icon

Manžel ma obviňuje bez reálnych argumentov, že som hýrivá

happy_mommy
29. júl 2021

Ahojte,
potrebujem poradit ohladom vztahu v manzelstve, pretoze uz dlhsie citim, ze moj manzel je pravdepodobne toxicky clovek (https://svetevity.sk/vztahy/2096211-toxicki-lud...) a vyrazne to zacina ovplyvnovat nase spolunazivanie a aj moje osobne psychicke zdravie.

1. Casto ma zvykne z niecoho obvinit (napriklad, ze som hyriva) a ked si vypytam argument, ze preco si to mysli, tak len povie bezne veci, ktore to ani nepodkladaju:
-> jedlo varim vacsinou len ja a kedze chcem byt efektivna, tak sebe navarim a pozivam rovnake jedlo aj 4-5 dni (on si vari niekedy aj kazdy den) a ked nahodou niekedy trochu zvysi na 6-ty den, tak to aj musim vyhodit, pretoze to uz niekedy dobre nechuti => ale jemu to pride hyrive, ze nieco vyhadzujem
-> ze mam vela elektroniky, pritom naozaj mam len veci, co kazdy sucasny dospely clovek (telefon, laptop, tablet ale ten je pre celu rodinu vratane neho)

2. Ked sa snazim s nim riesit veci, tak sa nikdy nechce k nicomu vratit alebo zopakovat svoje argumenty (aj ked tie nie su podlozene) a nove nevie povedat

3. Casto, ked chcem nejaku informaciu od neho a on bud nevie alebo nechce povedat, tak sa zacne len opakovat, ze "uz to mozno niekedy povedal" alebo "zo to je nepodstatne" a zacne gestikulovat, ze sa opakujem (ked sa dozadujem odpovede) a tie gestikulacie mna strasne vytacaju a on to vie a naschval pokracuje robit
-> ponukala som mu aj ine komunikacne kanaly (napr. pisat si na papier alebo inac), ak ho otravuje rozpravat, ale nikdy na to nepristupil

4. Celkovo sa zvykneme v poslednej dobe aj vela hadat. Skusali sme si aj nastavit nejake hranice pri hadani (napr. ze sa skaredo nebudeme prezyvat pocas hadky), ale on to nikdy nedodrzi a mna potom len ta prezyvka vnutorne boli aj niekolko hodin po hadke
-> najhorsie na tom je, ze ja mu to nerobim (neprekrocim hranice) a jemu voci mne to je ocividne jedno

Prosim poradte, ako zit v manzelstve, dodrziavat aspon zakladne pravidla a hranice. A byt viacmenej spokojny (nehadat sa casto)

velmi velka vdaka vopred

Strana
z2
lenkasarka
29. júl 2021

@happy_mommy neviem ti síce poradiť. No zaujíma má či naozaj ješ jedlo 4 aj 5 dni.

sapetka
29. júl 2021

@lenkasarka haha tu som sa aj ja zastavila. Jest to iste v podstate cely tyzden 🤢

ciusinka
29. júl 2021

@lenkasarka
@sapetka Presne toto iste napadlo aj mna, ze kolko toho jedla musi byt navareneho, ked to je 4-5 dni a este na 6. den vyhadzuje 🙈

beata_k
Odpoveď bola odstránená
negymama
29. júl 2021

poradila by som ti komunikaciu cez rozvodoveho pravnika... to by zlepsilo /tvoju/ situaciu. Ale taku radu si asi nechcela pocut.

jujala
29. júl 2021

ja tiez nemam problem jest aj cely tyden napr. luskovu polievku, ktoru zboznujem a ostatok rodiny ohrna nos. byt na mne tak usetrim na jedle vela a som milionar, ale su tu aj ini.

happy_mommy
autor
29. júl 2021

Moj manzel vravel slovo "neskromna", ale v mojej mysli to znie hyriva.

luccija
29. júl 2021

@happy_mommy nerozumiete si asi Ta má potrebu stále komandovst obviňovať.mate deti?už si naňho niekedy nakricala, že nie si fackovaci panák?nedaj sa...možno hranice sú už posunuté

negymama
29. júl 2021

baby tymto setrit? preboha , to zarabate tak malo, ze potrebujete setrit centy konzumaciou stareho jedla?? U nas sa vyhadzuje malo, lebo mam doma 4 pubertalne kobylky. Ale jedlo jeme na druhy den maximalne. Treti den ak sa vobec nieco zvysi, putuje to sliepkam, psovi, alebo na kompost. Snazim sa tomu predchadzat primeranym varenim, prip. ponuknem varene jedlo na veceru na druhy den.

K ostatnemu. komunikacia je o tom, ze pravidla dodrziavaju obaja, ak len jeden, vola sa to boj o moc a manipulacia. Zhadzovanim, kritikou, zamlzovanim a neistou komunikaciou , co su inak typicke znaky komunikacie manipulatora... ti manzel podkopava sebavemie a realny obraz co je este normalne a co nie.

ak sa ti vidi normalne jest 5 dnove jedlo /prepac to je tak pre prasce/ a este sa kajas, ci nahodou nie si dost setrna... och, ja to vidim ako jasnu znamku , ze mas zdeformovany obraz o sebe a partnerstve. Toto tolerovat a aj ine veci, je cez ciaru.

lenkasarka
29. júl 2021

@beata_k ja som sa opýtala slušne, že v tom vidíš problém je len tvoja vec nie moja

beata_k
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
29. júl 2021

ja tomu nejako nechapem to varite zvlast ? ako ty a dieta a on zvlast ? a potraviny kupujete spolu ?

karolinakr
29. júl 2021

Nech si najde taku, ktora čaka od muža, že jej bude všetko komplet platiť, a navštevovať len podniky pre hornych 10 000, potom možno zmeni o tebe mienku a pripusti, že si skromna
Dokiaľ človek nespozna opak, mysli si, že doma ma najhoršieho partnera

lenkasarka
29. júl 2021

@happy_mommy v jedle vôbec nie si neskromna to nsozaj nie. Keď naozaj ješ toľko dni jedno jedlo tak si naopak veľmi šetrná ( možno nútene) ja viem, že jedlom sa dá veľmi veľa ušetriť, ale ja som asi rozmaznana, alebo neviem. Jedlo staršie ako cca 24 hodin nezjem. Preto varím aj v takom množstve, aby neostávali na druhý deň plne hrnce. Radšej mám vždy čerstvé. Ale napríklad kotlíkový guľas tak zjem aj na tretí deň,ale to je jedno jedlo zo sto.

loginexistuje
29. júl 2021

a este ma zaujima co take robis ze si pre efektivitu musis varit na pat ci sest dni dopredu

karolinakr
29. júl 2021

Ja tiež nevarim každy deň, lebo sa mi nechce , nie preto, že som rozmaznaná, ale 6dní je extrem, To by nezjedol ani pes

lenkasarka
29. júl 2021

@beata_k snáď mi nebudeš hovoriť čo môžem a čo nemôžem. Na to si prikrátka. Nevidim nič zle na mojej otázke. To že ty sa snažíš z toho spraviť problém je opakujem len tvoja vec a tvoj problém.

tenerifka
29. júl 2021

@happy_mommy je ti treba takyto zivot? Je to cele hrozne, ale ze fakt hrozne.....

hviera81
29. júl 2021

nemyslela som si ze sa tu bude rozoberat to varenie 🙂 ved kazdy podla seba. moj by tiez v pohode x dni po sebe jedol to iste, pre neho to nie je problem, pre mna uz treti den je problem.... nie ze to je stare, ale potrebujem zmenu.
k teme: jedine uprimna komunikacia, ak to nezvladnete dvaja, tak nejaka ta poradna. komunikacia je naozaj zaklad. s niektorymi chlapmi je to tazke, komunikacia aj s tym mojim, ide to z neho vzdy ako z chlpatej deky, a ja uz leziem z toho po strope. po x rokoch som ale (asi) prisla na to, ako na neho....
ak si myslis ze to stoji za to, bojovat, tak chodte do tej poradne

saja1
29. júl 2021

Si neskromna? Neviem... to vadi? Mozno je toxicky clovek, mozno len zle komunikuje... tazko posudit z tohto kratkeho popisu...

loginexistuje
29. júl 2021

ja som si pozrela tvoje ostatne temy za tie roky vzdy len uvodny prispevok a teda napisem to napriamo ani ty nie si normalna chod za psychiatrom a na terapie
vsetko sa da riesit

pupi14
29. júl 2021

povedala by som, že veľkým problémom je komunikácia, každý má niečo čo nevyhovuje tomu druhému, dôležité je ale nájsť si nejaký súlad, cestu si k sebe, ale na tom musíte pracovať

seahorse27
29. júl 2021

Hyriva znamena akoze malo setrna? Ja si pod tym pojmom predstavujem nieco ine, ale podla popisu to myslis takto - budiz. Ja si myslim, ze ste obaja az prilis setrni, tvoj partner az chorobne - teda co sa tyka jedla. Setrite ozaj na nespravnom mieste a co teraz mozno usetrite, v buducnosti miniete raz tolko na lieky a vyzivove doplnky, lebo jest tyzdnove jedlo - to je uplne mimo standardu beznych ludi na Slovensku (ak samozrejme nie ste socialny pripad s minimalnym prijmom). Akurat si tym privodite nejake choroby. A k tvojej otazke - tvoj partner je uplne mimo a teba vtiahol do svojej pokrivenej reality, zmanipuloval ta. Je to cudak, ktory ma problem s komunikaciou. Ako sa vlastne spolu rozpravate, ked on takto toci uplne odveci? 🙈

dskjhfdlkdjhl
29. júl 2021

@loginexistuje mne stacila tema o vedre s vodou, to ze jedia tyzden to iste, to je len slaby odvar tej temy o vedre😝

desina
Autor odpoveď zmazal
beata_k
Odpoveď bola odstránená
antoniatonka
29. júl 2021

@happy_mommy sledovat sa? odkazovat na akysi clanok, ako rukolapny dokaz? Na mna tvoj prispevok posobi, ze ty nie si celkom v poriadku a uz ani teda nekomentujem to, ze manzel si vari extra, lebo sa mu zrejme hnusi jest to co ty.
nastavovat si pravidla pri hadke, ved je to vybuch emocii, sa hadas s niekym tak, ze sa kontrolujes co povies?

fleur1111
29. júl 2021

@happy_mommy podobne zdroje článku prosím ber s rezervou a neriad sa nimi za každú cenu. Na harmonické manželstvo treba dvoch, skúste sa spolu narovinu porozprávať, možno manželská poradňa by nebola od veci.

lenkasarka
29. júl 2021

@beata_k tvoj názor je pre mna tak podstatný ako ty sama

gbgb
29. júl 2021

@happy_mommy diktafon a kludne si tie jeho dristy nahraj a potom mu to pusti.
Dnad nemate deti... 😩

Strana
z2