Mamina nepomáha. Ako to v sebe spracovať?
Ahojte, je to trošku citlivá téma, takže tentoraz anonymne. Ospravedlňujem sa.
Prosím o vaše vhľady, skúsenosti a názory na danú situáciu.
Mamina (51r.) momentálne nepracuje (dala výpoveď), nám veľmi nepomáha. A keď aj, tak väčšinou po doprosovaní ak je situácia akútna.
Máme 2 detičky a 3 na ceste (o tom ešte nevie, zatiaľ jej to ani nehcem hovoriť, lebo naposledy pri 2 tehu mi povedala, že sa bude tešiť až to bude isté - u lekára, čo dosť nalomilo moju psychiku...ale o tom potom, to je moja práca na sebe)
Momentálne mám oboch synov chorých a ja som žiaľ tiež niečo "chytila" a okrem toho mi je tak slabšie som vyčerpaná na začiatku tehu. Manžel pracuje.
Požiadala som ju ešte včera o pomoc, či by prišla aspoň trošku pomôcť s chlapcami, starší nie je v škôlke kvôli chorobe. Odpísala, že sa jej to nehodí....reku ok. Dnes som písala, či by sa jej to hodilo zajtra. Napísala, že keď tak vo štvrtok.... popísala som jej situáciu s chorými deťmi a mnou. Odpísala, že OK. Nezaujímalo ju, ako sa cítime, nič. Len OK...
Často, keď volám o pomoc, nemôže, lebo chce oddychovať, alebo ide kaderníčke, alebo ide cvičiť.... pričom sľubovala, že keď bude bez práce, môže sa nám viac venovať. Opak je pravdou....
A teraz poraďte prosím.
Ja viem, že mi nič nedlhuje, len neviem, ako to v sebe spracovať. Nechcem sa trápiť kvôli niekoho prístupu, je to mimo mňa v zásade. Len som skrátka vyčerpaná a veľmi by sa mi zišla pomoc. Navyše keď som tehotná....
Nedávno som jej spomínala, že plánujeme 3tie bábo tak sa zháčila, že to už bude veľa práce a mali by sme si to premyslieť, pričom ona sama 3 nikdy nemala, ale vyrozumela som medzi riadkami, že je to kvôli tomu, že bude od nej potrebná pomoc a to sa jej nepáčilo...
Ako by ste to spracovali v sebe vy? Ďakujem krásne
Prepáč ze to poviem na plnú hubu ale ,keď nezvládas svoje 2 deti si vyčerpaná načo si si robila 3 dieta . Tvoja mama si deti odchovala a ma už konečne čas pre seba . Ja viem niekedy to je ťažké ale sú to tvoje deti s ktorými ti nik nieje povinný pomáhať
@bombulka1987 ak neviem poradit, zdrzim sa komentara. Ak ale komentujem, tak k veci.
ako sorry, s 2 si nevieš rady sama a ideš si robiť tretie a očakávaš pomoc od druhých ľudí? No ako mám dosť
Autorka, nastav mame zrkadlo, odmietni jej pomoc takym istym sposobom ako ona tebe. Mozno si situaciu uvedomi a este by sa to mohlo napravit medzi vami. Ak jej ani toto nedocvakne tak skoda namahy. Pises, ze jej kazdu chvilu ponukas pomoc, ze prides aj ked sa ti to zrovna nehodi. Pripada mi, akoby si sa stale usilovala o jej priazen, mas to asi podvedome z detstva, ona sa nestarala a tebe to chybalo. Skus k nej byt teraz odmerana, neskoc hned ako je zvyknuta, prinuti ju to rozmyslat co sa deje a da vam to sancu vyjasnit si veci.
Tak evidentne nieco nebolo v poriadku uz od zaciatku, kedze ta viacmenej vychovala babka... je to tazke, ale musis sa s tym zmierit... toto je jeden extrem, druhy extrem je prehnane starajuca sa mama/svokra... podla mna ty si celkovo este nespracovala detstvo, tam by som zacala, kludne aj u psychologa/na terapii, nie je na tom nic zle. Mnoho ludi(vacsina) si z detstva nesie nejake bremena, ktore ho viac ci menej ovplyvnuju...mamu nezmenis, mozes zmenit iba seba a preto kludne vyhladaj odbornika, ktory ti v tom pomoze 🙂 vela stastia 💜
Musis sa vysporiadat s tym, ze s mamkou asi nemate najlepsie vztahy, sama vravis, ze sa ani o teba poriadne nestarala, tak niet divu, ze sa jej nechce ani teraz.
Pre zeny, ktore tu vserko zvladaju same, klobuk dole. Ja som momentalne chora, mam jedno male dieta, a padlo mi velmi dobre, ked mi ho mama na par hodin do dna vezme. A ked nam navari vyvar a ja si mozem teochu lahnut. Z cisto vedeckeho hladiska, ak mate taku moznost aj vy, ale nevyuzivate ju kvoli superzenskym idealom, je to risk so zdravim, choroby je najlepsie vylezat predsa a to sa s detmi na krku neda ani omylom. Ak taku moznost nemate, je ako je, ale robit z toho hrdinstvo je smiesne. Je to akurat tak mizeria, starat sa sama o deti a zaroven byt chora
Chápem, že ťa to mrzí. Mňa tiež niekedy zabolia veci od mojej mamy. Môže to byť aj "debilná " poznámka a rozmýšľam nad tým dva týždne. Tiež mi nechodí pomáhať podľa mojich predstáv 🙈 Ale tak čo už... Nie je to ako kedysi...
Ako to spracovať? No najprv si uvedom a pomenuj svoje pocity. Napr. je mi zle a vlastná mama mi nepomôže a z toho mi je ešte horšie. Proste ma to hnevá a štve a som z toho nesmierne sklamaná. Ľudia by mali byť predsa ľudskí. A toto je čo? Nie, nedá sa to pochopiť. Sú ľudia, ktorých konanie nemožno pochopiť bez toho, aby si im pripísal nejakú diagnózu. Napr. je slepý, hluchý, bez srdca. 2. bod: vyjadri a vydaj zo seba svoje emócie. Poplač si, nakresli, ako sa hneváš, ako si sklamaná, roztrhaj papier, rozbi niečo zbytočné, rúb drevo. 3. keď to zo seba vydáš, povedz si: Takéto maličkosti ma nemôžu rozčúliť. Ja to zvládnem. Zaveď kľudný režim, prepni sa do šetriaceho módu, daj sa uspať ako PC, klídek, tabáček. Problémy vraj netreba riešiť, vyriešia sa samy. O 3 dni bude lepšie, deti sa uzdravia, Ty tiež, slnko vyjde. 4. bod. Buď k sebe dobrá. Teplý čajík, relax, oddych. Buďte zdraví. 🙂 ❤
@anna12399 ty co si za pizdu?
@sasa1310 ty si tiez dobra pizda. Autorka sa pytala, ako ma spracovat svoje emocie.
@queen_mary ty si tiež s tých žien co si urobia deti a
myslis ze sa každý z vás poserie alebo čo? Každý má právo vyjadriť svoj názor ak si zabudla ze toto je verejne fórum
Stala sa babkou skôr, ako po tom zatúžila... A svet je ešte tak zaujímavý, pre generáciu za ostnatý drôtom do 18.....asi sa v tom babkovstve nenasla a budeš sa musieť postarať sama.... 🙆♀️🤕👨👨👦
@anna12399 juuj, tebe niekto musel hrozne ublizit. 😀 slusnost ti nic nehovori? Empatia? Nic? Smutne, ze niektore zeny su take zatrpknute. Ja mam to stastie, ze mi z casu na cas pomoze svokra. Autorka ma zly vztah s mamou, s ktorym sa musi nejako vysporiadat. Ak tebe dopriate nebolo, tak dopraj aspon jej a namiesto debilnych reci jej radsej porad 🙂 a ked nemas co, tak radsej mlc 🙂
@queen_mary máš niečo s nervami, keď tu chodíš druhým nadávať za ich názory?
Ja som tiež pizda, lebo nechápem prečo si niekto urobí tretie dieťa, keď nezvláda 2 a čaká, že babka bude teraz skákať okolo nej a detí. Vie akú má mamu, tak neviem, čo chce spracovávať.
Mne okolo riti nebehala ani moja mama, ani svokra a tu som. Kto nemá očakávania nemusí potom spracovávať, že babka neuteká starať sa, keď dcéra luskne prstom. Babka už má program, ponúkla sa v iný deň, buď beriem, alebo nechám tak.
Už sa tu x žien spýtalo, čo manžel, na to autorka nereaguje. Pri výrobe detí bol, tak by sa hádam mohol tiež postarať, keď je na tom jeho žena tak zle.
@sisaka jaj tak ty si musela zvladnut sama, lebo svokra aj mama sa tiez s pomocou nepretrhli 🙂 tak uz potom chapem tvoju reakciu, kedze si to musela dat na superzenu, co zvladne vsetko sama:/
@queen_mary nie, ja som ešte z tej generácie, ktorá nemala problém zvládnut postarať sa o dve deti. V tom čase neboli socialne siete tak rozšírené, takže som mala kopec času na deti aj domácnosť.
@sisaka 😀😀 jaj to bola ta generácia co doma nechávala samé deti, generácia co deti chodili s klucikom na krku, generácia co deti bolo cele dni vonku, generácia co sa chodilo do škôlky aj so soplami ci kašľom, generacia co remen bol normalny vychovny nastroj? Áno táto generácia však? Ked sa deti vychovávali inými detmi a pomaly celou ulicou? Tak to áno sama si to zvládla, úplne.
@777januska777 až taká stará nie som 😂
Ale nevidím na tom nič nenormálne zvládnuť sa postarať o svoje vlastné deti, v prvom rade som na to nebola sama, mám manžela a v druhom rade, spravili sme si len toľko deti, na koľko sme sa cítili a vedeli sa postarať.
Viem, že pre dnešných dvadsiatnikov úplne sci-fi, ale v mojej generácii úplne normálne, že sme za riťov nepotrebovali pestúnky, upratovačky či kuchárky, nejakým činom sme to zvládli.
@sisaka no ja keď som chorá sa nezvládam starať ani o seba nie ešte o deti. A mat skolkarov znamená často každé 2 týždne nejakú chorobu a verím tomu, ze manzel nemá stále možnosť ocr. Btw. Každá generácia to zvládne, zas nerobme z autorky lemravu, aj ona to zvládne, keď musíš tak musíš ako sa vraví. Ale každý človek občas chce a prosí o pomoc, autorka o pomoc prosí svoju mamu a mama sa k nej chová rovnako ako v detstve. Co je podla mňa veľmi smutné. Btw. Nie generácia dnešných matiek nie je horšia ako minula ci predminula, každá generácia ma svoje problémy, svoje očakávania a svoje normy a žiadna generácia to nemá ľahšie ci ťažšie.
@sisaka myslím,že trosku prehanate. Aj staršie generácie v rodine priznajú,že navarené od mamy a deti na prázdninách im pomohli. A že tie deti na prázdninách boli všetky spolu,neraz 4-6 a iné veci sa vymýšľali ako sedieť pri telke. Spomienkový optimizmus je jedna vec,realita druha. A k nej patrí aj únava...ludske. Ak vačšinu času to matka zvláda,predsa kvôli takýmto situáciám nebude ľutovať,že má tretie dieťa,nie? A na tieto špeciálne situácie,ktoré nie sú dúfam často,je tu verím u vacsiny rodina založená na spolupatričnosti a pomoci...jedine,že by nie.
@777januska777 ja mám zdravé deti, dcéra bola počas škôlky chorá tak raz za rok, ma už vyše 20, atb brala v živote asi 5 x, syn prvý rok škôlky 3x chorý potom už nič, ATB bral keď nerátam úraz a nehojacu sa ranu 3x a je teenager. Nebyvam chorá, zväčša tak raz za rok a tak chorá, že by som nemohla fungovať som chvalabohu ešte nikdy nebola 🤞🤞🤞
@zuzudrnda píšem, že nie som tak stará, moje deti vyrastali v zahraničí, nie nemala som navarené ani od mamy, ani svokry a deti mi k ním nechodili na prázdniny, lebo sme na opačnej strane zemegule.
Ty zase pochop, že sa to dá v pohode zvládnut aj bez zástupu pomocníkov a rodinných príslušníkov.
Stačí sa nespoliehať, že vždy niekto dobehne a urobí za nás.
Je nezmysel volat mamu (alebo inu osobu) k 3 chorym ludom... je nad slnko jasnejsie, ze by ochorela tiez.
Muz s vami byva (dufam), chory bude tak ci tak, ale aspon sa prestriedate a postarate jeden o druheho..
Takze tieto chorobne stavy by som primarne riesila s nim, teraz a aj do buducna..
Poradila by som Ti neriesit Tvoju mamu, ale obavam sa, ze (jej) pomoc budes potrebovat..
Skusila by som ale novy pristup.. nevolat ju na pomoc, ale napr na kavu, vylet, prechadzku.. aby si vybudovala s detmi vztah, "zistila" aka zabava s nimi je a casom jej mozno zacnu chybat a bude sama vyhladavat prilezitosti a snahu pomoct.
No ale sama musis vediet, ako to medzi vami je..Ja by som to Tvoje detstvo velmi tazko prezivala a spracovavala, mozno by bolo dobre porozpravat o tom nejakemu odbornikovi..
@sisaka no závidím, ja som si choroby užila dostatočne. 3-5 dni v škôlke 2 týždne doma. Lieky ma podporu imunity, rôzne vitamíny, otužovanie, pobyt vonku v každom počasí atd. Moje deti mali ešte také choroby, kde to bolo vacsinou hneď pri kazdej chorobe o vysokých horuckach. Takže som si to užila dostatočne a do toho som pár chorob schytala aj ja. A ja keď dostanem chorobu je to tiež hneď o vysokej horucke, takže niekedy mám problém si ist urobiť len caj.

Bože prečítala som len zopár komentov a normálne ,, žasnem,, ako všetky píšu že ona nemusí že ty si chcela tri a máš sa starať, wau. To asi svedčí o tom ake budú babky ony a mamy svojích dcér. Samozrejme povinnosť to nie je jej, ale úplne ta chápem ako to vnímaš ty. Je mladá, má veľa času a ty máš toho dosť. Skrátka sa to od milujucej matky a babky čaká, nevravím 24/7 ale aby ide radšej ku kadernícke alebo na kávu ako k dvom chorým vnukom a dcére je trochu pre mňa čudné. Moja mamina už bohužiaľ nežije máme syna ,druhé sa narodi o chvíľu ale ona bola babka a mama s veľkým M a pomáhala so všetkým a hlavne rada ❤️ mrzí ma , že to nemáš podobne len som ti chcela prejaviť podporu,že chápem ako sa musíš cítiť... Verím že to zvládnete aj s mužom, aj keď ten nepokojný pocit v tebe asi ostane a časom asi aj zvykneš. Držte sa @autorka