Manipulácia dieťaťa zo strany otca. Čo s tým?
Ahojte baby, uz par dni zvazujem, ci tu napisat. Jedna sa totiz o kamosku a jej problem sa dost stupnuje a neviem, ci sa jej da nejako pomoct. Ide o to, ze sa rozvadza, resp. navrh ide podat. Manzelovi to oznamila okolo jesene, hoci problemy boli u nich dlhodobe, v podstate s roznymi prestavkami od zaciatku manzelstva (take hore-dole). Maju 6-rocnu dcerku. Problem je v tom, ze odkedy oznamila, ze ide podat navrh na rozvod, jej muzovi totalne preplo. Kamoske povedal, ze ked sa rozvedu, dcerku jej neda. Zacal si dcerku k sebe priputavat roznymi darmi, vsade s nou chodi, nehne sa od nej doslova ani na krok, odhlasuje ju zo skolky a chodia po kadejakych nakupoch, vyletoch... Problem je v tom, ze ju zacal vodit prespat ku svojim kolegom a k "tete", kamoska nevie, ci je to frajerka, ci kamoska... Problem je v tom, ze ona robi na smeny, takze ked pride vecer domov, tak nikde nikoho a on jej len zavola, ze su tam a tam a pridu zajtra. Ked trva na tom, aby sa vratili, zlozi telefon. Vcera jej dokonca dal malu k telefonu a ta jacala ako zmyslov zbavena, ze ona chce byt s ocinkom a domov nejde. Mala navyse zacala kamsoke hovorit, ze ju nema rada, ze ma ovela radsej tu "tetu", ze ju nebude posluchat a podobne haluze. Ze sa s ocinkom odstahuju do rodinneho domu a ona s nimi nebude... no proste hrozne veci pre matku pocuvat toto. Mala je inak zlata (trosku rozmaznana, to si kamoska priznala, ze aj ked ona trva na niecom - upratat a pod., mala zacne jacat, bezi za ocinkom, on to uprace a tak je to so vsetkym, s nim sa neda dohodnut vlastne na nicom, ako som pochopila), ked su same alebo ked tam nie je otec, je to uplne normalne dieta, sprava sa v podhodicke, vobec nejavi znamky toho, ze nema rada svoju mamu, aj jej velakrat vraj povie, ze "Ocinko mi povedal, nech Ti toto nehovorim" a take veci. Dnes dosla kamoska s placom, boli sme dohodnute, ze pride aj s malou sa k nam pohrat. Dorazili aj s "ocinkom" od "tety" o deviatej rano, v skolke, samozrejme, nebola, stavili sa vsak v nakupnom centre, kde jej kupil karaoke. Mala jej povedala, ze ked sa s tym chvilu pohra, pojde s nou k nam pohrat sa s nasou malou. O hodinu dorazila kamoska s placom, ze chytila zachvat hysterie, ze ona nikam nejde, ze sa chce hrat s ocinkom. On sa kamoske vysmial do oci s tym, ze to dieta s Tebou nechce ist. Tak ja uz neviem, co jej poradit. Poradila som jej, ze musi byt dosledna a vyzadovat si zakladne veci - ako upratat po sebe a posluchat, a ze jej ma co najcastejsie hovorit a prejavovat, ze ju ma rada, stiskat ju a byt co najviac s nou. Len problem je to, ze ona sa nepohne od toho otca, kamoska musi chodit do roboty (chlap jej nedava prachy, jedlo kupuje len sebe a malej), nevyhoda su tie smeny, robi aj nocne, aj poobedne, vtedy malu nema kde nechat - rodicia jej robia obaja, tiez na smeny, plus byvaju cca 30km a nemaju auto ☹ ☹Dalsi problem je, ze tieto vystupy a jeho "akcie" s malou sa doslova kazdym dnom stupnuju, ona sa boji, ze kym ich rozvedu, prejdu aj 3 mesiace a mala z toho scvokne. Proste ziaden rezim, ziadne povinnosti, darceky, kupovanie si jej.. Inak, kamoska vie, ze si to nechala prerast cez hlavu, neskoro sa spamatala. Ale naozaj to take vazne zacalo byt az tieto posledne tyzdne. Neviete poradit, co by mohla urobit, aby sa to dievcatko dostalo prec z vplyvu otca? Da sa vobec nieco robit, ci len cakat, kym ich rozvedu? Baby, je mi ich fakt luto, ked vidim, co sa s tou malou deje a ako sa sprava k vlastnej mame.
asi by mala požiadať o predbežné zverenie do opatery pred rozvodom a tiež s malou navštíviť dobrého psychológa, hádam ten poradí najlepšie ....
@veronika33 - juuj, dakujem, to jj poviem o tom predbeznom opatreni, to som nevedela, ze sa da a asi ani ona 🙂 V nedelu ma stretko s pravnickou, tak jej dam vediet, nech sa aj na toto popyta. Psychologicke volala (bola sa uz radit aj predtym ohladne rozvodu), termin ma az o vyse mesiac ☹
@veronika33 - este sa chcem opytat, nevies nahodou, ako to funguje? Ze keby jej bolo dieta takto zverene, tak otec sa s nim nemoze stretavat? CI nemoze ho napr. odhlasovat zo skolky, vyzdvihovat a pod.? Lebo ona sa boji, ze aj ked sud urci, kedy sa bude moct s dietatom stretavat, on bude tu malu takto bravat hocikedy a dalej ju manipulovat, proste to nebude dodrziavat a nic sa nezmeni... Ked prisla s tym rozvodom, tak mu dokonca navrhla, ze mozu mat striedavu starostlivost, ze moze malu hocikedy vidiet, byt s nou atd. No jemu potom preplo. Jedine stastie je, ze byt rodicia na nich neprepisali, ale je stale na jej mamu. On vlastne by musel odist ku svojej mame, ktora vsak zije s jeho sestrou a jej rodinou.
@katrinka8 otec sa s dieťaťom určite stretávať môže, keď mu neboli odobraté rodičovské práva, žiaľ neviem ako presne to funguje, našťastie som nebola v situácii ako tvoja kamarátka, ani nikto v mojom okolí, ale keď má sedenie s právničkou, tak ta jej určite najlepšie poradí ....
Jedna vec je predbezko o zvereni dietata to opatery a druha vec je predbezko o uprave styku. Malo by to ist subezne. S velkou pravdepodobnostou kamoska nedosiahne zamedzenie styku dietata s otcom. A ani by na to nemala aspirovat. V najlepsom pripade sa otec bude s dietatom stretavat v urceny cas. Nemoze ho teda lubovolne vybrat zo skolky a pod. Matka moze rozhodnutie ukazat v skolke a ucitelky nesmu dieta vydat otcovi. Ale ani v tomto pripade mu nikto nezabrani, aby dieta dalej manipuloval.
Toto je ale i tak podla mna pozitivny scenar. Pre kamosku je dolezite, aby nerobila ziadne chyby. Aby veci riesila s chladnou hlavou bez emocii, zbierala "dokazy"- argumenty, ktore by sud priklonili na jej stranu.
@veronika33 - no ved, musi cakat do nedele, je to pre nu teraz tazke, kazdy den navyse sa to zhorsuje totiz, este aj zajtra robi cely den. Mama jej slubila, ze pride po malu a bude u nich (starkych) cely den, ale nevie, ci ona bude chciet ist prec od ocinka a neurobi scenu s placom. Ale aspon to predbezne opatrenie jej mozno nejak pomoze - dakujem Ti 🙂
@sibare - aha, dik za dalsie info 😉 Ona nechce tu malu uplne odseknut od otca (nechce robit to, co on robi), ale chcela by nejako len zamedzit, aby ju manipuloval. A to je asi velmi tazke, kedze s nim sa neda normalne dohodnut, on si neuvedomuje, ako tym ublizuje aj tej malej aj jej. Pravnicka jej povedala, ze je pravdepodobnost, ze malu zveria otcovi, je takmer nulova, ale tak clovek nikdy nevie zas... Najhorsie je, ze ona s tou malou nemoze ani byt poriadne sama, aby sa jej venovala, lebo ju nechce vyberat zo skolky - dost, co ju otec vybera kazdu chvilku, ked akurat nema smenu (ona je predskolacka), a ked je v robote, tak je s otcom + ked je doma ona aj mala, je tam aj otec a on sa od nej nehne ani na sekundu. On ju kupe, spi s nou v izbe (kamoska nechce robit "sceny" pred malu a on sa hned nanominuje k tej malej do izby - maju tam manzelsku postel, kamoska spi v obyvke - toto zacalo uz davno, ked prestali spolu spavat + on si siel lahnut k malej, ked kamoska mala nocnu, ona ked teraz chce ist do spalne spat, tak mala jaci ako diva, ze ona ide s ocinkom, ze ju bude kupat ocinko.. )chodi s nou do obchodu, proste uplne vsade...
Prepacte baby, ze tolko pisem, ale som z toho taka vytocena...
Pri predbezkach o uprave styku moze niekedy pomoct sprava od psychologa /nemusi byt sudny znalec/, ktory sa vyjadri, ze je v zaujme dietata, aby bol styk s rodicom presne urceny. Nakolko rodicia nie su schopni sa sami dohodnut v zaujme dietata. Argumentom v tomto pripade moze byt, ze otec svojvolnym vyberanim dietata z MS, nejasnymi prichodmi domov a pod. narusa predskolsku pripravu a denny rezim dietata, cim ho vystavuje nadmernemu stresu. Takuto spravu moze sud brat do uvahy, ale nemusi. V kazdom pripade ma kamoska argument, ze s dietatom vyhladala odbornu pomoc.
...no tu jsem Te necekala... ☹ Pred chvili jsi byla "u mne" 😉 a vesela...a takove trapeni mas ☹
prijde mi to dost bezvychodna situace....
psycholog URCITE ..poradit se s odbornikem - zda nejde o psychicke zamerne strategie ovlivnovani...nemuze s nikym nikdo takto manipulovat...umyslne...Jinak urcite upravit co nejdrive stykani se s otcem..a asi poradim neco, co se mnohym nebude libit..ale v tomto pripade nebude "oblibena",kdyz bude vyzadovat neco, co tatinek ne..
Asi bych se do chvile, kdy nebude jasno, ze jsou urcena pravidla na setkavani s otcem, chovala jako otec... 😔
Deti jsou manipulovatelne..a v tomto pripade je to doslova tragicke zmanipulovani..kdy momentalne nepomuze "rezim a poradek"...a pretahovani se...Protoze chtit poradek je jasna "prohra"..a utek za tatinkem..
Je to UPLNE proti memu presvedceni ale toto je tak bezvychodne, ze bych byla jako tatinek, do chvile kdy nebude jasno... 😒
@irriss - no, ma to tazke teraz, ta mala tiez teda ☹ Priznam sa, ze aj mne to uz napadlo, to co vravis, ale neviem, ci by to nebolo take "kontraproduktivne", ze vlastne kamoska by sa sice v jej ociach robila akoze skvelou, ale zase ak by to trvalo prilis dlho, tu malu by to mohlo podporovat v tom, ze tak je to predsa normalne... a potom v skole by utrpela bud daky sok, alebo by sa s tym uz neskor nedalo nic urobit a vratit to do normalu ☹
On to robi naschval, lebo nechce, aby malu po rozvode pridelili k matke. Manipuluje ju tak, aby jeho mala radsej, mamu rada nemala (lebo ona vyzaduje, aj ked nestastie je, ze to mala robit uz davno, resp. obaja, vyzadovat a trvat na tom, teraz to vyznieva v jej ociach asi este horsie, lebo ako kamoska vidi, ze mala sa sprava coraz horsie v tomto, tak ona po obdobi niekolkorocnej nedoslednosti - najma kvoli tej dvojitej vychove - ona ano, otec nie - pritvrdila a snazi sa byt dosledna, aby aspon nejaky "řád" to dieta malo). Ale inak ta mala, ked je len s nou, tak je celkom v pohode, aj si uprace aj je o poznanie menej trucovita.
Naozaj je to nezavideniahodna situacia. Chce to psychologa, aby aj zistil, ako je na tom ta mala...
@irriss - no to prave nevieme, ci to je nejako stanovena vekova hranica, urcite sa asi na to prihliada, ale je otazne, ci sa to vzdy pytaju pri zverovani do starostlivosti. Toto vobec netusim, ale tiez by ma to zaujimalo 😉
No, ved to, ta bezmocnost. Ona je dost silna v tomto, az do dnes to znasala statocne, odhodlana bojovat napriek tomu vycerpaniu. Ale dnes uz prisla veru s placom, ked ta mala nechcela s nou ist k nam napriek tomu, ze hodinu predtym bola z toho vytesena, ze ide... Citi sa ako "zena, co ma arabskeho muza, ktory jej uniesol dieta" - toto mi povedala ☹
@katrinka8 no poviem ti,že môj syn bude mať o 3 mesiace 14r. a už dva roky sa naťahujem po súdoch s ex,čo ho doslova núti,aby k nemu chodil.syn sa vyjadril sám pred súdom,pred kurátorkou,dokonca lekárske správy a správy od detského psychologa potvrdili strach z otca,napadol všetky tvrdenia a vyžiadal si súdnoznalecký posudok,aj ten bol v náš prospech a teraz zaťahuje do toho rôzne obč.organizácie,chcel nový posudok a vám poviem je to trauma pre to dieťa. a hlavne ked ho jeden rodič manipuluje.môj názor je taký,že dieťa by malo mať pevné pravdilá výchovy,odmenovania.samozrejme že bude pri otcovi,ked mu všetko kúpi. prečo ho nepošleš z bytu preč,či by sa aj vtedy staral tak. vymenila by zámky a veci by mu zbalila a komunikovala len cez právnika,navrhla súdu pevné termíny návštev.
Nekdy Ti o tom popovidam vice...jen to shrnu:
Tato zena, moje kamaradka mela strasne tezke detstvi..i kdyz pochazi z velmi bohate rodiny ☹jeji matka ji nedavala ani kvalitne najist..utrpel hlavne jeji zrak..
Byla znasilnena a jeji 1. dcera ma uz 50 let....
zkousela nekolik typu viry ..hledala sebe samu, ..potkala somalce, ktereho milovala, narodila se jim holcicka...
jednoho dne se probudila a byt byl prazdny..
vydala se do Somalska,pote, co ji nikdo nepomohl, na vlastni pest..
pomohl ji az nekde v tamnich koncinach Cerveny Kriz..
Dostala se k rodine manzela..kde jeste funguje zvlastni vyrizovani uctu..mezi bratry..
nasla dcerku ve stanu vedle sveho mrtveho otce..
devceti je nyni 22 let..krasna mulatka..ale "postizena osudem"... 😔
tenkrat ji tusim byly 3-4 roky
@atka3 - no hroza ☹ To mi je luto, co sa stalo, ziadne dieta by nemalo takto trpiet, tym horsie, ze ho tomuto vlastny rodic vystavuje... Tu je to vsak ine, to dievcatko tvrdi, ze nechce mamu (k tejto totalnej zmene v jej spravani doslo za poslednych par tyzdnov, predtym bola ona v tomto v pohode), ale to tvrdi len vtedy, ked je tam ten otec - ked je s mamou sama, tak je normalna, aj sa s nou normalne rozprava a neprejavuje ziadne znamky odmietania, prave naopak. Ona je zmanipulovana len v pritomnosti otca, ale nie je to tym, ze by sa ho bala, ona v tej chvili chce byt naozaj len s nim - myslim, ze prave kvoli tomu kupovaniu a ziadnym hraniciam ☹
Teoreticky je mozne to vyhodenie z bytu (ako som pisala, je to byt jej mamy), si myslim, len ona ma obrovsky problem s tym, ze robi na smeny a aj 12-ky ci nocne, cize nema jej kto malu strazit, ked robi, ci zaniest do skolky. Mama byva dost daleko a este pracuje, takisto na smeny + nema auto. Takze ona je nanho odkazana takto a aj financne. Dobre vsak je, ze by im mali v dohladnej dobe zaviest nove sluzby, maximalne 8-hodinove, co je uz ovela lepsie ako tie 12-ky.
Dalsia vec je, ze on je v tomto mimo, narobil by take sceny pred tou malou, a to kamoska nechce, aby ta mala bola do toho este viac domontovana a traumatizovana. Keby ho vyhodila pred sudom este, bez toho, aby mala rozhodnutie, tak by jej malu proste zobral v case, ked by bola v robote, a siel by s nou byvat k svojej matke ☹ Cize kym nebude mat veci doriesene sudne, tak asi naozaj nemoze, bohuzial, nic robit ☹ Nechci vediet, ako sa zase zacala mala vyjadrovat na adresu starkej (kamoskinej mamy), u ktorej travi kazde prazdniny a doteraz boli uplne v pohode - z nicoho nic zo dna na den. Z nicoho nic nechce s nou telefonovat, nechce k nej ist, nechce ju vidiet - to bolo vcera. Dnes ju tam ocinko zaviezol 😕 a mala cela vyradostena a stastna volala kamoske, ze je u starkej a ma sa super a ide u nej aj spat - zmena o 180 stupnov od vcera. A ked volala jej mama (kamoskina), tak jej len musela povedat, ze jej zavola, ked "ocinko" odide, lebo ze nemoze hovorit pred nim. To je cisto psychopaticke spravanie podla mna... 😠
@irriss - prepanajana! To je naozaj strasne cosi, ako z nejakeho romanu ☹ To, co zazila ona aj to dievcatko, to je vela aj na 2 zivoty! ☹
Dnes som sem len nakukla, idem sa venovat prijemnejsej cinnosti, musim si pripravovat dary na krst mojmu synovcekovi 😉 Ale zase mam nad cim premyslat teda... Dobru nocku zatial a prijemny vecer 🙂
@katrinka8 požiadať o úpravu rodičovských práv a povinností na dobu pred rozvodom. nech ide na úrad práce, sociálynch vecí a rodiny, oddelenie soc.-právnej ochrany a kurately ..je to dôležité aj kvôli výživnému.viem, sama to teraz riešim, akby som čítala o sebe...nech to neodkladá, lebo sa z toho "scovkne" malá i ona!
@levandula06 - dakujem za radu, poviem jej, nech aj toto vyskusa veru, lebo je to o nervy... Ale uz aspon podala ziadost o rozvod, caka na "pozvanku" 😉 Mrzi ma, ze aj Ty si takymto niecim prechadzas, su to asi velmi tazke zivotne skusenosti... ☹

Este som chcela doplnit, ze jej chlap ma taku robotu, ze hocikedy moze ostat doma, je zivnostnik, takze si sam urcuje pracovnu dobu...