek môže mať aj 5 snúbencov, a ku svadbe s nimi nedôjde.... Takže ani takýto status nie je záruka, že má právo byť pri štedrovečernom stole

sense
10. dec 2025
@terezka1947

@terezka1947 jedno je brať ako rodinu len manžela alebo snúbenca, druhá je potom vyčítať ako kazí Vianoce.a ako dcéra má rešpektovať matku, tak žiaľ matka by mala rešpektovať keď sa dcéra rozhodne inak. Nevraviac o Tom že zrejme budú len spinaci rúk a nie praví kresťania

terezka1947
10. dec 2025
@cacianka

@terezka1947 človek môže mať aj 5 snúbencov, a ku svadbe s nimi nedôjde.... Takže ani takýto status nie je záruka, že má právo byť pri štedrovečernom stole

@cacianka áno,to je pravda. Preto má byť pri štedrej veceri rodina. A po nej sú už návštevy rôznych statusov ok.

terezka1947
10. dec 2025
@sense

@terezka1947 jedno je brať ako rodinu len manžela alebo snúbenca, druhá je potom vyčítať ako kazí Vianoce.a ako dcéra má rešpektovať matku, tak žiaľ matka by mala rešpektovať keď sa dcéra rozhodne inak. Nevraviac o Tom že zrejme budú len spinaci rúk a nie praví kresťania

@sense súhlasím. Preto by bolo úplne ok,nech je dcéra s tým priateľom a majú svoju štedrú večeru. Keď sú si takí blízki.
Ale možno aj dvere je trošku ľúto byť bez priateľa,čo chápem...lenže musí potom chápať aj mamu.
Je to ťažká situácia pre obe strany. A verím,že aj ja sa nevyhnem tejto téme,keď budú deti staršie....ale všetko sa dá odkomunikovať a nechať si vysvetliť.

sense
10. dec 2025
@terezka1947

@sense súhlasím. Preto by bolo úplne ok,nech je dcéra s tým priateľom a majú svoju štedrú večeru. Keď sú si takí blízki.
Ale možno aj dvere je trošku ľúto byť bez priateľa,čo chápem...lenže musí potom chápať aj mamu.
Je to ťažká situácia pre obe strany. A verím,že aj ja sa nevyhnem tejto téme,keď budú deti staršie....ale všetko sa dá odkomunikovať a nechať si vysvetliť.

@terezka1947 áno je ale.... Mama ma manžela ostatne deti. Jej priateľ by ostal úplne sám. A teda ja keby som v roli partnera ktorý nemá nikoho by ma veľmi mrzelo a rozmýšľala by som nad významom toho vzťahu ak by ma partner kvôli matke nechá úplne sami, obzvlášť ak by bol náš vzťah vážny . Blikali by mi veľmi kontrolky či nie je mamickar.

terezka1947
10. dec 2025
@sense

@terezka1947 áno je ale.... Mama ma manžela ostatne deti. Jej priateľ by ostal úplne sám. A teda ja keby som v roli partnera ktorý nemá nikoho by ma veľmi mrzelo a rozmýšľala by som nad významom toho vzťahu ak by ma partner kvôli matke nechá úplne sami, obzvlášť ak by bol náš vzťah vážny . Blikali by mi veľmi kontrolky či nie je mamickar.

@sense keby ma manžel nechal počas štedrej večere sám,bolo by to divné. Keď (ako priateľ) chcel byť(aj ja) počas štedrej večere so svojou rodinou,brala som to normálne. A mamičkár nie je🙂 a chválabohu,som nestravila Vianoce u priateľov,hoci som s viacerými chodila,ale doma.
Pozri,je úplne v poriadku ako kto má nastavenú rodinu,vzťahy...
Ja mám takto. A keď ma niekto inak a vyhovuje mu to,je to jeho rodina,je to tiež v poriadku 🙂

cacianka
10. dec 2025
@terezka1947

@cacianka áno,to je pravda. Preto má byť pri štedrej veceri rodina. A po nej sú už návštevy rôznych statusov ok.

@terezka1947 hmmm, tak priateľ a budúci snúbenec príde z Prešova do Nitry, trasa sa nedá naplánovať na presno, takže bude čakať v aute na ulici zo 2 hodiny, alebo niekde v náhodou otvorenom hotely, kedy sa rodina jeho priateľky navečeria a potom ho milostivo pustia cez dvere ? Možno aj pri tej večeri chcel požiadať o ruku, pekne dôstojne a slávnostne, ale nieeeee - musí čakať za dvermi. Hmmm, ako cudzí pes. To je tá typická kresťanská láska k blížnemu a symbolika pohostinnosti k tulákom, ktorým sa tradične na SK prestiera

sense
10. dec 2025
@cacianka

@terezka1947 hmmm, tak priateľ a budúci snúbenec príde z Prešova do Nitry, trasa sa nedá naplánovať na presno, takže bude čakať v aute na ulici zo 2 hodiny, alebo niekde v náhodou otvorenom hotely, kedy sa rodina jeho priateľky navečeria a potom ho milostivo pustia cez dvere ? Možno aj pri tej večeri chcel požiadať o ruku, pekne dôstojne a slávnostne, ale nieeeee - musí čakať za dvermi. Hmmm, ako cudzí pes. To je tá typická kresťanská láska k blížnemu a symbolika pohostinnosti k tulákom, ktorým sa tradične na SK prestiera

@cacianka presne asi tak

sense
10. dec 2025
@terezka1947

@sense keby ma manžel nechal počas štedrej večere sám,bolo by to divné. Keď (ako priateľ) chcel byť(aj ja) počas štedrej večere so svojou rodinou,brala som to normálne. A mamičkár nie je🙂 a chválabohu,som nestravila Vianoce u priateľov,hoci som s viacerými chodila,ale doma.
Pozri,je úplne v poriadku ako kto má nastavenú rodinu,vzťahy...
Ja mám takto. A keď ma niekto inak a vyhovuje mu to,je to jeho rodina,je to tiež v poriadku 🙂

@terezka1947 čiže by si úplne v poriadku brala byť úplne sama (kebyze žiadnu rodinu nemáš, ako ju nemá autorkin partner) , lebo priateľ s ktorým máš vzťah niekoľkoročný a s ním spolu žiješ by šiel k rodine lebo by máme pokazil Vianoce. Tak tomu sa ozaj vraví miluj blížneho svojho

terezka1947
10. dec 2025
@cacianka

@cacianka aaaale no. Čo s tým má kresťanská láska zase.
Kde čítame,že sú veriaci🙂
Mne sa vždy veľmi páči,keď sa vždy v diskusii viac bijeme za autorku ako ona sama. A pritom vôbec nevieme ako to reálne je.
P.S. možno ju naozaj o ruku požiada🙂

terezka1947
10. dec 2025
@sense

@terezka1947 čiže by si úplne v poriadku brala byť úplne sama (kebyze žiadnu rodinu nemáš, ako ju nemá autorkin partner) , lebo priateľ s ktorým máš vzťah niekoľkoročný a s ním spolu žiješ by šiel k rodine lebo by máme pokazil Vianoce. Tak tomu sa ozaj vraví miluj blížneho svojho

@sense nie,keby som bývala niekoľko rokov s niekým,tak iba ako manželka. Keby dajme tomu bývam s niekým niekoľko rokov a moja mama ho neznáša,neakceptuje,ale je to naj človek pre mňa,tak som na štedrú večeru s ním,sme sami my dvaja. Tobôž,keď nemá rodinu.
Vždy je riešenie. A zopakujem sa. Môžme my tu fabulovat,ale ktovie,aká je realita.