icon

Mame prekáža, že môj priateľ je neveriaci

29. sep 2022

Moj priateľ je nepokrstený a ateista, nebol vedený k viere a rešpektujem to, nemá problem isť so mnou do kostola ale mojej mame to prekáža, vždy mi vyčita tieto veci,.. niesom taký “silny krestan” že je mojou podmienkou byť pokrstený ano bolo by to super ale keď toho človeka milujem a je naozaj správny tak nechapem prečo sa s tym nevie mama zmieriť, vždy sa pomaly pohadame keď je reč o tom

Strana
z3
jennky13
30. sep 2022

tiez nerozumiem, preco tuto temu rozoberas tu. Ved na konci dna aj tak si budes musiet robit rozhodnutie sama a ako si s tolkych roznych nazorov vyberies ten pre teba spravny 🙂.
Pripajam sa k nazoru, ze najdolezitejsie je ako mas ty sama nastavený rebricek hodnot. Podla toho sa rozhodnes.
Co sa tyka tvojej mamy, tak u nas doma vzdy platilo, ze rozhovor s otvorenymi kartami vela vyriesil. Ked sme si povedali co je pre jedneho ci druheho dolezite, preco takto alebo inak rozmysla. Verim, ze tvoja mama nie je farizejka, ale ide jej o tvojej dobro, tak sa s nou skus porozptavat , uprimne, otvorene. Ak to nepochopi a odmietne, tak to skus neskor. Aj tak stale tvorite aj vy dve rodinu a s tvojim manzelom bude tiez neskor rodina, tak nech mozu budovat ten vztah od zaciatku.
Vyzera, ze zivot viery pre teba nie je dolezity, tak nevidis dovod hladat si veriaceho partnera.

terezka1947
30. sep 2022

@viestta ale jasné,že je to tak.
No nebudem teraz na všetkých "inovercov" pozerať s despektom a opovrhivanim.
Všetko je o ľuďoch,jednotlivcoch v rôznych skupinách
Práve tí jednotlivci vždy robia zle meno všade. A zaujímavé,že práve tí jednotlivci si vždy vypichnuti.
Aj ja som si už vypočula kadečo,aj som jednu prácu musela opustiť,lebo som nevedela zvládať,ako každý deň šéf rozprával o blbych,vymenených hlavách,či ako som dostávala 3x viac zadaní ako iní,lebo veď mne cirkev hovorí,že blížnemu treba pomáhať,atď,atď. A nie,nedá sa zvládnuť dlhoročné pohŕdanie,pre nič. Iba preto,že niekto nie je vnútorné vysporiadaný sám so sebou.

zuzubb007
30. sep 2022

Je to tvoj zivot, a ked maminka chce byt v kostole furt nech je, a nenanucuje to druhym, ja by som jej dala inu prednasku o nabozenstve

janetinka27
30. sep 2022

@mandzula zla skusenost, to naozaj. no kazdy mame nejaku, aj zo skoly, aj z rodiny atd. takze by som kvoli zlyhaniu ucitela zanevrela na vzdelavanie? nehovorim tym, ze mas teraz zacat verit, ale ze zlych skusenosti mame kazdy habadej. a nie vzdy sa od zlej skusenosti potom odvija vlastne rozhodovanie. pretoze sa rozhodujem pre seba a nie kvoli inym.

nasasa_1
30. sep 2022

Je to ale podľa mňa jedno, nemôžeš prinútiť niekoho k viere, ktorá mu proste nič nehovorí. No neznamená, že ak neverí v to, čo ty tak je zlým človekom

mandzula
30. sep 2022

@janetinka27 ja som sa podla toho nerozhodovala, len som sa v rozhodnuti utvrdila.

janetinka27
30. sep 2022

@mandzula utvrdila si sa na zaklade pochybenia konkretneho cloveka. aj ziak, co nema vztah k skole sa moze utvrdit na zaklade nespravneho pristupu jeho ucitela v tom, ze vzdelavanie je nanic. ale vekom, ked dospeje, snad pochopi, ze chyba nie je v samotnom vzdelavani, ale ze ho demotivoval zly zazitok s ucitelom.

vsetci sme niecim poznaceni, zraneni, ale je len na nas, ako to spracujeme. ty si vtedy bola skolacka a tvrdis, ze si mala nejaky nazor, bola si rozhodnuta, no bola si dieta. a iba si sa v nom utvrdila po tomto zazitku a aj vtedy si stale bola iba dieta a o zivote si toho vela nevedela. ale odvtedy si dospela a zrejme mas uz na svoje rozhodnutie objektivnejsie dovody.

ja som ako dieta tiez mala svoje nazory, vacsinou nezrele a casto ovplyvnene nazormi rodicov, ci autorit. ale uz som dospela a rozmyslam sama.

marseillefan
30. sep 2022

@lenkakravcova dá sa povedať, že úplne neverím v akéhokoľvek z náboženských bohov... vidím tam proste toľko protirečení a paradoxov, že to prose nedáva žiaden zmysel... z tých ostatných vecí niektoré veci považujem za viac pravdepodobné, niektoré za menej, niektoré za extrémne nepravdepodobné, ale nechcem to veľmi riešiť, lebo pravdu človek zrejme nikdy nezistí a moje názory sú aj tak nepodstatné.

mandzula
30. sep 2022

@janetinka27 ja som v kazdom pripade so svojim rozhodnutim a celkovym nastavenim spokojna a nemienim na nom nic menit.🙂

janetinka27
30. sep 2022

@mandzula to od teba neziadam, len som chcela poukazat na to, ze kvoli konaniu jednotlivcov sa zavrhuje cela institucia a ze zovseobecnovanie je zle.

lenkakravcova
30. sep 2022

@marseillefan Čiže podľa toho neveríš v nič, ale zase ani nejako úplne že zaryto netvrdíš, že nič viac neexistuje, len ti teda nedáva zmysel definícia "boha" v cirkvi (akejkoľvek). Ak to takto ale máš, tak to potom nie si ateista - lebo ten je sväto sväte presvedčený o tom, že nič viac v žiadnom prípade nemôže existovať, ale skôr asi agnostik, nie? 🙂 (môj muž sa tam v minulosti radil).

https://sk.wikipedia.org/wiki/Agnosticizmus ("Termín agnosticizmus je plodom 19. storočia (Th. H. Huxley) a označuje vtedy pozitivistický názor, že problémy metafyzickej pravdy a najmä náboženské otázky nie sú zodpovedateľné.") - myslím, že to na teba sedí viac, ako pomenovanie ateista.

mandzula
30. sep 2022

@janetinka27 ja to vnímam tak, že inštitúcia je niečo, čo je tvorené ľuďmi, a je teda pochopiteľné, že to, ako je inštitúcia vnímaná, je tvorené práve konaním toho zástupcu inštitúcie, s ktorým sa človek stretne, a je teda pochopiteľné, že ak narazíme na blba, poprípade viac blbov, naše vnímanie inštitúcie bude také, aké nám svojim konaním sprostredkoval jej zástupca. Ďalej je dôležité, ako sa k pochybeniam členov postaví vedenie inštitúcie, to je veľmi dôležité pre jej všeobecné vnímanie, keďže pochybenie jednotlivca sa, samozrejme vylúčiť nedá v žiadnej sfére.

mandzula
30. sep 2022

@terezka1947 moj nazor je, samozrejme, ovplyvneny mojou skusenostou neveriacej. S tym, ze by sa niekto vysmieval veriacemu, som sa popravde osobne este nestretla, a to som pracovala v kolektive, kde boli aj veriaci ludia. Pravdaze nepopieram, ze je to mozne. Je to potom naozaj o jednotlivcoch a ich intelekte.

janetinka27
30. sep 2022

@mandzula ved v poriadku, lenze je jednoduchsie vsimat si negativne spravanie a nevnimat to pozitivne. najma, ak mas pozitivnu skusenost s ludmi bez toho, aby si vedela o nich, ze su veriaci. pozri do zariadeni pre bezdomovcov, do zariadeni, kde umieraju ludia a vsimnes si, ze vacsinu z nich ak nie takmer vsetky prevadzkuje cirkev. ale staci si vsimnut nejakeho "zastupcu cirkvi", ktory sa chova neprijatelne a hned ma institucia zle meno. ale hovorim, ze je to o zovseobecnovani. ak prisudzujes vsetkym ludom skupiny spoluvinu na konani niekoho ineho z nich, potom hadzes vsetkych do jedneho vreca.
pokrsteni ludia su putujuca cirkev, to neznamena, ze su dokonali ani svati, vsetci sa nachadzaju na svojej vlastnej ceste. pokrsteny alebo veriaci nie je automaticky uzasny bezhriesny clovek. naopak, je to clovek ako kazdy iny, ale vnima svoju hriesnost a mysli na to, ze trestom za hriech je smrt. vecna smrt. a teda ze nasledovanim Krista a prijatim Jeho vykupenia ziskava vecny zivot. to je vsetko. neznamena to, ze bude kazdy krestan usluzny, starostlivy, velkodusny, vdacny, milucky, bez chuti na hriech a bez hriechu. preco? ved kazdy z nas je len clovek, okolo kazdeho z nas su pokusenia. ale od veriacich ostatni ocakavaju, ze budu zit presne tak, ako hlasa biblia a kazdy ich prehresok je sudeny. ale sudia ludia, ktori radsej ukazu na druhych ako na seba.

mandzula
30. sep 2022

@janetinka27 skorípujem ti sem, čo som napísala v jednom príspevku vyššie "nedajú sa ľudia na zlých a dobrých deliť podľa toho, či sú veriaci alebo nie". Z toho je zrejmé, že ja ľudí podľa toho nedelím, len som sa proste vo svojom živote rozhodla zaradiť k tým neveriacim. Ja sama mám v rodine veriacich a považujem ich za skvelých ľudí, rovnako ako oni mňa (dúfam 🙂), takže sa vôbec nemusíme doťahovať a dobre a zle v akejkoľvek súvislosti s vierou.

janetinka27
30. sep 2022

@mandzula ano, ja som to citala, ale zaroven si pisala aj ine a teda si pripisovala "zasluhy" jednotlivcov celej skupine a na to som reagovala. ale samozrejme je to iba moj nazor, ktory ti nevnucujem, bolo to iba na zamyslenie

evka64
30. sep 2022

@ahhola on nechce chodit do kostola, ma k tomu odpor, pretoze ho od malicka nutili...lenze svokra si zas mysli, ze ja ho huckam proti viere.

svetlonos
30. sep 2022

@majkabambulik
kamaratov stryko bol veeelmi veriaci aj jeho manzelka. Velmi sa angazoval v kostole kady den. Vies kolko krat sa s bratom stretavali? Raz rocne, pretoze zenu tlkol ako zito a pravidelne mavala monokle, zo dva razy aj ruku zlomenu… Ale hlavne ze bol veriaci.
Tak ako nie vsetci veriaci su hoväda, ani vsetci neveriaci nie su bez hodnôt a charakteru. Skus sa nad tym zamyaliet aj takto.

marseillefan
30. sep 2022

@lenkakravcova Nepotrebujem sa v tomto definovať, ale ak by som bol agnostik, tak by som asi neodmietal tých náboženských bohov... lenže ja si myslím, že aj ak existuje nejaká bytosť, sila, neviemčo, tak s týmito náboženskými verziami nemá nič spoločné. A tiež že existencia ľudstva je v kontexte vesmíru nepodstatná záležitosť, že nie sme ničím výnimoční a svet nevznikol kvôli nám.
Btw, a tvoj manžel sa teraz radí kam, ak to nie je tajomstvo?

lenkakravcova
1. okt 2022

@marseillefan Momentálne niečo medzi islamom koranskeho smeru a bahajskym spoločenstvom. 🙂
Je monoteista (čiže podľa islamu Muslim, podľa bahajskeho vlastne tiež, lebo oni to tam inak nemenuju monoteizmus, len pokračujú v nejakej menšej úprave svetských pravidiel voči islamu doby Muhammada). Predtým iné verzie definície Boha mu nedávali zmysel - kresťanská napríklad totálne nie, to mu prišlo scestné aby sa tak Boh správal. Niečo čo je "nad časom, nad hmotou", čomu my nechýbame pre Jeho existenciu, tak ako to definuju tieto dva smery, mu dáva zmysel asi najviac. Z takých svetských pravidiel tieto smery odmietajú drogy a alkohol, takže napr toto dodržuje do bodky. K tomu ma teda asi najbližšie. Obaja radi diskutujeme o viere a v rodine mame ľudí rôznych vier, takže niekedy je to zaujímavé z filozofického i morálneho hľadiska, aké otázky sa dajú pri takýchto diskusiách položiť. 🙂

pipistrel13
1. okt 2022

@majkabambulik zazila som to...manzelstvo s ateistom,prisiel problem,ze sme nemohlinmat dieta,ja som odmietla umele a on to nedokazal vstrebat a nasiel si inu,dnes mame nastastie anulaciu,ale tiez som si nemyslela,ze by to mohla byt prekazka avsak v takychto tazkych zivotnych otazkach byt moze...na druhej strane moze vyznavat aj ateista rovnake hodnoty ako krestan (v otazkach umeleho,potratov a pod.) a to je podla mna dolezite,ak mate rovnake nastavenie a pohlad na taketo problemy (len ten moj ex tiez pred manzelstvom svetosvete tvrdil,ze by mu nevadilo ak by sme nemali vlastne a kludne si mozeme adoptovat,ale keby som s nim bola v tomto veku a s tymto rozumom videla by som,ze to hovori len z cirej zamilovanosti☺️
inak to bol dobry chlap,pre nas to bolo vlastne stastne - ja mam dve deti,on jedno

Strana
z3