icon

Manžel je introvert

7. júl 2020

Ahojte, s manželom sme svoji 10 rokov, mame 3 deti. Začína mi prerastať cez hlavu manzelova uzavretosť. Od začiatku bol taký no ja som si stále myslela že mu len dlhšie teva kým sa úplne otvorí. Všetko z neho ťahať ako z chlpatej deky. On ide napr na nákup tak sa postaví a odíde, nevezme si ani telefon. A ja môžem hádať. A takto je to so všetkým. On si vo svojej hlave urobí nejaký program o ktorom ja nič neviem, a teda sa mi ani nič nedá plánovať s deťmi a rodinou keďže on už vo svojej hlave plány má. Teraz som sa úplnou náhodou od svokry dozvedela že plánuje otvoriť obchod. Alebo ma v práci nejake nezhody s kolegamy tak len chodí ako žena pred MS, a keď sa opýtam čo sa deje tak povie že nič. Dozviem sa väčšinou úplnou náhodou.
Ono je to pre mna strašne nepochopiteľne pretože ja som uplny extrovert, ja idem vĺn s každou myšlienkou. A začínam zisťovať že je to pre nás veľký problém, muž sa mi nie že čoraz viac otvára ale on sa ešte viac uzatvára. Ono sa to pptom všetko prenáša An do tých citových veci, ja sa mu nedokážem oddať pretože je pre mna cudzi. On tvrdí že ma miluje, aj fyzickému kontaktu sa nebráni, on nevidi žiadny problém, preňho je to normálne. Často sa čuduje že sa rozčuľujem že neoznámil že ide do obchodu, že načo to potrebujem vedieť.
Neviem či som to dobre opísala a či to pochopíte ale verím že ženy ktoré majú doma niečo podobne pochopia.

retatka
8. júl 2020

Tú nejde o to ci je to extrovert alebo introvert,môj je neskutočný extrovert ,bez problémov s každým vie pokecať ,kecal by celé dni ,so mnou i s druhými no tiež vnútro hlbšie otvoriť a niečo riešiť nie .No to sú skôr chlapi ,tým to je ,tikajú ináč ako ženy .

jana_eyre_2
8. júl 2020

My sme obaja introverti a tak nemám problem, lebo sme defacto rovnaki.. ja mam napríklad kamarátky takmer všetky extrovertky, ale partnera extroverta som nevedela vystáť, bolo to namna veľa a nechápal on mňa ani ja jeho (len raz som mala extroverta partnera)..

ale ak mám súdiť podla seba tak by proste bolo dobré vo vasom prípade si dohodnúť pravidla, že určité veci (zahŕň tam oblasti ktorých sa majú dotýkať) ti zmeny proste musí oznamit a polopatisticky vysvetliť prečo to potrebuješ vediet.. introvertnost/extrovertnost sa ale zmeniť nedá, dá sa pretvarovat ale to je pre introverta dosť ubijajuce a vyčerpávajúce..
Je to to isté akoby od teba niekto chcel aby si sa uzavrela a bola celé dni ponorená do seba..

autor
8. júl 2020

Baby ale ja nie som nijaká raketa. Snažím sa ho pre to aj pýtať na rôzne veci aj keď vidím že nemá záujem rozhodovat o ničom, odpoved je väčšinou že “ako chceš” alebo že mu je to jedno. A keď občas aj nejaký názor vyjadri tak nemá záujem svoj vyber ani argumentovať.
Ale ja aj tak problém vidím viac v tom že sa mi neotvorí vo svojich pocitoch, myšlienkach, problémoch, starostiach. A že nemá potrebu mi hovoriť veci pre mna podstatne.

amanta5
8. júl 2020

Veď mi netvrdíme, že si raketa. Predpokladám, že si výrečnejšia. A za tie roky to mohlo urobiť svoje.
To, že nemá záujem rozhodovať o ničom a povie ti "ako chceš" môže byť kľudne preto, že aj tak to doteraz bolo hlavne ako si ty chcela. Takže už asi rezignoval. Alebo to môže byť aj v tom, že je nerozhodný človek, ale to sa nedá posúdiť, ak vás niekto nepozná 🙂
To že sa ti neotvorí pre teba v podstatných veciach tiež môže spočívať v tom že možno (v dobrom) máš potrebu veci riešiť alebo komentovať.... a o to on asi ani nemá záujem...
Vieš keby to nehovoril nikomu, tak to môže byť povahou....sú aj takí ľudia. Ale keďže tieto veci povie svojej mame alebo inému človeku a tebe nie...asi skôr spočíva v tom ako s ním komunikuješ....
Skúste spolu hovoriť na túto tému... Skús ho viac počúvať a urobiť niektoré veci, ktoré by sa mu mohli páčiť, aj keď to nebude podľa tvojho názoru najsprávnejšie 🙂

autor
8. júl 2020

@amanta5 od začiatku bol taký, a ja tiež nie som moc výrečná, akurát dávam von myšlienky a starosti radosti, emócie. Áno je pravda že skoro všetko je podľa mna ale je to pre to že on od začiatku nechával všetko na mna.

autor
8. júl 2020

@amanta5 zraňuje ma veľmi že iným povie a mne nie. Už aj rozmýšľam že pôjdem za svokrou, poradiť sa s ňou. Kde robím chybu.

lanvinka
Odpoveď bola odstránená
lanvinka
Odpoveď bola odstránená
suge
8. júl 2020

Určite to potrebuje viac času a práce na vzťahu z oboch strán. Mám takých rodičov (mamina extrovertka, ocino introvert) a trvalo im desiatky rokov, kým sa povahovo zblížili natoľko, že si vadia iba výnimočne. Ibaže zmenu chceli obaja a obaja sa o ňu aj snažili.😍

autor
8. júl 2020

@lanvinka presne toto, on je na vonok dokonaly chlap, rovnako neflaka sa, nepije, nefajčí, stará sa o domácnosť, dokonca navarí aj uprace. Ale aj napriek tomu sa citim sama a akoby som ho nepoznala. A okrem toho on je aj v posteli uzavretý. Všetko je na mne a keď sa aj pokúsim o niečo “iné” tak ani neviem či sa mu to páči alebo nie. My sa po tých rokoch nepoznáme ani v sexe.

miadi
8. júl 2020

@eliska13 hlavne ze on chce vediet o kazdom mojom prde. Ked idem v dome na ine poschodie tak sa oduva ze co mu to neoznamim. Alebo ma niekedy hlada ze kde som? Ked som na trone... a on sa dvihne bum dvere skoci do auta a nic. Odskoci si do roboty .. na fast food alebo za kamosom.

miadi
8. júl 2020

Naša dcera nas vidi takto 😃

eliska13
8. júl 2020

@lanvinka a teraz maš akého?😀
Autorka veľa mužov nedáva navonok von pocity, emócie, radosť aj u nás to od začiatku bolo ako by čakal na môj názor vo všetkom, odobrenie tiež mu nerozumiem v robote robí veľké rozhodnutia zodpovedne a doma máš pocit, že je veľké dieťa.
Ale mne to vyhovuje jasné, že niekedy vybuchnem, že všetko je na mne, ale nezniesla by som, aby mi niekto určoval čo kedy ako.Aka je tvoja svokra?lebo moja je sekera a vždy a všetkých riadila, tak mužovi to príde asi normálne.Praveze ja často nechám veci na ňom, ale aj tak sa pýta ako by som sa ja rozhodla čo sa týka práce, nejakých dôležitých veci.
Keď Ti deti podrastu budeš to cítiť ešte viac, že ste príliš rozdielni na to sa priprav
Ale zase každý sme nejakí je zodpovedný, nevystraja, dobrák, nie lakomy len, keby sa trocha viac prejavil😜ja som toto rozoberala u psychologicky a pýtala sa či bol taký od začiatku no bol😀tak to mám tolerovať, alebo ísť.
Mne to nevadí voči mne mňa to mrzí voči synovi, že na môj vkus malo komunikujú, dieťa sa celé roky obracia na mňa a všetko rieši so mnou, ale to je uhol pohľadu mne je všetko malo, jemu vsetkeho veľa aktivít, informácií, rozmýšľania nad niečím😅

sunny8
8. júl 2020

Buď rada a váž si ho. Aspoň vieš že ťa nezmláti a nebude sa s tebou handrkovať pre každú blbinu.

lanvinka
Odpoveď bola odstránená
sadkoni
8. júl 2020

Podobne to aj u nás bolo, ale muž sa postupom času zmenil. Začal byť výrečnejší, takže trochu zmena a podľa mňa k lepšiemu. Stačilo, že som mu ja furt rozprávala, rozprávala až sa rozrozprával aj on 🙂

caroline_
8. júl 2020

ja som uplny introvert so socialnou fobiou, ale s mojim manzelom komunikujeme uplne normalne, hovorim mu uplne vsetko - niekedy aj to co nepotrebuje vediet :D takze mi to spravanie pride trochu cudne..

ifava
9. júl 2020

Neviem z tohto by som si asi nejaku tazku hlavu nerobila, horsie problemy byvaju 🙂

ckocka
9. júl 2020

Prečo sa má on svojím správaním prisposobovať tvojím potrebám, úplne rovnako legitímny je aj opačný prístup - prisposob sa ty jemu.

autor
9. júl 2020

@ckocka prosím? Kde píšem že sa ma on prispôsobiť, ja by som rada našla cestu ako sa pochopit navzájom. A každý trochu prispôsobiť. Pýtam sa žien či sa s tým stretli a či je to normálne. Či je to naozaj len normálne správanie muža alebo robím chybu ja alebo je naozaj tak veľmi uzavretý, píšem že je pre mna ako cudzi, cize neviem si rady.

autor
9. júl 2020

@ckocka a ty píšeš že ja sa mám prispôsobiť jemu? A prečo?

ckocka
9. júl 2020

Z rovnakého dovodu ako ty chceš aby sa on prisposobil tvojej povahe. Nenapadlo ťa nikdy / pretože on ti o tom hovoriť nebude/, že aj jemu može byť veľmi nepríjemné stále rozoberať podla jeho mienky hlúposti a pocity? Vyjadrovať sa k niečomu, na čom mu naozaj nezáleží - napr. akou farbou vymalovať? Keď ti povie že je mu to jedno, a jemu to asi naozaj jedno bude - čo ešte od neho chceš počuť? Otvoriť obchod plánuje možno v budúcnosti, musí si všetko premyslieť - v klude. Bez teba.
Ste rozdielne povahy, nechaj ho žiť. Navyše píšeš - vždy bol taký. Prečo má byť teraz inaký?

autor
9. júl 2020

@ckocka ale ja nechcem aby sa on prispôsobil mne. To odkiaľ máš prosím ťa?

autor
9. júl 2020

@ifava ono sa to ľahko hovorí pokým sa s niečim takým nestretnes. Tiež si niekedy bijem hlavu o stenu že preboha čo riešiš máš dokonalého muža. Ale ver mi nie je to ľahký život. Mala som priateľa s oveľa zlozitejsiou povahou, dokonca sa flakal s kamošmi po baroch, prechádzal z jednej prace do druhej, nezarobil ani štvrtinu z toho čo môj muž, pri našich hádkach padali aj tvrdé slova ale aspoň som pri ňom vedela čo si mysli, na čo ma práve chuť, kedy sa tesi, keď ho niečo trápilo vedela som čo. Na vonok vyzeral vzťah hrozný ale v skutočnosti bolo všetko oveľa jednoduchšie. Poznali sme sa.
Môj muž je na vonok dokonaly, ale vzťah s ním je pre mna ťažký oriesok. Všetko z neho ťahať, napríklad aj pri tom sexe. Ono to vyzerá že “však aký problém” ale to ta aj prestane baviť, keď sa oblečiem do sexi pradla a ani netuším či sa mu v tom pacim alebo nie. No máš chuť niečo skúšať? A tak je to vo všetkom. Chceš mu urobiť radosť ale nevies čím, lebo nevies po com túži. A keď náhodou niečo kúpim tak netuším či som trafila alebo nie. Na budúce sa na to radšej vykaslem.
Ja sa určite nechcem rozvádzať, mám pri nom istotu, aj si “myslím” že ma má rad. Prečo by somnou bol. Len chcem nejake rady ako sa niekam pohnúť.

ckocka
9. júl 2020

No a čo od neho teda chceš?

autor
9. júl 2020

@ckocka od neho? Ja sa tu stále pýtam čo mám robiť ja, nie čo ma robiť on.

autor
9. júl 2020

@ckocka samozrejme že čakám aj zmenu od neho, pochopenie, rovnako sa ja snažím pochopit jeho. Ak sa chceme niekam pohnúť tak musíme obaja. Keď mi je vlastný chlap cudzí, nebude to len moja vina a navyše ak sa chceme niekam pohnúť mal by sa vyjadrit aj on čo by rad zmenil. Alebo je podľa teba riešenie že on bude ticho lebo nepovie čo mu vadí, pretože ma problém vyjadrit svoje pocity a ja si mám vziať veštecku guľu aby som vedela čo ma robiť. Alebo bude len ticho a raz mi príde žiadosť o rozvod lebo netuším či robím dobre co robím alebo nerobím.

autor
9. júl 2020

@ckocka a čo by si mi teda poradila ty. Mám si žiť aj ja vo vlastnom svete a robiť si len to čo ja uznám za vhodne? Podľa teba je normálne mať plány o spoločných peniazoch bez prítomnosti toho druhého? (Otvorenie obchodu)
Alebo si urobiť vlastný program bez toho aby som aspoň oznámila “v sobotu poobede somnou nerátaj”?
Alebo odísť na nákup bez toho aby som sa opýtala či niečo nepotrebuješ?

ckocka
9. júl 2020

"On tvrdí že ma miluje, aj fyzickému kontaktu sa nebráni, on nevidi žiadny problém, preňho je to normálne."
Nezdá sa, že on má problém. Prečo by sa chcel rozvádzať? Jedine ak mu stále budeš píliť uši nejakou svojou predstavou spoločného života.
Takého muža si si zobrala, jeho povahu nezmeníš, svoju asi tiež ťažko. Akú radu teda čakáš?
Ohladom otvorenia obchodu si písala, že by ti o tom určite neskor povedal. Pravdepodobne nemá kapacitu na to rozoberať s tebou do aleluja niečo, čo ešte ani preňho nemá konkrétnu podobu, potrebuje si to ujasniť najprv sám.
Na nákup chodím bez dotazov, viem čo potrebujem. A z tvojho popisu nevyplýva, či si išiel pre pivo alebo urobiť rodinný nákup.

katkati
9. júl 2020

Ja ťa úplne chápem. Je to ako žiť s cudzincom, od ktorého nevieš keď, čo čakať, čo sa mu premiela v hlave a pritom by ti mal byť najbližším dôvernikom.