icon

Manžel chce, aby som byt prepísala na neho

mufana
4. jún 2020

Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?

juliet86
4. jún 2020

to zalezi... ak ty si byt kupila za 60tisic eur a on donho za roky vrazil 40000eur tak vlastnictvo pol na pol mi pride uplne ok. ale ak ty si splatila 80 000 eur a on 20 000 eur tak v tom pripade nie

ivca88
4. jún 2020

@mufana nemôže ťa to donútiť urobiť.
Myslím že pochopí, že ako matka nechceš takto riskovať že ty s dieťaťom ostaneš na ulici.

A fakt ma zaujíma, čo potom urobí .
Či sa s tým zmieri, alebo to neprekusne a čo potom, odíde ? A za celým týmto bolo teda niečo viac a už myslí na to, ako sa po rozchode zabezpečiť ? Neviem.

panelacikova
4. jún 2020

Už je neskoro, ale ja by som bola uvažovala tak, že muž si mohol byť nechať, prenajať ho a z prenájmu by ste uhrádzali (aspoň čiastočne úver)... A mal by aj zálohu, že keby niečo... čo sa týka odpovede na tvoju otázku, neprepisovala by som byt na neho. jednoducho sa prikláňam k názorom, ktoré uvádzajú, že založiť nejakú "účtonú" knihu, kde si budete evidovať tieto záležitosti tak, aby ste to použili v prípade rozvodu. hoci stále rozmýšľam nad tým, že takto som rozmýšľala ja v minulosti 2x. a obidva vzťahy sa mi rozpadli. to znamená, že tiež sa mi v hlave vynorila otázka, prečo to muž zrazu vytiahol? potrebuje zadné vrátka? 🙂

modrava
4. jún 2020

@panelacikova neviem si predstavit dobre manzelstvo v kombinacii s uctovnou knihou.
zadne vratka? presla som niecim podobnym ako autorkin muz. 14 rokov som bola "podnajomnik" co sa vzdal svojich uspor pre zachranu muzovho byvania, potom som roky spolufinancovala rekonstrukcie a beh domacnosti. na poslednu chvilu, par mesiacov pred jeho smrtou mi stihol napisat polovicu. ale ten pocit, ze to spravil az ked vedel ze zomrie bol, je a vzdy bude neprijemny.
ja autorkinho muza plne chapem.

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88
@panelacikova neviem dievčatá čo je za tým. odrazu sa začal báť, predtým, ako som to z neho vytiahla mal pochmúrne myšlienky, že on je pesimista, že pri cene pozemkov bohvie či niekedy nejaký dom vôbec budeme mať. a spomínal, že sa cíti neslobodne kvôli tomu, že by chcel mať viac peňazí pre nás a že nejako vždy má dojem, že ich je málo. a pritom ja som za optimistka, vždy niečo ušetrím aj ja, a on má stále tie peniaze z bytu, nerozhadzujeme sa, sme dosť obozretní.

oktoberbaby2020
4. jún 2020

no byt byt som urcite na neho neprepisala pretoze co bude ked nahodou nieco sa stane a TY zostanes na ulici? tam sa da jedine spoluvlastnictvo respektive ak sa boji o jeho peniaze, tak sa da u nota spisat kvazi ze kolko ti daval resp dava, najlepsie prevod na ucet aby to mal dokladovane keby daco a hotovo. my sme tak mali kopec veci pred svadbou lebo z praktickeho hladiska to bolo lepsie ked bude nieco kvazi na mna napisane. do vacsiej miery to ale financoval teraz uz moj manzel. my mame trosku inu situaciu ale, mame aj dom, aj byt. takze nikto by nezostali na ulici. ja by som z feroveho hladiska si nechala byt, a on dom, dom ma vacsiu cenu ale on sa aj nadrel a velku ciastku poplatil takze ak by aj bol rozvod a dom je kvazi na poli, tak ten dom by siel cely na neho. nikdy sme neriesili nejako financie ani nikdy na mna netlacil aby som prepisala na neho nas byt ci co. ale zasa je pravda ze je to celkovo rozdelene, viac menej ferovo a on nikdy nebol taky typ zeby o takomto zacal rozmyslat, a ja tiez neriesim nejako peniaze, pretoze mam velmi zle skusenosti v rodine. maximalne by som dala pol na pol aby to bolo ferove pre obe strany a hotovo.

maminuska
4. jún 2020

@mufana nebuď hlúpa , kľudne byt predaj ale spíšte normálne zápisnicu u notára koľko bola cena bytu , koľko do toho investoval on a teda koľko sa čisto vkladá z výlučne tvojho do spoločnej investície. Ja som si prežila ten najhorší variant a nechci vedieť aké som mala pocity , keď som musela vyplácať manžela z hodnoty ku ktorej neprispel a nie len z hodnoty ku ktorej prispel . 5 rokov trvania súdneho rozdelenia BSM . Môj brat to takto má presne , byt vlastnil pred manželstvom , žili v ňom 11 rokov , urobili rekonštrukciu bytu , ktorú mali pekne zaevidovanú , predali byt a kúpili dom , všetko majú pekne u notára spísané a dom je spoločný . Ak by sa rozviedli tak každý vie na čom je .

ivca88
4. jún 2020

@mufana rybka, ale zatiaľ čo si ty roky platila hypotéku mal on celý svoj príjem pre seba.
Tak nechápem čo narieka. Mohol si kľudne rovnakú čiastku odkladať + tebe platiť niečo za nájom. To je normálne že keď niekde byvam, tak to nie je zadarmo.

hellwant
4. jún 2020

@panelacikova pisala o tej moznosti prenajmu, ze tam bol problem s neprisposobivymi podnajomnikmi v okoli a nechcel mat s tym starosti- ono su to starosti, dane, riesenia problemov so spotrebicmi, ak ti neplatia domahanie sa penazi, ci opravou casti bytu- tazsie sa opravuje ked ten dotycny tam byva a potrebujes na vstup aj jeho zvolenie atd.

mufana
autor
4. jún 2020

@maminuska ale my byt nechceme predať, veď my v ňom bývame, nemáme žiadny pozemok vybratý, to sú plány do budúcna.

panelacikova
4. jún 2020

@mufana ja vôbec nie som právnik, ale ako pre zmenu ošetríš peniaze, ktorými ťa muž teraz vyplatí, aby si ho dala na 50% podiel na LV? Veď ťa vyplatí v manželstve, bude to opäť spoločný majetok. Zas len musíte nejak právne vyriešiť, že peniaze, ktorými ťa vyplatí budú len tvoje a on si v prípade rozvodu nebude na ne vôbec nárokovať.... podľa mňa je logickejšie a pre teba bezpečnejšie riešenie, ako píšu viacerí, že keby došlo k rozvodu, tak budeš uhrádzať polovicu hypotéky od vzniku manželstva. ďalej píšeš, že ty si dala 40 000 on 20 000. do čoho? do komplet bytu alebo len do samotnej prerábky? tomu nerozumiem. akú hodnotu má samotný byt (trhovú teraz)?

simca06022011
4. jún 2020

@ivca88 ale on mal kupeny byt, ak dobre citas a predal ho, ked sa ku nej stahoval... cize on neprisiel s holou ritkou k nej, ako sa tu pise ale priniesol peniaze a tie investuje u nej.

simca06022011
4. jún 2020

@panelacikova nemusi vyplatit ju, moze vyplatit priamo byt. A znizi sa im doba splacania a tym uhradi z bytu rovnaku sumu ako ona a budu 50/50.

modrava
Autor odpoveď zmazal
mufana
autor
4. jún 2020

@panelacikova on by tie peniaze dal na mimoriadnu splátku vieš. a byt by sme odznova refinancovali - nová zmluva s nami oboma a aj my dvaja na LV. ja som dala tú sumu na splátky, mimoriadnu splátku a hotovosť banke. on uvedenú sumu na rekonštrukciu. hodnota bytu medzitým vzrástla o 70 000.

ivca88
4. jún 2020

@simca06022011 ale určite nebolo peňazí toľko, keďže predpokladám že aj úver vyplácal.
Niečo si isto aj nechal.
A to čo nakúpil, tak roky používa on a aj jeho dieťa.
Ak kúpil napr. gauč, tak nech sa páči. V prípade rozvodu nech si ho zoberie.
Ale autorka píše, že trhová hodnota bytu je teraz väčšia o 70 000€ ( vďaka trhu, keďže ho kúpila dávnejšie).
Nehnuteľný majetok na hodnote stúpa. To sa nedá prirovnávat k nejakej rekonštrukcii ktoru on platil a aj roky užíva

zuzap33
4. jún 2020

@mufana u nás je tiež situácia, ja som nadobudla byt pred manželstvom byt sme prerobili, bola som aj na materskej A NIC SA NEprepisuje. Istý čas svokra do toho rypala, ale povedala som jej svoje a už roky je ticho.

panelacikova
4. jún 2020

@modrava ja som tak odišla. s holou riťou a len so svojimi peniazmi, ktoré som mala našťastie na účte a nerozflákala som ich na prerábku... mala som partnera - nie manžela. mala som 1-izbový byt a otehotnela som. prvá verzia, s ktorou súhlasil bola, že ja predám byt, on vezme hypo na rovnakú sumu ako ja predám byt, kúpime 3-izbák a zvyšné peniaze z hypo budú na zariadenie, prípadne z nich spätne bude splácať hypo, ak sa zvýši... zrazu prišiel s nápadom, že on by si radšej kúpil byt sám... samozrejme, tento nápad sa mu z ničoho nič v hlave zrodil po tom, čo sa rozprával so svojou nerozlúčnou mamičkou. a tak aj bolo. dlhé roky sme žili v jeho byte, môj sa predal, ale peniaze som mala na účte. ale nehnuteľnosti rástli na hodnote, moje peniaze nie :( a to ešte dostal nápad, aby som z tých peňazí zainvestovala do jeho bytu, že sa prerobí a budeme mať pekné bývanie. to som samozrejme odmietla. napokon som od neho po rokoch odišla, ale z mojich peňazí som si mohla dovoliť znovu len 1-izbák, plus ma stál ešte asi o 10000 viac, než ten, čo som pred rokmi predala, lebo ceny stúpli... mala som však našetrené, takže som prakticky tých 10 000 prerobila. Nooo... a podstata veci je tá, že ja som odišla s dieťaťom, inak by som bola nútená asi ostať s ním (ja som nechcela, on chcel), takže pre mňa moje peniaze znamenali konečne slobodu a život, ktorý si prajem. z tohto pohľadu chápem manžela autorky, ale ako uvádzal ktosi vyššie, blikala by mi kontrolka preto, že už teraz vyratúva, koľko on vrazí do ich spoločného života, kým ona bude poberať materskú alebo rodičák???? jeho nezaujíma to, že ona sa bude starať aj o jeho decko, jeho zaujímajú peniaze. podľa mňa chce tiež slobodu a momentálne je blokovaný tým, že dal nejaké peniaze do jej bytu a hrozne ho to začalo srať (pardon za výraz)... ja to inak nevidím. niečo sa deje v jeho živote a on zrazu zatúžil po tom, aby sa vyrovnali. v každom prípade by som byt neprepisovala, to rozhodne nie. vidím, ako som dopadla ja. roky rokúce ten hajzel zarábal, ja som sa starala o dieťa, ktoré bolo, mimochodom aj jeho a stále sa ňou chváli (otec roka), stále "sedí" na peniazoch. ja som nezarábala, on hej. kupovalo sa do jeho domácnosti a v konečnom dôsledku som odišla s tým, s čím som prišla plus s tým, čo som si asi za 8 rokov ako-tak nasporila... plus mi peniaze venoval aj súčasný manžel, keď videl, s akým debilom žijem, tak šiel do rizika a prispel mi na moje súčasné bývanie...

panelacikova
4. jún 2020

@simca06022011 rozumiem... no i tak by mi blikala kontrolka. 😀 ako píšem vyššie... zrazu mu to napadlo, prečo? teraz bude ona - manželka - premýšľať a napätie sa bude stupňovať. celé zle.. nemal byt predávať, alebo mali byty predať obaja a spoločne si kúpiť nové bývanie

mufana
autor
4. jún 2020

@ivca88
@zuzap33 no a dievčatá čo by ste mu povedali? že neprepíšete, že radšej spolu niečo zafinancovať a ako máme platiť úver? má mi posielať len na nájom a stravu? bože mne to pripadá tak šialené toto. vlastne doplácam na to, že som chcela byť samostatná baba s bytom a nevyhadzovať na nájom. inak aj moja svokra mala reči, ale ignorovala som to. on je myslím si že dobrý chlap, ja to tak cítim, že som si dobre vybrala, a chcem to brať aj z jeho strany, že je akoby vo vákuu, ale je to naozaj môj problém?

mufana
autor
4. jún 2020

@panelacikova áno možno sme mali uvažovať inak ale tento byt v ktorom sme je naozaj veľmi dobrý - aj dispozične, aj miestom kde sa nachádza. takých bytov bolo už aj v čase rekonštrukcie na predaj málo.

panelacikova
4. jún 2020

@mufana skúsim sa opýtať takto... byt má hodnotu 70 000? alebo 100 000? ty máš na tom byte nejakú hypo, ktorú teraz pomáha on splácať? a on medzičasom vrazil 20 000 do prerábky? lebo celkom tomu nerozumiem... čo sa týka množstva "vrazených" peňazí a hodnoty bytu - trhovej

modrava
4. jún 2020

@panelacikova aspon ti to zivot vynahradil.. ale verim, ze kontrolky uz ostanu v strehu.
kamosku co takto zila s priatelom jeho rodina vysupovala z domu, kde 10 rokov zili, ona dala do prerabky vsetko co mala a priebezne zarobila. jedneho dna ho nasla v kupelni na zemi a druhy den stala s kuframi na ulici v cudzom meste.

panelacikova
4. jún 2020

predstavme si, že byt má trhovú hodnotu 100 000 eur. ty si ho nadobudla pred manželstvom a nemáš naň hypotéku, byt je čistý. muž vrazí do prerábky 20 000 a teraz navrhuje čo akože? že vrazí 30 000 do akého úveru? tomu celkom nerozumiem. ale potom je rozdiel, ak byt má hodnotu 100 000, ale ešte máš naň hypo z obdobia spred sobáša a on chce uhradiť polovicu tej hypo.... keby si to skúsila úplne polopatisticky napísať...

mufana
autor
4. jún 2020

mňa toto zarazilo, že on si myslí, že ten dom je tak v nedohľadne, že sa musí zabezpečiť pre prípad, že ak by sme boli v tomto byte (zveličim) naveky, aby nezostal bez strechy nad hlavou. a ja tú budúcnosť vidím práveže tak, že z bytu budeme schopní zafinancovať pozemok a dom ak bude treba

mufana
autor
4. jún 2020

@panelacikova keď som kupovala tak hodnota bola 100 tisíc. teraz má hodnotu o 70 tis. viac.

panelacikova
4. jún 2020

@modrava vieš, ono je to tak, že ja som akosi tušila, že vzťah nevydrží, tam veľa organizovala (a organizuje ho dodnes) jeho matka, hoci on sám si to neuvedomuje. proste manipulátor je naozaj veľmi silná osobnosť.... ale ja som bola staršia a vnímala som veci inak ako on a tušila som, že to dobre nebude. preto mi ani nenapadlo, aby som investovala moje peniaze do jeho bytu. asi som tušila už dávno, že to jednoducho nevydrží. a čo píšeš o tej kamoške, tak presne toto by čakalo aj mňa. ak by sa náhodou stalo, že on umrie nečakane (je mladý ešte), tak jeho rodinu by vôbec nezaujímalo, že ja mám s ním decko a že tam žijem povedzme 10 rokov... raz dva by som bola na ulici aj ja.

hellwant
4. jún 2020

@mufana mozno ho mama nahuckala, ze bude na teba platit a nic mu pri rozvode neostane, lenze muz si asi zabudol uvedomit, ze pre svokrovcov je ten druhy vzdy kvazi cudzi element, ale pre neho ste jeho sucastou, uz ste dvaja na vsetko, nie jeden. Ucelom je si pomahat cize nasobit co spolu dosiahnete,zjemnovat krivdy ci rany, ktore v zivote utrzite a nie vyratavat straty jeden na druheho.

mufana
autor
4. jún 2020

@panelacikova on chce uhradiť tú časť, ktorú som už banke v akejkoľvek forme vyplatila (napíšem priebeh tak ako to bolo: hotovosť pri kúpe(mala som už našetrené), mesačné splátky, mimoriadna splátka) a spraviť novú zmluvu na nás oboch a oboch nás dať na LV.

panelacikova
4. jún 2020

@mufana a máš na ten byt ešte hypotéku? či už máte naň spoločný úver? teda opýtam sa inak: keď si ho kupovala, stál 100 000. brala si hypo? koľko? aký bol zostatok hypo, keď ste sa vzali? tých 20 000 zainvestoval do prerábky svojich alebo tých 20 000 čo zainvestoval, tak na to vzal úver počas manželstva alebo pred?