icon

Manžel ma tlačí do kariérneho rastu. Ako to riešiť?

6. feb 2025

Ahojte. Posledné obdobie som už zúfalá a v strese z toho, aké nároky ma na mňa môj manžel. Aby som vás uviedla do obrazu, som rok na materskej už s druhou dcérou. Predtým som pracovala v školstve ako asistent, čiže plat nič moc, ale z časové hľadiska pri starostlivosti o 2 deti je to idealne. Manžel má v práci vysokú poziciu, plat nadpriemerny, sme zabezpečení na X rokov dopredu, je ambciozny, stále sa vzdelava. A vyžaduje to aj odomna. Chce aby som sa posunula, zmenila prácu. Ale ja po materských vôbec neviem co iné by som robila, práca, ktorú robím ma baví. Co sa týka domácnosti všetko je na mne. Upratovanie, varenie, deti, príprava do školy, atd. Mame aj záhradu plnú kvetov čiže aj tam je robota, na ktorú si musím nájsť čas. To, že robím doma všetko nevycitam, viem, že aj manžel má toho veľa. Ale sú dni, kedy mi povie, ze moje výsledky nie sú žiadne a mala by som sa venovať aj iným veciam. A to ma mrzí, neviem už ako mu vysvetliť, že ja ambiciózna nie som, aspoň si to o sebe myslím a ze to co robím ma napĺňa (robota + starostlivosť o dom). Prosím, dajte rady ako sa s ním o tom porozprávať, aby to pochopil. Aby sa časom medzi nami nevytvorila priepasť a nebudeme si rozumieť.

vikimed
7. feb 2025

@sss777 presne tak. Zase sa tu raz obhajujú rôzne nároky na muža a ženu. Ono ide všetko, ak sa chce, veď najvyššiu funkciu v EÚ parlamentu zástava žena, ktorá má 7 detí. Ak manžel dobre zarába, určite nebude problém niekoho zaplatiť na výpomoc.

simca06022011
8. feb 2025

@sss777 toto je tvoj pohľad na vec. Len vieš. Deti potrebujú aj domov a nie len niekoho na postrazenie. Rovnako veľa žien si chce deti vychovať samo a nie z diaľky sa pozerať ako niekto iný to robí, kým sa učia, pracujú, naháňajú... A popravde veľa chlapov to aj vyzaduj3 aj napriek ich "narokom". Ja som si istá, že v momente ako by mu v niečom vyhovela a on by mal nastúpiť a byť aktívny doma = jeho požiadavky by sa zmenilo o 180 stupňov a vyžadoval by niečo iné. A zase.len rypavo a tlačiť zenundo toho = lebo on je predsa úspešný a šéf rodiny a bude robiť ako on chce.

Ja nie som žiadna domasedka ale podobne " postihnuteho" mam doma. A to neviem co je to md/rd a "nič nerobit" 😂 a možno vidi niekde na oko ako sa to zvláda, alebo si to myslí, že sa zvláda.. ale situácia v rodinách je všade iná.. A hlavne veľa aktívnych žien nerobí "nieco" na silu ale preto ze ich to baví.

sss777
8. feb 2025

@kvietok1233
Nie, kvôli mne nikto nikoho neopustil, ja som dlhé roky šťastne vydatá. A neuveríš, obaja sme s manželom stihli aj skvelú kariéru aj 2 deti. A v štyridsiatke som nerodila.
A mne ani deti nikto "nerobil", ja som predsa svojpravna a sama som sa rozhodla, že najprv štúdium a práca a deti až keď im budem mať čo dať.
Ale veď je najjednoduchšie byť knedľa domasedka dlhé roky (to nehovorím o autorke) a potom sa sťažovať, že si ma muž neváži a čudovať sa, že chce, aby som konečne zdvihla zadok a išla niečo robiť.
Zas nemusíme robiť zo starostlivosti o deti a domácnosť jadrovú fyziku a činnosť, za ktorú by sme mali byť oceňované medailou.
Napríklad môj manžel bol s každým dieťaťom nejakú dobu na materskej a doteraz spomína, že to bola najpokojnejšia časť jeho dospelého života.

nevenka
8. feb 2025

@sss777 no ty si tu zenu vykreslila ako uplnu chuderu, ktora si sama za to moze, ze ju muz opustil a pana velkomozneho ako uzasneho a este aj milenka je hodna obdivu. Ktovie, ako by to bolo, keby bol s tou milenkou namiesto manzelky, hned od zaciatku. Je dost dobre mozne, ze pri nom by taku moznost stat sa manazerkou ani nemala. Mali uplne inu vychodziu poziciu.
A za mna, naozaj nie je hodne obdivu, ked sa matka nahana za karierou a deti jej vychovava cudzia teta vychovavatelka. Ked nutne nemusi, to podotykam, je ine, ked nema inu moznost, a je sama alebo muz zarobi diedne. Aspon tu kratku cast ich raneho zivota je fajn, ked je matka matkou a nie manazerkou. A spravny muz si vie rolu matky a zeny v domacnosti vazit rovnako ako vrcholovy manazment. Nastastie ten moj ma vsetkych pokope a vie ocenit aj zenu v domacnosti a nepovazuje ma za sliepku. Problem ale bude komplexnejsi, len ty si to vzala len z 1 strany. Asi taky uzasny ten chlap proste nebol, ked dokazal opustit 3 deti a dava zene smiesne vyzivne.

sss777
8. feb 2025

@simca06022011
Jasné, že deti potrebujú domov, ja len tvrdím, že sa to dá aj skombinovať. A je úplne v poriadku, že niektoré ženy chcú byť doma s každým dieťaťom tak dlho ako sa dá. Len nechápem, prečo sa to stále stavia do tej roviny, ako sa žena obetovala. Veď chce byť doma s deťmi, tak s nimi je, je to jej rozhodnutie.
Len potom samozrejme nemôže očakávať tisíce pracovných príležitostí, ideálnu pracovnú dobu a všetko to ostatné, na čo sa jej ostatní kolegovia postupne vypracovali.
Mne len fakt lezie na nervy to lutovanie žien ako všetko museli obetovať. Všetky sme predsa schopné a svojpravne bytosti a vieme sa rozhodnúť, čo a kedy chceme študovať a či chceme pracovať. A snáď si za tým rozhodnutím vieme aj stáť a nie po rokoch s deťmi doma obviňovať muža za spackanú, resp. žiadnu kariéru.

sss777
8. feb 2025

@nevenka
Smiešne výživné jej dáva preto, lebo majú deti v striedavej starostlivosti. Snáď ju nemá doživotne živiť, veď je zdravá a schopná uživiť sa sama.
Ja som sa len snažila ukázať iný pohľad na vec, to je všetko.
A nehovorila som o tom, keď deti vychováva cudzia teta vychovávateľka, dajú sa veci aj skombinovať

nevenka
8. feb 2025

@sss777 niekedy sa aj nedaju veci skombinovat, nevies. Poznam xy pripadov, ked sa to neda, aj pri najlepsej voli. Napriklad moja sesterka byva tak daleko od mesta, ze ked aj chcela ist do prace, tak po 3 tyzdnoch odisla, nie preto, ze by to nedavala tam, ale nedavala to s detmi rano a poobede, nebola schopna to stihat, jedine, ze by mala lietadlo. A to este deti chore za tu dobu neboli. Manzel ma pracu, ked je aj 4-5 dni na sluzobke, ze proste sa nevrati spat, lebo by prisiel napriklad v noci a rano o 4 by zase musel cestovat. A kedze on zarobi dobre, tak sa dohodli, ze ona ostane zatial este doma.
Tu striedavku som si nevsimla. K tomu mam tiez co povedat, ale z pohladu deti, ale nejdem uz.

simca06022011
8. feb 2025

@sss777 lebo je to ta rovina aj ked je to mozno prehnane.. môj chlap je hlavou v práci 24/7 a robi len čo aa mu páči pomimo. Keby som ja sa venovala svojej profesii, moje dieťa nevie co je domov väčšinu roka. Čiže áno "obetovala som sa" a proste nevenovala som sa tomu, že profesné rastiem aj keď pôvodnú prácu robím stále v mierne obmedzenej forme (ale bolo tam aj financne rozhodnutie oboch na zaklade prijmu za "tolko práce "). Pretože inak by to znamenalo pracovné cesty, v termínoch sme aj "nocovali" v práci atď, aj robili z domu po práci, čiže víkend obývačka zahrnutá papiermi nebola rarita (ok to teraz je raritne, väčšina je online 😂) a neustále vzdelávanie sa. Nenariekam, ja som dieťa chcela bolo mi fuk co si chlap hovorí a prispôsobila som si k tomu veci. Ale on kým nezmení svoj životný styl môže " držať hubu a krok" ako sa vraví. Lebo tiež pri tom rozhodnutí bol. Ze ho raz za čas chytil rapel lebo ho očarila aktivna manažérska niekde, tak to je jeho problém 😂 a o obviňovali nie je reč. Aj tak tým pracovným tempom to skôr či neskôr nedá zdravotné, či fyzicky alebo psychicky žiaden človek. Aj to uz mame za sebou a tým pádom mam uplny kľud. Človek potrebuje trochu byt aj ukludneny, pokorný a vďačný za to co ma a nie sa naháňať za metami.
Mimochodom nik chlapovi nôž pod krkom nedrzal/nedrží rodinu chce/ chcel dobrovoľne... nechce môže ísť ale niekoho sekyrovat a tlačiť do dakoho je odveci. Ak mňa bude baviť robiť predavačku a budem tam spokojamna, budem to robiť s je jedno ze môj jadrový inžinier doma bude prskat 🤣

simca06022011
8. feb 2025

@sss777 ale to je samozrejme jedno, hlavne je ako sa pár dohodne... myslím, ze na toto by sa fakt hodili predmanzelske zmluvy 😂😂

som_realistka
8. feb 2025

Autorka nepise, ze chce zostat dome, iba tolko, ze praca asistentky kym budu deti male, je z hladiska logistiky a starostlivosti vyborna, a ze sa chce karierne posunut, ale musia prejst skolkarske choroby a caste ocr. To je cele. @autorka, treba komunikovat, tak ako si napisala sem, sadni si vecer s muzom, mozno k dobremu jedlu, mozno kukolaciku, mozno k poharu vina a preber to s nim, ze sa mozes vrhnut na karieru hned ale polovica prace okolo deti, vratane ocr je na nom, a nie ze povie dobre a ked pride na lamanie chleba tak cukne, lebo s detmi ma byt natka. Alebo si budes karieru budovat o oar rokov neskor. Treba si ujasnit priority, ale nemoze od Teba chciet aj karieru, aj studium, aj plnohodnotnu starostlivost o deti a domacnost.

kaca222
8. feb 2025

Mňa by napríklad tiež partner nepriťahoval, keby som videla, že kariérne stagnuje a nemá ambíciu sa niekam posúvať. Zároveň si ale myslím, že by sa váš manžel mal na starostlivosti o domacnost a deti podieľať rovným dielom, kam sa asi tak môžete posúvať, keď sa musíte starať o rodinu aj dom a záhradu 🤷‍♀️

gerrwie_girl
8. feb 2025

Ja nechápem ako si môžete podaktore vôbec dovoliť nazvať ho idiotom. Vy ich oboch poznate? Viete ako to u nich je? Viete isto ci to naozaj takto blbo povedal, že po nej nie sú žiadne výsledky? Normálne ziram ako sa tu nad tym zavzdusnujete niektoré 🙂. Mňa by zaujímal aj pohľad toho muža.

janamoto78
8. feb 2025

Nebudete si nikdy rozumieť a nakoniec sa aj tak rozvediete. Žite dokedy sa dá a hlavne si odkladaj financie. Toto bola rada mojej tety na veľmi podobné problémy v mojom manželstve.. ja som ju počúvla len sčasti a potom som to trochu ľutovala, ale ja pochádzam z vcelku dobre zabezpečenej rodiny, takže to nebolo až tak ťažké.
Asi ste toto nechceli čítať, ale žiaľ, niekedy to, že je medzi partnermi akákoľvek neprekonateľná bariéra, nezachránia ani deti ani spoločný dom.
Držte sa.

damira90
8. feb 2025

Komplexy ma z nej, vela stastia ked nieste nizsia vrstva. Laska pojde kolo vas ..

trdelnik234
8. feb 2025

@basulaak
Ten obrazok sa mi nepaci a keby som bola autorkin muz a pride za mnou s takou 🔶 tak si asi poklepem na celo.

trdelnik234
8. feb 2025

@sss777
Diky velke diky ❤️ za tento prispevok

romi0310
8. feb 2025

@sss777 na to, ze je to len tvoj spoluziak z gympla, vies o nom velmi sukromne info. Teda vlastne o jeho zene, milenke o nom a dokonca este kolko dostava jeho zena vyzivne :D na to, ze zaloIl super biznis, mi pride zvláštne, ze ona dostane par korun, z ktorych nevie vyzit. A posmesne hodnotit jeho ženu, ze miesto kariery, sa ta chudera rozhodla mat a deti a teraz nech trpi. Pride mi, ze pre teba su hodnotne len tie, co maju karieru. Ono, je krasne a obdivuhodne, ze si zena buduje kariéru. Lenze ani to nie je zaruka šťastnej buducnosti ;) stale su tu este choroby, nehody....ktore ti zmenia dianie z jedneho dna na druhy. Pride mi scestne obdivovat nejaku ženskú, ktora zviedla úspešného biznismena a jeho byvala manzelka sa musi uspokojit s par grosmi, lebo si nebudovala karieru 🫣 alebo si si len prikraslila pribeh, aby si všetkým neúspešným zenam povedala, ze takto aj oni skoncia :D ich úspešný manzel s vrcholovou manazerkou a oni budu zebrat pod mostom :D ja zas poznam tych úspešných a bohatych, ktori skoncili s 23 rocnymi študentami s minimalnym prijmom :D alebo úspešní lekári to dali dohromady s obyčajnými sestrickami, dokonca sanitarkami :D vies, zivot pise rozne pribehy ;)

basulaak
8. feb 2025

@trdelnik234 to je v poriadku.

petushka7
8. feb 2025

Autorka ty máš prácu 24/7 …ono by si v kariérnom raste mohla pridať, ale on by musel ubrať, nedá sa všetko, kariéra je vždy na úkor niečoho, či už rodiny, voľného času ..ak si spokojná, jeho naliehanie nechápem ..komu málo nestačí, veľa si nezaslúži ..zjavne si neuvedomuje, čo v tebe má…on je hlava, ty si krk, ktorý ňou hýbe

domca2705
8. feb 2025

Podľa mňa máš veľmi dobrú pozíciu v školstve. U nás asistenti sú od rána, končia niektore dní 11,30 a môžu ísť domov. Ja som aj asistent a aj vychovávateľ. Plat síce nie je neviem aký veľký ale keďže manžel dosť dobre zarobí, vystačí nám to. A máme tri detičky. 3,8a10 ročného. Čiže roboty okolo nich a domu jajaj dosť. Ja ani neviem kedy by som sa učila, alebo kebyže chcem ísť na nejaký kurz nie je kedy lebo som do pol 5tej v práci. A pracujem s autistami v škole. Jedine co viem, prihlasujem sa niekedy na online webinare, aktualizačné vzdelávanie a pod. Všetko online. Možno si dokončím aj Mgr keď deti trosku podrastu.Chcela by som si. Ale od manžela by som si nikdy nenechala aby mi teda niečo vytykal co sa týka vzdelania, práce... By som ho poslala kade ľahšie...Takze rob to co ta baví, napĺňa, a hlavne ti to vyhovuje aj kvôli tvojim detickam.😊

zuzikak
8. feb 2025

joj chlap. Nebol doma s dvoma detmi. Povedz mu len, ze ak zacnes karierne rast tak to vyzaduje viac casu straveneho v praci. Nie beznych 8 hodin ale rozhodne viac (zrejme to ma aj on tak - rozne nadcasy, skolenia, cestovania) no a samozrejme to nejde, kedze mate 2 deti. Vdaka tebe ma krasne a sikovne deti o ktore je postarane. Nemozu si obaja rodicia robit karieru. Alebo ak ano tak nech ti teda da priestor na ucenie a zdokonalovanie sa, cize nech ti zaplati pani, co ti nakupi a uvari a dalsiu co ti uprace. Tym ti denne vzniknu 3 hodiny volneho casu, ktore mozes vyplnit posuvanim sa v kariere. Ale kedze on zrejme nema cas (logicky ked je na vysokej pracovnej pozicii) na domacnost a vychovu deti tak samozrejme toto zabezpecujes ty. Velmi by ma nahneval vetou, ze po tebe nie je nic vidiet. Tak sa ho spytaj, ze keby si isla ty do prace a vsetko by robili planene osoby, ci mu to mas vypocitat, pretoze ty to robis vlastne zdarma. Jeho hodnota vo vasej rodine je financna zabezpeka, tvoja hodnota v rodine je starostlivost o deti a domacnost. Je to takto podelene od zaciatku co ste spolu tak nech do teba nerype a nenaklada ti zbytocne este naroky. Nikto nie je superman. Ak si nebude vediet dat povedat, tak sa s nim dohodni, ze odides na vikend a nech sa postara o deti vratanie varenia, nakupu a beznych veci, ktore ty zvladas bezne. Nenechaj sa do nicoho natlacit pretoze deti ta teraz potrebuju. Vzdelanie ci inu pracu si mozes hladat, ked ti to bude vyhovovat, ked deti podrastu.

margotka17
8. feb 2025

No veď mu povedz, že si teda urobíš VŠ vzdelanie ako pedagogicka. Nech ti teda dá konkrétnu predstavu o fungovaní domácnosti a starostlivosti o deti. Prestaň robiť isté veci doma, nech ťa teda presvedčí, že to bude zvládať, aj keď ty budeš v škole studovat. Veľa ľudí poznám, čo si takto urobilo VŠ vzdelanie, posúvali sa do predu, získali lepšiu prácu aj finančné ohodnotenie.

karolina196
8. feb 2025

@zmrzlinka2021 Len muži nevedú celu domacnost+sa nestaraju tolko o deti...To ani neporovnavaj ked to chce zena od muza a muz od zeny.Ak prevezme chlap vsetky ulohy domacnosti,nech sa paci,zena moze rast..az do výšin...

karolina196
8. feb 2025

@sss777 Aktívna manažerka s 2 detmi.Kolko casu stravi s detmi za tyzden a kolko sa im venuje+novemu partnerovi?

karolina196
8. feb 2025

Haloooo,vy ste tu podaktoré zabudli na jednu vec Ona ma prácu,ktorá ju baví a po materskej sa do nej vráti.Akože vy ste trafené alebo čo?Niekedy človek robí nejakú prácu kvôli tomu,že ho baví a nie kvôli vy.drbanym peniazom.Mnohé zeny su vyštudované,robia za smiešne peniaze,ale ta práca ich napĺňa.Tam už nie je kde rásť.A on si to mal uvedomiť na začiatku a nájsť si radšej karieristku.Niektoré tu píšete o autorke akoby to bola prvotriedna povalačka..och,omg

evansova
8. feb 2025

@som_realistka Presne tak. Povolanie ucitelky je pre mamu deti idealne. Ked maju deti prazdniny, na ich aj ona, do skoly chodia spolu, zo skoly spolu, prijem sice nizsi,ale ak zarobi manzel, dá sa Toto by si pan manzel mal uvedomit, karieru si moze budovat preto, ze o deti a domácnosť je postarané. Mudremu napovedz, hlupaka trkni.
Je to o komuikacii.

alba13
8. feb 2025

Tak on sa správa ako tvoj nadradený, nie manžel :D U nás som ja tá ambiciózna, manžel nerozumie, prečo to potrebujem, ale proste je to vo mne, že sa chcem stále posúvať. No ja by som ho do toho nikdy nenútila. Čo je to za správanie? Veď chce zmeniť tvoju osobnosť. Môj manžel pravidelne odmieta riaditeľské pozície, ktoré mu ponúkali, nie je ten typ. A čo s ním mám robiť? Keď je takto spokojný. Je to čudné takto chcieť niekoho meniť.

petushka7
8. feb 2025

@sss777 “úspešná” manažérka s dvomi detmi…prečo len asi prišla o prvého muža 🤔 .. kože byt úspešná, aktívna ..v inej oblasti napr. domácnosť atd menej úspešná a aktívna….chemia na začiatku sa môže veľmi rýchlo vytratiť a aby sa este nevrátil ku svojej menej úspešnej ale vždy “po ruke “ ženuške

sss777
8. feb 2025

@petushka7
O prvého muža prišla, lebo sa s ním rozviedla...aktuálne je 3 roky s tým mojim kamošom, na jeseň sa budú brať. Ale jasné, človek nikdy nevie, či im to vydrží

sss777
8. feb 2025

@karolina196
Toto fakt netuším, aj jej deti som stretla len možno 5x, bližšie poznám toho spomínaného kamaráta