icon

Manžel ma psychicky týra. Môžem zavolať políciu?

12. sep 2024

Vysmeju ma ? Je psychiatricky pacient...fyzicky mi neublizuje...ale toto co predvadza doma a robi mi je strasne....prosim pomozte mi...mam male dieta..nemam kam ist...mozem zavolat policiu ?

autor
12. sep 2024

@oktobermimi nie on ma emočne nestabilnu poruchu osobnosti...hranicnu...+ depresie...samovrazddne sklony...a nie je alkoholik ani drogy nebral...ale za posledny rok ak chyti do ruky co i len jedno pivo v zlej nalade...je koniec...zacne chlastat do nemoty nonstop kazdy den....

oktobermimi
12. sep 2024

Mas cislo na oddelenie kde lezal? Ak ano prv volaj kludne aj teraz tam vysvetli a spytaj sa co mas robit ze si zufala nech ti poradia/ alebo pre neho pridu.

jana_eyre_2
12. sep 2024

Samozrejme že môžeš zavolať na políciu, oni predsa sú na to aby pomáhali v núdzi. Oni rozhodnú ako môžu konať ďalej.. nečakaj na nič, ochran seba, volaj o pomoc. Pokus sa zistiť či sú v okolí krízove centra, oni nie sú len na to aby ťa ubytovali, ale aby ti aj poradili kam a ako sa môžeš obrátiť ďalej a čo môžeš robiť.. a nerozumiem ako je možné že ti tu niektoré radia že máš len odísť,.akože prečo len žena má utekať a psychicky chorého človeka nechať tak? To nikoho nenapadne, že keď je niekto v extrémne zlom psychickom rozpoložení môže bez pomoci ubližovať a aj vážne? Nie len sebe, a svojej rodine, ale aj okoliu.. volaj políciu..

kyruska
12. sep 2024

Zavolaj zachranku, ze ma proste psychozu, musi ist na liecenie… pridu prenho aj s policiou, nedavno to riesila znama… proste ze je nebezpecny pre seba a okolie

oktobermimi
12. sep 2024

Tý volé to ma krasne balenie, to vyhral v loterii?
Nemusi ani fetovat ani chlastat...
Ja som si viedla spoko zivot a potom bam! Stacilo malo... diagnoza bipolarna porucha z depresiou a sebavrazednym sklonom ale teda tvoj to ma ako level up ti poviem🫣

Ale realne fakt volaj na oddelenie/zachranku on ma mega epizodu (ja ked mam epizodu amen lieky su kratke, ale ja neublizujem druhym nijako chcem len sebe)

mimirka32
12. sep 2024

A ako ta psychicky tyra? Co robi?

anjelicek26
12. sep 2024

Ak mas pracu nerozumiem, preco nejdes zajtra rano obzriet vsetky garzonky/jednoizbaky na prenajom v okoli, fakt nie :( Sama vies, ze toto smeruje smer nejaky amok a ublizi vam...

autor
12. sep 2024

@oktobermimi velmi ma mrzi cim si prechadzas...nech sa na teba usmeje stastie raz !

autor
12. sep 2024

@anjelicek26 lebo len dnes som sa rozhodla ze odchadzam !!! Moze sa to stat aj tebe...opustis manzela hned po vyrieknuti diagnozy ?!

anjelicek26
12. sep 2024

Autorka precitaj si to po sebe

- vzdy maval depresie
- lieky mu nezaberaju
- uz minuly rok mal samovrazedne sklony a pokusy
- lieky stale nezaberaju
- je agresivny, psychicky ta tyra, zijes v takom strese, ze si za tyzden schudla 5 kil

Nie, neopustam manzela "hned", ked dostane zlu diagnozu, ale ked je v ohrozeni moj zivot, zdravie, a to masivne - idem, v zaujme seba a aj dietata.

Pogoogli si tu slovenku, maminku troch nadhernych dcer, co otec s podobnou povahou uskrtil jej kabelkou v ich byte vo Viedni, lebo mu proste preplo, dovtedy len o samovrazde tocil... poznala som ju osobne, dodnes je mi s toho do placu, lebo uz odisla, len si dosla po posledne veci :(

luccija
12. sep 2024

Zavolaj na 112 on potrebuje lekára a hospitalizáciu popis situáciu a prídu s políciou.Zial, on sa nikdy nezmení to nečakaj musíš od neho odísť.To je najhoršia diagnóza.

oktobermimi
12. sep 2024

Ja som pohode, ty musis na seba davat pozor a hlavne na male... dufam ze si niekomu ci uz na oddelenie/112/policiu volala a niekto ti pomohol/poradil

mikitilik29
12. sep 2024

Pre boha žena ved odid od neho už kvôli dieťaťu. A na diaľku môžeš riešiť jeho zdravotný stav. Na čo čakáš ze zbije aj dieťa? Keď to je tak zle, okamžite sa od sťahuj.

majlo1234
12. sep 2024

Nemozes k rodicom, tak chod do hotela, ked pracujes, hadam mas nejake peniaze. A ja by som riesila rozchod/rozvod, mozno nemam srdce, ale zivot s takym clovekom a dietatom by pre mna nebol

amelie2017
12. sep 2024

Utekaj, utekaj a este raz utekaj. Hoci aj do toho azyloveho domu, kym tam budes, setri co sa da a do roka budes mat lepsi zivot. Kym vyriesis nejake zbavenie svojpravnosti alebo ze ho zachranka zoberie, tak ta utrapi. Mamina volala na sestru, tazku schyzofrenicku..odbil ju sanitar, ze ona sa ma naucit s nou komunikovat..
Volala si sestra sama, uz v stave absolutneho zufalstva, prisli aj s policiou, boli u nich hodinu a pol a nechali ju doma. O hodinu opat, policajti povedali otcovi, nech sa neboji, ze uz ju urcite vezmu..nevzali..o 2 dni dalsi pokus o samovrazdu..vzali ju do nemocnice na jisku..az potom ju konecne po 10 rokoch prosieb, obvolavani, obchadzani psychiatrou konecne poslali na liecenie...chran svoje dieta..

ibrunova
12. sep 2024

Políciu na toto nie, a určite neklamať, že ťa napadol, ak to nie je pravda. Je to určite psychická porucha?

vorkola
12. sep 2024

@ibrunova Aj ja som za to nic neklamat,lebo ak to on zapocuje? a nebola by to pravda,,tak fakt novy amok.Autorka, rozhodne musis odist

vkatush
13. sep 2024

Autorka, ber dieťa a preč. Azyl, hotel, Airbnb, kamoška, rodina,... a rýchlo hľadať podnájom. Aby si potom neľutovala, aj ti už naozaj ublíži alebo nebodaj dieťaťu, a na to najhoršie ani pomyslieť.
Z takého človeka nevyjdeš a prepnúť mu môže za sekundu.

My sme niečo podobné riešili viackrát (psychické týranie, depresie, vyhrážanie sa samovraždou, odmietanie liekov, resp ich slabé účinky,... Dokonca pri jednej hádke a vystrájaní z toho svokor dostal infarkt, takže aj vážne následky).
A políciu sme tiež volali párkrát, hlavne kvôli tomu psychickému. Vždy len dohovorili a odišli. Raz dokonca ani neprišli, ale o 10 minút po telefonáte volali z nejakého policajného prezídia, že kým nedôjde k FYZICKÉMU útoku, oni to riešiť nebudú, nemáme otravovať 🙃

kiki68
13. sep 2024

Volaj 155 a povedz ale ma diagnozy a ze Ta napadol. Oni ho vezmu na Psychiatriu a nadlabnu ho davkou liekov, mozno nastavia liecbu. Tiez by som tam uz zvazovala zbavenie svojpravnosti. Kamoska ma take dieta a uz museli takto riesit zial

zzzza
13. sep 2024

Iba keby bol nebezpečný pre seba a okolie ho vezmú na psychiatriu proti jeho vôli v sprievode polície

rheia27
13. sep 2024

nebola by som s takym clovekom

ivanabat
13. sep 2024

Ako píše @kyruska, to je asi jediná schodná cesta, pokým nechceš ujsť aj s dieťaťom do krízového centra.

amelie2017
13. sep 2024

@ivanabat to co pise kyruska nic nevyriesi. Ak ho aj nahodou zoberu, vezmu ho len na psychiatricke oddelenie do nemocnice a cca do 2 tyzdnov je doma v rovnakom stave. Aby ho mohli poslat proti jeho voli na dlhodobe liecenie, o tom by musel rozdohnut sud v zrychlenom konani a na to by musel byt vazny dovov, bud pokus o samovrazdu alebo fyzicky utok na niekoho.

Zbavenie svojpravnosti na liecebne ucely tiez nie je len tak. Tiahne sa to dlho, navyse ak bude podavat navrh ona, v konani musi uviezt niekoho ako jeho porucnika, prilozit rodny list, zdravotnu dokumentaciu,..a trva to mesiace. My sme podavali v juni a zatial len teda ze to eviduju..

ivanabat
13. sep 2024

@amelie2017 to nie je pravda, ak ohrozuje ju a to sa deje, a zároveň treba aj uviesť, že sa dlhodobo (ne)lieči na vážnu psychickú poruchu, tak treba zavolať policajtov, vysvetliť vážnosť situácie, špecificky ak je prítomné aj maloleté dieťa a oni zavolajú RZP a zoberú ho. Do 2 týždňov nikoho takto nepustia, dĺžka je väčšinou mesiac až 6 týždňov, kedy bude mať autorka priestor na odchod z domácnosti a zváženie svojich možností s pokojnou hlavou.
Zbavenie svojprávnosti je dlhý proces, ktorý jej ani neodporúčam.

Ešte dodám, že ho neprepustia z psychiatrického oddelenia pokým nebude riadne zamedikovaný a následne mu bude s veľkou pravdepodobnosťou nariadená povinná ambulantná liečba.

kyruska
13. sep 2024

@amelie2017 to nie je tak ako pises, aj znamej muza vzali po kolzultacii s pohotovostou rovno do pezinka… a je nadalej svojpravny, to je nieco uplne ine, zbavit niekoho svojoravnosti. v kazdom pripade volat pomoc kym nie je neskoro, aj ine nie, na 112ke vas naviguje co a ako!

vikiki29
13. sep 2024

Autorka, aj si sa s ním o tom rozprávala? Uvedomuje si, že nie je Ok? Dobrovoľne by sa liečiť nešiel?

jarnajar
13. sep 2024

Ako si dopadla? Držím palce, prajem veľa síl.

mondolina
13. sep 2024

@ivanabat
nie. už v ten deň môže ísť domov. povinnú liečbu môže nariadiť len súd.

ivanabat
13. sep 2024

@mondolina ale preboha, veď keď ho zoberie polícia a RZP, tak nemôže ísť domov v ten deň, lebo jemu sa chce. Asi na to nejaké dôvody boli. Súd vyslovuje súhlas a ak ho vezmú v piatok poobede, tak súd sa tým môže zaoberať až v pondelok, keď je pracovný deň.

amelie2017
13. sep 2024

@ivanabat
@kyruska tak ja autorke prajem, aby jej to vyslo, ale naozaj mam so slovenskymi psychiatrami zle skusenosti. Mozno mala len sestra nestastie na sanitarov a doktorku, co mali vzdy v pazi. Ale tolko krat za 10 rokov sa jej volala sanitka, tolko krat aj jej ambulantna doktorka volala sanitku a do 2 tyzdnov ju mali vzdy doma, vobec nie zostabilizovanu, skor este agresivnejsiu, ze na nu tu sanitku volali. Len raz si ju tam nechali dlhsie - pokus o samovrazdu. Pohlo sa to az teraz, ked dr., ktora ju ma vacsinou na starosti bola na dovolenke. A teda stala sa aj ina udalost, ktora to popohnala.