icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

amel
3. jún 2023

tak to naprav a povedz mu to.

h2
3. jún 2023

"Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou...." ? A tesne predtým veta "Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.", z ktorej vyplýva pravý opak. 👎

autor
3. jún 2023

@amel viem,že je to neuveriteľné ale nechdím ku žiadnym pedikerkérkam atď. Rozpočet máme tesný a s manželovým vyšším vzdelaním by sa to nezmenilo.

lindous
3. jún 2023

Povedz mu, že ťa to mrzí a že ťa jednoducho zaskočilo, že ste o tom viac nediskutovali... ale keďže to vzdal ľahko, asi bez toho aby nejak výrazne protiargumentoval, myslím, že to aj z jeho strany bola skôr len myšlienka a zase nemyslel to len tak vážne, lebo snáď ako dospelý chlap rozmýšľa sám za seba... a hovorím, skúsila by som ho naviesť možno skôr na tú rigorózku a podporila ho v tom

zuzanockamt
3. jún 2023

Autorka
Ešte raz sa opýtam (hoci asi nechceš odpovedať):
-máte deti?
- pracuješ?
- rodičia sú ležiaci a treba ich kŕmiť, umývať, obliekať atď?

autor
3. jún 2023

Tu nejde o to,že by som u neho odmietala, aby sa šiel ďalej vzdelávať. Len akurát tento krok nebol stratou času a peňazí..

simaa1105
3. jún 2023

Viem ako sa citis. Tiez som nebola nadsena, ked sa muz rozhodol dokoncit si Mgr. Len on zacal studovat ked nase dvojicky mali rok a okrem neho nemam ziadnu pomoc. Svokra sa nezapaja, moja mamina byva 60km daleko. Nevyhovorila som mu to studium, len som mu povedala svoj nazor. A ako to je teraz? Samozrejme ze som mala pravdu, on ma nervy ze sa nema kedy ucit a musi vstavat rano skor aby cosi precital, vecer ponocuje, doma robim vsetko ja, napr. na vymenu baterie v kupelni cakam uz polroka, stale pocuvam aky je unaveny a nic nestiha, kedze skusky a povinne prednasky ma cez vikend, ani vikend nemam pomoc. Mozno mu skor skus vysvetlit ze ak to naozaj chce, nebranis mu v tom, len momentalne nieje vhodne obdobie a nech skusi neskor🤷🏻‍♀️

akvi
3. jún 2023

Nie si hrozná, len si možno reagovala príliš emotívne. Mužovi by som sa ospravedlnila za prehnanú reakciu a povedala mu, že ak to veľmi mi chce, nech ide, zároveň zopakovala argumenty, ale už s kľudom a bez emócií. Tvoje argumenty sú ale podľa mňa relevantné a muž tomu rozumie, inak by sa tak ľahko "nevzdal". Ak by sa rozhodol pre štúdium, chcela by som od neho, aby sa jasne stanovili nejaké pravidlá, keďže píšeš, že je na tebe všetko. Možno ti ani tak nevadí to štúdium, ale to bremeno, ktoré už beztak nesies ty. Takže aj o tomto by ste mali komunikovať a inak prerozdeliť povinnosti. Btw tvoj muž je svojpravny človek a rozhoduje sa sám za seba, nemaj vôbec výčitky, že si mu "zabranila v rozlete" to je proste blud, takto to nie je. On sa rozhodol sám, ty si ho len nepodporila v jeho rozhodnutí, na čo máš právo.

diaalex
3. jún 2023

Priznaj si, závidíš mu? Lebo žiadna normálna manželka by manželovi vzdelanie nezamietla. Keby si vďaka tomu “titulu” našiel lepšie platenú prácu, aj to by ti prekážalo? Určite si ho mala podporiť a nie to zamietnuť pod čiernu zem.

autor
3. jún 2023

@zuzanockamt mám vysokoškolské vzdelanie
máme 2 deti
som na opatrovateľskom s rodičmi
nie sú ležiaci, ale je tu potrebná veľká starostlivosť

mircalla
3. jún 2023

Inak pracujem, drvivu vacsinu veci robim ja ale i tak by som nebranila partnerovi vo vzdelani. Ak to tvoj manzel neda, to je jeho problem, ale znemoznit mu to, to by som nerobila. Mozno by si mala pravo do toho kecat, kebyze zivis celu rodinu, co nie je tvoj pripad

diaalex
3. jún 2023

@simaa1105 môj manžel na vš nechodí a predsa nemá veľa času kvôli práci 😀 keby tvoj nechodil na vš aj tak by si fňukala, že to spravené nemáš, prišli by iné výhovorky 😉

autor
3. jún 2023

@akvi ďakujem za pochopenie. Určite sa s ním porozpravam, pretože moja reakcia má naozaj mrzí

canany
3. jún 2023

Nerozumiem reakciam ostatnych, akoby ste vy chodili v autorkinych topankach, akoby ste vy vedeli ako to ma doma. Co ak uz teraz ma toho vyse hlavy a panko si zmysli nieco taketo? Ja by som v jej situacii vybuchla rovnako.
Ved doktorat mu neutecie, moze ist o rok o dva, treba zvazit financnu situaciu, co to prinesie do buducnosti a hlavne to najdolezitejsie budem mat na to cas? Zatazim velmi ostatnych?
Ja tiez by som si chcela vystudovat dalsiu VS, ale momentalne to pri detoch a praci nestiham.ja nemam na koho hodit bremeno starostlivosti o deti a domacnost, tak sk pockam kym odrastu a potom sa poobzeram co by sami zislo dostudovat. Zatial sa vzdelavam doma ako sa da znetu a kniziek.
Autorka nemaj vycitky. Staci sa s nim dohodnut, ked deti odrastu, zlepsi sa financna situacia a pomoze aj s rodicmi.
Ako si pisala, nepotrebuje to, nezlepsi sa mu financna situacia v praci, takze za tychto podmienok je to len luxus, ktory si nemozete z financnych a casovych dovodov dovolit.

zuzanockamt
3. jún 2023

Autorka
A ty si sa kvôli manželovi vzdala práce a išla si na opatrovateľkský?

mircalla
3. jún 2023

Mozes mu akurat povedat svoj pohlad na vec, ale nie mu daco zakazovat.

autor
3. jún 2023

@zuzanockamt v podstate áno, ale šla som z MD

canany
3. jún 2023

@mircalla a preco by nie?su manzelia a maju bsm, ak to negativne ovplyvni financnu situaciu v rodine, co si evidentne moc vyskakovat nemozu a zarobkovo cinny je len on, tak nech chvilu sucha nozickami a pocka par rokov
Ci nechame pana t orstva studovat a doma budeme zrat suche rozky?

autor
3. jún 2023

@canany ďakujem za pochopenie ♥️

dadis
3. jún 2023

@autorka - nebran mu v tom, ale ani nelutuj seba. Opatrovatelsky a starost o deti, nech si vezme on a ty chod do prace, lebo asi si vyhorena, inak si tvoju reakciu neviem vysvetlit 😔 (ale je to pochopitelne). Doktorat nech si spravi. To, ze ty si frustrovana zo svojho zivota, neznamena, ze vsetci okolo teba maju byt tiez. Opatrovatelstvo je pre teba uvazok - ako ine zeny chodia do prace, a deti mame skoro vsetky. Dramatizovat, ze ti s nicim nepomoze a vsetko je na tebe, je v tomto pripade smiesne.

zuzanockamt
3. jún 2023

Autorka
Takže ti to vyhovovalo v podstate po MD/RD nevrátiť sa do práce.

miriam11
3. jún 2023

Prepáč, ale zachovala si sa ako sliepka.

mircalla
Autor odpoveď zmazal
canany
3. jún 2023

@dadis no neviem aka dramatizacia, ved ona sa stara o jeho rodicov a povedzme si uprimne opatrovatelsky je asi tazko v takej vyske ako by zarobila s VS v zamestnani, ci sa mylim?

maranta_leuconeura
3. jún 2023

Ako vies ze mu to nepomoze v praci? Moze nie v sucasnej, ale moze si s vyssim vzdelanim najst inu.
Ja som muza tiez odhovarala a necitim sa za to zle, lebo na rozdiel od neho som sa na to pozerala triezvo, ze to nebude stihat po veceroch a vikendoch a tak aj nakoniec bolo, studium zanechal. Vyhodene peniaze. Este stale si vzdelanie chce zvysit, ale uvedomil si, ze teraz na to nie je vhodny cas, musel by zrejme ist na skrateny uvazok a prisposobit tomu zivot aj inak.
Je to krute, ale ked to tak velmi chce, nechaj ho nech zisti sam, ved je dospely. Mozno padne na hubu, ale bude to pre neho ponaucenim.

dankanka
3. jún 2023

Ja to tiez vidim tak ze on si bude studovat a ty sa budes starat o piatich dalsich ludi plus seba..este viac si utahovat opasok. Ano, nebran mu v studovani. Na druhu stranu, nech si zarobi na toto extra studium najprv a nech ti pomaha alebo nech to nacas odlozi. Je to od neho tiez sebecke. Ved si chod Ty zvysit vzdelanie..uvidis ako bude on reagovat

tatisna
3. jún 2023

Tak keby to vzdelávanie fakt stalo majland ale koľko by to vlastne stalo? Fakt tak veľa? Na Slovensku sa ešte stále potrpí na tituly. A myslím ze v práci resp. kariére to vždy môže pomôcť...ako si môžeš byť taká istá ze nie...ja by som mužovi do toho nehovorila...urobí si titul a bude pokoj...

canany
3. jún 2023

@mircalla necitala som nikde, ze by mu to kategoricky zakazala. Povedala mu argumenty, preco sa to neda a ze s tym nesuhlasi. Ak chce studovat doktorat, tak asi nie je blby a sam uzna, ze ma pravdu.
Ako osobne by som nechcela zit zivot ako ma autorka.

zuzanockamt
3. jún 2023

@canany V úvodnom príspevku to píše, že mu to kategoricky odmietla. Takže musí on skákať tak, ako madam píska.

tosomja
3. jún 2023

Mňa by zaujímalo kde momentálne pracuje, a prečo teda nerobíte nič preto, aby ste sa finančne pohli vpred, keď to máte tak natesno. A ty nemôžeš sa popri opatrovateľskem tiež vzdelávať a potom si nájsť prácu na doma aby si si prilepšila?
Ja by som ho podporila v štúdiu, mňa by to tešilo, a bola by som pyšná na neho.