icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

scorpionflower1
4. jún 2023

@jaass hej, hej, este mu mala aj dizertačku pomoct napisat popri detoch, semetrika jedna...

sweetdreams1
4. jún 2023

Dám ti iný pohľad....ja chodím do práce fakt len na 8 hodín a mimo tohto času na nonstop venujem deťom (,aj spolu a mužom, to treba povedať, gro času trávime spolu). Neviem, čo je to ísť kadernícke, kozmeticke, nakupujem cez internet, keď deti večer spia, s kamarátkami som bola vonku naposledy pred rokom a predtým asi tiež pred rokom. Mám pre seba presne 0 minút času denne. A tak som si raz povedala, že aj ja potrebujem v živote ešte nejaku výzvu a sama sebe dokázať, že na nieco ešte mám. A dala som sa v práci preradiť na inú pozíciu, kde potrebujem kvantum nových odborných vedomostí, po veceroch študovať zákony a hlavne zo začiatku sa tomu proste viac venovať. A teda zvýšenie platu fakt len kozmetické s tým bolo spojené, ale to som vsekto vedela a o plat fakt nešlo. Proste som potrebovala vyjsť v práci z tej komfortnej zóny a toto zvládnuť. Môj muž sa na to hneval, že mi to nebolo treba, aj sme sa parkrat pochytili, keď som si nemohla zobrať dovolenku na konkrétny deň atď....časom tie emócie opadli, ja som sa zabehla, ale popravde, muž má v tomto hrozne sklamal, že ma nepodporil, keď som tu zmenu kvôli sebe už proste potrebovala. Nechcem povedať, že si ho vážim menej, lebo náš vzťah nie je postavený na mojej kariére, ale aj tak musím povedať, že ešte dlho to budem predýchavat, ako aj iné veci spojené a tou delbou práce u nás....
Asi som ti moc neporadila, ale aspoň iny pohľad tu budeš mať. Že môžeš týmto razantným nie veľa získať, ale aj stratiť.

majarumm
4. jún 2023

@scorpionflower1 zakazovať takéto banality? Však to je choré 😊

katka700
4. jún 2023

Autorka neviem či sem ešte chodíš. Sebecká Nie si. Sebecký je tvoj muž keď na teba preniesol komplet starostlivosť o deti, domácnosť a jeho rodičov len preto že on je v práci. Teraz sa mu zachcelo hrať na študentika a celá rodina sa má kôli nemu uskromniť. Má vôbec predstavu čo to stojí? Napríklad budete mesiac o suchom chlebe aby si on mohol zaplatiť 1000 eur vyššie za opublikovanie článku? Zjavne mu chýba finančná gramotnosť.

jhalena
4. jún 2023

Za tvojej situacie by som tiez povedala kategoricky nie. PhD nie je pre prokrastinatorov, ako si pisala, ze ma na vsetko cas. On prokrastinuje aj voci vasej rodine a vymysla ai aktivity aby sa vyvliekol z povinnosti doma. Ten kto pise, ze mu branis v rozvoji si nikdy nerobil doktorat a nevie kolko odriekania to stoji. Ak nerobi vo vede alebo na akademickej pode, nevidim zmysel si ho za takychto podmienok robit. Ak nie je zvyknuty na publikacnu cinnost, tak mu to pojde o to tazsie.

kika1114
4. jún 2023

baby to co je s vami ? tak on ma chorych rodicov a maju spolu deti a ona sa ma teraz o vsetko starat a on si pojde robit karieru ? mne sa to skor od neho zda sebecke . nechat vsetko na nu a ist si robit vzdelanie ,ked je doma takato tazka situacia . chcela by som vas teda vidiet .
a vztah vobec nema byt o tom ,ze ked ja nieco chcem a partner s tym nesuhlasim, tak mi to je jedno a idem si za svojim . aj toto sa mi zda sebecke . aa hlavne ked mu to ani vyrazne nepomoze … ako vazne v tejto situacii mysliet na to , ze si chcem ist dorobit skolu ked ma rodicov ktorych treba krmit a prebalovat no neviem …. este keby to boli aspon kek rodicia ale su jeho . ona nieje vobec povinna sa o nich starat a tym , ze to robi tak asi naozaj sebecky clovek by toto nerobil .
tie co tu na nu najviac nadavate a pisete ,ze by ste si robili po svojom ste viac sebecke ako ona .

andreatytler
5. jún 2023

Ako si mu tomohla kategoricky odmietnut? Co si mu odmietla? On od teba aj nieco potreboval? Prisiel za tebou s nejakymi extra poziadavkami? Napriklad ze starostlivost o rodicov bude cisto na tebe kym si on dorobi doktorat?
Ja by som si nepytala dovolenie na take nieco. Ak by som to chcela, urobila by som aj keby muz nesuhlasil. Mozno on az tak velmi nechce robit ten doktorat ked prijal tvoje odmietnutie.

linduska86
5. jún 2023

@jhalena 😂🤦🏻‍♀️ jak môžeš napísať takú chujovinu,.... Ty poznáš ľudí čo študujú vsetkych.. Keď je šikovný tak si nemusí nič odriekat

eva112014
5. jún 2023

@autorka teraz škola, potom motorka, neskôr cestovanie akože v každom prípade by si vyšla ako sebecká osoba. 😂 Skús sa zamyslieť, ak by ste sa s mužom rozišli, kto by mal ťažší život? Nech sa o svojich rodičov stará on, deti na striedačku, nech si robí doktorát popritom a uvidí sa kto z Vás má/nemá život ľahký!
Alebo! Urob si ten doktorát s ním!

malasandrika
5. jún 2023

Ako sa téma rozvíjala, samozrejme som bola proti autorke, ako môže brániť manželovi v rozvoji. Avšak s pribúdajúci informáciami som jednoznačne na strane autorky. Tak ona má prebrať komplet zabezpečenie detí, domácnosti a ešte aj jeho rodičov a on si veselo bude realizovať svoj sen? Ak tak veľmi chce, môže to počkať.
Komentujúce, nie je titul ako titul. Napísať rigoróznu prácu sa dá aj postupne počas obednej pauzy v práci, ale doktorát je teda iná káva. Ona má podporiť muža? A keby si práve autorka dupla, že popri povinnostiach chce zmenu a chce ísť opäť študovať, manžel by ju podporil? Ťažko, veď kto by sa o všetko staral 🤷🏼‍♀️

seva22
5. jún 2023

@zuzanockamt akoze nesuhlasim s tebou, v manzelstve sa taketo veci diskutuju, ziadne take ze spravis si po svojom (konanie hodne pubertiaka alebo cloveka bez zavazkov) bez ohladu na to co povie partner,hlavne ak to ovplyvni zivot a fungovanie vsetkych clenov rodiny…

seva22
5. jún 2023

@eva112014 presnee🙂 nech si autorka tiez robi doktorat:D alebo nech namiesto toho ide na nechty,kozmetiku,proste cokolvek! A nech muzovi prenecha domacnost,deti,chorych rodicov…my zeny sme niekedy fakt take blbe, ze sa o vsetko a vsetkych postarame, a potom sa cudujeme, ze muzinas nechapu, nevedia co je to starat sa o deti a maju potrebu si vymyslat “aktivity” lebo sa nudia:D

jhalena
5. jún 2023

@linduska86 Robila si si PhD? Vies co to vsetko obnasa?

roberta27
5. jún 2023

@euka210 mam sajnu, neboj, nie si jedina vzdelana. Chcela som upriamit na pointu, ako sa vo vztahu podporit a nie hned zakazovat, lebo jej to nevyhovuje. Ale precitala som si aj tvoj komentar, takze nema zmysel ta presviedcat o opaku, kedze suhlasis s postojom autorky.

sidicek
5. jún 2023

Tak on ti zavesí na krk rodičov, kvôli nemu sa vzdas svojej kariéry a ešte máš výčitky, že nesuhlasis s jeho výmyslom, ktorý vám nie len že nič neprinesie ,ale ešte viac skomplikuje situáciu? A žeby si skôr našiel lepšiu prácu, nech aspoň rozpočet nemusíš riešiť?

bluka2
5. jún 2023

@katka700 1000eur za publikovanie clanku? ja som robila phd na 2 univerzitach a clanky som publikovala zadarmo, resp. open access isiel z univ. penazi

katka700
5. jún 2023

@bluka2 Niektoré lepšie open accesy brali pred 2 rokmi aj 1500-1700 za článok. Nie každý PhD vedúci je to ochotný študentom zaplatiť z grantových peňazí. Pokiaľ viem, slovenské univerzity bojujú s chronickým nedostatkom financií a silne pochybujem že majú prostriedky na platenie článkov. V zahraničí je možno situácia iná, vychádzala som z domnienky že autorkin muž plánuje študovať na Slovensku. Dostať článok do časopisu klasickým spôsobom bez platenia je na dlhé lakte, môže trvať aj rok kým zoženu recenzentov (ti to robia zadarmo) a keď treba skončiť PhD načas zaplatiť za open access článok je často jediná možnosť.

kvietocek87
5. jún 2023

A dobre si povedala.Vsetka starostlivosť by zostala na tvojich pleciach.To je typické pre chlapov hrrrr do všetkého bez rozmyslu a žena staraj sa,ako chces.

kvietocek87
5. jún 2023

@seva22 a potom si hľadajú frajerky,lebo už nevedia, čo so sebou.Zeny preberú na seba celú starostlivosť o chod domácnosti a deti a práca a chlap čo... nič.A potom si zmyslia takéto sprostosti, že študovať a aj to len aby titul mal.Nepoviem keby od toho závisela jeho funkcia niekde.

kvietocek87
5. jún 2023

@zuzanockamt a vy si uvedomujete, čo prináša starostlivosť o starých ľudí lebo evidentne nie .To je zahul po fyzickej stránke a o psychickej stránke ani nehovorím.To ju viac vyčerpá, ako keby mala chodiť niekde do roboty a vlastne toto je pre nu aj práca, keďže dostáva opatrovateľský.Ten jej muž by jej mal nohy a ruky bozkávať, že toto bremeno a kríž zobrala na svoje plecia.A ešte keď sa stará aj o deti no nezávidím žene nič.Ani sa nečudujem, že tak zareagovala.Pri mne by si vypočul aj niečo iné...že doktorát 😂😂by mal doktorát,ale inakší

portret7
5. jún 2023

@drahomirrra napr. biotechnologicke spolocnosti

tiezjedna
5. jún 2023

o aký doktorát a obor sa jedná?

tiezjedna
5. jún 2023

@jhalena manžel má malý aj veľký doktorát, veľký získal nedávno, zvládol ho pri práci a troch deťoch. Dokonca mu dizertačnú prácu aj vydali knižne, pretože je to téma zatiaľ jediná svojho druhu... Články mu publikovali nielen v tu, ale aj v odborných časopisoch v CZ a UK. Ani sme nevedeli, že študuje... Takže je to asi len a len o danostiach a prístupe toho konktrétneho doktoranta. Niekto sa potrebuje sústrediť na 100 % a potrebuje výsostný čas len na to, iný to zvládne za behu. Mne by teda ani vo sne nenapadlo mu brániť, naopak. Ale na mieste autorky by ma zaujímalo, čo mu má celé toto úsilie priniesť.

katulienkax
5. jún 2023

@andreatytler Nesuhlas, ked sa ona stara o jeho nevladnych rodicov, nemoze si robit, co si zrazu zaumieni, ona sa vzdala kariery , aby sa postarala o JEHO RODICOV!. Ja byt autorkou, poviem manzelikovi, aby sa uz konecne postaral o svojich chorych rodicov a ja si idem doplnit vzdelanie, aby som si nasla lepsiu pracu v odbore. Samozrejme ina by bola situacia, ze pracuje na skole alebo SAVke, kde naozaj karierne ten doktorat v profesii potrebuje. Nie, ze idem robit doktorat pre zabavu a ani penazi navyse nedonesie a ani v praci ho to neposunie, proste chce sa zbavit povinnosti doma ako maly chlapec.

katulienkax
5. jún 2023

@malasandrika Presne presne
@janickacrazy presne, on si urobi karieru, ona ani dochodok nebude mat, lebo je na opatrovatelskom s JEHO RODICMI a potom ju posle do riti, lebo mu doma frfle. A jej ostanu oci pre plac, bez pracovnych skusenosti, s minimalnym dochodkom, bez nicoho. Ked si chce robit doktorat, nech da rodicov do ustavu, ked je taky sebec

kvietocek87
5. jún 2023

@mira0611 veď jej muž je najväčší sebec.Keby mali podelenu starostlivosť o deti a jeho rodičov,tak by ho taká sprostosť,ako doktorát ani nenapadla.Nemal by na to čas a ani energiu.Autorka má pravdu,a má najviac, čo k tomu povedať.Lebo zase to bude celé padať len na ňu.

kvietocek87
5. jún 2023

@kaitlin3 aj tak by nemohol ísť študovať,kto by sa staral o deti, žena keby prišla z roboty a chlap čo.. Keby prišiel z práce,staral sa o deti a k tomu ešte študoval...no chcela by som takého vidieť

olivierko229
5. jún 2023

My sme mali rocne dieta, kupili usadlost na lazoch, takze milion roboty, planovali druhe a stavbu domu a manzel chcel ist externe na vysku dochadzat 150 km kazdy tyzden. Dovolila som, zaplatil si prvy semester, potom ale dostal novu pracu, a proste sam sa rozhodol, ze teraz je to nad jeho sily. Skola vobec nesuvisela s pracou. Ale podporila som ho. A vies co? Presli styri roky a externe studujem ja 😄 zbytocne ho obmedzujes podla mna. Moj nazor, byt jeden druhemu oporou, nie brzdou.

andreatytler
5. jún 2023

@katulienkax Ja suhlasim s tebou. Vsetky tvoje arumenty beriem, len nechapem sko by sa zmenila situacia autorky keby muz zacal robit doktorat. To nevysvetlila.
Ona uz teraz je na opatrovatelskom s jeho rodicmi a nikde nepisala ze by to chcela zmenit a ist si robit karieru. Takze odhadujem ze ona by ostala na opatrovatelskom aj keby si muz nezacal robit doktorat. Ale mozno to je inak a preto som sa pytala ze ci muz za nou prisiel s nejakymi dalsimi pracami ktore by ona musela prevziat ak by si on zacal robit doktorat.
Ja byt autorkou, asi by som muzovi povedala nieco take ze budem rada ak si urobi doktorat, ale musi mi nadalej pomahat s rodicmi a domacnostou a prispievat financne do rodinneho rozpoctu tak ako doteraz. Cize financie na doktorat si musi najst napriklad tym ze si obmadzi pivo, alebo nieco ine co mina len na seba.

zuzanockamt
5. jún 2023

@kvietocek87 Áno, veľmi dobre viem, čo obnáša starostlivosť o starých ľudí.
Pani do toho išla pravdepodobne dobrovoľne, hneď po RD, do práce sa už nevrátila.