icon

Manžel mi často vyhadzuje, že jeho rodičia nám dali peniaze

30. nov 2019

Čaute, mám taky problem, ked sme prerabali byt, manželovi rodicia nam dali väčšinu penazi na prerabku bytu, už je to dva roky dozadu, ak si vsak dovolím nieco povedať na jeho mamu, ktora mi dosť casto pripada uplne mimo svojím spravanim, tak mi hned odpovie ze mam byt ticho, ze nam dali, ze som nevdacna atd., pritom ziadne peniaze sme si nepytali, proste sami nam dali od seba, lebo chceli... Oni sami to nikdy nevyhadzuju, ze nam dali alebo niečo podobne, len manzel mne, ked si dovolim nieco povedat na nu.... Keby som vedela, ze to takto bude hned by som bola za vacsiu hypoteku, aby sme si prerobili a splacali vsetko sami.... Som teraz tehotna na PN, tak som si vcera vypocula aky som prizivnik, ktory sa prizivil na jeho rodine.... Bolo mi to velmi luto a plakala som, lebo si nemyslim, ze som nejaky prizivnik, naozaj som necakala ze teraz budem musiet byt akoze cely život vdacna a budem musiet drzat hubu pred nim....hlavne preto ze oni teda nic take nehovoria, len mi je neprijemne pocuvat taketo reci od manzela.... Čo na to hovorite? Ako by ste to riesili?

autor
2. dec 2019

@tucniacka11 mali sme spolocny jeden koníček sportovy, tak sme sa spoznali cez neho.... A hlavne zo zaciatku mi dosiel aky je to srandista, vtipný.... Len teda casom sa tie srandy otocili do urazok proti mne, krutych urazok, na ktore on povie, sak to je sranda.... Zo zaciatku si nedovolil, lebo ma nemal istu, tak bol ku mne mily, snazil sa mi vyhoviet, nic mu na mne nevadilo

negymama
2. dec 2019

@0silvia0 chapem...zase podobne spravanie ma viac pubertakov, aj moj mladsi syn 8,5 rocny je taky, proste sa neustale dozaduje svojho, ked on nieco potrebuje, je to priorita, nikdy nezabudne co mu bolo slubene, ma tiez problem nadviazat kontakty s ludmi, teda s tymi co ich pozna dlhodobo alebo stastnou nahodou mu sadli je v pohode, ale velmi tazko mu to ide pri novych ludoch, je taky nepristupny odtazity, k nam chodia casto navstevy, novi ludia, on ich ignoruje, chodi za mnou pytat sa kedy odidu, ze ho boli z nich hlava a pod.
na druhej strane je ale velmi pritulny, mojkaci, dlho bol kojeny, pomaly do 7 rokov spal so mnou v posteli, odmietal spat sam. casto si spolu citame, rozpravame sa. Koho si oblubi, na toho sa vie citovo viazat, sam pride ze chce objatie a podobne. takze sa zase nebojim ze by bol chladny a vypocitavy.

synovec je absolutne nekontaktny, on ani k rodicom nikdy neprisiel, ani v malom veku, ked prisiel svagor z prace a bol v izbe ani sa neobzrel, moje deti isli muza zvalit z dveri pri vitani.

myslim ze tvoj ma mozno take sebeckejsie ego, rad dosiahne svoje a preto aj prekruca aby sa z toho vynasiel ako dobry ak ho pristihnes pri chybe. Moj mladsi je tiez zatlkac, on nikdy nic, neviniatko. Este to pri dobrom vedeni nemusi byt zle.

Ja to beriem, ze tie geny su jednak uz "zriedene" a jednak ma uplne ine prostredie a pristup ako osoby , ktore tu rozoberame.

autor
2. dec 2019

@wifonka2112 tak si prečítaj vsetky príspevky a dosla by si na to, co je skutocny problem

0silvia0
2. dec 2019

@negymama môže byť, že gény sú už zriedené, aj samozrejme iný prístup vo výchove. Môj syn odkedy má frajerku sa úplne odkontaktnil, nemôžem sa ho ani dotknúť, má o pár dní 18 rokov. Ano, aj on bol vždy zatlkač, ale zasa on má veľa kamošov, on sa vie porozprávať s hocikým, s hocijakým bezdákom je najväčší kamoš a potom ho zdravia keď niekam spolu ideme, on je zasa v tomto úplne iný ako napr. tvoj syn. Jemu skôr vadí náš level doma s mužom, my sme skôr introverti, nepestujeme návštevy, pre neho sme asi nejaký nudní, nežijeme takým pestrým životom ako by on preferoval, v tomto sme si s vlastným deckom nesadli, no... on je úplne iný ako zvyšok rodiny, tak sa až tak nechápeme...

wifonka2112
2. dec 2019

Nemam cas to tu cele studovat...ani zistovat co je vas skutocny problem..ja som napisala len svoj nazor na temu..

autor
2. dec 2019

@wifonka2112 skutocny problem je, ze moj manzel je psychopat, narcista, ktory so mnou riesi aj to ze dam salku do skrinky na inu stranu a sprava sa ku mne ako k psovi za kazdu jednu vetu, ktoru poviem, a ktora mu nie je po vôli

negymama
2. dec 2019

@0silvia0 moj aj klame, napr. pri spolocenskych hrach, radsej zhodi figurky ked hrozi ze prehra. Je to taka tazka natura, ale nemyslim ze by to malo prejst do nejakej patologie v spravani.
Pozri tvoj ma uz svoj zivot, dospely chalan, aj ja mam pri dvoch zo 4 detoch pocit, ze su mimo mojho levelu, ale ucim sa s tym zit. Ani ja som nebola v leveli svojej mamy.
To ze je tvoj taky kamaratsky je dobry znak. skutocny narcista a manipulator nema tolko kamaratov. potrebuje len obdiv, nie hlbsie vztahy.

napr. aj ten synovec chcel mat vzdy kamaratov --tazko povedat ci naozaj bola ta tuzba alebo ich potreboval mat do poctu ako status, ale okolie nema tie ruzove okuliare ako matka trebars...takze nemaj obavy kamarati by hned od neho odpadli ak by sa prejavoval ako manipulator ci narcista. Na synovca najprv sa cudzie deti nalakomili, ze aky krasny dobry...a po 1-2 dnoch odpadol kazdemu od chuti a bolo.

0silvia0
2. dec 2019

@negymama ďakujem, že si ma upokojila. Ja sa samozrejme snažím akceptovať jeho osobnosť, lebo presne ako píšeš, ani ja som nikdy nebola podľa predstáv mojej mamy a viem aké je to nepríjemné, keď dieťa nie je prijímané vo svojej podstate. Takže beriem ho aký je, hoci mu žiaľ až tak dobre nerozumiem, ale snažím sa. A hlavne ho chcem naučiť, že manipuláciou, ktorú skúša a vždy skúšal neuspeje u každého a vždy. Teda u nás rodičov určite nie.

negymama
2. dec 2019

@0silvia0 ono niekedy v takej manipulacii aku spominas u syna, ani nemusi byt rovno patologicka manipulativna osobnost... len akasi lenivost, snaha dosiahnut veci u ludi bez namahy, su ludia ktori si radsej svoje "vyrobia" jazykom, presviedcanim, uplacanim, slubmi...nez aby sa k tomu mali dopracovat vlastnou drinou. Tiez to nie je pekna vlastnost, ale zivot ich nauci to trosku regulovat, daco okecaju, daco volky nevolky budu musiet odmakat.

negymama
2. dec 2019

moja kolegyna mala take syna... majster jazyka. lenivy jak vos, kazdemu sa vedel zaliskat, presvedcit. No mal sa dobre chlapec v zivote.

bmuller
2. dec 2019

Hmm, typicky manipulator, on je skvely, ty nevdacna ... https://tchiboblog.sk/psychicka-manipulacia/

V podstate "dobra" sprava podla mna je, ze jeho spravanie nemusis brat osobne - velmi pravdepodobne by sa takto spraval k lubovolnej partnerke, ktora by bola na tvojom mieste (ak nie kvoli tym peniazom, nieco by sa naslo, hmotnost, nesikovnost...).
Mala by si na neho najst paky, ktore by ho navratili do reality - a teda k uvedomeniu, ze si rovnocenna partnerka a navyse matka jeho dietata. (To sa sice lahko hovori, ale snad su nejake odborne rady, ako na take typy ludi... No podla mna je hlavnou zbranou neukazat slabost, aby to nezacal este viac vyuzivat)

autor
2. dec 2019

@bmuller len ake paky, to je to.... Presne ja som ta zla nevdacna, ja mozem byt vlastne rada, ze on so mnou vôbec je, aj take som už počula

bmuller
2. dec 2019

Nie som, samozrejme psycholog... ale ako pisem, myslim, ze je dolezite neukazat slabost, aby sa necitil "na koni". Je smutne musiet "bojovat" s vlastnym muzom, ale tak za pokus to stoji. Zrejme by si mala byt pevna a razna vo svojich postojoch, a stat si za svojimi argumentmi (napr. ze priat niekomu smrt teda nie je pekne ani ludske, a nie je ospravedlnenie len to, ze vam ten clovek dal peniaze)
Neviem, pre zaciatok si skus popozerat nejake clanky ci rady na internete (aspon pre predstavum co by mohlo zabrat na manipulatora)... snad natrafis aj na nejake rady psychologov k tejto teme...

autor
2. dec 2019

@bmuller urcite, asi nepovolit zo svojho nazoru, lebo ked povolim, tak on potom vidi, ze ma dokaze zatlačiť do kuta.... A ta ľahostajnosť, ako tu aj zeny radili, narcista neprezije, ked nebude obskakovany a uznavany.... To ho rozhodi tiež určite

bmuller
2. dec 2019

No prave, len najlepsie ho poznas ty, takze tiez najlepsie vies, na co je citlivy... lebo tu moze byt kazdy pristup dvojsecna zbran - tvoj pristup racionalny, pevny a lahostajny k jeho vylevom ho bud mozu znechutit od staleho manipulovania a zacne ta brat ako rovnocennu a spravat sa normalne... alebo ho to moze vybudit k este vyraznejsie negativnemu spravaniu k tebe... No to nevie nikto predpovedat. Tak ale zatial aspon mysli pozitivne a nenechaj sa nim vytocit, potrebujes byt viac v pohode kvoli babatku. Snad je taky "lahsi" pripad a unormalni sa, ked uvidi, ze mas svoju osobnost a on si svoje reci moze strcit za klobuk...

negymama
2. dec 2019

@bmuller ono bohuzial ak je to pravy manipulator bez vyvinuteho sucitu, tak nejake statie si za nazorom velmi nepomoze...on len zvysi tlak, a zautoci na slabe miesta , kde sa obet nedokaze branit, najlepsie cez city na cez deti napr.

autor
2. dec 2019

@bmuller no to je pravda, že ho to môže ešte viac vytočiť k agresii, že nemá tú pozornosť, ktorú by chcel, ten obdiv .... jasné snazim sa byt v klude, robim si svoje, aby som sa netrapila.....hlavne teraz je v robote, tak mi je dobre :D

autor
2. dec 2019

@negymama ano ano, on vie, ze to dieta je moje slabe miesto ....

autor
2. dec 2019

@negymama to je horsie, ze on moju slabu stranku pozna, ale ja jeho nie, lebo takí psychosi asi moc svoje slabe stranky neukazu, lebo sak ukazuju navonok stale len akí sú tip top, čiže odhalit slabu stranku takehoto človeka je naročne oproti beznemu, ktorý je otvoreny a privetivy

autor
2. dec 2019

@negymama ja som napriklad od manzela nikdy nepočula, ze by na niečo povedal, že sa niečoho bojí, nejaky strach z niečoho .... aj to je inak znak psychopata, ze nema strach z nicoho alebo teda ho nikdy neukaze, neupozorní nan

bmuller
2. dec 2019

@negymama hej, ved jasne, no ale nemozeme ho diagnostikovat na dialku a hned malovat cierne scenare. Snad pre zaciatok treba dufat, ze je to "lahsi" (ci normalnejsi) pripad a treba skusit nejake tahy na spacifikovanie, casom sa ukaze, ako sa to bude vyvijat.
(tak len nazoaj je kazdy pripad individualny, autorka je citlivejsi clovek... ja by som nanho uz davno navrestala, az by omietka padala)

autor
2. dec 2019

@bmuller ked ja to asi ani neviem navrestat :D a hlavne, ked aj vlastne len chcem nieco povedat, on ma nepusta ani k slovu casto, ze uz potom rezignujem a nehovorím nič .... on si dava svoje monology

0silvia0
2. dec 2019

A skusala si pri jeho monologu odist, zatvorit za sebou dvere a nechat ho uprostred vety sameho?

negymama
2. dec 2019

chcem sa ta nieco spytat ako si spomenula tu hlasku, ze mozes byt vdacna ze je s tebou.
To som si vsimla u svogra i svagra ...ze oni nemaju ten pravy zmysel pre humor.

Ano pokial ide o vtipky na urobenie dojmu v spolocnosti, alebo si z niekoho utahovat, vysmievat sa , ironizovat, si prehnane byt vesely aby danej obeti ukazali, ako im na nich nezalezi a su nic... to oni vedia. to som nemala na mysli.

svokra ci svagra okamzite presiel humor, akonahle sa sranda zvrtla proti nim... to hned zralok vyceril zuby, vyhrazny ksicht a kecy typu "so MNOU sa takto nebudes rozpravat, toto si vyprosim, toto hovor inemu" Toto je tiez ich znak... prerastene nafukane ego neznesie ani naznak vysmechu.

vzdy si spomeniem na citat z Lewisa /Ďábel, ten pyšný duch, nesnáší, když sme mu posmíváš"/

myslim ze v kazdom normalnom zdravom vztahu existuje nejaky typ domaceho humoru, hlasky ktorým rozumeju len tí dvaja, ci obmedzená skupina ludi, vzajomne doberanie ale v dobrom, proste v normalnom vztahu clovek dokaze odlahcit napatie ci hádku humorom. U tychto psychopatov nie, to oni neznasajú, a nemajú radi, ani ked sa druhí ludia bavia a snazia sa im tu zabavu pokazit.

autor
2. dec 2019

@0silvia0 to som neskusala, ale asi skusim alebo si dam suchadla do usi, čo urobí

autor
2. dec 2019

@negymama samozrejme vo vztahu je normalny humor, sem tam aj nejaka ironia len tak ..... ale on chce urazat, hovorí to vazne, ale vidis aj to niekedy skusim, vysmievat sa ja jemu, ja take nerobim, lebo doslo mi to vzdy divne, aby som sa vysmievala vlastnemu muzovi alebo ho zhadzovala, ale možno to potrebuje .... taky pristup

negymama
2. dec 2019

My s muzom sa bezne doberame v stýle...bud rad ze som ta spratala z cesty, na prvom rande si vyzeral obleceny ako bezdomec... on na to urcite, druheho takeho idealneho by si nenasla, co by si po kolena nohy osuchala. ...bla bla. proste fakt srandicky, sa zasmejeme, dame si pusu.

negymama
2. dec 2019

ja nehovorim aby si sa mu posmievala... naco, vsak on je v tom majster, vymysli nieco lepsie od teba. skor sa pytam, ci mate vo vztahu vy dvaja beznu humornu atmosferu, ze sa dokazete na sebe uprimne zasmiat, pospominat nejake humorne situácie, zlahcit nejaku situaciu. Napr. moj muz rad komanduje riadi, vsetkych chce poucovat...tak ja ho zastavim , ze Co? kluku od zemegule si namastil? dobre sa toci? a take vtipky, to ho donuti sa zamysliet sa , ze s tym prehana.

negymama
2. dec 2019

skratka tie ozaj egocentricke typy neznesu humor na svoju adresu, aj keby to bolo laskave, bez utocenia ci posmechu. samozrejme je dolezite ako sa to povie, ton reci.

autor
2. dec 2019

@negymama ale niekedy mame take, ked je to dobre obdobie, ze sa tak podpichujeme .... neviem si ani poriadne vybaviť, ako na to reaguje, ako kedy .... niekedy sa akoze zacne strasne silno smiať, že vieš komu hovor taky štyl .... alebo mi odveti niečo podpichovačne naspat, ale tak vtedy citim, ze je to taka sranda, taky iny ton .... ako ked prepne do toho zleho