icon

Máme spolu dieťa, ale nechcem svadbu

3. jan 2020

Dobry vecer. Potrebujem sa tu zverit s mojou dilemou. Zacnem od zaciatku. S priatelom sme spolu uz peknych par rokov, mame stabilnu pracu. Planovane sme splodili nase dieta, kupili si vlastne byvanie. V podstate si nazivame priemerne co sa vztahov aj citov tyka. Pred porodom nam vztah zacal mierne skripat, ale akosi sme to ustali. Po porode sme prezili tazke casy, mala som poporodnu depresiu, mame narocne dieta doteraz (2r).
Este pocas tehotenstva nas tlacila rodina do svadby, najma priatelova.
Nechcem, aby to vyznelo hlupo, ale nik by nam tu svadbu nezaplatil. Obaja mame rodicov rozvedenych, nasi by nam nedali ani cent, z jeho strany by nam boli ochotny dat tisic €.
Vzdy som tuzila po krasnej svadbe, ktoru si uzijem, po zabave, ludoch ..... a nie nieco narychlo, ved som otehotnela chtiac, nie nahodou. Lenze najma priatelova babicka mala (a doteraz ma) nazor, ze nic velke nepotrebujeme, len aby sme sa vzali v kostole (su krestania) a staci nam potom obed. Chapem ludi, ktori to maju takto, ale toto nie je moj sen. Bola som ochotna mat uradny sobas s tym, ze dodatocne by sme mali normalnu svadbu, to mi nepreslo, pretoze kym to nie je pred Bohom, je to neplatne. Keby som suhlasila s obradom v kostole, druhu svadbu by sme uz nikdy nemali, co by mi asi velmi ublizilo, nakolko som po nej stale tuzila.
Povedala som teda, ze ked na tom trvaju a je niekto ochotny zaplatit normalnu svadbu, tak sa vydam. Ale ziaden sponzor sa nenasiel a my sme to teda uzavreli s tym, ze nevadi, dame si doporiadku este byvanie a potom si tie peniaze nasetrime.
Presli ale 2r a zatial sme byvanie nedoriesili a teda nic odlozene nazvys nemame.
Uz minuly rok, a aj tento, sme pri stedrej veceri pocuvali, ako sa jeho babicka chysta do hrobu a ani jedno dieta nie je "take ako by malo byt" a ze ako my zijeme a ze ked ona tak zomrie......
Priatela uplne naockovala a uz aj ten za mnou vcera bol, ci si to teda neodkrutime narychlo medzi najblizsimi☹☹
Jedna vec je ta, ze naozaj velmi snivam o tom, ze svadba bude normalna.
Druha vec je ta, ze sa obavam, ze by trval hned na dalsom dietati...myslim, ze teraz sa kroti len kvoli tomu, ze nie sme svoji a babicka by asi dostala infarkt, no velmi tuzi este po synovi, i ked sme prezatial dohodnuti, ze po tej depresii a vsetkych krusnych chvilach, mam strach a zatial dalsie babatko nechceme. Mam obavy, ze by potom zacal naliehat a ja na to skutocne nie som pripravena.
A posledna vec je ta, ze aj moja rodina je veriaca, aj ked nie uplne fanaticky, ale beru to tak, ze manzelstvo je navzdy - moja mama je vydedena, lebo sa rozviedla. Priatel uz mal take vyhrotene stavy, ze mi nadaval a aj na mna dvihol ruku.... bojim sa, ze ak by doslo nebodaj k rozvodu, zostala by som sama, bez chlapa a este aj bez rodiny. Neviem co mam robit, ale citim tlak z kazdej strany. Ano, mohla by som si povedat, naco sme spolu, ked nie som ochotna vydat sa zanho bezpodmienecne....ale na druhej strane je naozaj sobas nevyhnutny? Zijeme si normalne, az kym rodina nezacne hucat. Asi sa nebojim svadby, ale toho, ze keby to nevyslo, som odpisana z kazdej strany. Toho sa naozaj bojim.
Pokojne mi nalozte, prijmem aj kritiku. Mozno z mojich slov vycitate nieco, co sama nedokazem pomenovat.... len mi poradte, ako by ste sa zachovali vy.
Len dodam, ze priatela lubim, chcem byt s nim, ale v dobe, kedy je domace nasilie na dennom poriadku to este nechavam otvorene, nakolko uz mal pokusy....a nerada by som sa nechala doma mlatit s tym, ze niet cesty spat.
Dakujem pekne, ahojte

maciatkolulu
5. jan 2020

Počkaj, on na teba zdvihol ruku, keď si bola tehotná? A nadával?

maciatkolulu
5. jan 2020

@prevenar ja len toľko, každý nech si za investuje do čoho chce a koľko chce.... Vám zaplatili rodičia obed a iným môžu veľkolepú svadbu, ich vec. 😉

loliki
5. jan 2020

@elementissa Celkom dobre napísané. 🙂 Ale musím sa ťa opýtať vychádzajúc z tvojho písomného prejavu: Tvoj manžel sa ako často dostane k slovu?

penelope2066
Autor odpoveď zmazal
lucinkab
5. jan 2020

Narovinu- tebe drbe? Mlati ta, depta a ty si s nim? Chves aby dieta bolo.ako on? Utec... Ja som utiekla a veru rozvod bol tazky zly a na svadbu s hentym zabudni
...

rozovykon
5. jan 2020

ja by som v takej situácii žila svoj život, nie život podľa predstav rodiny či okolia..... pokiaľ si šťastná teraz, tak ako to je sobáš to určite nezmení.

lune
5. jan 2020

Ahoj ja som naopak tuzila po malej skromnej svadbe, ale veriaci svokrovci nas zmanipulovali do svadby o cca 90 ludi. Bol to presny opak malej, skromnej netradicnej svadby... Je to zbytocna investicia (vsetko sme si platili). Uz by som na to po "rokoch skusenosti" nepristupila... V skratke nerob to, co v skutocnosti nechces. Vsetko dobre prajem.

jahodka4
5. jan 2020

Povedala by som k tomu asi tolko, ze svadba nemoze byt z donutenia, ani partnerom, ani jeho rodinou, ked je zle teraz, co bude potom? :/

elementissa
5. jan 2020

@loliki rovnako často ako ja 😉😉😉 ale zväčša sa okrem nás dvoch už k slovu nikto iný nedostane

elementissa
5. jan 2020

@loliki my sme obaja extrémne uvraveni, extrémne extrovertni a vlastne extrémne všetko - preto sme sa našli a nikto iný by nás nechcel🤣🤣🤣

dancura
5. jan 2020

Ja len k tym financiam: peniaze zo svadby sa ti skoro v takej istej sume vratia na daroch- ak poviete, ze chcete len peniaze ako dar. U nas davali ludia zvycajne 50 az 100eur ako dar, rodina dala viac. Takze cisto po financnej stranke by to nemala byt taka zataz.

katy1781
5. jan 2020

Nerieš svadbu ani žiadnu babicku zostaň ako ste v prípade môžeš sa zbaliť a odísť bez všetkého v tvojom prípade asi by som ani nepomyslela alebo neriešila svadbu a kto čo povie na návšteve jedna strana dnu druhá von nevieš ako sa môže po svadbe zmeniť

tinka349
5. jan 2020

Hmm... ja som rozvedena.. prvu 9r dceru mam s exmanzelom, druhu 2rocnu s novym priatelom. Tiez mu raz preplo a dvihol na mna ruku. Nie sme manzelia. Stale som pocas 4 rokov co sme spolu tajne dufala Ze dojde den ked ma poziada o ruku ale nedockala som sa nakolko on manzelstvo nejak nepotrebuje a pridu mu ze peniaze na svadbu su zbytocne vyhodene peniaze ... prvu svadbu som mala obrovsku (pomaly 200 ludi). Druhu som chcela tak do 50 ludi. No aj ked by som svoju polku pltila ja, on jednoducho na to ani nechce setrit a to ma 40. Tajne som dufala ze sa dockam prstena ked som otehotnela a nic... potom ked som porodila... a tiez nic... popravde teraz uz ani necakam lebo ho poznam... chcem len aby sme zili harmonicky bez hadok...
A na tvojom mieste by som ingnorovala rodiny s naliehanim na svadbu... ked chcu svadbu tak nech prispeju... resp necch vam namiesto svadobnych darov kazdy podava obalky co pokryju aspon 75% vydavkov... ale na tvojom mieste sa neponahlam do svadby...drzim prsty nech zijete harmonicky

modra_kolobezka
5. jan 2020

Priatel ta zbil ked si bola extremne zranitelna - tehotna. Akonahle s nim uzavries manzelstvo, budes zranitelnejsia ako teraz, ked ste priatelia a nema ta na 100% istu. Suhlasim s predchadzajucimi nazormi. Svadba-NIE. On utoci do slabych a zranitelnych. Kym mu budes rovnocennou partnerkou a nie tou, co ma pocuvat a podriadit sa (krestanske chapanie manzelstva) moze vam to nadalej fungovat

whatever1
5. jan 2020

"Len dodam, ze priatela lubim, chcem byt s nim, ale v dobe, kedy je domace nasilie na dennom poriadku to este nechavam otvorené..." toto napíšeš a potom dole v komentoch tvrdíš že ťa nebije a ze ta napadol len raz keď si bola tehotná. Aj keby tak ktoré hovädo napadne tehotnú??!!!!!

autor
6. jan 2020

@elementissa
Haha 🙂 vidim, ze niekto ma chaos
1) financie boli problem v case, kedy som otehotnela a rodina chcela svadbu - nechceli sme sa brat, jednoducho sme prv svadbu nechceli, preto sme neodkladali
2) nie sme spolu 16 rokov 😄
3) ano, momentalne nie je problem na svadbu nasetrit, zarabame dobre, ale mame dom a tam sa peniaze vzdy stratia. Ak by sme sa dohodli na sobasi, zacne sa vybavovat a zafinancuje sa, bez problemu.

autor
6. jan 2020

@loliki
Nie sme spolu 15 rokov 😄 ale aspon vidiet, ako si ludia "potrpia" na slovicka a domyslia si.
Pozname sa 16-ty rok

miadi
6. jan 2020

Ty si tak protirečiš ako malo kto. Mas tiez veriacu rodinu ale nie fanaticky -iba mama je vydedena lebo je rozvedenà. Ozaj nie fanaticke? domace nasilie na dennom poriadku- nieee vlastne len raz v teho Ta napadol . Svadbu jedine taku tvojich snov Keby Niekto zafinancoval z rodiny..presli 2roky byvanie nedoriešene a nic nazvyš odložene nemate. ( nechce sa mi to cele citovat) Potom sa smejes ze mate vsetko a neni problem booknut a cvaknut svadbu tvojich snov ., a v podstate nie je ziadny problem zachvilku napišeš aj to že tužiš po druhom babatku.

cmulinko
6. jan 2020

Ja to vnímam asi takto... myslím si že podvedome ty chceš mať otvorené zadné vráta v tomto vzťahu. Pre teba je manželstvo väčším spojivom ako dieťa a preto máš to dieťa skôr ako svadbu. Pritom vo vzťahu dieťa je najväčším spojivom dvoch ľudí. Mnohých práve rodičovstvo privedie k tomu aby tomu dieťaťu dali kompletnú rodinu aj oficiálne...nech všetci niekomu patria... muž žene- žena mužovi a dieťa obom. Bez manželstva sa mnohí cítia byť viac istejší, že tomu druhému nepatria a dieťa v prípade odchodu zo vzťahu patrí iba jednému. Dúfam, že to nebude tvoj prípad ale pre istotu maj našporené okrem vysnívanej svadby aj na vysnívaný rozvod..tiež to nebude lacné. Píšem to preto lebo nemám z vás pocit, že vy dvaja ste sa našli do konca života. Keď aj spolu ostanete tak žiadna rozprávková láska to nebude. Jeden z vás sa bude musieť celý život podriadiť tomu druhému lebo vy dvaja nie ste na tej istej vlnovej dĺžke už teraz.

nikolapie
6. jan 2020

Ahoj, nečítala som všetky komentáre, ale môj názor je taký, že raz, jediný raz by môj muž na mňa siahol, odchádzam. Milujem ho veľmi moc, ale takto by som nedovolila, aby so mnou zachádzal. A už vôbec nie, aby to videlo moje dieťa! Nerieš svadbu, ale svoj vzťah prosím. Človek sa nezmení. Bol schopný to urobiť raz? Urobí to znova..

agata18
6. jan 2020

@lenka2710 síce to nesúvisí s príspevkom, ale hovoríš mi z duše. Mne tiez nikto neveril, že sa berieme "len" z lásky, tiež má presviedčali obtom, že som tehotná. DOKONCA nadriadena si ma zavolala "na koberček" a chcela to zo mňa vydolovať, aby vedela hľadať za mňa nahradu. Sedenie sme uzavreli dosť nepríjemne. Bola presvedčená o Tom že ju klamem. A že by odomna očakávala viac úprimnosti. 😁😁😁

aneta163
6. jan 2020

Pravdupovediac viem ako sa cítiš tiež sme s priateľom viac ako 10 rokov a teraz sme sa rozhodli ze chceme druhé dieťa aj sa nám to podarilo a zasa začali reči od rodiny že kedy sa vezmeme a rak. Tiež sa v žiadnom prípade nechcem vydavat z bruchom. Moja mama mala veľa reči o svadbe aj keď dom čakala prvého ale zrazu sa začali všetci mladí v okolí rozvádzať tak stichla. Teraz tu tému nadhadzuje často ale vždy nejak zmením tému. Tiež sa chcem vydať ale nie s donútenia a tiež nemáme nič nasetrene keďže splácanie pôžičku takže nám navyše neostáva. Ja už by som sa aj vydala len tak v kruhu rodiny a šli spolu nikde na obed posedieť a rak.. trochu ma už tlači môj vek ale priateľ takú svadbu nechce on chce svadbu vo vedšom.A keďže sa nevieme zhodnúť tak to už pár rokov nechávame tak. Viem aké to je pochádzať s kresťanskej rodiny ale my sme tomu tlaku nejak odolali a žijeme stále po svojom. Keď svadba tak podľa našich predstáv a nie s donútenia. My nie sme svoji a klape nám to aj bez toho. S tou agresiou ti neporadím môj priateľ nemá také stavy unas sa skôr buchne dvermi s hotovo aké chápem ze občas môže situácia vyústiť až k tomu ze je niekto vytocený do nepričetna. Ale ty sama vieš ci to bolo koli hlúposti alebo koli niečomu vážnemu a ci je schopný ta aj teraz keď máte dieťa fakt udrieť.
Keď máš ešte len cez 20 a netlačí ta čas asi by som počkala. A určite sa nedaj tlačiť do ďalšieho dieťaťa keď nechceš. Ja rodine rázne hovorím ze raz sa vezmeme ale ze na to nemáme peniaze a basta. No každá rodina je ina. Sama musíš vedieť.
Ale to ze koli rozvodu by si prišla o rodinu je hrozne, rodina by mala vždy štát pri tebe. Vydať ta chceju ale nedaj bože dôjde k rozvodu tak ta nepoznajú... Smutné.

lolitka25
6. jan 2020

Ahoj. Prepac necitam vsetky komentáre. Nemam na to teraz cas. Mozno sa budem opakovat...

Prosim nevydavaj sa. Aj ked zdvihol ruku iba raz. Nasilie na zenach ma mat nulovu toleranciu. Ak sa zoberiete. Bude si tebou isty, lahko je mozne te sa to niekedy zopakuje. A toto by som dala aj priatelovi ako vysvetllenie preco svadba nie.

Prajem ti pekny den

lenka2710
6. jan 2020

@agata18 choré 😂 ale čo už, veľakrát sa smejem, keď niektoré páry tvrdia, že sa berú iba z čistej lásky a za pol roka už kocikuju, nehovorím, že sa neľúbia ale aspoň netrepem hlúposti a nezatajujem, každý si to vie spočítať

mamuskazuzuska
6. jan 2020

Vies co v tom citam ja? Ty sa nechces vydavat nie preto lebo chces velku svadbu a nemate na nu, ale preto ze niekde v hlbke duse vies ze s tymto clovekom to do konca zivota nebude...

loliki
6. jan 2020

@elementissa
🙂 To je super. Už som si myslela, že chudáčik. Ale, keď to máte vyrovnané, tak ok.

loliki
6. jan 2020

Veď sa za to nemusíš urážať. Informácie o sebe tu poskytuješ ty a každý môže tie útržky poskladať ináč. Takže poznáte sa 16 rokov a je mi jedno ako dôkladne. Ja som vydatá, mám deti, žijem v usporiadanej rodine a želám to isté aj tebe.

suesue1983
Autor odpoveď zmazal
bystrica
6. jan 2020

Z6w

hanato
Autor odpoveď zmazal