icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

mufana
autor
4. jún 2020

@marseillefan áno, toto som nakoniec uznala za najlepšie riešenie, pretože ja tie peniaze ktoré by mi dal by som samozrejme hneď chcela daž na mimoriadnu splátku, aj by som doložila svoje úspory, ktoré si presne na to odkladám. len som stále z toho celého rozhodená, takéto veci nie sú príjemné a ľutujem, že sme to neriešili skôr, že sa ozval až teraz.

nyusika
4. jún 2020

@simca06022011
ale aj ho vyuziva.
urcite by som nanho nic neprepisala.
pokial by sa rozisli, patri mu polovica z nakladov, ktore do bytu pocas manzlstva investoval - cize s holym zadkom neodide,

simca06022011
4. jún 2020

@anita6666 toto sa robi castejsie ;) byty sa prenajmu a hypo sa plati z toho.

sasa1310
4. jún 2020

@mufana ja nechápem, vy nemáte spoločné financie?

hefo
4. jún 2020

"že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje"

Tu by ti mala blikať OBROVSKÁ ČERVENÁ kontrolka!
Peniaze, ktoré teraz zarába on (a aj ty) sú spoločné peniaze. Teda máš de iure právo si voľne brať z peňazí, čo zarobí on (a rovnako on z tebou zarobených). Ak ti nejakým spôsobom vydeľuje peniaze, alebo to plánuje robiť počas rodičovskej, tak ťa vlastne sprosto okráda.

S tým bytom je to ale zložitejšie, ja by som ho ale odporúčal neprepisovať. Treba uvážiť, že ak splácaš byt z peňazí, ktoré zarobíš v manželstve, tak to ide "do spoločného". Tak isto "jeho" investície sú jeho len do tej miery, nakoľko použil prostriedky, ktoré mal už pred manželstvom. To je potom pri rozvode pomerne zložitá právno-matematická otázka, a ak si nedôverujete, treba mať všetko písomne podložené, inak bude jeden ťahať za kratší koniec...

mufana
autor
4. jún 2020

@qetka no ja by som ho tiež o tom neobrala. ja som vlastne vôbec neuvažovala nad tým, že by sme sa mali rozísť a riešiť niečo také. myslela som skôr na to, že bude fajn, keď spolu postavíme náš spoločný dom a byt ostane aby sme z neho mali peniaze z prenájmu a dáme ho deťom.

ivca88
4. jún 2020

Ja by som nikdy nepristúpila na niečo takéto.
Čo on tu rekonštrukciu neužíva ?
Nerobil to pre vaše dieťa ?
Určite by som neriskovala vlastnú existenciu s dieťaťom takto, keď vidím ako sa vzťahy menia.
To čo robí, tak robí pre vás a pre deti ktoré máte.
Pokiaľ sa rozidete, môžte sa dohodnúť že mu istú časť preplatis.
Ale pri cene bytov by ma nehlo prepisovať to na neho len kvôli nejakej rekonštrukcii.
To čo platí - prispieva, by platil tak či tak ako nájom v podnájme.
Takže nejdú tie peniaze do vzduchu.

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88 áno, ale manžel argumentuje tým, že nič nevlastní, že nemá strechu nad hlavou.

anita6666
4. jún 2020

@simca06022011 ja to mám trochu komplikovanejsie,len ma to zaujalo

sidicek
4. jún 2020

@mufana prečo predával svoj byt a nedal ho radšej do prenájmu a na co išli peniaze z predaja? To sa až teraz spamätal? Ci teraz sa niečo u neho zmenilo, tak sa chce poistiť?

anita6666
4. jún 2020

@mufana keď chce mať vlastnú strechu,tak nech si kúpi byt sám,na ktorý ty nebudeš mať žiadny nárok. Osobne by som nebola.s mužom,ktorý nemá nič a vstupuje do vzťahu s ničím.bud niečo svoje má alebo začneme spolu od nuly a nech si svoje nechá. A tiež mi to tu niečím.smrdi...mozno sa chystá odist

mufana
autor
4. jún 2020

viete, ja keď som si predstavila, že si kúpi byt a ja sa vzdám nároku na neho - veď ten byt je stelesnením jeho zadných vrátok, ako sa mi s takou myšlienkou bude žiť? moje zadné vrátka sú ten byt, ale aj tak by som mu musela vrátiť všetko, čo do neho investoval, ak by sa nedajboh niečo stalo. Preto by som manžela radšej - 1. buď vyplatila, teda vrátila mu peniaze, ktoré dal na rekonštrukciu alebo 2. vyrátala všetko, on ma vyrovná a dám ho na LV aj na úver (len to si vyžaduje aj konzultáciu s bankou, všetko sa bude musieť robiť odznova)

mufana
autor
4. jún 2020

@sidicek nechcel sa naťahovať s prenájmom, zlé skúsenosti boli v tej lokalite s podnájomníkmi

sasa1310
4. jún 2020

@mufana samozrejme, že musí mať zadné vrátka. Ja sa mu nedivím. V živote by som nechcela žiť tak, že nič nemám, že iba manžel má.

mufana
autor
4. jún 2020

@anita6666 odísť určite nie. Vnímam to tak, že trpí tým, že "nič nemá" a bojí sa, či sa nám vôbec niekedy podarí maž pozemok a dom. ja ho však podporujem, toľko párov má vlastný dom, prečo by sme nepostavali aj my, sme dobrí hospodári myslím si.

3009
4. jún 2020

@mufana a čo keď nič nevlastní. Však si postavte alebo kúpte spoločný dom alebo byt a hneď bude vlastniť. Nikdy v živote by som čo bolo moje pred svadbou neprepisovala na manžela za žiadnych okolností. Ak ste spolu tak to užívate spolu, ak sa rozídete tak ho vyplatíš čo investoval do toho z jeho vlastných peňazí nie z peňazí čo zarába počas manželstva, lebo čo zarába počas manželstva sú tvoje aj jeho peniaze 50 na 50. Všetko závisí koľko je úver na byt a koľko si splatila za slobodna a koľko peňazí on dal na rekonštrukciu za slobodna alebo našetrených za slobodna. Lenže to by ste museli dať všetko na papier, lebo...

radkaradix
4. jún 2020

@mufana aj u nas sa nieco take riesilo. Vyriesili sme to tak, ze kedze som nechcela prepisat byt na partnera, lebo to je byt po starej mame a nasi s tym nesuhlasili, nefinancoval rekonstrukciu, musela som si to zabezpecit sama. Kupil len spotrebice. A kedze aj on chce mat pocit, ze je zabezpeceny, ze v pripade hocakej udalosti neostane s igelitkou pod mostom, rozhodol sa kupit pozemok a stavat nam dom. Este je to hudba buducnosti, ale na zaklade toho, kolko penazi do toho domu neskor ja vrazim, tolko budem pytat na nom podiel. Ak to utiahne sam a ja tiez kupim napr len spotrebice/nabytok, tak neriesim vlastnictvo. Ak bude chciet pomoct aj so stavbou a bude to viac penazi, budem si narokovat podiel. Lubime sa, ale netreba mat ruzove okuliare. Kolko je tu takych zien, co sa chcu rozist/rozviest a maju holu rit a nemaju kam ist. Kazdy den tu take prispevky citam..

mufana
autor
4. jún 2020

@3009 Ja už teda vôbec neviem. Napísala si to rozumne a vecne. Pretože som si na ten byt dlho odkladala a šetrila vnímam to aj citovo. Vyplatila by som ho, ale ostane to tak, že sa bude trápiť, že nič nemá. Preto uvažujem nad vyrovnaním sa a prepisom všetkého aj na neho. jedine že v banke bude už ako hlavný dlžník on, lebo má vyšší príjem.

mufana
autor
4. jún 2020

@radkaradix ale ty píšeš o partnerovi. my sme manželia, všetko po sobáši ide do bsm. čiže ak by sme to robili tak ako vy, aj tak by všetko bolo spoločné.

simca06022011
4. jún 2020

@nyusika a tie natahovacky mu za to stoja :D no vies, je to na kazdej dvojici.. ja by som dusno doma nechcela mat, kvoli spolocnemu byvaniu, kvoli "co bude ked sa rozideme".

@mufana neviem ci v banke bude nieco ako hlavny dlznik. My sme na uvere dvaja a nik z nas nie je "hlavny". Sme tam proste dvaja, dokonca je to z mojej banky a mojho uctu riesene a to vysoky prijem ma on..

mufana
autor
4. jún 2020

@3009 ja by som aj hneď chcela riešiť pozemok, ale ešte nie sme rozhodnutí, kde ho hľadať, zatiaľ sa nám býva dobre tam kde sme. jedine to vlastníctvo teraz riešime.

anita6666
4. jún 2020

@mufana tak si byt nechaj na seba,prenajimaj a zoberte si spoločne hypo na dom,to už je rozumná cesta. Ty sa budeš mať kam vrátiť a jemu zostane dom + vyrovnáte sa,keby náhodou

qetka
4. jún 2020

@mufana ak chcete riesit dom, tak by som na jeho mieste teraz isto nekupovala byt. Nechcete sa radsej nejak intenzivnejsie zacat venovat tomu planu s domom? A tym by sa asi vyriesilo vsetko. Ono dom je nadlho. Ak stavat, tak kym vybavite povolenia, najdete firmu, stale bude daco zle... Ak kupovat, tak kym daco poriadne najdete, prerobite... No par rokov to bude. Odporucam zacat cim skor 🙂 a mozno nakoniec budete aj byt musiet predat kvoli financiam, tak aby ste to cele nerobili zbytocne 🙂

alberto1
4. jún 2020

@mufana ak má peniaze z bytu, ktorého bol vlastnikom, nech si ho založí, zainvestuje mimo BSM. Byt by som neprepisoval, prípadne len takú časť, aká mu pripadá z úveru, ktorý splácate spoločne a z investícií, môže to byt aj 1/5 z bytu.

dkethe
4. jún 2020

Stale sa na byt olati hypo? Podla mna od svadby je 'polovica hypo splatok' jeho majetok, takze pri rozvode si toto vydokladuje. Je hlupost asi to nanho prepisat 50:50, kor ked ty v tom mas svojich 40k... Alebo nanho napis 1/3, nie polovicu. Naprd situacia pre oboch. Niet nad to ked do manzelstva vstupuju dvaja s holym zadkom 🙂

sidicek
4. jún 2020

@mufana a aký veľký rozdiel je v sumách, čo ste investovali do bývania pred svatbou? Ved obaja ste mali byty, ale jedno je isté, lepšie by bolo riešiť to na zaciatku.

radkaradix
4. jún 2020

@mufana myslim, ze by ste mali spravit tak, ako ti radia zeny, kupit teda nieco spolocne. Neprepisovala by som svoj majetok na nikoho, pokial by mi nevyplatil realnu sumu za ten podiel, ktory pyta. Uz vidim chlapov, ktori kupia za slobodna byt, ze ho potom prepisu len tak na manzelku 😂😅

zuzana76
4. jún 2020

@zuzanka.zuzu ale oni su manzelia a ona teraz hypoteku splaca zo spolocnych penazi, sice tych co zarobila ona, ale nejdu do spolocneho , ale na jej byt, nie jeho.

mufana
autor
4. jún 2020

Tak za byt som zatiaľ zaplatila sumu 40 000. a on investoval 20 000.

zuzana76
4. jún 2020

@mufana a ja sa mu necudujem, ze sa tak citi, ze nic nevlastni