icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

ljzozv
4. jún 2020

@ivca88 otoč si danú situáciu a pozri sa na to , že je to z pozície manželky a nič nie je na ňu napísané, odpovedala by si aj vtedy rovnako?
Inak nemáš pravdu, on mal svoj byt a ten predal predpokladám, že už v manželstve a z toho asi financoval aj rekonštrukciu. Takže nešiel do manželstva s holým zadkom ale tiež s nejakou investíciou, akurát tá jeho investícia sa už berie ako spoločné...

Blbá situácia...
@mufana
Asi tak ako si vyššie písala. Nech dáte mimoriadnu splátku hypotéky a refinancujte hypotéku už ako spolu majitelia.

5ka25
4. jún 2020

@mufana co tak zrusit BSM na byt, ved nemusite to vlastnit 50% na 50%. Robi sa to u notara, podla vydajov ktore ste investovali to mozete vlastnit aj v pomere 70% na 30%

mufana
autor
4. jún 2020

@5ka25 byt nie je v bsm

ivca88
4. jún 2020

@mufana sama musíš vedieť aké máš manželstvo a či chces riskovať.
Pokiaľ ozaj že nechceš stavať dom ( čo asi z rodicaku nechceš) tak nevymýšľaj.
Už to že máte delené peniaze je proste blbosť.
Aby si ty mala menej len preto, že si doma s VASIM dieťatom a staráš sa o neho?.. nosens.
Tak nech ostane doma on, na rodicaku a ty budeš v práci a budeš mať svoje peniaze.
Teraz je jasné, že on má veľa peňazí a chce vyplácať, keď ani nemá žiadne náklady ( a to aj muži zväčša zarábajú viac než ženy) a ty zatiaľ počítas centy ako žiť z rodicaku a popri tomu aj čosi ušetriť ( možno na novú prácku, dovolenku, či darček dieťaťu)...
Toto mi príde dosť blbé.

Ja nie som hrdá na to, že ma maximálne živí manžel, ale som mu za to veľmi vďačná a on to robí veľmi rád.
Vieme pre čo to takto je - lebo sme sa rozhodli mať spolu detičky a všetko čo robíme, robíme pre ne.
A ty asi tiež nie si stotožnená s tým, aby si sa vzdala takejto poistky. Nerob niečo s čím nesúhlasis.
Vysvetli mu, že keď mu ide o rekonštrukciu, tak ten gauč či kuchyňu si kľudne môže v prípade rozchodu zobrať so sebou a o nič nepríde 🤷😆

mirecmio
4. jún 2020

Mám pre teba šalamúnsky radu. Napíšte byt na dieťa. A nebudete si vykrikovať koho je bol bude kdo koľko dal urobil atď.

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88 vieš ja práveže dom chcem, určite by to bolo super raz ho mať, ale teraz, keď sme ešte len na začiatku, je byt fajn, ponúka veľa výhod. len to, že sa cíti byť v neistote a chce byť refinancovať ma zarazilo a celý ten proces ma akoby desí, čisto pocitovo a intuitívne sa tomu bránim. pretože viem, že fifty fifty to v živote nebude, keďže niekedy ostanem doma s deťmi a nebudem mať príjem.

ivca88
4. jún 2020

@ljzozv je jedno odkiaľ peniaze mal.
Či bol na to uver alebo ich z predaja bytu, tak to robil dobrovoľne.
Užíva to.
A v prípade rozchodu mu časť vráti.
Tak nechápem.
Proste majetok tak stúpa na hodnote že to sa nedá zrovnávať s rekonštrukciou.
Keď mu to roky nevadilo, prečo mu to vadí teraz ?
Ja ako žena by som nikdy neohrozila seba a deti v takto dobrej pozícii, akú má autorka.
Pokiaľ chce muz niečo vlastniť, tak nech sa zruší BSM a nech si potom sám niečo kúpi a dajmä tomu prenajíma.
Ale nechcela by som byť v situácii, že príde k rozchodu a ja nemám kam s deťmi ísť a muž má osklbe o polku bytu

nyusika
4. jún 2020

@ljzozv ja by som si v zivote nenarokovala na nic, zo moj partner nadobudol pred svadbou.
to uz kde sme ??
a ze sa podielam v manzelstve na udrzbe a chode je uplne normalne, pretoze tam byvam.
aler nevznika mi preto autyomaticky narok na vlastnictvo.

vinetuu
4. jún 2020

@mufana Neviem, kolko mas este nesplatenu ciastku dlhu, ci je to zaciatok splacania bytu a ci uz mas nieco splatene. Splacat byt, ktory mi nepatri, by sa mi tiez nechcelo, ale tvoj muz by mal aj to zohladit, ze to dieta o ktore sa staras a s ktorym si na materskej je aj jeho, takze to ze ti teraz v slovenskom state vypadol prijem, nie je iba tvoja vec. Treba to dat vsetko na papier, kto kolko co zaplatit a bude mu navrhnes, nech si da presne polovicu a budete spolu na vlastnickom liste, alebo iba ze ta bude on uverovat a splacat tvoj uver, ktory mu ty potom splatis spat? Ked uz budes mat normal prijem. Ty by si sa mala viac obavat, ze ostanes sama aj dietatom bez bytu. Iste by som cely byt nanho neprepisovala, asi by som tam dala tarchu na splatenie dlhu muzovi, v sume, ktoru si stanovite a je to ....

ivca88
4. jún 2020

@mufana tak keď chcete dom, navrhni to, aby túto čas čo ti chce dať, dal do spoločného bývania.
Ty z predaja bytu tiež dáš svoje Max.
Takže pôjdete 50:50 ale s tým, že všetky prijmi v domácnosti budú spoločne.
To znamená, že budeš moct míňať koľko chces z jeho výplaty a on rovnako z tvojej
Budeš mať prehľad o tom, kde kolko platí.
Aj všetky úspory, budú spoločne a aj míňať sa budú spoločne.

A som zvedavá čo povie 🤷

ketrint
4. jún 2020

@mufana podla mna zbehni za pravnikom, urcite ma skusenosti, dobre Ti poradi. A tych par € za konzultaciu (a zrejme bude mysliet aj na veci, ktore Teba nenapadnu) rozhodne stoji za problemy s bytom a natahovacky...
Chapem Vas obidvoch, drz sa, hlavne sa nerozhadat ale vyriesit to.

vifonka
4. jún 2020

@nyusika len tu je ten problém, že on už vlastne platí hypotéku na jej byt, zo spoločných peňazí a na MD/RD to bude vnímať ešte citlivejšie. Čiže to nie je len užívanie bytu. Takže celkom chápem jeho nespokojnost. Ale prepísať byť sa mi zdá veľká požiadavka, keďže pri rozvode by nebol problém s vysporiadaním zaplatených vydavkov, možno by mu to stačilo vysvetliť...
@mufana

misinka26
4. jún 2020

@ckatka Iba jedna poznámka mimo témy, pozor účet môže byť len na jednu osobu... my sme s ex mali jeden účet, teda jeho účet a k nemu dve karty... ja som chvala bohu účet pred svadbou nezrušila a chodila mi tam výplata a po odpočítaní výdavkov som zvyšok posielala manželovi na účet... toto ma záchranilo lebo keď som mu prišla na milenku zrušil mi kartu, zablokoval IB a mňa nechal s 20 € na účte... keby mi nechodila výplata na môj účet ostala by som na ulici...

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88
@nyusika tak ako píšete dievčatá, tak som uvažovala aj ja. pretože som to kúpila predtým, ako som ho spoznala a okrem hotovosti, ktorú som dala banke pri kúpe, som aj časť dlhu splatila. neriešila som to, asi moja vina, lebo som bola celý čas naivne v tom, že nech len pekne hodnota bytu rastie, raz ju spoločne zúročíme, resp. naše deti. veľmi som sa tešila, že aj on prispel, a to veľkou mierou na rekonštrukciu, že nepozeral na to "moje" a "tvoje". nikdy som nemyslela na rozvod, ale zároveň som ani nemyslela na to, že by som ho niekedy nechala na ulici. stále som myslela na nás a na deti, aby boli "privilegované" tým, že budú mať čo dediť. ale teraz som rozhádzaná a v chaose. už druhý deň len plačem a všetko ma bolí.

nyusika
4. jún 2020

@vifonka zije
ano, o tomto sda da diskutovat, ale kebyze neplati polovicu tejto hypoteky, moze si najsdt nejaky podnajom a platit cely najom.
v pripade rozchodu ma narok na polovicu vsetkeho, co do tohoto bytu vrazil.

nyusika
4. jún 2020

@mufana
ale neplac, treba sa rozumner dohidnut.

mne sa inak tiez vobec nepaci ta jeho poznamka o to, ze ked budes na MD/RD, da ti nejake peniaze, ked nevyjdes z rodicaku.
a ani to, ze doteraz nemal potrebu to riesit, asi yb som mala chrobaka v hlave, kam chodi na tieto rozumy

simca06022011
4. jún 2020

Lenze on podla vsetkeho chce budovat ich vlastne byvanie.. nie len sa starat a byvat a platit jej a potom si vyuctovavat vydavky o 10-15 rokov pri rozvode.. (btw. prerabka hocicoho v byte mu da vyssiu hodnotu nakoniec ako bola cena tej rekonstrukcie) inak sa zije vo vlastnom a zdiela spolocne ako v "cudzom". Ja tam vidim aj tento pohlad na vec, nie len to ze ostanem na ulici ak.. a ak je ich vztah taky super harmonicky a chcu ho budovat, tak aky problem? Ak nie je a su v traume z toho, ze nebudu mat zadne vratka, tak treba aby mali teda investicie samostatne. Urobit najomnu zmluvu a nech si za byvanie plati, autorka si moze uver potom hradit sama.

maminuska
4. jún 2020

@mufana toto nikdy neurob , nikdy . Majetok ktorý si nadobudla pred svadbou si ponechaj . Ja so prepísala pol bytu , môjho na manžela , rozviedli sme sa dopadla som hrozne. Takže teraz neexistuje chlap ktorý by ma k takémuto niečomu prinútil . ani môj terajší manžel . Ak budete manželia , nech užíva a keď by ste sa rozviedli , vyplatíš ho z toho čo investoval , vrátane polovičky zaplatenej hypotéky .

nyusika
4. jún 2020

@simca06022011 ved to je OK, tento byt predaju, vyplati sa mu podiel, ktory vlozil do byvania a kupia si spolocne novu nehnutelnost.
on mal byt tiez, ten predal, peniaze ostali iba jemu...co ked bude jeho terajsia manzelka citi krivdu ze nebyvali v tom byte, ona mohla svoj predat a tiez si nechat peniaze

zuzkaz91
4. jún 2020

@mufana veď prepis naňho 1/3 alebo 1/4

marseillefan
4. jún 2020

@mufana A tvoj manžel prečo vlastne predal ten jeho byt? A čo urobil s peniazmi?

mufana
autor
4. jún 2020

@simca06022011 áno, ja verím v to, že aj on chce budovať spoločne všetko, ale bola som toho názoru, že tak začneme od svadby. ja od neho napríklad mimoriadne splátky nepýtam, a to by som mohla - veď jednu môže spraviť vďaka tej sume, ktorú dostal z predaja bytu, ale brala som to tak, že keďže ten byt kupoval ako single, sú to jeho peniaze, smktorými naloží ako on chce - bude chcieť kúpiť auto, motorku? ok. bude chcieť kúpiť pozemok, ok. ja ten byt splácam aby sme nemuseli byť v nájme a aby sme mali niečo čo budeme môcť dobre predať alebo prenajať keď bdue treba, lebo naozaj stúpla hodnota toho bytu riadne. Preto som neriešila, že ho dám na LV, pretože som neriešila peniaze z predaja jeho bytu.

sense
4. jún 2020

Ak zainvestoval do rekonstrukcia dohodnite sa na urcitim podiely,nie pol na pol ale napr 20%... takto to mala aj moja mama s priatelom... on zdedil.dom.ale bolo ho treba zrekonstruovat, na financovani sa podielala aj moja mama s tym ze mala potom.pidielive vlastnictvo v dome... urcite je to ferovejsie ako dat polovicu alebo nic...teda za predpokladu ze zainvestoval za slobodna...zo svojich nie spolocnych penazi

A rovnako ak.pojdes na matersku al rodicak na dueta mate spolicne vyzivovaciu.povinnost a nieze on ti.dorovna

modrava
4. jún 2020

pises, ze ti vyjadril nedoveru. podla mna sa prejavila tvoja nedovera k nemu..
neviem kolko mate rokov, ale z jeho pohladu.. roky bezia a on okrem par blockov a ucteniek nema nic..

ivca88
4. jún 2020

@mufana beriem naspäť.
Píšeš že chce to vyplatiť 20 000 € ale medzičasom už ten byt je o 70 000€ drahší, nez si ho kúpila vďaka pozicii na trhu.
Ani by ma nehlo niečo na neho prepisovať.
Keby ste sa rozišli, tak tých 20 tisíc si môžeš tak na čelo nalepiť, nehovoriac o tom, ze tych 20 tisic by ti doplácali už z peňazí, ktoré sú aj tak vlastne tvoje a máš na ne ako manželka nárok.
Neblbni.
Pri pripadnom rozvode budes ďakovať Bohu za ten byt.
Ak on chce vlastniť niečo a očividne má peniaze, keďže tahas väčšinou sama kým sa dá, tak nech si kúpi sám byt a ten nech si dá prenajímať .
( Samozrejme zrušenie BSM )... Inak sa to nedá právne ošetriť.
Jedine že by ste spísali nejakú dohodu, ale neviem či by to obstálo ná súde. To by už bolo na vašom charaktere a dohode

nyusika
4. jún 2020

@modrava ma, hotovost za svoj byt

vifonka
4. jún 2020

@mufana hlavne by ste si mali sadnúť a normálne sa porozprávať, akú máte predstavu s fungovaním a financovaním, keď prídu deti... Aby si potom nebola prekvapená, že sú stále moje a tvoje peniaze, aj keď ste už dávno manželia...
Btw, mimoriadne splátky počas manželstva, aj keď ich dávaš ty bez jeho príspevku, by sa pri prípadnom rozvode brali aj ako jeho splatky, keďže ste manželia, takže to by naozaj mal prispievať aj on...

mufana
autor
4. jún 2020

@maminuska áno, tento, najhorší scenár života, sa mi tiež prehral v hlave. že niečo, čo som mala ja a ako dievča si na to zarobila, som spravodlivo podelila a keď sa fakt niečo hrozné stane, budem musieť to podeliť. ja by som veľmi chcela aby sme začali odznovu pri nejakej ďalšej investícii, ale keď jeho škrie, že som majiteľkou len ja.

simca06022011
4. jún 2020

@nyusika aky podiel sa mu vyplati? :D v manzelstve? a co s nim on urobi? da zase len do ich spolocneho.. cize cele pocitanie tu je smiesne.. ona si co potom z ceny predaja za byt/prenajom? podiel odlozi? Nie da do spolocneho.. a co urobil s peniazmi z predaja jeho bytu tazko povedat.. mozno to boli peniaze co isli do rekonstrukcie, na ich spolocne vydavky.. a cast este ma, kedze hladaju pozemok atd... To uz takymto sposobom mozeme fakt zacat ratat aj kto kolko rozkov kupil domov atd. ale je to jedno, lebo uz je vsetko spolocne v manzelstve.
@mufana ok, ked kupi auto, vy ho ako rodina nebudete pouzivat? Nebudes mat do toho co povedat, ked sa rozhodne kupit si motorku? ak kupi pozemok na vas dom, nebudes ty nahodou tiez jeho majitelka, kedze tam budete mat SPOLOCNY dom? No budes... cize ratat tu kazdy cent je take na zamyslenie, rozdiel v tvojej splatenej casti a jeho investovani je AZ 20tisic. To je taka, ze fakt smiesna suma v porovnani s tym, ze napr. budete stavat dom za 200tisic.. o 10 rokov to moze byt inak a napr. tym, ze ak bude tie splatky platit 3-6 rokov pocas tvoje rodicovskej, moze sa kludne pomer zmenit zase a to co ty vyplatis bude menej. Myslim, ze realne je menej sa coho obavat, toto je skor take psychicke rozpolozenie, ze clovek chce mat svoje a mas k tomu citovy vztah za tie roky, ze je to "iba tvoje". Ak sa dohodnete a nebude vam to doma robit dusno, tak neprepisuj... ale fakt, kvoli majertkom sa doma pohadat, co ja viem (kto vie preco to doteraz neriesil)... rieseni je viac, ci budete mat vsetko spolu, alebo proste ty vratis peniaze co investoval do bytu a nech si kupi svoj a stanovte si najomne, ktore ti bude davat ako keby na domacnost... ak s tym budete v pohode.. pripadne este by som videla schodnu cesti v tom, ze ked si postavite dom, tak byt predat a vyplatite z toho dom. A mate investovane. Alebo prenajmete a zisk z najmu pojde do domu ( a tym by sa mohli jeho investicie do tvojho bytu vratit do spolocneho byvania)

hellwant
4. jún 2020

Ahoj, pises, ze manzel tie peniaze z predaja bytu ma a neinvestoval ich, a chcete domcek. Tak urobte dohodu. Kupte za ne pozemok(ak ho nemate) a vtedy aj ty prepises pol bytu na neho, lebo pozemok uz bude aj tvoj, ale budu to jeho peniaze. Tym padom sa dorovna to co este nedal do bytu, a aj on bude moct byt spokojny. A uz spolocne mozte stavat domcek. Aj toto by mohla byt jedna z moznosti, je ich viacero ako ti tu mnohí pisali. Ken ma zaraza ako ti to povedal, ze ved ked budes na materskej on ti bude davat peniaze lebo vlastne nebudes mat, vyzera to , ze to berie ako keby poziciaval niekomu, to sa mi nepozdava, manzelke , ktora mi porodi nase dieta takto vypocitavo zratavat co je koho, ked aj ja chcem dieta.