Manžel chce, aby som byt prepísala na neho
Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?
@sidicek ale pozor ona ho nenutila predavat, mali by ste pravdu, keby mu ona tvrdila zlatko predaj budeme mat peniaze a investujeme do mojho bytu. Pisala, ze on ho chcel predat lebo sa nechcel babrat s prenajimanim a peniaze stale ma. Naj riesenie je, aby doinvestoval tych 20000- napr znizenim hypo - ona dala zatial 40 000 on 20000, porom by boli fifty fifty a ona prepisala polku na neho. Aj tak neveria si, nedavam tomu velke sance.
Ach sudičky ste tu všelijaké,pochovávate moj vzťah,veľmi odvážne súdite... Tak aby ste vedeli,na základe nejakej smiešnej sumy prepisovať byt na chlapa by bol vrchol mojej hlúposti. Navyše, s bytom - s prepisovanim vlastníka,ci uz na polovicu alebo úplnú zmenu na muža- nemôžem nic robit,pretože ma na neho záložné právo banka. Da sa to az po tom,ako sa úver kompletne splatí. To aby sa kazda žena,ktora bola ako single sebestačná,cítila blbo. Vysvetlili sme si to a s odstupom casu a so zistením faktov si pekne nazivame ďalej. Majetky sa budu rozdeľovať potom,ako budu naše.
@mufana je dobre, ze ste sa dohodli, len ti doplnim informaciu, ze byt, ktory je zalozeny v prospech banky, sa da previest na inu osobu a nemusi byt uver vobec splateny, casto prave v pripade, ze ucastnici uzatvorili manzelstvo, vtedy, so suhlasom banky moze manzel/ka pristupit k uveru a sucasne, na zaklade suhlasu banky sa da previest nehnutelnost na ineho, dokonca, nemusi byt ani ucastnikom uveru, ale to je uz o inom
niekde este na prvej strane som pochopil, ze on svoj byt predal a teraz len zveladuje tvoj osobny majetok...dalej citat nemienim ak niekto nevie podat vsetky podstatne informacie naraz (co sa este dozvieme? ze jeho mamka mu dava 1000€ mesacne, ktore on vsetky vraza do vasej domacnosti? alebo nejaky iny klucovy fakt?)
teraz sa bavime o nejakych nespecifikovanych ciastkach a lieta tu jeden byt v nejakej hodnote - toto robi len problemy, mali ste to obaja predat, spojit zdroje v BSMke a kupit si nieco spolocne, tam by sa ukazalo kto dal viac a ci je to vobec podstatne (vacsinou v dobrych vztahoch nie je)
ked to nevyriesite tak to vidim na rozvod niekedy v buducnosti, bud v takejto situacii obaja predaju svoje a idu do spolocneho alebo nech si to svoje kazdy necha, inak to tvori len problemy
@siberio
"niekde este na prvej strane som pochopil, ze on svoj byt predal a teraz len zveladuje tvoj osobny majetok...dalej citat nemienim "
to je presne ako "necital som vsetko, lebo sami nechce, ale citim nezvladatelne nutkanie napisat svoj nazor".
vies, posobis ako ked dieta dobehne medzi dospelych a velmi dolezito im oznami, ze prave zistilo dosial svetu neznamu skutocnost, ze jedna a jedna su dve.
@moonlight1210 mas aj nieco k teme?
@siberio Nie. Zatial len k tebe. Pobavilo ma, ako sebavedomo si prisiel rozdavat nazory do diskusie, ktorej si sa nezucastnil.
(Dufam, ze to uz usilovne napravas a citas 🙂 ).
K zvysku sa vyjadrim az si to precitam. 🙂
no, vidím, že už sa tu rozbehol nejaký spor, lebo sa istý užívateľ prišiel vyzúriť🙂 tak ešte raz - je to vyriešené, byt bude náš, čiže aj mužov, keď ho obaja splatíme. Tým, ktorí veštia rozvod a pod. - budem sa snažiť žiť tak, aby som to všetkým takým ľuďom ako vy vyvrátila, a k tomu mi dopomôže aj môj muž. Rozhodla som sa, že už nikdy na modrého koníka nič nepridám a ani ja sama sa nebudem zapájať do fór, pretože za obrazovkou nikto nevieme celý príbeh a to čo ste tu niektorí napísali, je dokonca omnoho zraňujúcejšie ako to, že sme s manželom pár dní riešili majetky. Želám vám všetko dobré dievčatá a dajte na svoju intuíciu a rozum.
@mufana moja kamoska ma podobnu situaciu. Vlastni dom a jej manzel vrazil peniaze do prerabky a nic mu tam nepatri. Ale ona mu to vysvetlila jednoducho: Pozri,Ty sa mozes zo dna na den zobrat, odist za milenkou a ja ostanem sama s dvomi detmi a este TA budem musiet vyplacat z polovice mojho domu, aj ked si tu roky vyuzival byvanie skoro zadarmo a vdaka mojmu domu si nemusel vyhadzovat hromadu penazi za predrazenu hypoteku. Uvedom si, ze si ten dom zrekonstruoval, aby si ho mohol aj sam vyuzivat a aby ho mohli vyuzivat TVOJE deti aj keby si nahodou odisiel. (na druhej strane ale chapem aj jeho. Ona si moze najst milenca uplne rovnako, on naozaj moze odist ako bezdomovec a este musiet platit alimenty a zacinat uplne od nuly 🙂

@deboriah ano, presne takto isto to chapem aj ja, chyba bola hned na zaciatku, mali si otvorene povedat, ja predam svoj byt, peniaze budu spolocne na spolocnom ucte a ty prepises polovicu bytu na mna, hotovo, finito, alebo kopat kazdy sam za seba, ty mas svoj byt, ja svoj, kazdy ma svoje zadne vratka, co vsak zavana hned od zaciatku nedoverou, takto on zostal bez nehnutelnosti, sice s financnou ciastkou, ktora ale starca na hodnote, navyse prispieva na nehnutelnost manzelke