Mamine poznámky
Píšem anonymné mám dosť známy nick a je tu aj moja švagriná,takže tak..Mám pár mesačné dieťa a už od začiatku ma moja mama zhadzuje ako matku. Ja to tak vnímam,ona sa tak správa aj k mojej sestre ktorá má 2r dieťa takže som to aj čakala. Keď jej pošlem napr fotku malého vždy sa jej niečo nezdá..má moc naklonený hlavu,prečo sa tak tvári,jeho musí bolieť bruško atď. Vždy keď ho vidí naživošušle naňho hlúposti napr naposledy keď si všimla že mu dávam umelé mlieko(bola u nás na návšteve)tak naňho tým maznavym hlasom začala Babka by ti dala mliečko, babkaby ťa kojila🤦Kontroluje všetko či nieje diskrabany,či má ostrihané nechty atď. Ale tak že je mi to nepríjemné. Malý je krásny,je oňho tip top postarané no stále akoby hľadala do čoho rypnut.Mam už žalúdočnú neurózu z nej,nič nepomohlo čo som jej povedala.Kto toto zažil a aké bolo riešenie?
Skúsila si jej nastaviť zrkadlo? "Máš nový účes? Predtým si to mala lepšie.", "Ten sveter ti zbytočne pridáva kilá", "Nemala by si to jesť, je to nezdravé ", "Neseď tak krivo, bude ťa bolieť chrbát ". Aj ty sa o ňu trochu postaraj, nech vie, že ju máš rada.
Týmto si prejde snáď každá z nás .. niekedy naše mami svokry nemyslia to zle ,len povedia čo si myslia. Lenže kto je na to zvedavy ? pravdaže..nik ..chceme len pochvalu a žiadne otázky prečo toto takto a toto robíš ?)každá mama sa stará dobre o svoje dieťa a chce len to najlepšie ,tak isto aj oni keď boli mladé.. určite sa snažili ako najviac mohli ale asi na to zabudli aké to bolo narocne aj pre psychiku
Jooooj, to je klasika, to je asi taka generacia.. Moja mama si tiez furt nieco najde, najnovsie ma problem s topankami, co som malej kupila, lebo som nesla kupit tie, ktore ona vyhliadla v lekarni. To, ze sme boli v speci predajni, odmerane na nozku, vyskusane, kozene, na prve kroky to som jej asi 20x opakovala a ona furt svoje 😂
A moji svokrovci este ani raz milo neodpovedali na foto malej - stale len chuda vyzera byt hladne, chuda vyzera byt smutne, a babka by ti dala rohlik a dedko by ti spieval... jednym uchom dnu druhym von, ale je pravda, ze moja svagrina to dost preziva a dost si to berie k srdcu a velmi jej toto spravanie svokrovcov ublizuje. Bohuzial dohovaranie nema zmysel, takze sme si z toho zcali robit srandu s muzom 😂
Aj moja ex svokra mi stále davala rady,tak som jej povedala že moje prvé dieťa - syn stále žije, takže to s deťmi asi trochu viem a viem čo mam robiť aj s týmto druhým dieťaťom, a na to mi odpovedala že nejaka teta odkiaľsi z riti daleko hovorila čo mam robiť 😁,navstevy boli veľmi obmedzené,a keď som sa rozisla s jej synackom najlepsim na svete,tak mi mila svokricka do telefónu zakazovala moju vlastnú dcéru brať na výlety,poslala som ju do p... A mam kľud. Skrátka od niektorých ľudí sa musis pre vlastné dobro odstrihnúť
posli jej 🙂 prejst ju to ani tak neprejde. Napr.moja mama je v tomto ako bumerang. Aj jej poviem ze nemusi kritizovat vsetko, urazi sa, za den dva sa odrazi a ideme dokola.
Zacni zrkadlit tvoju mamu. Vzdy, ked pride tvoja mama, zacni ju napominat: "Neuskrabni ho! Nech ti maly nespadne! Daj na neho lepsi pozor, ....."
Alebo ju zrkadli. Prihovaraj sa malemu v takomto style:" Ja ta nakrmim lepsie ako starká." "Pod ku mne, lebo babka na teba neda taky pozor ako ja." Atd. Rob jej to, co ona tebe. Stale dookola a ked sa ohradi, tak sa jej spytaj, ze co dramatizuje.
@pohodacka03 práveže má 50r,nieje žiadna zatrpknuta starenka😅Ja už som tiež na ňu neraz kričala no potom som sa vždy ospravedlnila ale to už viac robiť nemienim.
@gemina ja si tiež myslím že je nešťastná. IQ nízke nemá, je na dosť vysokej pracovnej pozícii práveže...Pamäť má lepšiu ako ja🙈
@gemina ale ide o to že ja sa cítim celý život ako blázon už,ako ťa zlá keďže mi neustále celé roky opakuje že som dramatická a všetko moc prežívam atď jednu dobu som tomu aj verila. Ale čím som staršia tým viac si uvedomujem že to nieje normálne.
Po všetkých tých komentároch, čo som prečítala, mi z toho vychádza len toľko, že na istý čas prerušiť kontakt... Akože odpísať, zdvihnúť telefón, ale baviť sa len nevyhnutne, v rámci slušnosti... A trošku si "oddýchnuť". Lebo sa utrapis
@bubik6x už aj to som jej povedala keďže má odpoveď na všetko tak mi povedala že nemám žiadne skúsenosti s deťmi.
@kukulienka999 ja už som mala viackrát obdobia kedy som nedvíhala mobil. Tých hádok bolo nespočet, aj chuť na vlastnú svadbu mi vzala..No vždy ústupim ale celé roky si hryziem do jazyka a vždy veľmi zvážim čo jej poviem. Ale aj tých malo info sa chytí a keď jej na niečo nechcem odpovedať tak si domýšľa a otravuje má so svojimi teóriami.
@simona20201309 hlavu mal úplne normálne. A nedramatizujem vidíš že niesom jediná ktorej takéto správanie vadí. Asi tá až tak neatakuje so svojimi poznámkami keď si v kľude. Neverím že toto niekomu nevadí. Nemá mi v čom radiť, nemám 10rokov aby ma niekto usmerňoval.
@sidicek inak to veru nevidím. Brat nemá dieťa a moc sa nevídaju keďže nežije na SR tak preto.
@mickao teraz si ma pobavila. Spomenula som si na to,ako malého držala a chcela ho akože trošku vyhodiť do vzduchu a rovno buchla hlavičku do lustru. Samozrejme sa tvárila akože nič, keby to spravím ja to by boli reči.
@thereisabear toto je top koment,posledná veta👍
@thereisabear inak keď som jej povedala že by mala povyhadzovat tie sladkosti čo má doma a variť zdravšie potom ako sa sťažovala že jej nejde schudnúť tak s plačom vstala a odišla. Na túto tému je veľmi Haklivá to nik nesmie ani spomenút
Toto ma moc mrzi, co tu citam. Keby toto robila svokra, uz by bol ohen na streche a kontakt na minime. Ale vlastna mama... cloveku to neda. Vyhladaj si aj tu v diskusiach "toxicka osoba". Treba makat na svojej asertivite a sebavedomi. Nieco pusti jednym uchom dnu, druhym von. Niekde nastav hranicu, razne sa obran. Ty si dobra mama, robis vsetko najlepsie, ako vies. Ona sa nezmeni, uz nikdy. Zmenit mozes len svoj postoj k nej.
@basska_b idem si veru prečítať. Snažím sa už fakt roky nech je ten vzťah ,,normálny,, v rámci možností no bezúspešne.
Tak potom si hľadaj články na tému manipulátor, toxická osoba, narcistická porucha osobnosti. Keď si o tom niečo prečítaš, uľaví sa ti a zistíš, že naozaj nikdy nebola chyba v tebe. Že nedramatizuješ, nepreháňaš. Si len proste empatická a akýkoľvek kontakt s toxickým človekom ťa prirodzene ubíja.
Mamu nezmenis, proste jedným uchom dnu, druhým von. Moja je podobný exemplár. U nás sa osvedčilo ignorovať alebo jej neustále odporovať, čo je ale únavné. Deti su už väčšie, tak už je to lepšie, ale občas si ešte rypne aj do mňa. Neriešim. Minulý rok mi zomrel ocko, tak som rada, že mám ešte mamu, aj keď je taká, aká je.
Som v kľude, lebo chápem, že je staršia a ona už svoje deti vychovala. Učila sa na svojich chybách q chce mi odovzdať svoje skúsenosti. Kopu veci vidí inak ako ja, ale niekedy ma aj pravdu. Minimalne sa zamyslím nad tým, čo mi povie.
Prečo máš problém mame argumentovať? Véd keď sedel normálne, tak sa jej opýtam... prečo sedí krivo? Ako krivo? Veď sa pozri lepšie, sedí normálne.
Pripadne ak mi ide niečo kázať, o čom som presvedčená že trepe, prepošlem jej odborné články alebo jej to logicky odôvodnim, že sa mýli.
Ak som si istá, že to čo robím, robím správne, nemám najmenší problém jej oponovať a vydiskutovat si to s nou.
Ak nemám vedomosti o tom a nie som presvedčená, že.moj názor je ten správny, dám si poradiť. Určite naše mamy nie sú sprosté..... Maju niečo za sebou.
Skôr to vidím tak, ze dnešné matky si všetko uľahčujú, nedbaju tak o mnoho vecí ako sa dbalo niekedy a naše mamy proste ba to nemôžu pozerať.
Napr. - kopu deti vidím von bez ciapky, hoc fuka. Polročne dieta ma na nohách tenisky.... sak frajer nie?
Foto deti na fb ako sedia skoro hole na dlažbe, ...sak horúco, leto.... nevadí....
Keď vidím tie moderné postieľky s hviezdami, vankusikmi, ....proste preplnená postieľka, že ani nevidíš kde je to bábätko... tak áno, babky sa ozvu. Lebo majú nato svoj ,,zastaraly" názor. Ibaže ten názor majú zjavne preto, že za tých 60r počuli a zažili kadečo. Nebuzeruju len tak z nudy, ale zo strachu, preto lebo im to nie je ľahostajné.
A áno, veľmi často ma pripomienky a rovnako komentuje skoro každú foto.... napr aj dnes večer. ,,ešte nespia?! Veď už je toľko hodin"....
A nemala pravdu? Bolo už 21 preč....
Jasne, ako vždy musí najprv sprdnut až potom sa vyjadrí k foto. Naozaj už mali dávno spať.... (musím sa obhájiť... ocko ich rozsantil🙃)
@simona20201309 ja sa vždy vyjadrím niesom ticho,nikde nič také nepíšem. Ako prosím ťa prejavuje strach oňho tým,že naňho susle že babka by ťa kojila,babka by ti dala mliečko a napr tým,že u sestry keď jej strážila dieťa tak vyhodili to čo ona navarila lebo je to vraj bez chuti a dala jej chlieb s maslom a medom..úžasné fakt. Namiesto mäsa so zemiakmi pchať do decká niečo sladké. To je len zlomok veci,ale tak vidím že teba to nevytaca berieš to inak a preto sa nezhodneme. Pre teba banality a pre mňa vážne veci.
@simona20201309 ale prosím ta, dnešné matky sa okolo deti krútia oveľa viac ako kedysi, keď ich supli do jaslí, alebo o 2 roky staršiemu súrodencovi na krk. Autorkina matka to určite nerobí pre dobro a záchranu dieťaťa, toto je už buzeracia. A obhajovať sa stále pred hocikým tiež nie je normálne, to co je za život?
Povedz jej že ona ich tak isto nemala a nejako ta vychovala a hotovo, ja by som sa nedala
@sidicek presne tak..prečo by som mala stále niečo vysvetľovať a obhajovať? Ja chcem mať kľudný a pohodový život a tieto veci v pohode niesu.
Tak ked tu tak suverenne pises, ze ty sa nepotrebujes obhajovat a vysvetlovat, tak co nie si taka "suverenna" aj pred matkou a nespravis si s nou poriadok? Vyhovuju ti len prispevky, ktore ti pritakavaju.
mozem sa spytat a robi to aj v inych oblastiach? napriklad beha po dome a hlada neupratane nedostatky? alebo kritizuje napriklad ako vyzeras ci so robis? ci je to vyslovene len ze kritizuje tvoju starostlivost o dieta a doteraz to bolo vporiadku? aby bolo jasne nepochybujem o tom ze o maleho je super postarane, len je rozdiel ci to tu bolo vzdy len tebe to velmi neprekazalo alebo ci to prislo az teraz s babatkom?

Toxicka osoba, minimálny kontakt a informácie. Fotky by som poslala len otcovi. Ona sa bud posnaží skorigovať, zjavne to vie, ak to bratovi nerobí, alebo nech je sama.