Manžel drží kasu a viac si dopraje. Je to spravodlivé?
prosim vas o vas nazor....v skratk som na materske poberam rodicovsky...200 eur,moj manzel pracuje a zarobi slusne Cca1500 eur,z toho mi da na domacnost 300 eur ze vraj to musi mi stacit...sme stvorclenna rodina a na stravu miniem tich 400 -450 eur,a aky problem je? manzel sa nepyta a ked chce kupi si co chce ma dost drahy konicek muziku ci motorky....ked nieco potrebuje kupi si ja ked nieco potrebujem musim od neho pytat a ma milon reci preco a naco....pritom nie som narocna naozaj nevyhnutne veci co potrebujem pre deti....nebavi ma stale s pytat peniaze kedze to co mi daa pokryje akurat stravu....podotykam nezijeme si zle ale mam pocit ze nie sme si rovny.....ja nemam navyse a on zas drzi kasu ale sebe vemi dopraje....je to vobec spravodlive?prepacte
urob si cennik na kosele, slipy, ponozky, nohavice... pranie, zehlenie, upratovanie, opatrovanie deti... A nech ta plati.. 😉
Tak mám také niečo v okolí..a neviem či len mne sa to zdá divné, alebo aj vám..lebo keď mi kamoška povedala toto, že jej druh, s ktorým žije a majú jedno dieťa.../ má ešte dve detičky z predchádzajúceho manželstva/ jej dáva mesačne po výplate sumu na ruku 150 eur a cca 20 stravných lístkov. Je na MD s ich spoločným dieťaťom..on zarába cca 700-800 eur..ona bere tú materskú, vypláca všetky účty v dome a on jej dáva len to čo som spomínala..To len mne sa zdá málo? Takže určite je takýchto prípadov viac....myslím,že si také veci treba čím skôr vydiskutovať, lebo v budúcnosti budú ohľadom toho stále väčšie a väčšie problémy...
Nie, nie je to spravodlivé a ty to vieš. Takýchto chlapov by som nakopala niekde, je to istý druh týrania - ekonomické, ked sa žena musí prosiť chlapovi, aby jej "niečím" prispel...
s ex sme mali spolocne a on zarobil asi o polovicu viac, teraz mam viac ja , tak delime vreckove a zvysok nechame na domacnost ale ked priatel zarobi vsetko mi da
by som ho poslala kadelahsie keby mi toto robil
inak som mala debatu s jednou slecnou a jej partner prispieva k rodicaku 30-40 e mesacne, skoro ma tam vykotilo ked toto zahlasila
ja by som mu toto cele vytlacila a dala precitat 😝
zgrlosovi zgrlavemu 😠
ahoj.my mame podstatne nizsi prijem ako vy,ale unas to tiez tak funguje. bohuzial asi nie si jedina. mm zaplati najom a da mi na cely mesiac neaku ciastku,ale skoro kazdy mesiac inu /na stravu ,hygienu a ostatne/ a uz sa nespyta do konca mesiaca ci je ,alebo nie je ☹ ☹
U nás funguje tak, že manžel platí skoro všetko ak mi chýba v pohode môžem brať z jeho účtu, len mám dať vedieť, že som vyberala, žeby vedel začo mu stiahli, keďže prevažnu časť mesiaca je v práci chodí vonku...no doteraz tým , že som mala nízky príjem skoro všetko platil on... teraz keď aj mne sa trošku polepšilo on naďalej platí a ja šetrím , ak nám niečo chýba tak dávam ja.... síce máme dva účty, no berieme to tak, že peniaze sú spoločné...čo sa týka domácnosti ak niejaký nákup menší vždy platím ja.. a čo sa týka nákupu , nikdy nepýtam povolenie, no čo sa týka drahších vecí tak to konzultujeme, preto sa niekedy pozastavím tu na bazári ak má mamička záujem o niejakú vec napr. 5e musí to prekonzultovať s manželom, či jej to odsúhlasí 😒
No ny sme tak mali ja na rodičáku. 200 plus invalidný ja mám 400 on zarobí 550 a dáva mi 300 e jemu ostáva 250 čo s nimi robí neviem tak som dala jeho 300 q ja 300 čiže zo 600 platíme šeky všetky čo je 300 a 300 na mesiac z toho sumár plienky strava drogérie keď si on šetrí pre seba šetríme si aj ja je to o drzku keď sa chlap nevie postarať o financie
vydelovanie penazí je ozaj zlá stránka človeka, najlepšie je ked sa obaja vopred dohodnú na tom ako budú riešiť financie, lebo potom už sa to ťažšie mení.... Ale treba s tým si urobiť poriadok, lebo ťa to bude veľmi dlho škrieť. Ja s ex sme tiež tak hlúpo fungovali a nikdy by som už nevstúpila do vzťahu s takýmito pravidlami, on zarábal ráz toľko čo ja a dával mi asi sto eur na domácnosť mesačne...., kedže je dom môj nechcel viac prispievať... boli sme len partneri takže som to vyriešila rozchodom, a veľmi dobre som urobila, lebo pri rozchode si odniesol polovicu pohárikov, taniere , príbore, všetko čo do domčeka kúpil..... už nikdy viac takého človeka s takou povahou, tak ozaj skús sa s ním o tom porozprávať, lebo to ti stále bude vrtať myšlienkami
To ako kde on zije v minulom storoci?Hrozny chlap,sebec.Moj by chodil v jednom tricku roky a mne dopraje vsetko!Ja ho musim nahnat do obchodov a urobit z neho fesaka,lebo si vobec nepotrpi na oblecenie 😠 ...a ani dake konicky nema,ok chodi do lovu a na ryby...ale to je v pohode
Mne príde veľa minäť za stravu 400 - 450 eur mesačne, ale to je len môj názor...🙂 Ak Ti necháva 300e plus tvojich 200e čiže máš 500e, tak z toho by som si kľudne vyžila ako kráľovná...U nás to ale funguje tak, že môj priateľ sa obmedzuje len aby ja som mala všetko, plus moja dcéra. Takže ťažko je takto hodnotiť. Asi som Ti nepomohla....🙂 Skús sa s ním porozprávať.
mame to podobne s financiami. Ja 220+300e od manzela. On vyplati vsetky ucty co cini cca 900eur mesacne. Kedze mam k dispozicii 550e sme 3-clenna rodina, viem z toho usetrit cca 100-150eur a to si doprajem aj ja a doprajem aj dcere. Podla mna 400e na stravu je strasne vela. ja chodim na velky nakup tak 3x do mesiaca a to kupujem aj nepotraviny ako plienky, drogeriu, oblecenie sem tam nejake. a jeden nakup mam tak 70e. Nekupujem zbytocnosti, normalne varim, polievku + hlavne jedlo, 1x do tyzdna peciem. Co sa tyka stravy vzdy si dopredu rozmyslim co budem varit a co potrebujem kupit.
To máš dokopy 500€. Tiež sme tak žili, štvorčlenná rodina, mamka zarábala cca 500€ a ocko v tom čase nemal robotu. A zvládli sme to. Ale nato že tvoj manžel nezarába pár eur ale 1500€ a povedzme si, človek by si prial takto zarábať, tak ti dáva fakt málo. Si žena,manželka a matka.Musí si uvedomiť že potrebuješ pre ,,život,, viac ako 500€ na mesiac keď sa staráš o jeho deti,varíš mu,žehlíš, perieš. Držím palčeky aby si to zvládla, naber odvahu a vykrič mu to do tváre aký je sebec a držgroš. Veľa šťastia.
Budem teraz za debila, ale pozrime sa na to matematicky: Osoba A zarobí 1500, 300 dá osobe B. Zostáva 1200. V tomto modelovom príklade osoba B neprispievana na hypotéku ani neplatí nájom, odhadom -500 mesačne. Zostáva na účte 700 pre osobu A.
Do práce musí aj cestovať, len cestovné výdaje na phm 100€ plus v práci asi musí niečo zjesť 4x20€. To auto muselo niečo stáť, ak sa uskoromila osoba A, možno spláca len 200 mesačne.
Ak vás to ešte baví počítať, je to 320€ na účte osoby A.
Odložte niečo na dovolenku, koníčky...
Môžete namietať, že hypotéka, lízing sú prehnané. Ale s platom 1500 sú reálne a možno podhodnotené.
Iba som chcel ukázať, že každá minca má dve strany.
@supo_sk mas pravdu, ze minca ma dve strany. Ale gazdovat sa v ziadnom pripade neda, ked partneria ziju pod jednou strechou, jedia z rovnakeho hrnca, ale nemaju prehlad o vsetkych financiach, ktore spolocne privedu do domu.
Ja si ani neviem predstavit, ako by som viedla domacnost, keby som nevedela, kolko moj manzel zaraba.
Ako by sme sa rozhodovali o kupe domu, o hypoteke, o kupe auta- aku sumu si mozem dovolit minut, ake skoly vybrat pre deti- statne, alebo si mozeme dovolit sukromnu??, aku dovolenku si vybrat- kupalisko v trnave alebo Francuzsku rivieru, atd, atd...
Normalny manzelsky par by mal vediet skutocne o kazdom halieri...nie o tom hovorit, ale mat pristup ku kazdemu uctu, ku kazdej platobnej karte a ku kazdej kreditnej karte.
Vztah, kde jeden vydeluje druheho (ci muz zenu, alebo naopak) je cesta do zahuby.
Moj manzel ma 2 prace a vsetky vyplaty idu na jeden ucet, aj ked nieco zarobi pomimo, tak v momente to da do spolocnej kasy....jeho slova su: " toto je pre deti".
Robime obaja, ale boli casy, ked robil iba on a ja som do kasy nedavala ani 1 cent. Ale vsetky financie, aj domacnost som viedla ja. Cize som vsetky platby aj rozpocty robila za manzela. Pre neho to bola ovela jednoduchsie.
Clovek si musi skutocne najst partnera, ktoremu moze verit. Dovera vo financiach je velmi dolezita.
To mas ešte dobre ja mám len tych 200 a keď treba mi daco kupit musím sa postarat sama o to a man dve deti jedno 2 roky a druhe 9 m a keď pýtam tiez načo a bla bla bla Taze tak
joooj tie chlapske konicky..chlapi bud chodia do krcmi kde prepiju alebo maju konicky co stoja majland a viem co stoji konicek motorka....a hudba k tomu hmm..kazdopadne ak by moj vyvaloval mesacne niekolko x penazi na nejaku motorku a mna by vypocuval ked si chcem cosi kupit tak..asi by videl ten vilagos :D je pravda ze si tie peniaze zarobi on ale tak ste rodina a kasa by mala byt spolocna podla mna teda..a ked si nemozem kupit ja nebude kupovat blbosti ani on a dovidenia
Nooo,mne manzel mimo hypo a účtov dáva takmer všetky peniaze z vyplaty(vyjde LTT na stravu)ak potrebuje tak sa opýta či máme a koľko odložené či si môže kúpiť...ja sa s nim radím takisto napriek tomu že k peniazom mam na svojom účte prístup najmä ja-z mala prerozdeľuje stravu šetrenie atd...takto nám to vyhovuje...ale mam oproti vám jeden veľký rozdiel...nikdy nefrflem keď si chce vybrať odo mna peniaze!on ma prehľad koľko máme a kde máme,čo platime atď len na ucte mam peniaze ja...nikdy by som mu nepovedala že mu nedam,nevyberiem atd...sú to naše peniaze len "ulozisko" je u mna;)každý si nastaví ako mu vyhovuje...ja poproi rp robim z domu,brigadujem a toto davam do spoločnej kasy,či už na šetrenie,alebo keď chybné tak na potraviny...su to NASE peniaze...každý z nás má na nej rovnaké právo...počítame každé euro doslova,ale ide to...tvoj muž má pekný plat,vies vôbec koľko a či odlozi niečo mesacne?
@supo_sk tam ide skor o princip ze muz vydeluje peniaze detom a zene a hlavne nikto nevie kde je zvysok a co s nim robi.
ja sice s mojim muzom mame kazdy svoj ucet ale si neviem predstavit ze by som nevedela kolko penazi mame spolu, ake mame uspory, kde moj manzel mina peniaze a pod. To iste vie aj moj muz o mne. Ved skolku, lekarov, hypoteku, auto to vsetko je nase spolocne a spolocne sa o to starame. Tiez spolocne vytvarame rezervu, platime dovolenky a pod. Obaja predsa musime vediet na com sme, kolko mame odlozene a co si mozme dovolit. Neviem si predstavit ze by som nevedela kolko mame nasporene a kde dava moj muz peniaze, ci mozme ist na dovolenku, prerobit byt a pod. A ked som bola a teraz aj pojdem na matersku tak fungujeme rovnako akorat ja donesiem do rozpoctu menej a moj muz mi da viac a trosku sa uskromnime na inych veciach.
Myslim ze toto je normalne fungovanie zdraveho zreleho vztahu, kde su rovnocenny partnery, lebo len zato ze niekto zaraba viac neznamena ze je nadradeny tomu druhemu.
Podla na to nieje úplne podľa kostolného poriadku.Pretože ste rodina,partneri a máte mať všetko spoločne.Unas som aj ja na MD a idem na ďalšiu MD a mm chodí po práce a peniaze sú spoločné.Keď si ja niečo kúpim mm to nerieši a ja takisto unho to neriešim keď niečo chce.Podľa mna by si mal uvedomiť, že má rodinu.Ak sa bojí,že všetko sa minie tak nech sa stebou porozpráva a niečo budete odkladať spoločné ale tak aby ste mali obaja prístup financiám.Podľa mna je asi majetnicky.
Fuuu, no takto by som teda nedokazala zit... A nie, nie je to normalne... Na porovnanie ako to vyzera u nas (nie sme manzelia). Ucet mame kazdy svoj (inac by som to nechcela ani v pripade zeby sme boli manzelie). Rodicovsky+to co zarobim kedze popri RD pracujem z domu je MOJE+Alexove(zato kupujem pre nas oblecenie,obuv, vsetko co potrebujeme a po com nam srdce pisti 😁). 90% nakupov plati a robi priatel, ja len take mensie. Plienky a drogeriu ako kto a kedy je v drogiske. Najomne poplatky atd viac menej na polovicu. Fyzicky mi peniaze nedava, ale pocas mesiaca sa ma casto pyta ci este mam, ci potrebujem ci treba nieco pre maleho... Priatel ma tiez drahy konicek motorky... Konzultovat kupu niecoho drahsieho nekonzultujeme ale vzdy mi to oznami a ja mu doprajem...
Pre mna je financna samostatnost dolezita, neviem si predstavit prosikat, v tvojom pripade manzela o peniaze a este ked viem ze bude mat k tomu komentar... Tu si musis dupnut a to bud dispozicne pravo k uctu alebo rozdelenie nakupov stravy (ktora je podla mna jedna z najvysich poloziek v domacnosti) atd... Podla mna musis nieco robit... Lebo takto je to slobodny chlap s vyhodami....
Uviedla si nepostačujúce údaje.
Čo presne z 500€ platíš ty?
Čo presne z 1500€ platí on?
...ak muž platí hypotéku 400€ + platby za byt 200€ + benzín 150€ + strava v práci 80€ + tebe dáva 300€ + platí dovolenky, výlety, dane (auto, byt) , poistenie, tak veľmi viac ti nemá ako dávať.....
Navrhujem, sadnite si spolu a mesacne zapiste co miniete a na co...proste vsetky pausalne vydavky + rocne pausalne a zostane vam suma na stravu, oblecenie, drogeriu a konicky, resp.dovolenky....tu si potom rozdelte na tri kopky : 1.setrenie/poistenie/odklad do buducna 2.kopka jedlo,drogeria,oblecenie,obuv 3.kopka minianie muz a ty neplanovane a tuto kopku si rozdelte na polovicu 😉
....mne to pripada, ze skor vy ako rodina absolutne nehospodarne manipulujete s peniazmi, ale to sa naucit da 😊
Je to zle ako ti to funguje. Ja s mojim mame spolocny ucet a uz 27 r. Ver ze je to naj.riesenie. Ked bolo obdobie mala vysli sme s mala,ked je obdobie ze tam chodi pods.viac tak si viac dovolime,viac usetrime.
Po dohode to minieme na velke veci ci potrebne ,ale mimo beznych nakupov.Viac menej to mam vsetko na starosti ja,ale nikdy mi nefrflal ze by som malo usetrila ci vela minula.....
Ziadna rada ti nepomoze,ty musis vediet v hlbke duse co mas urobit a zariad sa podla toho

@andreasko to ta obdivujem ze to tak nechavas, my mame spolocny ucet 2 platobne karty a kontrolu vyberov cez SMS, tak mame obaja pristup k financiam a obaja vieme co sa ztrhava a kedy, manzel nefrfle (len by skusil), ked treba nieco financne narocnejsie tak po spolocnej porade ....