Máme ísť do podnájmu kvôli babke?
Ahojte, neplánovane som otehotnela. Riešime momentálne otázku bývania. Ja bývam s babkou, ktorá bola donedávna v poriadku, aspoň som si to myslela. Odkedy zistila, že som tehotná, je to s ňou na nevydržanie. Neustále mi robí naprieky, napr. ma v noci budí, že si nevie dať nohy dole z postele(úplna somarina, behá po byte cez deň ako laň), naschvál pred blokom spadne, aby som ju zdvíhala a to nemá 50kg, prekladá moje veci, kontroluje napr. aj moje spodné prádlo, skrýva chlieb do skrine, akoby som jej nedávala jesť. Doma nič neurobí, nepôjde ani do lekárne, ktorú má 3min od bloku. cítim sa niekedy ako v ústave. Byt mi prepísala asi 5r dozadu, je to veľky 4 izbak. Ale neviem, či mi to stojí za takúto cenu. Priateľ to celkovo nezvláda, najradšej by ju prizabil. Minule ho obvinila, že ju okradol a o 20min našla peniaze.. ale ospravedlnenie žiadne.
No moja otázka znie, ísť radšej do podnájmu?
Alebo sa možno babka ešte zmení?
Nechcela som vyhadzovať peniaze na drahý podnájom, ale asi nemám inú možnosť. Ja si pri nej neviem predstaviť vychovavať malé dieťa. Akoby súperila a upútavala pozornosť. 😔
Vratit babke byt a odstahovat sa
Sú dve možnosti bud začala starecka demencia a s babkou treba ísť k Dr, aby ju poriadne vyšetril alebo
Babka sa bojí, že odídeš.... Zažila som 2 takéto babky žiadna demencia všetko vedeli, ale akurát keď už som sa ponáhľala na bus do roboty začalo a podaj mi ešte vodu a kedy prídeš a zatiahni mi žalúzie a dones mi ešte toto a toto.... Oni ako keby sa báli, že čo s nimi bude a či prežijú kým ja budem v robote.... A toho istého sa možno boji tvoja babka, že stratíš o ňu záujem. Skúsila by som sa s ňou o tom v pokojnej atmosfére porozprávať. Kúp dva koláče v cukrárni, urobte si kávu a skúste si povedať co je vo veci. Ze vždy tu budeš pre ňu, že na ňu nezabúda ani sa na ňu nechceš vykašľať. Ale bábo keď sa narodí bude stale plakať, ona sa nevyspi, ty budeš nervoznejsia, môžu byť z toho hádky.... Babka už má predsa svoj režim, ktorý nebude v 75ke meniť kvôli bábätku.... Skúsiť to otočiť tak, že chceš dobre jej.... Ten podnájom môžete mať blízko, môžeš s bábok chodiť každý deň na prechádzky a skontrolovať babku a pod.... A čo sa týka starania sa.... Neviem kde bývate ale v našom meste sú rôzne krúžky a stacionare pre seniorov, robia tam kadečo od vyšívania, servitkovej techniky až po tancovanie. Takisto obedy sa dajú objednať od mesta. Je veľa možností....
Skúsila by som sa s babkou porozprávať ako to vidí ona, ved predsa aj ona chce byť vitalnou prababkou pre bábo. 😉..... Ak to nepôjde po dobrom, respektíve teda je tam demencia tak ako písali smer doktor a lieky čím skôr, aby babka neurobila viac škody sebe aj druhym.... Každopádne ja by som do druhého podnájmu išla. Blízko možno aj v rovnakej alebo susednej bytovke ale išla by som. Ty potrebuješ s bábom úplne iný režim a prostredie. A nemá to nič s nevdacnostou.... Držím palce 👍
Nenechala ti babka ten byt s tým, že v ňom budeš s ňou a doopatruješ ju? Možno sa teraz bojí, že ju tam necháš samu, tak sa tvári, že potrebuje pomoc. Treba sa s ňou porozprávať. Ak chcete s priateľom stavať dom, ja by som sa na vašom mieste nevyhádzala z peňazí platením prenájmu, keď ty máš v podstate veľký byt. Tak či tak budeš za babkou musieť podľa všetkého dochádzať, bude ťa denne otravovať s tým, čo všetko potrebuje.
Nespustila sa u babky demencia? Da sa k nej najst opatrovatelka? Ani ja by som si nevedela predstavit vychovavat dieta v takej domacnosti. Tvoji rodicia o tejto situacii vedia? Porad sa s nimi. Oni by sli k babke a ty do ich bytu.
A už si babke v kľude povedala co ta trápi a hnevá? Píšeš ze ju vois po doktoroch tak spomeň aj toto doktorovi, nech ju vyšetria. Bez vyšetrenia ti nikto nepovie ci to len hra zo žiarlivosti a strachu ze ostane sama, alebo ci sa u nej spustila demencia keďže vek na to ma
V prvom rade by dom dala babku nastaviť na lieky aby v noci spala. Neviem odkiaľ si, ale u nas fungujú denné stacionárne dnes och už má skoro každý domov dôchodcov. My sme to tak mali babku nám o 07:00 ráno vyzdvihli o všetko mala postarané strávila deň produktívne, našla si kamarátov a vždy o 16:00 ju doviezli domov. Podľa mňa by sa to takto dalo zvládnuť. Držím ti palce nech da už rozhodneš hocijako 😉
babku vezmi psychiatrovi nastavi jej liecbu dostala si byt musis sa postarat
Aj ked si to nechces priznat… lebo babka funguje… ale toto je uz istotne demencia. Abude to horsie. To chce vcasnu diagnostiku a liecbu.
Moja mama sa stara o babku takze vieme co to je. A co to obnasa….
A potom uvidis. Aj ten denny stacionar je super. Je to na principe “skolky”. Rano privezies poobede vezmes domov. Ma tam aktiviy-nebude ti doma robit “somariny z nudy”. A bude medzi sebe rovnymi.
No ale toto mozno vobec nemusi byt ze babka robi naprieky, takto zacina aj starecka demencia ci ine podobne stavy.
Ukryvanie veci, obvinovanie, zabudanie…to su typicke priznaky. Zazili sme s babkou, zo zaciatku si to clovek neuvedomi, lebo sa mu zda ze “babka robi naschvaly”” alebo ved len zabudla, to je normalne…
Rozmysli si teda, co by si robila v podobnom pripade, ci ju das do zariadenia keby sa to zhorsovalo, alebo co s nou. Lebo ak je to demencia, bude horsie, ovela…
A keby ste aj isli do podnajmu, bude ju treba minimalne chodit kontrolovat, nech nieco nevyvedie v byte…zabudne pusteny plyn a pod. Odsleduj si to alebo sa porad a podla toho sa zariad.
A mozno je pravda niekde uprostred. Babka je proste stara, zivot s nou bie je lahky, vy by ste s partnerom mali radsej klud pre seba a svije dieta. Len aby partnerivi casom nezacali vadir I to dieta.
Babku treba zobrat k lekarovi, aby posudil stav. To je prvy krok
Ja by som babke s kľudom oznámila, že mám o ňu obavy a pôjdeme v najbližších dňoch k lekárovi. Ak robí niečo naschvál, možno sa zľakne, aby nebola za dementnú a prestane. Ak to naschvál nerobí, toho lekára potrebuje. A ak sa potvrdí, že je to zdravotné, @pribinak mala najlepšiu radu, plus ako sa to bude zhoršovať, treba zapojiť aj zvyšok rodiny, ak máš.
Toto mi veľmi pripomína moju babku, celý život bola človek, ktorého by si natrela na chlieb, neublížila, nikdy nezvýšila hlas...potom zomrel dedko, ostala sama na dome a začalo to s ňou ísť pomaličky dole vodou. Zobrala si ju domov moja mama a ja som babku nepoznávala...oškrabkávala omietku zo steny, kričala, s každým sa škaredo hádala s nenávistným pohľadom v očiach, mám sestru s DS babka jej stále robila napriek, že som nechápala, kde sa to v nej berie. Ja by som asi odporúčala vyšetrenie u Dr a potom sa rozhodneš jednoduchšie a predpokladám že ak to bude demencia budeš to aj inak vnímať.
Autorka, prídeš mi totálne nevdacna a asi si si pred rokmi neuvedomila, co znamená darovanie toho bytu. Ona ti ho neprepisala preto, aby si sa o nu starala ked vladala ale aby si sa o nu postarala práve vtedy, ked uz sebestacna nebude. Co je teraz. A ty ju chceš teraz nechať samu, lebo ved uz budes mat vlastný život? A postarať sa neznamená len oprať, upratať, uvariť.. Ale ked zomrie, byt sa zide.. Vsak?
@tamta myslím, že toto je zbytočne krutá reakcia na informácie, ktoré o tom celom vieme/nevieme.
Určite by som nebývala ďalej s babkou. Budeš mat svojich starosti dosť a môže sa to len zhoršovať. Prednejšie by ti mal byt partner, dieťa, pokoj v rodine než všetko ostatne. Zial to je realita.Nie si všemocna a všetko sa nedeje podľa predstav.
Samozrejme babku treba nejak zabezpečiť. Ona nebuď môcť zostat sama. Nemáte ešte niekoho, kto sa o ňu môže starať? V opačnom prípade opatrovateľská sluzba, domov dôchodcov, návšteva všeobecného lekára a následne psychiatra.
Bože co máte s tým bytom stále. Ono je to pekne ze jej ho darovala, ale to neznamená teraz a nasledujúcich x rokov trpieť a znášať všetko. Pomôcť a starať sa ide aj bez toho aby s ňou bývala.
Babku treba vziat na vysetrenie, sprava sa veľmi čudne. Aj ked sa ti zdá ze to robí naschval nikto starší ako 4 roky sa nehádže len tak o zem. Starým ľudom sa ťažko hoja rany, zlomenina sa nemusí zahojiť vôbec, ak padá takto často môže to byt pre ňu nebezpečne
Aspoň budete vedieť na čom ste a co môžete v budúcnosti očakávať
Babka je inak zdravá ? Toto sú príznaky začínajúcej choroby napríklad demencie ,parkinson ....
@tamta neviem či ti náhodou neuniklo , že je tehotná a bude sa musieť starať v prvom rade o novorodenca.
Alebo ma ísť na interupciu? Lebo sa treba postarať o babku? Alebo nemala vôbec otehotnieť? Lebo ma babku? Ak autorka ma dajme tomu 30, babka ma 75 , mala čakať s otehotnením kým babka už nebude? Keby sa babka dožila 100vky?
Nevďačná by bola keby jej nepomáhala vôbec! Stará sa o ňu aj cez to , že jej robí naprieky.
Tak čo trepeš??
Žiaden byt by mi zato nestál žiť takto ešte neviem koľko rokov a o byt neprídeš ak to doslova nie je takto napísané v zmluve že sa o ňu musíš starať a bývať s ňou, teraz potrebuješ kľud a tešiť sa na bábätko a nie toto
Ja uz rodicov nemam, len brata, ktory zije v zahranici. On je napriklad nazoru, ze by to uz davno vzdal a niekam ju umiestnil. Nemyslim, ze som nevdacna. Byt mi prepisala darom, nie je tam formulka o doopatrovani, ale robim to lebo ju mam rada. Ja som za nu platila dlhe roky dlhy, ktore jej narobil syn(mamin brat)
Asi neviete niektore, co to je nevdacnost. To by bolo skor, ze mi darovala byt, ja by som ju vykopla na ulicu ako to mal v plane jej syn.
A budem mat na dalsi rok 30tku, nemozem teraz cely svoj zivot venovat mojej babke, lebo mi dala byt. Stale sa len opierate o to.
Ktora by zvladala seniora s naladami a maleho novorodenca? Ja neviem ani co ma caka, ale s babkou asi zosaliem a zacnem ja skrabat omietky.
Len si všetko dobré premysli. Darovanie sa dá zrušiť pri porušení "dobrých mravov"
A co su dobre mravy? Ja nikde nepisem ze za nou nebudem chodit. Auto mam. Nic sa pre nu nezmeni, len to, len to ze nebudem 24h k dispozicii.
Nie si nevďačná a nie si ani povinná sa o babku starať
Ja sa asi uz zdrzim dalsich komentarov. Babku vezmem k lekarovi, skusim sa s nou este raz porozpravat. Dakujem tym, ktore mali rady k veci a ktore sa trochu vcitili aj do mojej situacie. Pekny den 🙂

@subartic čo tu porovnávaš babku so psom? Neznášam tieto porovnávania, babku nechcú nikde odpratať chcú sa odsťahovať a to je rozdiel