icon

Manžel ide na dovolenku bezo mňa

janka_h147
19. feb 2016

Dievčatá idem si k vám po radu....s manželom sme spolu cca 4 roky, máme v podstate harmonický vzťah, ja ho ľúbim on mňa, rozpisovať to nejdem, myslím, že fungujeme správne, o necelý mesiac sa nám narodí naše prvé dieťatko 🙂aj napriek všetkému peknému som ho včera vyhodila preč, lebo sa nedokážeme dohodnúť v jednej veci...on mi oznámil, že v práci vyhral súťaž a o 2 mesiace odchádza na 10 dní na dovolenku do exotickej krajiny....samozrejme bude tam viac ľudí, dokonca jeho šéfka, ktorej sa rozpadá manželstvo a bohvie čo má zalubom....ja som sa hrozne nahnevala, že ma nechá s mesačným bábom samú skoro 2 týždne, zatiaľ čo on sa bude niekde vyvaľovať...tiež sa bojím že sa mu niečo stane, že ja budem po porode potrebovať pomoc,proste x vecí....on je neoblomný, tvrdí že to nemôže odmietnuť,lebo ho to môže posunúť v kariére (haha, trapná výhovorka)....nik nechce ustúpiť, tak som mu dala ultimátum a odišiel k rodičom..myslíte že konám správne alebo som sebecká? Ďakujem za každú radu, prosím,kludne aj negatívne reakcie...

malabiba
21. feb 2016

@paris3 chodili sme aj nepracovne a terz napr. kolegyna isla na tri tyzdne

paris3
21. feb 2016

@sirinka snazim sa, ale nechapem 😀 prosim, vysvetlite mi, kde v zakonniku prace najdem pojem pracovna dovolenka 😉

mima4
21. feb 2016

@maca_p pozri, je to iba slovickarenie, obe to vieme, spolocensky je prijatelnejsie hovorit priatel alebo druh, ked si to nezelas, nebudem ho nazyvat frajerom, ani tvojim priatelom ale druhom.. su to len synonyma..nic viac... ale respektujem ta, ze si to neprajes.

maca_p
21. feb 2016

@paris3 ako sa potom volaju motivacne pobyty pre lekarov, ktore su plne hradene farmafirmamy? 😀 tieto sa uskutocnuju vylucne v exotickom prostredi. taky kozny lekar opekajuci sa na ostrove santa lucia, alebo ftiziopneumolog prehanaci zebry a levy v afrike? hm?

sirinka
21. feb 2016

@paris3 a ze su nestandartne suhlasim, prave preto, ked sa k tomu niekto dostane, vacsinou sa nesmierne tesi. A ITckari fakt az tak casto nechodia.. Su pozicie a firmy, ktore zase mavaju taketo benefity castejsie.. A chodi sa aj na dlhsie ako 10 dni...

malabiba
21. feb 2016

@paris3 to je jednodnoducho firemna kultura vacsinou nadnarodnych firiem a v zakonniku to urcite nenajdes 😄....

paris3
21. feb 2016

@malabiba ked ste chodili nepracovne, tak ste chodili kvoli nadstandardnym, az priatelskym vztahom, nie? takze ak to beriem, ze ide nepracovne na dovolenku, tak asi preco?
nerozumiem, co chces povedat tym, ze kolegynka isla na tri tyzdne....

mima4
21. feb 2016

@paris3 nikde to nie je v zakoniku. U kamosa vo firme maju take benefity (ocenenie najlepsich zamestnancov)..takto bol v japosnku, v usa ci kde... ale musel si normalne vziat dovolenku, firma mu hradila ubytko, dopravu, stravu... takto z firmy sli dvaja...a mohli si vziat zeny/muzov..tak sla s nim do japonska jeho manzelka 🙂

paris3
21. feb 2016

@maca_p motivacne pobyty pre lekarov, sa normalne volaju uplatky 😉 neviem, comu nerozumies 😀
a motivacne sa da pribalit aj zena a dieta 😉

malabiba
21. feb 2016

@paris3 je to povinno nepovinne....v lenove maju za to domonca "ciarky"

sirinka
21. feb 2016

@paris3 zakonnik prace... A ustavu nespomenies? Je jasne, ze nemas zaujem pochopit, ale verim, ze ked ti raz firna takyto benefit ponukne, neodmietnes so slovami, ze nic take nie je v zakonniju, nech si teda tu exotiku strcia ved vies kam... Pokrytecke to je dievca!

zana0077
21. feb 2016

Co sadne jednemu, to sa nemusi pacit inemu, alebo sto ludi, sto chuti...uprimne, akakolvek dobre mienena rada ti moze pripadat poriadne pritiahnuta za vlasy... Chapem tvoje obavy, ze mesiac po porode budes potrebovat pomoc... Tiez som si to pri prvom dietati myslela 😉 taktiez rozumiem tvojim obavam, ze co ak tam nieco "vyvedie", myslim, ze aj tej troske zavisti, ze kym ty budes sama s uvrestanym "deckom" taka bezbranna a ubolena...😉 on dilino si bude uzivat drinky z kokosu a lezat hore sersanom niekde na plazi...😉
Ale... Kazda karta ma dve strany... Mozno prave on ti bude zavidiet, ze ty si s babatkom a on niekde ďaleko od vas...
Ver, ze s mesacnym babatkom uz zvladnes vsetko v pohode. Tiez som vyplakavala, ked muz odchadzal na 5 tyzdnove turnusy do roboty ( aj ked praca s dovolenkou sa asi porovnat neda), no pri stvrtom dietati prisiel az dva tyzdne po narodeni malej a ver, ze aj mi to padlo vhod...nevravim, ze nejaka ta pomoc by nebodla, nakolko som sa este aj do porodnice a z porodnice odvazala sama 😉 ale... zvladla som.
No stale som skor v pozicii tvojho priatela, nakolko ked som chcela ist niekam ja, ( ked uz deti podrastli) hned bol ohen na streche a ja matka, ktora kasle na deti a na dovolenku osamote sa chodi len podvadzat...slusne povedane 😉 to nevravim ked som chcela niekam len na moto vypadnut... (otazka jedneho dna).
My baby niekedy mooooc moralizujeme, no vedz, ze zakazovanim a prikazovanim chlapom nepohnes. Ziadnym. Prave naopak. Ono to je v podstate ako s deckom. Zakaz, urobi natruc...alebo potajomky 😉 asi aj ja som chlap, pretoze na mna prikazy a zakazy ucinkuju asi ako elektrický sok. Ma tym len naseries a just bude po mojom 😉
Skus to predychat, sustred sa na malinke, kuj odvetu 😉 alebo co chces, kým sa male narodi, vela sa moze zmeniť. Neziarli na chlapa, tiez by som chcela mat po boku krasneho modela, co mi nosi domov balik prachov, ofukuje ma ako babiku z porcelanu, no vies...😉 pisala si, ze vam vztah funguje, tak si ho nekaz, nech nedopadnes tak, ze budes mat vedla seba tucneho plesateho znudeneho uja, ale spokojna, ze ti sedi pri riti, nepoprace, nezarobi, iba smrdi... 😀

luciferkax
21. feb 2016

@amouramour pre.mňa autorkin chlap nie je.skutočne chlapom ale malým nedozretym deckom, ktoré pozerá iba na seba

paris3
21. feb 2016

@malabiba pre man to je firemna nekultura a nerespektovanie sukromneho zivota zamestnancov 🙂 teraz sa razi skor trend harmonizovania sukromneho a pracovneho zivota... k tomu ti moze pomoct mnozstvo koucov alebo lifestyle poradcov... asi sa to do niektorych firiem este nedostalo 😀

paris3
21. feb 2016

@sirinka ja sa riadim otrepanym... nie je vsetko zlato, co sa blysti 😉

sirinka
21. feb 2016

@paris3 uz ta vidim, ako sa vzpieras 😉 aspon ostane miesto inym....

malabiba
21. feb 2016

@paris3 ti ludia do tych firiem idu s tym, ze vedia ake su tam podmienky a v urcitom postaveni a hierarchii firmy uz jednoducho su niektore taketo jazdy ocakavane a asi im to nevadi....mne osobne urcite nie, kedze sa stretavam s niektorymi z prace aj sukromne a chodime spolu aj na pobyty...a zasa naopak mam znamych aj mimo prace

paris3
21. feb 2016

@zana0077 mas pravdu, ze zakazovanim a prikazovanim chlapovi nic nedosiahnes.... smutne je, ak k tomu vobec pride. vztah by mal byt o vzajomnom respekte a kompromisoch.
len poznam vela pripadov, kedy zena vsemozne podporovala manzela v kariere, starala sa o deti, domacnost, vsetko zobrala na seba... robila tisic ustupkov, az na seba zabudla. lebo muzim musi toto, muzik musi tamto (napr. ist na exoticku dovcu), aby postupil. a potom sa cudovali, ze muzik si narazil casom druhu a ich zostali len s otvorenymi ustami. zena si ma povedat svoje a ma mysliet aj na seba a svoje potreby. nezakopat sa uplne s deckom, ze to je len jej uloha. ma sa rozvijat, starat sa o seba... a na to si musi urvat cas pre seba a zatazit muzika. inak si moze casom trepat hlavu o stenu, ze nemyslela aj na seba....

paris3
21. feb 2016

@malabiba ved nech si zapredaju dusu.... mne je to jedno, ale viem, co to s ludmi dokaze urobit 😉

kacena4
21. feb 2016

@janka_h147 ahojko necitala som diskusiu, ale z tvojho prispevku je citit, ze ste obaja dostatocne nezreli na trvaly vztah - rodicovstvo - manzelstvo. ☹ co je velmi smutne kedze o par tyzdnov cakas babatko. prepac za nazor, ale chcela si pocut aj negativny. ste spolu 4 roky a pises ze mate harmotnicky vztah a vzapeti napises ze hned ste sa po hadke rozisli. co ste male deti!!! vsak mate dieta!!! hoci len v v brusku, ale je tu, vsetko na neho vplyva aj ked tu este nie je ☹ chapem ze si na neho nasrana, ze v tvojom najdolezitejsom obdobi (po porode) nebude pri tebe ale podla teba na dovolenke co on tak nevnima... on to vnima ako prilezitost ako lepsie zabepecit svoju rodinu - teba a dieta - ako moznost pracovne rast... hoci tebou hadzu hormony on na vas mysli. a je smutne, ze ty si to neuvedomujes. hlavne si to treba vyrozpravat vydiskutovat, zabezpcit si kamaratku ak nie svokru alebo maminu preco by ti nemohla prist k tebe co je "cudzia" aj keby byvala cez 1/2 sveta tak ja by som k svojmu dietatu prisla, ak by to potreboval. zijem s muzom 15 rokov a teda netravime spolu kazdu dovolenku, pred mesiacom som bola na damskej jazde s dcerami a kamaratkou a muza so synom som nechala doma. neboj este mas pred sebou cely manzelsky zivot, ktory spolu budete travit ci uz spolocne alebo oddelene. nemusite byt stale ako siamske dvojicky 😀 ak tak budete budete mat ponorkovu chorobu, budete si liest na nervy a to je zaciatok konca ☹ daj mu "dychat" uvidis ked sa vrati domov bude ta na rukach nosit, bude ta o to viac milovat, najma ak bude vediet, ze ho mas rada, a moze kvoli praci odchadzat a robit co je potrebne. a nezabudni aj kamarata ci kamaratov moze mat kvoli manzelke ci dietatu nemusi uplne zavrhnut cely predchadzajuci zivot a zit len pre teba 😉
dnes je vo zvyku ze ked nie je podla mna tak vsetci maju smolu najma deti, preco by som sa mala prisposobovat niekomu... no nad tym si mala rozmyslat skor ako si si po 3r. spolocneho zitia spravila dieta. prepac tvrde slova. ale takto potom vyrastaju deti bez jedneho rodica, v striedavej starostlivosti, vychovavany cudzim partnerom a kto si to odserie??!! dieta ☹
sorry moj nazor 😔 lebo rodicia si nevedia sadnut a porozpravat sa, vydiskudovat si a najst spolocnu strednu cestu... drzim palceky nech tvoje dieta vyrasta v harmonickej rodine

loginexistuje
21. feb 2016

@paris3 u nas to nebyvala nikdy pracovna cesta lebo sa nepracovalo u nad program je len doplnkom. U nad je vacsina chlapov zeny sme menej ako 10 % a aj takto sa rozpusta socialny fond plus skolenia mne by radsej vyhovoval program pre rodiny na den deti ale u nas ak maju deti su to babetka v muzovej uz maju odrastene a urcite to nie je vynimka napr lyzovacky v alpach a pod co mame znamych z inych firiem

henikav
21. feb 2016

Ja si myslim ze treba pochopit manzelstvo, alebo partnerstvo ako zvazok, ktory ma byt prijemnym pre oboch, obaja by sa mali citit volni a stastni ze mozu byt spolu a nie ze teraz sme uz zobrati a som tu otrokom, uz nic nemozem, iba tu stat v pozore. Ked je to dobrovolne, funguje to lepsie, lebo clovek chce budovat a zlepsovat. Ak sa citi ako chyteny do pasce, tak manzelstvo fungovat nebude. Tak sa potom zacinaju prve klamstva, zahybanie a problemi. Urcite by lepsie fungovala situacia, samozrejme milacik, chod a uzi si to, ako zostanes tu a basta, ak nie mozes si ist kam chces. Ake pozic take vrat. Ja osobne by som nebola v partnerstve kde by som sa necitila slobodna. Slobodna v duchu ze mozem ist s kamoskami, ci navstivit rodinu, ci do kina.... kedy ja chcem a musela cakat na povolenie. Samozrejme o tom hovorime, vzdy vieme kde je nas partner a kedy pride, aby sme si to vedeli zariadit. Takto fungujeme so starostlivostou o deti, aj o domacnost. Navari ci uprace ten co je prave doma. No a k tomu dodam len tolko ze ludia maju aj chyby, nikto nie je dokonaly, takze vsetko treba riesit normalnym rozhovorom, nie urazanim sa a vyhadzovanim ci odchadzanim z domu

malabiba
21. feb 2016

@paris3 nemyslim si, ze som zapredala dusu, mam rodinu, deti, sukromie a hlavne mam svoju pracu rada a zijem nou...

paris3
21. feb 2016

@malabiba to nebolo myslene konkretne na teba.
to je super, ze mas fajn pracu, ak ti nelezie privelmi do sukromia, nemas kvoli tomu doma konflikty a netrpia tym deti a manzel/partner.

malabiba
21. feb 2016

@paris3 ako som pisala mm je vojak, u nas su stale nejake presuny, a aj s mojej strany, bez pochopenia by to neslo...deti su zvyknute, uz planuju svoje cesty za vzdelanim, pracou a vyskumom...mimochodom polovicu mojich kolegov poznaju od malicka

vejula
21. feb 2016

@cammille určite naš svet nieje len čierny a len biely, to maš pravdu. Možno som i ladila moje príspevky trocha expresivnejšie ako zvyknem, asi preto, že ma nahnevalo ako tu žienky nazývaju zakladatelku sebeckou, zatial čo chlap je ten chudak, ktorého ona obmedzuje v slobode. Vidíš ten paradox? Uplne prevratene na hlavu, ona ide rodiť, on sa ide baviť a on je ten chudaK a ona ta harpia... A žena je tá, ktorá vraj musí byť šťastnejšia 😀 😀
No dobre, takže k veci, ano tento chlap môže byť v rôznych oblastiach svojho života uplne super, fasa, top.... JEdnoznačne však disponuje značnou dávkou egoizmu. Odísť na dovolenku mesiac po narodení dieťaťa, to je vcelku silna kavička, skutočne... Vieš, poznám mnoho rodín, mnoho mamin, ale fakt uprimne ti hovorím, že ešte som sa nestretla s prípadom, kedy by manžel (či manželka) odišli dovolenkovať a nechali toho druhého s tak malými deťmi doma. Vážne takého exota realne v mojom okolí nepoznám 😅 Možno je to tým medzi akými ludmi sa pohybujem. Priznávam, že to nieje spoločnosť majstrov šplhu v spoločenskom rebríčku 😀 PRe takých zrejme nebudem zaujimava ... chvalabohu 🙂 Možno u tejto vrstvy ludí je to normálne, možno to tam muž kompenzuje finančne a manželka to s radosťou uvíta. Ak to obom vyhovuje, potom nieje o čom, ale ked to vyhovuje len jednému... čo ja viem....

cammille
21. feb 2016

@vejula ja s tebou suhlasim 😊 Akurat sa snazim nebrat to tak radikalne, manzelsky zivot pozostava z mnohych aspektov a toto je len jeden z nich...ale ano, keby chcel ist moj, tiez by som nebola uplne easy 😀 Ale musia si to oni dvaja vyriesit, rozvadzat by som kvoli tomu nerozvadzala😀, ale ani moc lahko by mu to nepreslo..no co, asi som stihacka 😀😀

marinablue
21. feb 2016

Ak by to bolo pre toho môjho take dolezite tak by som ho pustila. Veď ktovie čo raz bude dolezite pre mna a mozno potom zase na oplátku ja budem ocakavat ze dieta postrazi a zvladne aj sam.

malabiba
21. feb 2016

@vejula nie, nemas pravdu....su len jednoducho ludia, ktori maju vzdelanie a pracu taku, ze musia stale na sebe pracovat, vzdelavat sa a obcas cestovat...ziju aj muzi a aj zeny, pre ktorych je praca rovnako dolezita ako rodina a zvladaju to, navzajom sa podporuju...ziadna ina vrstva, ani splhuni...

vejula
21. feb 2016

@malabiba môj muž je celoživotný študent, stále sa vzdeláva, nové atestácie, terapeutické výcviky, špecializacia atd. Napriek tomu si vie veci načasovať tak, aby to rodinu nadmieru nezaťažilo.Nehovoriac o tom, že tu v tejto teme nejde o vzdelanie ale o dovolenku - na ktorej sa chce práve šplhať.