icon

Manžel chce riadiť financovanie domácnosti

cecil36
7. nov 2013

Baby zaujima ma ci je v poriadku, ak muz drzi rodinnu kasu a rozhoduje o tom, ake potraviny kupit, za kolko, chce vylucne on nakupovat (zena ma spravit iba zoznam). Zena ma pristup k peniazom, ale moze z nich na potraviny zobrat a ist na na nakup iba vtedy, ak nieco nevyhnutne potrebuje a v kuchyni jej chyba. Toto nastastie nie je moj pripad, ale potrebujem poradit mne blizkej osobe a potrebujem sa rozhodnut co povedat- poradit podla viacerych nazorov, lebo len moj nemusi byt spravny. Dakujem

maminuska
8. nov 2013

@demo v Žiline som žila 13 rokov, Žilinská mliekareň - Laktis už neexistuje, doslovne ju zrovnali so zemou - už asi 6-7 rokov. Ale neva , pozreim na internete.

demo
8. nov 2013

@cecil36 ani jogurty teda nemozes, ci?

demo
8. nov 2013

@maminuska ano tusim to aj bola Lactis. urcite sa to da hocikde kupit

cecil36
autor
8. nov 2013

@demo nie, nemozem, tie jogurty som chcela robit detom, ale mensi neznesie laktozu, tak musime bezlaktozove.

maminuska
8. nov 2013

@cecil36 no máš to veru ťažké , to pomaly aby si žila zo vzduchu .

demo
8. nov 2013

@cecil36 bezlaktozovy by som urobila z normalneho netrvanliveho mlieka, postup ako pisala @maminuska a az dodatocne by som ho zbavila tej laktozy. podla mna to bude nielen istejsie,ale aj lacnejsie - ked sme uz v takejto teme. Tie bezlaktozove mlieka su predrazene.
http://www.laktazan.com/sk/product-7

maminuska
8. nov 2013

@demo ty si normálne poklad. To ja mám vyštudované ako jednu z výšiek potravnárstvo a všeobecné poľnohospodárstvo a o tomto som veru nevedela.

demo
8. nov 2013

@maminuska no zivot ma naucil. a diagnozy v rodine 🙂

sense
8. nov 2013

necitala som vsetky prispevky, ale pokial nepoznas aj nazor z druhej strany, teda muzov tak sa radsej do toho nemontuj, mame napr. v rodine jeden pripad ...chlap zarobi nadstandardne, zena je doma a ona je pripad toho ze naozaj setrit nevie, ked jej da z vyplaty tis. eur tak s nimi vyzije ale ked je da 2tis eur tak z tych jej nic neostane, lebo sak jej dal 2tis eur na chod domacnosti....a tieto veci mali mat uz vyjasnene pred tym ked platili vsetko na polovicu, co bude ked pride dieta a zena ostane doma tak sa jej prijem rapidne znizi, a nebude si moct dovolit hradit polovicu .....

bocianka123
8. nov 2013

@cecil36 mňa napadla jedna vec - načo spoločný účet? ja som ho tiež zo začiatku chcela, zaľúbená.. ale potom som si to veľmi rýchlo rozmyslela... Ja si nemyslím, že manželia musia mať za každú cenu spoločný jeden účet... Aj ked si akokoľvek dôverujú, ľúbia sa... to je síce pekné.. ale tieto veci by mali mať každý oddelene.
My to tak máme a nemáme žiaden problém sa dohodnúť, ked treba niečo väčšie prefinancovať. Platby za byt, hypotéku , dovolenky, riešime spoločne. Ale sotatné drobné výdavky - nákup potravín riešime samostatne. Vždy nakúpime, čo je potrebné a na to sa neskladáme. nechodíme spolu nakupoovať, kedže je to časovo náročné sa zladiť, ale nikdy nám nič nechýba. A nemôžem povedať, že by jedna strana míňala viac alebo menej - ved je všetko SPOLOčNé... aj naše deti 🙂 😀 .

lubina
8. nov 2013

@cecil36 a to teda by ako fungovalo? Ma ten muz na take veci cas? Ja s mm chodim na nakupy iba obcas, ale aj tak vsetko beriem do kosika ja, kedze on nema prehlad, co mame a co potebujeme dokupit 😀 . Mame aj dva ucty, kazdy ma vlastny a ja este navyse kartu od jeho uctu 😉 .Ved to je podla mna hlupost, aby zena urobila iba zoznam a muz nakupoval, co ak tu zenu v obchode nieco napadne a chce si to tiez vziat, ale kedze nakupuje iba muz, ktovie ci sa vobec do obchodu ta zena dostane....asi by som skor skumala, preco to muz takto chce, ci ta zena vela minula, alebo preco??? Je to podla mna dost cudne, ved zena sa vo vacsine pripadov stara o domacnost a ma si teda aj kupovat podla vlastneho vyberu....

zuzkat1
8. nov 2013

@cecil36
@jabadaba minule u pediny bolo dievcatko ku.malo hrcku v prsniku a dr zakazala kuracie maso... Odvtedy kupujem hocico ine.

@maminuska priznam sa ze obcas mam chut na mekac😅

zuzkat1
8. nov 2013

@maminuska zhanas tu jogurtovu kulturu? na nete som citala ze to maju v drogeriach v prasku.

cecil36
autor
8. nov 2013

@lubina nie nikdy neminula viac, vlastne ani nemala taku moznost, ked sa skladali na stravu, tak rovnaku sumu ako jej on teraz dava "do obalky". Ja si myslim (je to len moj pocit), ze on chce mat vsetko pod kontrolou, aj ju. Myslim, ze je to jeho povahova crta, ktoru ona nevidela/ nechcela vidiet predtym.
@zuzkat1 jeeej ty si tiez z Petrzalky 🙂
@demo ja chodim kupovat bezlaktozove veci do AT, je to lacnejsie ako u nas minus L, ktore je brutal predrazene. Ale s tym laktazanom je to dobry napad. Nevies, mozu ho aj male deti? Mne sa zda, ze som ten laktazan zazrela v DM-ke

demo
8. nov 2013

@cecil36 pozri na krabicu bezlaktozoveho mlieka. podla mna aj laktoza toho kupovaneho mlieka bola upravena enzymom laktaza. potom je to to iste, ten isty proces a malo by to byt ok.
lebo ktovie ci by sa jogurt podaril z bezlaktozoveho mlieka. to kvasenie zrejme nejako suvisi s mliecnym cukrom a tie chemicke procesy budu mozno prebiehat inak, ked uz mlieko bude bezlaktozove. ale to je iba moja teoria, ktovie...

cecil36
autor
8. nov 2013

@demo vlastne hej 😀

kiki68
8. nov 2013

Teda ta uvodna otazka ma vydesila,podla mna to normalne nie je,vacsina chlapov je rada,ak tieto veci robi zena, moj ledva tusi kde su potraviny a sam tam ani nejde,este by ho tam cosi sezralo 😀 aspon sa tak tvari, u ans to funguje pravekym modelom,ze zena ovlada domaci ohen a chodi zbierat plody,lebo vie,kde ake rastu a kde na ne prave maju akciu kilo za euro 😀 toto mi pride ako snaha o absolutnu kontrolu a ovladanie niekoho.

a k tym bezlaktozovym veciam,u nas je bezne dostat jogurty a kadeco aj bezlaktozove, nejako to vyrobit musia.

mantilka
8. nov 2013

Vidim, ze ste sa rozpisali....nemam cas to vsetko citat. Napisem len moj nazor : peniaze su v manzelstve spolocne...takze vidim prvy nespravny krok v tom, ze sa zacali delit od zaciatku...polovicu ona uhradi a polovicu on....potom samozrejme vychovaju v sebe pocit, ze nejaka cast je len jedneho...a potom ked sa na nu siahne nie je to prijemne...........polopate povedane, prichadza sebectvo. Konkretne v tomto pripade u dotzcneho pana. Podla toho ako cecil36 pise, ze si chcela kamoska kupit farbu na vlasy...nebude minat vela penazi...lebo ina dama by isla priamo do kadernictva a to by sa mu potom mohla zatocit hlava.
Asi mu treba nastavit latku vyssie, nasledovne: " chcela by som kupit to drahsie...takze v podstate mas stastie, ze som usetrila...Predsa nebudeme kupovat to na najlacnejsie...+dôvody prečo nie najlacnejšie ?"

P.S.: Ak si niekto mysli, ze som sa rozhodla pre spoločné peniazie lebo mi to vyhovuje...nie, ja zarabam momentalne viac ako manzel....ale raz sa moze z akychkolvek dovodov karta obratit...a co potom? To plati pre kazdeho....podmienky = zvyky v manzestve sa nemenia za chodu...to je uz cista vypocitavost....a kde sa podela laska ked uz od zaciatku kalkulujeme ?

cecil36
autor
8. nov 2013

@kiki68 " u ans to funguje pravekym modelom,ze zena ovlada domaci ohen a chodi zbierat plody,lebo vie,kde ake rastu a kde na ne prave maju akciu kilo za euro " super napisane 😀 😀 😀

zuzkat1
8. nov 2013

@cecil36 ano som...ty tiez?

kiki68
8. nov 2013

@cecil36 dakujem 😀

cecil36
autor
8. nov 2013

@zuzkat1 hej 🙂

zuzkat1
8. nov 2013

@cecil36 mozno sme si susedy🙂

lujza123
8. nov 2013

@zuzkat1 no ja zase oplieskam peniaze na ine 😀 ale tie potraviny takto....sme zistili ze cim menej navstevujeme hitlermarket tak tym menej minieme..cize velke nakupy raz - dva x do mesiaca a zvysok dokupime lokalne

lujza123
8. nov 2013

@cecil36 jasne mozes aj s bezlaktozoveho.....inac pri intolerancii laktozy casto skodi len pitie samotneho mlieka, jogurty taky clovek moze v pohode - odskusane...teda pokial nejde o nejaku silnu alergiu

zuzkat1
8. nov 2013

@lujza123 hej tomu verim... Ja vacsinou kupujem pri dome a teda kupim kadeco,ale vzdy sa to zje...

dana_l
8. nov 2013

v manzelstve nepokladam za spravne ked su peniaze "delene". obaja - manzel I manzelka - by mali mat volny pristup k peniazom ale samozrejme minat ich na hluposti by nemalo byt pravidlom a tiez ak by sa jednalo o vacsiu sumu tak musia o tom rozhodnut obaja a nie len jeden z nich.

acrobaleno
8. nov 2013

Nie, nie je to v poriadku. Ak by sa niekto o toto snažil veľmi rýchlo by narazil. Všetko je o kompromisoch.

monciky
8. nov 2013

nazor mojho manzela- chlapa ma zena poslat do ri... a ona je u mojho manzela chudera co si nevie dupnut....

monciky
8. nov 2013

moja mama si nikdy nemohla nic kupit bez toho aby nebol doma cirkus, napr. volakedy sa daval namiesto makeupu Dermacol, nebol vzdy v obchode, ked bol, mama si zvykla kupit aj 3 do zasoby a ja si pamatam ze ho schovavala v skrini, ale otec sa jej niekedy v tej skrini kutral a potom vykrikoval, ze mina peniaze, mam nikdy nevedela co je to ist do obchodu a kupit si nieco pekne na seba, bola velmi skromna, robila aj dve-tri prace, aby dorovnavala to ze v jednej zarabala malo, otec si zatial uzival na montazach- chodil po baroch a my sme doma mali vacsinu dni v roku spagety s kecupom, knedlu s vajcom a podobne a otec nam doma vykrikoval, ze urcite jeme cele dni sunku...., teraz je mam v dochodkovom veku, peniaze uz nie su problem, ale uz je neskoro si ich uzivat, stale radsej da nieco mne, aby som ja mala a ja zase myslim na nu a kupujem pre nu...., mne to ze sme nemali dostatok nicoho neuskodilo, akurat ma to naucilo si vsetko vazit a vsetko si zaobstarat vlastnymi rukami a tvrdou pracou a zapovedala som sa, ze nebudem ako moja mama, ktorej sa jej dobrota v manzelstve sakra vypomstila...., preto si kupim co chcem, viem si vsetko obhajit, samozrejme boli casy ked sme si nemohli vela dovolit, vtedy som bola skromna aj ja, ale nikdy nezabudnem, ze este moze byt aj horsie...., cudujem sa chlapom, ktory maju dobry prijem, nemaju hypo, ze maju potrebu tak strasne setrit, ba az tyrat niekedy zenu svojim posadnutim za peniazmi...