icon

Manžel chce študovať a ja som proti

3. jún 2023

Idem si k vám pre názor: som hrozna? Urobila som správne?
Manžel si chce urobiť externe doktorát a ja s tým nesúhlasím.
Po 1. Zase to bude stratený čas bez neho. A zase budem na všetko sama.
2. Keďže sa za to platí bude to pre nás finančne nevýhodné
3. Kvôli práci to nepotrebuje a ani mu to neprilepší
4. Mala by som z toho stres hlavne ja, či to nakoniec dá, pretože on má na všetko čas a niekedy nakoniec nestihne
Ide len o akúsi prestíž alebo čo...
Ale keď som mu to kategoricky odmietla bol trochu zaskočený, no prijal to.
Nie som typ, ktorý bráni v rozlete a ani on nie je pod papučou....
Ale aj tak mám výčitky svedomia 🙄

drahomirrra
3. jún 2023

@zmrzlinka2021 To seriozne porovnavas kozmetiku, handry a fitko s piatimi rokmi driny, kedy musis byt casto prec, plnit kopec uloh, nemas cas venovat sa rodine, plus vyvalis desat tisic plus kopec navyse? A hoci to nepotrebujes, ale “proste chces”? A rodina nech sa da vypchat, deti nech sa daju vypchat, ja idem proste studovat, lebo si plnim sny? Na ukor koho? Zeny? Syna, dcery, co otca neuvidia uz takmer vobec?
Ked autorka pise, ze mu to nijako financne neprilepsi, predpokladam, ze hovori pravdu, naco by klamala.
Wtf? Fitko vs. Patrocne narocne studium? Ako, povacsinou s tebou vo fore suhlasim, ale toto tu su malomestiacke nazory, kde je vzdelanie povysene na svaty gral, pritom nehladite na to, kto vsetko plnenim snov jednotlivca utrpi. Taketo sny odporucam plnit pred zalozenim rodiny. Ja som si ich vtedy splnila. A dnes netrapim rodinu mojimi ambiciami navyse, ktore mi nic neprinesu.

dadis
3. jún 2023

@drahomirrra Ano, ja netusim a ty vies vsetko, napr aj aka je motivacia autora. Ze ja nechcem PhD ma svoje opodstatnenie. Ze ho chce autorkin muz? (neviem ci pisala o malom doktorate, uz si nepamatam) Nie je prvy ani posledny, u nas si ho robili najma ambiciozni studenti, najma kvoli prestizi. Ze moja VS mi nepriniesla nic k mojej praci, hoci robim v odbore? Nie veru, nepriniesla. Ale bez "prestizneho" vzdelania by som sa na tu poziciu nedostala. To iste plati o doktoratoch. Pozri si top manazment najvacsich slovenskych firiem, ake tituly maju clenovia boardov. Pomohlo im vzdelanie ku kariere? Teoreticky nie, ale prakticky isli za prestizou, lebo mali karierne ciele. To iste plati o doktoroch prav. Su JUDr lepsi pravnici nez Mgr?

pragmaticka
3. jún 2023

V tomto by som mu nikdy nebránila práve naopak podporila by som ho. Akonáhle by mal doktorát v ruke, tlačila by som ho ale k bud novej práci kde zarobí viac alebo prejednanie platu v jeho súčasnej robote keďže predá vyššie vzdelanie.

drahomirrra
3. jún 2023

@dadis Autorka sama pise, ze muzovi ide o prestiz. Predpokladam, ze asi pise pravdu, muza si pozna viac, nez my tu na fore. Nie, JUDr. nie su lepsi pravnici nez Mgr, iba napisali a obhajili jednu pracu navyse a zodpovedali par otazok. Maly doktorat je nic, ak by si chcel muz urobit rigo, verim, ze autorka by nemala nic proti, tu sa evidentne jedna o PhD. A teda, ked uz ides s pravom, tak pravnik s PhD, na 90% uci na VS, teda su to vacsinou odborni asistenti katedier. Opat pedagogicka kariera. Ale na ludi na Slovensku evidentne titulomania este vie urobit dojem.

dadis
3. jún 2023

@drahomirrra Ved robia asistentov pocas studia 😀😀
. Ved presne pisem o tych pravnikoch, JUDr je zbytocnost, kto chce, nech si ho urobi, i tak to nic nemeni. Ale tu ide o to, ze autorkin muz chce. Je to jeho rozhodnutie, aj keby mal ucit na katedre, je to jeho zivot. Preco spochybnovat niekoho rozhodnutie, len preto, ze je zenaty?

drahomirrra
3. jún 2023

@dadis Jezisimaria, fakt? Tak si klikni na ktorukolvek pravnicku fakultu, katedru, zoznam clenov. Potom popiseme, ked sa materii budes aspon za mak rozumiet. Aj pravnici co vystudovali PhD pred 10 rokmi su odborni asistenti a to uplne bezne.

drahomirrra
3. jún 2023

@dadis https://www.flaw.uniba.sk/pracoviska/katedry/ka...
Usetrim ti robotu, Moja oblubena katedra s veeela spomienkami. 😉
Preco spochybnovat? Lebo “jeho rozhodnutie” extremnym sposobom zasiahne priblizne 5 ludi naviac. Takze moze par rokov pockat, kym ho deti nebudu bytostne potrebovat a moze ist plnit sny a dorabat Piejdždí.

dadis
3. jún 2023

@drahomirrra usetrim ti robotu ja, moj kamarat z detstva..myslis, ze skutocne potreboval inu skolu nez ekonomicku, ktoru vystudoval k svojej praci?

drahomirrra
3. jún 2023

@dadis Jurko Bayer mozno mal/ma manzelku, ktorej neprekazalo, ze bude na deti sama, mozno popri studiu aktivne na vychove participoval, mozno studoval za slobodna, mozno nenavalal na zenu kvadrilion povinnosti, mozno, mozno, mozno. Ak je dnes moda robit PhD., len tak, lebo sa hodi k menu, tak Slovensko bude najvzdelanejsi narod.

unicornlady
3. jún 2023

@dadis Teraz nechápem, týmto si vlastne chcela potvrdiť, že kopa titulov je nanič?
Inak, nás na výške učili, že sa píše len najvyšší titul.

unicornlady
3. jún 2023

@drahomirrra Toto som si všimla u pár bývalých spolužiačok, čo PhD titul nepotrebovali vôbec pri svojej práci, ale urobili si ho aj tak. A to sa tam dostali spolužiačky, ktoré ani nepatrili medzi tých, čo sa lepšie učili. Nechápem.

zuzanockamt
3. jún 2023

@drahomirrra Nikde sa ale v diskusii nepíše, že tie povinnosti na autorku naváľal jej muž. Prečo sa nevrátila po RD do práce, ale plynule prešla na OP? Asi to chcela aj ona. A hlavne neverím, že pri panovačnej povahe by nebola bývala protestovala. Keďže niečo zakáže a muž poslušne stiahne chvost, tak rozkazuje ona, čiže určite nikto nič na ňu nenaváľal. Len ju to už nebaví, asi čakala niečo iné.

betulinka1
3. jún 2023

Aky doktorát? Ak je to len s rigoroznou pracou, tak tam sa do skoly nechodi. Spravi si doma rigo a potom ide na obhajobu a statnice. Uci sa doma. Mna to stalo cca. 400€. Neviem ake su ceny teraz. Ak je to velky doktorát, tak to je komplikovanejšie a na dlhsie.

dadis
3. jún 2023

@drahomirrra
@unicornlady Chcela som povedat, ze mame moznost studovat a vzdelavat sa, a to je dobre. Nevidim dovod nestudovat, ak mas chut, ak uz je motivacia akakolvek. Niekomu studium pomoze v sebavedomi, inemu k lepsiemu zarobku, ineho bavi vyskum a podobne. Ak sa ten muz rozhodol studovat, tak asi nejaku motivaciu mal (autorka hovori, ze prestiz), nevidim dovod mu to zakazovat ani cakat na odrast deti ( aj ked autorka sj drahomirra zhodnotili, ze to je zbytocne a nic mu to neprinesie).

unicornlady
3. jún 2023

Právo vzdelávať sa máme celý život. Ale ak to znamená, že je to na úkor všetkých ostatných, tak už je to nefér.

dadis
3. jún 2023

@unicornlady Ale tie hranice si ma urcit ta zena pre seba a nie riadit zivot muzovi. Moze ist pracovat aj ona, moze studovat aj ona. Nie sa zmierit s tym, ze nemame dost penazi a ja sa musim starat o starkych. Nemusi nic, co nechce.

aristka
3. jún 2023

To je dúfam vtip co čitam ?Zachovala si sa veľmi sebecky a ako človek ktorý nerozumie prečo má tvoj partner chuť si urobit doktorát.Tu nejde i peniaze ,tu nejde o tvoje pocity ,ale jeho picity,chuť ,sny ,prestíž.Nechapem ako si si to vôbec dovolila mu to zakazať !Ty ho máš podporvať ...

maros313
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
3. jún 2023

A ešte jedna vec - keby to bolo naopak, že chlap by zakázal štúdium žene, tak by ste ho roznosili na kopytách. Ale tu panuje názor, že chlap je dobrý len ako bankomat a inak má čušať a plniť príkazy.

princess59
3. jún 2023

Nečítala som všetky komenty, ale na jednej strane tá chápem, ale na druhej....určite to bude mať pre neho pridanú hodnotu....keď nie teraz možno v budúcnosti....nikdy nevieš ako sa vyvinie život...vzdelanie nech je akékoľvek nikdy nie je na škodu.... Možno bude problém v tvojom sebavedomí....aby náhodou nebol on niečo viac ako ty 🤷🤷🤷 každopádne v štúdiu mu nebráň lebo raz sa to môže veľmi škaredo otočiť proti tebe

heleninamama
3. jún 2023

Zaujímavý jav, tento dvojitý meter na MK. Ak ide študovať žena počas RD, div ju tu neglorifikujú, pričom zvyčajne študuje na podradnej škole externou formou nejakú humanitnú hlúposť (hlavne, nech sa tam dostane bez prijímačiek, skúšky má takmer zadarmo...), po absolvovaní ktorej zarobí smiešnu mzdu a žiadny kariérny posun ani neočakáva. Cieľom je aj tak byť v práci čo najmenej, nenarobiť sa, nemať zodpovednosť a byť doma s deťmi pri každej možnej a nemožnej príležitosti - veď rodinu má predsa živiť muž. 🤣Kedysi frčala sociálna a verejná práca, dnes asistentka v škole, vychovávateľka a pod.... Prípadne si žena len dorába maturitu, ktorú kedysi normálne urobiť nezvládla. A štúdium zaplatí samozrejme manžel - pardón, veď jeho výplata sú spoločné peniaze.🤣 Nikto vtedy nerieši, že ak žena študuje, niekto iný musí byť s deťmi, že to je zbytočné a návratnosť je mizivá. Ak by chlap povedal, že ženu študovať nepustí, to by ste pľuli síru.
Ale ak chce študovať muž, zas je tá chuderka žena, ktorá sa musí venovať deťom a muž tam navyše presmeruje časť príjmu. Ale veď predsa nemusela mať dve deti, keď ju to s nimi nebaví, môže ich dať do jaslí, škôlky. Nemusí dokonca ani opatrovať rodičov. Mimochodom, kde napísala, že sú to JEHO rodičia? Ak by mala fakt perspektívnu prácu pred RD, rozbehnutú kariéru, tak teraz nesedí doma, ale už dávno pracuje a opatrovanie detí a rodičov si radšej platí. Takáto žena by ani len neuvažovala o tom, že sa zašije doma na celé roky. Hlavne, ak nie sú finančne za vodou a chápu aj menšie výdavky ako problém. A doktorát u manžela by sebavedomá žena vítala ako formu jeho sebarozvoja, nebrala by to ako stratený čas.

zuzanockamt
3. jún 2023

@heleninamama Presne tak. Mne je aj ľúto dnešných mladých mužov a ani sa nečudujem, ak si nechcú zakladať rodiny. Len dúfam,že moji synovia nenatrafia na takéto čudá. A ak áno, tak snáď to nedospeje až do manželstva a rodičovstva a prekuknú ich rýchlo a poletia ďaleko a hlboko.

mircalla
3. jún 2023
heleninamama
3. jún 2023

Ja budem zlá svokra a syna vychovám tak, že keby mu raz nevesta, ktorú celé roky živí, kým ona sedí doma s deťmi a ani neskôr sa nehrnie do práce, ale radšej poberá sociálne dávky, bránila v niečom takom ako ďalšie štúdium, určite by nezostal zaskočený a prijal jej rozhodnutie. Podal by si prihlášku na štúdium a zároveň by podal aj žiadosť o rozvod. A potom by žena videla, čo je to byť na všetko sama, finančne strádať a mať stres.

unicornlady
3. jún 2023

@heleninamama Chlap, ktorý by nebral ohľad na deti ani na manželku, nech sa teda nežení a ani deti nemá. A svojich rodičov nech potom dá na starosť niekomu inému.

drahomirrra
3. jún 2023

@heleninamama Zena nemusela mat dve deti? A co si ich spravila sama? Muz sa nema povinnost starat o deti? Ci ako to myslis?
@zuzanockamt Autorku poznas osobne? Ked si ju zaradila medzi klasiku, co hned po RD leti na opatrovatelsky (niezeby to tak na Mk neletelo, to netvrdim). Mozno ju fakt muz mierne dotlacil do toho.

zuzanockamt
3. jún 2023

@drahomirrra Veď to sama napísala, že po RD išla hneď na OP.

kaitlin3
3. jún 2023

@heleninamama pevne verím že tvoja budúca nevesta, narozdiel od autorky, sa na teba vykašle keď budeš potrebovať opatrovať, spomeň si potom na svoje slova 🤦‍♀️

kaitlin3
3. jún 2023

@heleninamama a vychovaj si syna tak, aby sa vedel o teba financne postarat, aby ta mohol šupnúť do nejakeho drahého zariadenia alebo ti platiť cudziu opatrovateľku, aby s tebou nemusela ostať chuda nevesta doma. Keby mali peniaze na zariadenie alebo opatrovateľku, tak im ten OP v živote neschvália, ale tu samozrejme sa museli zísť ženy ktoré najhlasnejšie kričia a kritizujú system sociálnych dávok ale v živote ho neriešili a totálne ho*no o tom vedia 😀

heleninamama
3. jún 2023

@unicornlady Ale on očividne na rodinu ohľad berie, umožnil jej byť roky s deťmi na reťazovej materskej a povedzte si pravdu, viac detí za sebou po troch rokoch túži mať zvyčajne žena, len málokedy muž. O rodinu sa stará, nevyhadzuje jej na oči, že ona nejde do práce a všetko je na ňom.
Podľa opisanej reakcie mi to príde taký normálny až poslušný typ muža, žiadny násilník, kurevník, závislák a lakomec, ktorí sú medzí ženami tu takí žiadaní - hlavne preto, že robia bez rozmýšľania kopu detí. Len možno zatúžil urobiť niečo aj pre seba... Rovnako ako, keď chce žena vypadnúť na pár dní niekde od detí a oddýchnuť si, kúpiť si niečo drahé, pekné a povedzme si pravdu, nepotrebné... A zrejme aj jej už docvaklo, že tá jej prvotná reakcia nebola ok, keď založila kvôli tomu diskusiu.