icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

kassandra25
4. jún 2020

@mufana ked uz tak, tak potom byt pol na pol, nielen na neho. A keby ste to nechali tak s tym, ze auto, auta, pripadne iny majetok, nejaky dom, chata , budu nanho?

ajka0207
4. jún 2020

Baby, tie ktore tu pisete ze nech muz nevymysla so spolocnym bytom, to hadam ani nemozte mysliet vazne. Vam by fakt nevadilo, ze nevlastnite nehnutelnost a vas zivotny partner ano? Ze ste unho v podnajme, mozno dozivotne? My sme byvali tri roky v byte mojich rodicov a uz to bol riadny zahul na psychiku, ze nas tam "trpia" pre mojho muza vlastne cudzi ludia a nie tato situacia co popisuje autorka.

blabla22
Autor odpoveď zmazal
mufana
autor
4. jún 2020

@kassandra25 asi si neporozumnela, byt by bol na nás oboch samozrejme, nie len na neho. a ostatné veci ktoré s akúpia nemá zmysel dávať len na neho, lebo v manželstve je všetko bsm. Inak by to bolo, keby som sa všetkého vzdala, a prečo by som to mala robiť? byt si nechám a ostatní veci, ktoré nadobudneme už nebudú moje?

sidicek
4. jún 2020

podľa mňa niet nad to, keď sú partneri rovnocenni,majetkovo, platovo... Veľmi veľa problémov sa tým vyrieši samo, resp ani nenastanu

mufana
autor
4. jún 2020

@blabla22 lenže nám ďalší byt netreba, radšej by sme chceli pozemok a neskôr stavať dom. Kupovať byť len preto, aby sme si boli fifty-fifty nie je riešenie.

ivca88
4. jún 2020

@mufana kým je s tebou tak strechu nad hlavou má.
Čo trepe.
Ty myslí na to, aby mali strechu nad hlavou tvoje deti

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88 áno, takto som to brala aj ja. aj som mu to vravela, že nikdy by som o byte nerozhodla sama, iba po porade s ním - či ho predať a zafunancovať z neho pozemok a dom alebo si nechať a zarábať z prenájmu a neskôr dať deťom. lenže to sú akože len "slová", a teraz riešime to, čo dať na papier, vieš.

lucilaines
4. jún 2020

Vobec nic netreba riesit. Ak sa rozvediete, ty mu budes musiet vyplatit polovicu splatok pocas manzelstva plus jeho peniaze co vrazil do rekonstrukcie. Je dost mozne, ze to bude taka vysoka suma, ze by si byt musela aj tak predat. Takze s holym zadkom urcite nezostane, zostane mu pekny balik kesu bez roboty, bez tarchy, bez papierovaciek. Takto mu to treba vysvetlit, ked neveri, tak ho zober k pravnikovi, nech mu to vysvetli on.

mufana
autor
4. jún 2020

a ako sa pozeráte teda na to, že by mi vyplatil to, čo som doteraz do bytu zainvestovala a spravili by sme si nový úver v banke, kde by sme už obaja boli dlžníci a aj by som ho dala spolu s mojim menom na lv?

sasa1310
4. jún 2020

@mufana a prečo s tým máš problém, keď aj on do bytu investoval?

qetka
4. jún 2020

@mufana podla mna je to tak fer, ked to chcete mat naozaj pol na pol.

sasa1310
4. jún 2020

@mufana pozerám sa na to divne ako manželka. Mne prídete divný obaja. Riešite tvoje, moje, vyplať ma a pod. To je aká rodina, keď jeden musí vyplácať druhého? Zvláštne. Ja na tvojom mieste ho zapíšem do LV.

mufana
autor
4. jún 2020

@lucilaines áno, ja som dokonca najskôr uvažovala, že ho vyplatím hneď, ale čas šiel a neriešili sme to, ale teraz odrazu.

0silvia0
4. jún 2020

@mufana a čo je s peniazmi, ktoré on dostal za predaj svojho bytu? Tie sú len jeho?

mufana
autor
4. jún 2020

@sasa1310 vnímaš to tak, že delíme veci na moje tvoje, ale ak by si investovala 40 tisíc do bytu a muž polku z toho, len tak by si ho dopísala na LV? a v banke ostanem len ja dlžníčka? to už by som bola riadne hlúpa.

mufana
autor
4. jún 2020

@0silvia0 má ich on, áno, nikde ich zatiaľ neinvestoval.

0silvia0
4. jún 2020

@mufana tak ak by si ty jeho mala napísať na LV, tak by on mal dať jeho peniaze na nejaký spoločný účet, nie?

sasa1310
4. jún 2020

@mufana bez banky vložiť do LV tak či tak nemôžeš, ak je byt založený. Veď refinancuj hypotéku, jeho tam pridaj. Tým, že budete dvaja na to, budete mať nižší úrok a budete obaja na LV aj spoludlžníci. Úplne jednoduché. A spokojní budete obaja. A bude sa splácať zo spoločných peňazí.

missdiva
4. jún 2020

@mufana nesuhlasila by som. Dnes mate pekny vztah a zo srdca ti zelam aby to tak bolo aj za 10rokov ale nemusi to tak byt... Ked to takto zacal riesit nie je si 100% vasim vztahom isty tak aby si potom neostala s detmi na ulici ty.

Suhlasila by som s jeho uvahou, že si kúpi on svoj vlastný byt, ktorého by som sa ja vzdala a kludne ho moze prenajimat a nechavat si zan celu sumu (do kym suma nedosiahne tolko kolko on investoval do tvojej rekonstrukcie)...
Ale je to fakt blbe takto v manzelstve rozpocitavat kazdy cent, to by som nikdy ja nevydrzala ani jediny den ale tak ked s tym zacal nemas na vyber a musis mysliet dva kroky vpred.

sonia1990
4. jún 2020

To by som nerobila sak si si brala úver platíš si ho a co ak sa rozidete a ty ostaneš bez bytu aj bez peňazí co si do toho vrazila.

sasa1310
4. jún 2020

@missdiva ona špekuluje rovnako ako on. Takže je to vzájomné. Okrem toho, on počas manželstva nemôže kúpiť niečo sám. To by museli zúžiť BSM a to tiež nie je len tak.

ivca88
4. jún 2020

@mufana nečítala som všetko, ale pokiaľ hypoteticky cena bytu môže byť okolo
100 000€ a on spravil rekonštrukciu za 20 000 tak by si bola podľa mňa sprostá, keby si na neho niečo prepisovala.
Ak má úver, tak v prípade rozchodu úver na seba prepises.
To čo dovtedy platil za úver, tak aj užíval. Užívalo to aj vaše dieťa.
Tak isto aj to že ti dáva teraz nejaké peniaze, tak je to až smiešne, lebo je jasné, že on tiež míňa elektrinu, zje obed čo navaris a podobne. Ty tie peniaze určite neprepijes. Minas ich na rodinu.
U nás máme obaja prístup do spoločného účtu. Ja minam všetky peniaze. Môj muž zarobí fakt krásne a na seba míňa minimum. Nikdy mi nič nevykrical, ba naopak.
Pre neho je to najväčšia spokojnosť že dokáže zabezpečiť rodinu tak, že sa máme dobre.

Tvoj muž išiel do vzťahu s ničím. Ty si mala byt.
Neviem prečo by si mu ho teraz mala dať.
Ja by som seba takto neohrozila, pretoze vidím, aké vzťahy sú a ako často sú ženy potom v existencnej kríze.

Pokiaľ je muž s tebou, tak sa ničoho báť nemusí. Strechu nad hlavou má.
To čo nazval príspevkom, tak to aj užíva. Je to kvázi ako keby žil v nájme.
Mal by ti byť vďačný že si do vzťahu vchádzala s bytom a nemá mesačne o 300-500€ vyššie náklady za hypotéku.
Nepristúpila by som na to proste
A ak by robil cirkus, tak by mi to bolo podozrivé, že niečo chystá ( plánuje rozchod).
Ja vždy pozerám na situáciu tak, aby boli deti chránené a tak by sa na to myslím mali pozerať obaja rodičia a mali by to chápať.
Je jasné že pri rozchode nik nevyhrá. Vždy sa len stráca.. takže to že on nič nevlastní nie je nič strašné. Koľkí môžu len snívať o niečom vlastnom a žijú v spoločnej domácnosti so svokrovcami, v podnájme a pod ...

sante81
4. jún 2020

@mufana nič by som neprepisovala, sú možnosti ako ho vyplatiť po rozvode.

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88 a to, čo som písala, čo si o tom myslíš? že by dal mimoriadnu splátku na úver v polovici tej sumy, ktorú som už ja za byt v splátkach ako single baba zaplatila a dali by sme si spraviť novú uverovú zmluvu?

missdiva
4. jún 2020

@sasa1310 u notara ma zuzenie bsm zachvilu.
Ja suhlasim s tym co pises, ze je divne riesit tvoje, moje, vyplať ma a pod. Toto mali podla mojho nazoru vyriesit spravodlivo v case ked sa k sebe stahovali a napisat to nasledne na oboch.
Ale ked to zrazu vytiahol po dlhej dobe z nicoho nic tak by mi to bolo podozrive a uz by som bola opatrna...

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88 áno, niektoré dievčatá tú píšu, že ako je dobre keď obaja začínajú od nuly, ale podľa mňa je tiež dobre, že sme od nuly začínať nemuseli a máme aj byt, aj peniaze. jediná otázka je, ako to vysporiadať. nie je príjemná, mňa to nejak veľmi rozhodilo, lebo asi nezvolil správne slová, ako mi to povedať a teraz váham.

sasa1310
4. jún 2020

@missdiva za mňa to nie je podozrivé. Mne je podozrivé, keď žije niekto v manželstve roky rokúce a nerieši. Švagrinu mám. Debila manžela. Celý život býva u neho. A teraz môže čakať, či ho za celý život neprestane baviť. Takže ja jeho počíňanie úplne chápem. Nechápem ľudí, čo neriešia. Pohádať sa môžu aj o 30 rokov. A potom čo.

ivca88
4. jún 2020

@mufana ja by som to nechala tak ako to je.
Načo to silou mocou riešiť, keď nič nechystá?
Byt bol tvoj a je tvoj. Bodka.
Mňa by ani nehlo nárokovať si na nejaký dom či byt, keby môj muž taký pred vzťahom mal.
Rekonštrukcia nikdy nebude mať takú cenu, ako majetok.
Ten gauč čo tam možno kúpil, alebo kuchyňa, časom bude za smiešne peniaze.
Gauč v hodnote 1400€ bude za 10 rokov vec hodná na darovanie, kdez to byt má stále vyššiu a vyššiu hodnotu..

Príde mi blbé aj to, aby si on bral hypo a kupoval si vlastný byt ( aj keď ako investícia je to super), ale predsa len ten nájom nemusí úplne pokryť náklady aj hypotéku. Tuším aj živnosť na takéto prenajímanie musíš mať.
Takže ubralo by to mesačne nejaké peniaze z rodinného rozpočtu o ktoré budes ukratena ty a vaše dieťa.
Peniaze by mali byť spoločne.
Ak je ich viac, tak je milión veci ako si ich užiť - dovolenka, kúpa auta, bicyklov, atď...
Neviem preco má ako píšeš zrazu potrebu deliť majetok a vlastniť 🤷

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88 áno, to neviem prečo tak odrazu. paradoxne teraz som to vnímala tak, že prežívame krásne obdobie, čoraz viac ho ľúbim a to som si myslela, že sa to viac nedá. Hodnota bytu inak od čias, kedy som ho kúpila, stúpla o 70 tisíc. tešila som sa z toho, lebo ak by sme sa odsťahovali, mali by sme z čoho stavať.