Manžel Jehovista chce strhnúť aj deti, čo robiť?
Ahojte,som zufala,neviem ako dalej...vie mi niekto poradit?
Napisem v skratke:manzel mal problemy s alkoholom,
v roku 2017 si bez mojho vedomia pozical 15000 eur,vlozil ich do Bitcoinov na internete,uplne tomu prepadol a potom prisiel o velke peniaze cca 60000 eur.
Od roku 2018 zacal moj manzel chodit k Jehovistom.V r.2019 konvertoval k Jehovistom.
Teraz je momentalne bez prace a kazdy den chodi k za nimi,alebo ked som v praci oni pridu k nam.V stredu a v nedelu maju tie ich prednasky...Uplne ho celeho "zozrali".
Mam pocit,ze ja som ho za 15 rokov nedokazala vymamit od jeho manii,ale oni to dokazali. Mame dve male deti,uz nejaky cas od 2019 sa ich snazi ovplyvnovat,ze oni su dobri veriaci ludia...mna nema sancu prehovorit,ale mam strach o svoje deti,chce ich zobrat na prednasky...Velmi sa kvoli tomu hadame,nesuhlasim s tym co robi...som zufala,uz nevladzem bojovat...Co mam robit???
Uuu.. tuto nieje veľmi čo radiť, so sektou ktorej prepadol, ty uz ziaden boj nevyhras.. je to hrozné, je to drsne, ale ty urob aspoň pre seba a svoje deti to jediné čo môžeš, a to rozviesť sa a určite aj poriešiť upravu styku otca s deťmi a poriesenie majetku.. ano, je to ich otec, ale takisto je to clen sekty a ty musis od toho ochranit svoje deti... v prvom rade by si mala vyhľadať pravnika a začať riešiť tieto oficiality tam
@lu1610
Chod di krizoveho centra pre zeny..vyrozpravaj im svoj pribeh...je vela dnes tychto zavislostj na bitcoine.....musis zutekat...zije v psychoze ze je dobry clovek...nema ani vedomosti do hlbky....je mozne ze uz 1/2 domh je napisana na jehovistov....neverila by som mu uz co hovori....moze to mat skreslene....
Realitu urcite nezije ked je bez prace
@lu1610 tiež súhlasím s tým že manželovi povedať ak bude ovplyvnovať deti s Jehovistami tak rozvod.....daj mu určitú dobu nech si to premyslí....ak začne brávať deti na tie ich stretnutia, nájdi si prenájom a požiadaj o zverenie detí do svojej starostlivosti a rozvod....neboj vyžiješ, začiatky budú ťažké, ale prenájom nájdeš aj okolo 400eur - muž ti bude platiť výživné min.200eur(keď bude mať podporu 900, tak mu veľmi nepomôže fakt že je bez práce), požiadaš o BSM, takže buď ťa vyplatí alebo dom predáte a financie budeš mať ....v meste kde žiješ si dajte žiadosť o nájomný byt....tie začiatky budú ťažké ale Jehovisti sú sekta - to nie je náboženstvo....jemu ich určite neprisúdia keďže to náboženstvo zakazuje transfúzie, zároveň si odsleduj či podporu dáva do domácnosti alebo časť ide Jehovistom! Ono styk s deťmi mu nezakážu, lebo je ich otec ale nebude ich môcť manipulovať a ovplyvňovať Jehovistami ak by ano zoberieš deti psychologičke a podáš o zmenu styku otca len v tvojej prítomnosti alebo v prítomnosti kolíznej pracovníčky.....zo začiatku to bude ťažké, hlavne nájsť prenájom ale kludne aj podnájom u nejakých starších ľudí ktorým príp.vypomôžeš, ae potom to bude len a len lepšie....financie budeš mať aj z vysporiadania BSM a budeš mať aj výživné....ak bude chcieť zachrániť rodinu, tak musí prestať tlačiť na pílu - nech si vyznáva čerta diabla ale deti nech neovplyvňuje....buď sa spamätá alebo rozchod...
@lu1610 Vymámili ho z jednej mánie a prešiel do inej mánie, táto sekta tiež vyťahuje zo svojich ľudí majetky a apeniaze, to len na začiatku sa hrajú na armádu spásy, teda už teraz ti ručím, že kvôli sekte sa začne znova zadlžovať, lebo peniaze pôjdu tam...ide z blata do kaluže. A kedže preszúpil k jehovom tak ani cirkev podľa mna nebude naťahovať rozvod. Rozhoduj sa týchlo, čas hrá proti tebe a deťom.
@lu1610 a tak ako čo chceš robiť. Nechať jo, aby mal vplyv na deti 7 dni v týždni, slebo každý druhy víkend pár hodín? Okrem toho, ja by som to skusila tak, že by deti nemusel vidieť aj nikdy, napríklad by som sa odsťahovala preč na druhy koniec republiky, alebo aj do zahraničia a ak tatik chce, nech ich príde navštíviť tam.
My sme mali známeho, čo sa po úraze pridal k jehovistom. Úplne ho zmanipulovali. Nasiel si tam aj zenu. Z normálneho muza sa stal absolútny plodivin, o to bol vacsi sok pre nás, že spáchal samovrazdu(mesiac pred smrťou si napr kupil stena a nebude si niekto kupovat psa, keď plánuje odist z tohto sveta) a jeho brat nám povedal, že chcel z tadiaľ vystúpiť, že ho podľa neho k tomu kroku dohnali oni.
Poraď sa s právnikom o tom, či by v takomto prípade šlo upraviť styk s otcom len za tvojej prítomnosti alebo pod iným dozorom, keďže je z neho fanatik a patrí k sekte. Aj tu na koníkovi alebo na Facebooku máš nejaké skupini kde ti právnik môže poradiť, ako postupovať v takomto prípade. A máš to len anonymnú radu, nemusíš to okamžite riešiť, no je dobré sa aspoň informovať o svojích možnostiach
tak ako radií @denisa0504 porad sa s právnikom o svojich moznostiach. ale necakaj lebo nemas na co. drzim palce.
@lu1610
Ja by som zutekala....neotacat sa za nim.....jehovisti....ked si nastudujes .....do hlbky....presne ako to tu niekto pise.....psychologia....manipulativna komunikacia.....specialne ak robis povolanie kde ani nemusis rozmyslat.....tak si lahko ovplyvnitelny.......a tie ich seansi....
Akoto ze nema pracu tu....aspon niekde zacat hocico.....sak su aj agentury pre kamionistou ....nemusi do zahranicia.....ale je dolezite tie pracovne navyky.....aby sa nezosypal potom aj on z toho.
Byvame na dedine,do prace dochadzam 37km.Nie je to jednoduche,mam tu korene,15 rokov odmakane na dome,zahrade,sama s detmi na vsetko,muz chodil domov na turnusy 2 az 3 tyz.
Nemate niekoho kto ma autoritu u neho a robil vam mediatora ?
Alebo oficialneho mediátora osloviť.
Manzelska poradna
Len to neodkladaj, lebo padnete do este vacsich sraciek, oslov viac ludi o pomoc a radu, socialku psychológa pravnika
Velmi ti drzim palce
Zbaliť deti, odísť, požiadať o výživné. Pripadne surovo podať o rozvod. Bud ho to preberie, ak ešte ma, štipku zdravého rozumu, alebo bohužiaľ
Jehovisti sú nebezpečni, vedia veľmi manipulovať a hlavne majú šialene zasady(žiadne transfuzie a podobne), pôsobia hlavne na slabých jedincov, ráznych nemajú radi, lebo tých nezmanipuluju ľahko..
@lu1610 mna len prekvapuje, ze nepracuje. totiz tuto sektu vyhladaju najma ludia v exitencialnych problemoch, a jehovisti pomozu. bud financnou podporou alebo najdenim naozaj dobrej prace. pre predstavu - su organizovani ako mafia, by si sa cudovala, kde a na akych postoch posobia a drzia pri sebe. taktiez na oplatku vyzaduju spatnu finacnu podporu od clenov, takze zakonite je pre nich vyhodne, ak clen ma prijem.
@lu1610 takze, ak si ochotna a schopna tolerovat, ze je muz v sekte, a ze ma voci nej i financne a spolocenske povinnosti, tak trvaj na tom, aby siel do prace.
fu nezavidim ti tuto situaciu no nemas moc co spravit. jedine teda odist od neho aby s nim deti neboli kazdy den a nemohol ich tak ovplyvnovat. samozrejme ked sa rozvediete a deti daju tebe tak bude mat nejake dni asi urcene kedy sa s nimi bude moct stretavat a to budes musiet respektovat. bohuzial bude to vlemi tazke
@lu1610
Tu na modromkoniku tie pravnicke rady su iba odrazovym mostikom.odpovedaju vo vseobecnej rovine.skus centrum pravnej pomoci...ohladom pravnych veci.v kazdom okresnom meste...
@lu1610 Aj keď sa rozvedieš, tak v rámci styku bude môcť deti brať k Jehovistom. Zrušiť BSM sa dá aj počas manželstva, každopádne, vždy mu ostáva tá jedna polovica. Rozvod nevidím teda ako úplne jednoznačné riešenie. Choď na UPSVAR alebo za právnikom, nakoľko ak sa rodičia nevedia dohodnúť na podstatných veciach ohľadom detí, rozhodne súd. Teda ak nesúhlasíš s tým, aby deti chodili k Jehovistom, treba dať na súd návrh, aby súd rozhodol napríklad, že zakazuje otcovi detí viesť deti k Jehovistom (jednoducho napísané). Aj keď takých pokusov tu pár bolo ale neúspešných. Prečítaj si napr. tu http://merit.slv.cz/KSBA/11CoP/502/2017 ako súd zdôvodnil, prečo nezakázal matke dieťaťa viesť deti k jej náboženskému presvedčeniu. Bojím sa teda, že s tým nič moc nespravíš. Zostáva ti možno iba ultimátum pre muža, že ak tak deti bude brávať, tak podáš návrh na rozvod.
@lu1610 Ja mam znameho, co je Jehovista a svoju krasnu mladu mudru dceru vydal za stareho 50ročného cigáňa tiez Jehovistu a to mi stačí.
@lu1610
najpr si musis uvedomit , ze "Jehovisti" su oficialne uznane a registrovane spolocenstvo v nasom state a preto tvojmu manzelovi ziadny zakon nemoze zakazat stretavat sa so svojimi detmi a tiez zdielat s nimi svoju vieru.
Rozvod nevyriesi to, ze on deti nebude vodit medzi "jehovistov" - s tym nic nevyriesis.
Manzel ma na to pravo . Kedze nas stat nepovedal, ze je to sekta, ale pravne je to dobre, tak on moze so svojimi detmi ist kde chce. Prave naopak , rozvodom mu to umoznis, kazdy druhy vikend budu deti u neho a on s nimi moze chodit kde chce.
Neviem ti poradit, co mas robit. Je to tazke, ak tvoj manzel tam nasiel porozumenie a pochopenie ( co oni naozaj vedia dat ), tak mu budes tazko vysvetlovat , ze sa ti to nepaci.
Urcite je teraz v stave, ked im veri viac ako tebe.
Mozno by som ti skor poradila trpezlivost, snaha o pochopenie pre neho, o pokoj. Silou, zakazmi a vydieranim nic nevyriesis, len tu situaciu zhorsis.
Je jasne, ze on by rozvod uvital. Lebo mu branis, aby viedol deti "spravnou cestou " - tak to vidi on a ako tu niekto spomenul, oni su naozaj vsade, tak jemu budu pomahat , ale tebe nie. Budes v nevyhode a ak budes mrzuta, nahnevana, a protivna, tak aj deti sa mozu postavit na jeho stranu, lebo oni nechapu, ze je to zle, ale citia ako sa rodicia spravaju.
Chapem, ze je to tazke, lebo mas o deti strach a si na ne sama a este mas byt mila na manzela, ale vzdy plati ze studeny vietor z teba kabat nestrhne, ale pri teple slniecka si ho vyzlecies sama

@lu1610 utekaaaaaaat