icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

zmrzlinka2021
3. jún 2023

@zuzanockamt Netvrdim, ze nenajdu sa aj take, ale zial... castokrat strata vlastnej identity sa ocakava prave od zien a od malicka su k tomu vedene, ze maju "sluzit druhym"

@akvi som toho nazoru, ze na to by mali byt opatrovatelske sluzby / centra,pretoze je to enormna zataz pre clenov rodiny, najma, ak niekto vyslovne potrebuje 24 h dohlad, inak podpali barak alebo ujde do lesa...

kaitlin3
3. jún 2023

@zuzanockamt ty si riesila niekedy OP? OP nedajú len tak hocikomu lebo sa mu nechce ísť do práce 😒 sú tam aj iné podmienky, kedy nemôže človek popri tom robiť, ak robi len 5 hodín týždenne tak mu jo krátia a od určitého počtu hodín cely berú. Takze to nie je tak že mama alebo svokra ma 70, vybavím si na ňu OP a ja sa nestarám. A ten manžel asi naozaj nemôže zarábať nejaký majland keď im vôbec OP schválili

zuzanockamt
3. jún 2023

@kaitlin3 Áno, viem, že sú tam podmienky.

zuzanockamt
3. jún 2023

@kaitlin3 My - súrodenci ťaháme starostlivosť o rodičov popri práci.

canany
3. jún 2023

@dadis moj exmanzel zomrel pred rokom, takze mne nepomaha ani kazdy druhy vikend s detmi.
Ale mam kamaratku, kde mali 3 deti a ona na materskej vystudovala VS aj doktorat. Lenze tam sa manzel staral aj o deti a mali vyvazenu starostlivost o domacnost a nebolo mu za problem ani zobrat vysavac ani navarit a to mal inu managersku poziciu.

Ja neviem dievcata, asi asperger vo mne to tak nevidi, ale odmietnut a zakazat su 2 odlisne slova. Asi by som si mala pozriet vyznam slov v slovniku 😅

Komentujuce co tu podporujete vzdelanie, ale treba si uvedomit, ze je to doktorat, ktory mu teraz netreba. Moze si to dorobit aj neskor. Nejde tu o VS druhostupnovy titul, ktory pomaha v zamestnani.
Ja mozem povedat, ze titul nikomu rozum do hlavy nenalial a uz som stretla tolko neschopnych ludi s titulmi, ktore maju len kvoli zamestnaniu, ze je to na zaplakanie. A rozum nikde.
Uz berieme aj stredoskolakov, vytvorila som IQ test uplne primitivny, ale prestali ho na pohovoroch davat, lebo by sme nemali koho zobrat.

hedviga2
3. jún 2023

@miriam11 preco ju urážaš?

kaitlin3
3. jún 2023
mamina7070
3. jún 2023

uplne ti rozumiem je to pre vas nevyhodne v tejto situacii ak ste financne natesno nech si najde dalsiu pracu kedze ty opatrujes jeho rodicov
doktorat si urobi neskor

osky
3. jún 2023

Co Sa tyka tohto celkovo,zalezi velmi ,ci si mu to vykrikla do oci vlastne ako razny zakaz,
Alebo ste to ozaj prebrali v pokoji/napr. Pri kave/ a spolu zhodnotili za a proti.
A tak sa presadil tvoj nazor,nakolko ste obaja uznali ,ze je to asi lepsie.

Na 2.strane,osobne by som nikomu nebranila dalej Sa vzdelavat.nikdy nevies,kedy Sa ti co zide...Ja sama som taky vecny Student...
Ale par postrehov:

Chcela som si spravit doktorat-nie koli peniazom,ale tak...pre seba,pre dalsi rozvoj.
Mam uzasnu pracu......kde vsak doktorat nepotrebujem.
Z vyssich pozicii mi bolo taktne naznacene,ze ak si to spravim,budem logicky platovo niekde inde-to oni nepotrebuju.jednoducho budem pre nich prilis draha...
Cize polopate povedane,hrozila by mi strata terajsieho miesta...
Ja vsak inu pracu hladat nechcem,chcem ostat,kde som...takze ziadny doktorat.

Podobnych pripadov je vela aj na Slovensku.
Cize hoci to tvojho muza neposunie platovo alebo tak ,treba toto tiez zvazit..
Na druhej strane-ked si spravi doktorat,ma zasa väcsie moznosti,moze najst inu,lepsie platenu pracu/ale aj nemusi-musi proste taku najst.../...
Skratka je tam vela za aj proti v ohlade na kazdeho konkretneho cloveka.

Keby som napr.pracu nemala ,alebo chcela menit,nikto by mi nezabranil v dalsom studiu.
Ved vzdelanie je velmi dolezite.
A to jedine ti nemoze nikto zobrat...
Co mas v hlave,je len tvoje.

sella38
3. jún 2023

@ajuga a kde je jej rozvoj? To, ze ona je s vysokou skolou doma na opatrovatelskom s jeho rodicmi je v poriadku...

janage
3. jún 2023

A čo tak ísť na to takto.
Nemám s tým problém, pokiaľ to výrazne neobmedzí náš spoločný čas ako partnerov a čas strávený s deťmi a zároveň nezasiahne výrazne do nášho rozpočtu.
Lebo ty nemáš prioritne problém s tým, aby sa vzdelával. Ty máš obavy o spoločné strávený čas a finančnú situáciu
A hladat riesenia akoby sa to dalo..

lujza123
3. jún 2023

Mam taky pocit ze si možno len frustrovana a unavená z vlastného života preto ta prehnaná reakcia. Manžel ma hlavu v oblakoch, chce študovať, rozvijať sa a venovať sa sám sebe. No bohužiaľ bolo by to na úkor teba a rodiny.

Teba tvoja práca napĺňa, posúva niekam, venovala by si sa opatrovateľstvu profesionálne? Alebo to robíš lebo taka situácia nastala.

dominikamacakova
3. jún 2023

@autor nevidíš dôvod? Hovorí ti niečo starecká demencia, alebo zakrpatenie? Človek sa musí vzdelávať celý život. Ty máš asi takú predstavu o starobe, že budeš pozerať telenovely a ohovárať s Božkou susedy. Tvoj chlap má asi iné predstavy 🤷

drahomirrra
3. jún 2023

Uz Vas vsetky vidim dievcata, ake by ste boli nadsene, keby sa toto dialo vam, a studium by ubralo vase rodinne peniaze, nic navyse neprinieslo, ani na vyplate; ani na pracovnej pozicii muza, este by ste boli na vsetko samy a muz by sa “vzdelaval” vlastne uplne zbytocne, nakolko PhD je titul vedecko-akademicky, cize ludom, co neposobia vo vedeckej sfere je dovolim si povedat absolutne zbytocny.

Plus skolne je priblizne 2000€ rocne a externe PhD trva 5 rokov. Cize 10k vyhodenych do vzduchu, muz prec, lebo to treba aj vyucovat, aj publikovat, aj posobit na katedre. Vsetky ste premudrene jak radia. Keby mu to prinieslo aspon nieco k vyplate, ergo pre rodinu, budis. Toto je ciste sebectvo z jeho strany, pricom je uplne irelevantne, ci autorka ma VS, nema, ma ci nema karierne ambicie.

kaktusik007
3. jún 2023

@canany kde pracujes? IQ test isto spravim a rozmyslam ze zmenim aktualne posobisko :-P

zmrzlinka2021
3. jún 2023

@drahomirrra Ale prinesie, inak by do toho nesiel. A nie je to len to, co prinesie rodine, ale aj jemu ako jednotlivcovi. Ja tiez idem na kozmetiku, masaz, kupim si krasne saty, idem si zacvicit...a tiez to nie je nevyhnutne, tiez to katuje rodinne peniaze...
Prečo si v zivote aj nedopriat? Preco si neplnit svoje sny? Ak niekoho milujem, tak mu doprajem, stojim za nim a tvorime jeden tim. Toto vsak plati aj zo strany jej manzela k nej.

akvi
3. jún 2023

@zmrzlinka2021 no len evidentne u nich tá posledná veta, co si napísala, neplatí. Autorka padá na hubu zo všetkého a jej muž to nevidí. Btw stará sa o JEHO rodičov. Na úkor seba, svojej kariéry, svojho vzdelania a stavím sa, že nechodí ani kozmetiku a masáž. A keď muž začne študovať, tak aj ak doteraz chodila, tak už nebude, lebo nebude čas a možno ani peniaze.

zmrzlinka2021
3. jún 2023

@akvi A presne to je ten problem, co pises. Nie studium, ale to, ze vsetko dal na jej plecia a ona je vycerpana a frustrovana z toho.

ema22270
3. jún 2023

Tam nejde vobec o to podla mna, ze ty si mu nedovolila studovat dalej. Ide o to, ze ty sa staras o deti, domacnost a aj o jeho rodicov. Je to trosku vela, nie? Ja si skor myslim, ze si cakala konecne od neho trochu pomoci, ale zas by bol stale prec. Ja si myslim, ze studovat, alebo rozvijat sa je uplne super, ale v tomto pripade si tym nie som ista. To by si musela mat aj ty svoj priestor na aktivity, oddych a nemat vsetko na pleciach.

zuzanockamt
3. jún 2023

Myslíte si, že ona nesúhlasila so starostlivosťou o deti a o rodičov? Keďže je dominantná a panovačná, tak určite to nebolo proti jej vôli. Možno sa jej len nenaplnili predstavy, aké o tom mala. A chce mať všetko pod kontrolou, ovládať muža, je zameraná výhradne na seba - tak vyznieva jej úvodný príspevok, kde nespomína ani deti, ani rodičov. Len seba.

mira0611
3. jún 2023

Autorka, a fakt nechces skor manzela podporit? Ja som matka, zena, a mne ex-manzel branil vo vzdelani, a je to hrozny pocit. To mi ver!
Clovek s ktorym zijes, ktoreho lubis, od ktoreho cakas, ze bude pri tebe v dobrom aj zlom, ti hadze polena pod kolena!
Nebud sebecka, prosim!

lb1984
3. jún 2023

😒 za mňa troska nepochopiteľné aj napriek uvedeným dôvodom. To ze chce robiť doktorát nemusí, znamenat plus v momentálnej situácii ale do budúcna áno. Ak chce na sebe pracovať a ty ho brzdis .... je to skôr smutné.

ajka0207
3. jún 2023

Načítava som diskusiu, ale pre všetky čo by ste jednoznačne manžela podporili, viete koľko stojí externé doktorandské štúdium? Ak mu to nijak nepomôže v práci, tak by som nepovedala, že je to určite dobrý nápad.

ajka0207
3. jún 2023

@tatisna doktorandské je medzi 1000-2000 za rok, štyri roky, čiže niekde medzi 4 a 8 tisíc sú len priame náklady, aby vôbec mohol študovať.

dadis
3. jún 2023

Ja nechapem, co vsetky pisete, ze mu to nijak nepomoze v praci. Vzdelanie predsa nie je srobovacka, co si kupi zivnostnik, aby ho ruky neboleli. Teraz ludia pracuju 50rokov v jednej fabrike? Evidentne ma tuzbu sa vzdelavat, rast, pohnut sa karierne dalej a nie "dozit" s minimalmym prijmom. Ma vsak rodicov, o ktorych sa treba starat a toto treba doriesit - ved nie su leziaci - tak treba zaplatit nejaku pani, co pomoze a obaja rodicia do prace.

ivangeline
3. jún 2023

A on vymenoval plusy? Aj to treba zohladnit.

drahomirrra
3. jún 2023

@dadis Pokial neposobi vo vedecko-akademickej, resp. pedagogickej sfere, PhD mu je nanic.

dadis
3. jún 2023

@drahomirrra Nemusi.

drahomirrra
3. jún 2023

Alebo autorka, kompromis. Starostlivost o rodicov nech preberie muz, zaplati silu, ktora to zvladne a ty sa vrat do prace. Nepozeraj vlavo ani vpravo, proste do vytuzeneho zamestnania. Hotovo.

drahomirrra
3. jún 2023

@dadis Ano, nemusi. Typicky nazor cloveka, co netusi, co je a naco sluzi titul PhD. a vec vnima iba “titulmi”.