Manžel má milenku
Ahoj, založila som si nový nick, lebo ... veď viete. Ale po poriadku. Mám 34 rokov, ešte manžel má 39 rokov. Máme 10 ročného syna a 1,5 ročnú dcérku, ktorá je od narodenia veľmi nespavé dieťa, manžel pracuje. Pred niečo viac ako pol rokom manžel začal chodiť neskôr domov, jedného dňa sa proste priznal, že má milenku a odchádza, že si prenajal byt, že ma neľúbi a že si uvedomil, že so mnou stratil toľko rokov a podobné bláboly... Jednoducho sa zbalil a hneď v ten deň odišiel, ešte nahucal na deti, že sú nevychované a všetkému som na vine ja....
Po počiatočnom šoku som sa spamätala, manžel mi 3 mesiace posielal peniaze na deti na účet, akosi sme si začali žiť aj s deťmi po novom... Ale potom prišiel manžel s tým, že sa rozhodol, že ide dať návrh na rozvod, že chce žiť s tou novou a že byt buď predáme, alebo mu proste mám dať polovicu 😀 srandista. Na byt je ešte hypotéka. Ja som s tym nesúhlasila, ved syn tu chodi do školy, všetko máme tu . Ja by som síce mala kde isť, k rodičom, ale oni byvaju v inom meste, proste ja to nechcem, vsetko máme tu. Muž sa začal vyhrážať, proste mu načisto preskočilo, neposiela mi ani peniaze na deti, nic. Potom som zistila, že tá jeho milovaná je prosím pekne 17 - ročná dievčina, ktorá ešte ani školu neskončila. Povedala osm mu, nech si dobre rozmyslí čo robí, aby to neľutoval potom. Samozrejme sa mi vysmial, že sanemám ponižovať, a bla bla, že kto by ma ešte chcel a pod. Je nejaká šanca ,aby súd rozhodol, aby mi byt ostal bez toho , aby som ho musela vyplatiť? proste nemám nato, aby som si brala nejakú požicku a vyplatila ho. ? Máte niekto nejakú skúsenosť? Ja som čisto praktický človek, nebudem ho prosiť, ani plakať aby sa vrátil, mne je jasne že toto dlho nevydrží, nech si ide, kde chce, už mi to je jedno, ale proste ide mi o to, aby kvoli jeho rozmarom netrpeli všetci okolo neho, už teraz mám dosť, ked si sem tam známi hovoria, čo vyvádza, ze chodí po diskotékach s tou mladou, a vykrúca sa tam ako pubertiak. Minule som sa osopila na susedu, ked mi zacala hovorit, ze co sa to porobilo, a co budem robit, tak co je jej do toho... akoze co by som ja s tym mala robit...
@janickacrazy no ako chapes? ja vobec neviem, naco mi to oznamoval...
@8adka8
@timea7 este by som mozno ale fakt len mozno bolo ochotna odpustit nejaku jednorazovku, ale toto sa neda, pricom predtym ziadne velke problemy neboli, dcerka bola velmi velmi nespava, ja som bola doslova taka unavena, ze som spala asi vsade, paradoxne sa to po jeho odchode ovela zlepsilo... ale ked mu chut do zivota vliala 17, tak nech sa bavi dalej.... mna najviac zlosti, ked sa ma ludia pytaju co to , preco a bla bla, ved nech sa pytaju jeho, ja som neodisla...
Hneď prvé choď na súd a žiadaj predbežné opatrenie, aby si mala deti vo svojej starostlivosti. Žiadaj aj opatrenie na príspevok na výživu pre teba a pre každé jednotlivé dieťa. Náhradné výživné ešte nedostaneš, nie ste rozvedení. Ďalej choď na mestský úrad sociálny odbor a žiadaj príspevok na výživu. Neviem, či si na materskej, ale mesto má vždy fondy na pomoc takýmto matkám.
Čo sa týka nehnuteľnosti. Byt s hypo sa predáva ťažko a určite z jedného bytu dva nevyčaruješ. A predajom, kedže je na ňom hypotéka, nebudeš mať z čoho vyplatiť jeho polovicu. Ak ju vyplatíš, tak ti nezostane skoro nič, aby si si zabezpečila vlastnú strechu nad hlavou. A matke samoživiteľke banky takmer neposkytujú úvery. Pravdou je, že sa prihliada na potreby detí a platí úzus, že dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov. Teda, ak tvoj manžel má vysoký príjem, z ktorého hradí milenku, stravu a nájomné, tak musí mať toľko, aby tieto vymoženosti poskytol aj svojim deťom. Sociálka, úrad práce aj súd ti v tom pomôžu; dokonca môžeš žiadať bývanie alebo príspevok na bývanie. Len to chce pevné nervy a chodiť a žiadať.
K tvojej situácii - si veľmi statočná a vidím, že máš skvelé triezve uvažovanie. Z tohto sa dostaneš. Čo sa týka jeho - kto chce kam, pomôžme mu tam. Iba jedno mi príde svinské, že si masíruje svoje ego cez teba. Nie si kamarát zo šenku, aby sa ti vystatoval postelnými úspechmi. Kde je jeho zodpovednosť voči rodine? držím ti palce a želám veľa trpezlivosti.
@sofffia Ahoj ,ja len toĺko je to ťažke ale da sa to.Mne trvalo 3roky pokiaĺ som odpustila,ale urobila som to kvôli sebe nie pre neho.Nejako som sa vnutorne nevedela pohnuť ďalej a citila som sa zle,keď som odpustila zlepšilo sa to a teraz citim pokoj.Mame to sice so synom ťažke ale problemy pridu aj odidu.Môj ex nevidel syna už rok a to mu syn posielal list poštou,pisal mu maily a nič.
@michala akoze jej nezostane po odpocitani hypoteky na vyplatenie chlapa - pozor ten byt ma urcitu hodnotu ale do BSM patria nielen majetky ale aj dlhy. cize peniaze z predaja bytu by sa delili asi tak ze to co ziskali z predaja minus hypoteka a to co im zostane sa podeli na pol - ako nemozes rozmyslat ze ak byt predaju za 100.000€ (dajme tomu) a maju hypo na 50.000 - tak ona mu predsa nemoze vyplatit polku zo 100.000 ale z tych 50.000 co ostava po splateni hypoteky - takze vzdy jej zostane na vyplatenie chlapa lebo to bude polka z toho co ostane v cistom po vyplateni hypo a vsetkych vydajov spojenych s predajom bytu -
@melyna ako ja mu odpustim, ale nie tak aby sa vratil, ked si to rozmysli
@prasiatko30 no na vychode sa byty za 100 tisic veru nepredavaju, tu kde byvam urcite nie, no po odratani vsetkeho mi urcite nezostane ani na maly byt..
@sofffia To mi je na tom vsetkom tu najviac divne, ze toto dievca este nepresiahlo 18 rokov, este stale su za nu zodpovedni rodicia. Kde su? To akoze toto decko zije samo s tvojim muzom v podnajme a nikomu to nevadi? On ju vozi aj do skoly? 🙂 .... trosku pritiahnute za vlasy sa mi to zda...
@prasiatko30 presne si to napísala, tak som to aj myslela. Hypo sa vyplatí a zo zvyšku manželka vyplatí manžela. Koľko jej ostane na nové bývanie? Alebo si zabezpečí z peňazí nové bývanie. Koľko jej ostane na vyplatenie manžela? Takto som to myslela, možno zle napísala. Denne sa s týmto stretávam.
@sofffia vsak nehovorim ze tolko stoja ja som len reagovala na to ze niektori - a tvoj mangel je asi medzi nimi - si neuvedomuju ze ty ho nemusis vyplatit z toho kolko stojí ten byt bez odcitanie hypoteky, musis zobrat do uvahy aj tu hypoteku a tak urcit cenu bytu - teda hlavne ak by ste ho predali, pokial by si v nom musela ostat tam sa tiez robia vypocty a urcite by si mu nedala plnu polovicu ceny bytu lebo sa musí ta hypo brat do uvahy
@michala vsak hej ale manzela musí vyplatit z toho co im ostane v cistom po predaji - ako tam nie je na mieste opytat sa z coho vyplati mangela - polovicou z toho co ziskaju a ona potom bude musiet bacovat s tym co jej ostane - 😅
Prečo by išla s deťmi z vlastného bytu preč, keď min. polovica je jej a tiež jeho polovica je detí??? On odišiel, nech si ide kam chce, o deti sa postarať je jeho povinnosť aj o manželku na materskej, ktorá sa stará aj o jeho dieťa.
@kyttykat co viem, oni spolu (zatial) neziju, on si byt prenajal, aby tam byval, ako ked sa teraz nadtym zamyslim, tak vobec nechapem, preco sa k tomu tak rychlo priznal, vlastne bez mojho upodozrievania ho z niecoho, asi sa tam chodia pelešiť, ktovie, ako jej rodicia ziju, ci vobec o niecom vedia... ja ich kontaktovat nebudem, ved snad ich dcerenka zoznami s buducim zatom, 😀 len dufam ze nebude starsi ako jeho buduci svokrovci 😀 😀
@natalym Tomu by som az tak neverila, ze dneska je pravidlo, ze rodicia seru na deti a zbavuju sa ich. Ved kazda rodina ma strykov, tetky, babky, dokonca ludia dookola ako susedia, znami vsetko vidia, tak uz len kvoli hanbe by si poniektori rodicia toto nenechali. Ved to decko este nepracuje, je zavisle od rodicov, ktori jej musia platit skolu, stravu, oblecenie, vreckove. Neverim, ze nejaky 39 rocny pojde do podnajmu so 17 rocnou, ktora nema ziadny prijem a musi ju vyzivovat a starat sa jej o skolu. Nezda sa ti to trochu divne?
Ja by som byt vôbec neriešila, nech ide do riti. Nech podá návrh na rozvod a o vyplácaní kto koho a ako bude rozhodovať súd. To by som mu povedala a zaplesla mu dvere pred nosom.
no s tym bytom je to tak, ze nieje vyplatena este ani polovica hypoteky, no proste vela by neostalo....
@kyttykat No je to divné. Ja mám tiež tak starú dcéru a takú facku by dostala, že by sa jej hlava otočila okolo krku a hajde domov. Tomu týpkovi by dal na hubu môj muž a jeho žene by sme poslali kyticu kvetov ako ospravedlnenie. No ja by som to riešila to si píš. Ale poznám rodičov, čo sa skrátka zbavia decka, lebo sami tak žijú. A ostatní sú ticho, len ohovárajú.
@natalym to, čo píšeš, platí pri dedení, nie pri BSM.
Ak nemá z čoho vyplatiť manžela, tak sa vec bude musieť predať. Alebo sa pozbiera celá rodina a pomôže, alebo pôjde pracovať do dobre platenej práce a po 5 mesiacoch dostane úver. Otázka je, kto bude splácať hypo. Tiež je možnosť, že hypo prevezme na seba, byt jej ostane. Utiahne to?
Dajú sa však robiť obštrukcie. Majetkové vyrovnanie treba podať do troch rokov od právoplatnosti rozvodu. Ak sa tak nestane, tak platí situácia taká, ako je. V tomto prípade spoločná hypo a spoločný byt. Výhodou by bolo, že tie tri roky by rodina bez otca v tom byte bývala. O majetku sa tiež nerozhodne hneď, takže ďalší rok bývania by sa dal pridať.
Dá sa na súde operovať potrebami detí a tak by mohla deklarovať, že je ochotná neustále poskytovať strechu nad hlavou manželovi. Keď tam bývať nechce, je to jeho problém. Deti však potrebujú vyrastať v bezpečnom a bezstresovom prostredí s výchovou oboch rodičov a riešenie je, aby bývali v tom byte s prítomnosťou otca.
Súd nemôže nútiť ani jedného, aby byt predal, pretože každý má ideálnu polovicu; nie je v menšine.
Toto sa dá za podmienky, že sa stále spláca hypotéka.
@natalym
@natalym dopocula som sa, ale neviem to naisto, ze ta dotycna je z ineho mesta a tu chodi do skoly a byva na internate.... videla som jej foto, ale nepoznam ju ani z videnia, sice aj keby bola z toho isteho mesta ako ja, neviem ci by som ju poznala, no lebo 17 rocne deti si velmi nevsimam... neviem ako to chodi na internatoch, ci maju volny pohyb alebo ako to teraz funguje... na vikend, mozno povie ze ostava u kamaratky a je u neho....

Predaj byt a kupte si maly na zaciatkok - sud ti da vyzivne a neboj neskor sa pozbierate. inak Bozie mlyny melu pomaly,ale isto...myslis ze 17 rocna dievcinka vydrzi dlho z 39 rocnym? z toho co citam nie je tvoj manzel ziadny milinonar, aby si ju dokazal udrzat dokonca zivota pri sebe..je jej prvy muz,poblaznenie. o par rok a tomu ver ho posle k vode. Tvoj muz ostane sam a ty? Budes stasna s detmi, mozno postupne niekoho spoznas a jemu sa vysmejes do tvare. Ver, ci never toto sa stane!